CULTURĂ
Gabriel Liiceanu în dialog cu Vlad Zografi despre pasionanta carte a lui Heinrich Zimmer „Regele ��i cadavrul“ Joi, 1 aprilie, ora 19.30, v�� a��tept��m la o întâlnire Humanitas #live #online cu Gabriel Liiceanu ��i Vlad Zografi despre pasionanta carte a lui Heinrich Zimmer, „Regele ��i cadavrul. Poveste despre biruin��a sufletului asupra r��ului“, ap��rut�� la Humanitas în traducerea lui Sorin M��rculescu.
Teatrul Evreiesc de Stat r��spunde atacurilor cu un spectacol online, gratuit: "Este interzis tuturor celor care îndeamn�� la ur��!" Teatrul Evreiesc de Stat anun���� c�� r��spunde atacurilor din ultima perioad�� cu un spectacol online gratuit, care va fi difuzat mar��i. Reamintim c�� pe adresele de e-mail ale Teatrului Evreiesc a fost trimis un mesaj de amenin��are cu moartea la adresa actorilor ��i a directoarei institu��iei, Maia Morgenstern, iar parchetul a anun��at c�� în acest caz a fost re��inut un tân��r.
Via��a trece ca un glon��. Memoriile unui reporter BBC – luni, Dorian Galbinski în dialog cu Tatiana Niculescu ��i Cristian Preda pe Facebook „Dorian Galbinski (Dorian Galor) a fost cel mai longeviv membru al redac��iei în limba român�� a unui post de radio celebru: BBC World Service, care a înso��it istoria celui de-al Doilea R��zboi Mondial, a R��zboiului Rece ��i apoi a c��derii Cortinei de Fier. Martor pre��ios al unor evenimente politice pe care ��i le aminte��te în detaliile lor pline de umor sau înc��rcate de consecin��e grave, autorul acestei c��r��i devine treptat reporterul propriei vie��i. - Tatiana Niculescu
Scriitorul Larry McMurtry, premiat cu Oscar pentru scenariul filmului "Brokeback Mountain", a murit la vârsta de 84 de ani Scriitorul american Larry McMurtry, premiat cu Pulitzer în 1986 pentru romanul "Lonesome Dove" ��i cu Oscar în 2006 în calitate de coscenarist al filmului "Brokeback Mountain", a murit la vârsta de 84 de ani, transmite AFP citat�� de Agerpres.
���VIDEO Ziua Mondial�� a Teatrului: "Jurnal de România" continu�� cu Jurnalul unui teatru care st�� s�� se pr��bu��easc�� sub indiferen��a clasei politice Ast��zi s��rb��torim Ziua Mondial�� a Teatrului. Într-o ��ar�� cu teatre închise pentru public, într-un ora�� cu teatru închis pentru public, într-un ora�� cu un teatru aflat într-o cl��dire de patrimoniu, care st�� s�� se d��râme peste comunitate, sub indiferen��a clasei politice.
Primul teatru construit împreun�� de la zero: Ziua Mondial�� a Teatrului este dedicat�� construc��iei teatrului Grivi��a 53 Oana Pellea, Marius Manole, Maia Morgenstern, Marian Râlea, George Iva��cu, Rodica Mandache, Ilona Brezoianu, Adriana Trandafir, Vlad Logigan, Medeea Marinescu, Tudor Aaron Istodor, Iuliana Vilsan, Maria Miu, Chris Simion - Mercurian sunt doar câteva din numele pe care urmeaz�� s�� le vede��i pe scen�� de Ziua Mondial�� a Teatrului, sâmb��t�� 27 martie, de la ora 18 la 21, într-un spectacol care are ca scop strângerea de fonduri pentru construc��ia teatrului Grivi��a 53 – primul teatru construit împreun�� de la zero.
FOTOGALERIE Ziua Supravie��uirii Arti��tilor Independen��i: Protest al actorilor independen��i în fa��a Ministerului Culturii Artistele ��i arti��tii sectorului independent au revendicat ziua de 26 martie, care a devenit astfel Ziua Supravie��uirii Arti��tilor Independen��i. S-au întâlnit în fa��a Ministerului Culturii ��i au depus, simbolic, obiecte reprezentative pentru toate pierderile lor din ultimul an ��i pentru lupta continu�� pe care o au de dus pentru a rezista, în absen��a unor structuri de sprijin din partea autorit����ilor.Referin����: INTERVIU Doi actori despre soarta teatrului independent: S�� fii actor independent înseamn�� s�� regre��i c�� nu ai ascultat-o pe maic��-ta când te b��tea la cap ca s�� te faci inginer / Pentru deciden��i, mall-urile au fost mai importante
Ministerul Culturii‌ pune în dezbatere public�� legea cinematografiei Ministerul Culturii‌ a lansat o consultare public�� despre legea cinematografiei. Propunerile ��i observa��iile sunt a��teptate pân�� pe 5 aprilie.
Conferin��ele "Despre lumea în care tr��im“, edi��ia a patra. Temele conferintelor A patra edi��ie a Festivalului de conferin��e Despre lumea în care tr��im ne ajut�� s�� ne facem o imagine de ansamblu, inclusiv despre actuala criz�� provocat�� de pandemia de Covid-19. Temele din acest an vor scoate la iveal�� aspecte mai pu��in cunoscute, dar foarte interesante ale trecutului nostru cultural, ne vor dezv��lui iluzii, frici ��i frustr��ri, dar ��i motivele de optimism actuale ��i ne vor pune în fa���� câteva scenarii teoretice posibile ale viitorului...
Un tablou Banksy, scos la licita��ie în beneficiul serviciilor de s��n��tate britanice, vândut la un pre�� record Un tablou Banksy care înf����i��eaz�� un b��ie��el jucându-se cu o p��pu���� infirmier�� pe post de super erou, în detrimentul lui Batman ��i Spider-Man, a fost vândut la licita��ie cu 19,45 milioane de euro, stabilind un record pentru artistul stradal, relateaz�� Reuters ��i AFP.
Ioana Nicolaie, în dialog cu C��t��lin Striblea, despre noul s��u roman, „Tot înainte“ Mar��i, 23 martie, ora 19.30, v�� invit��m la o întâlnire cu Ioana Nicolaie ��i C��t��lin Striblea despre romanul „Tot înainte“, ap��rut recent la Humanitas. Suntem în ultimul deceniu de comunism, cu strangul��rile ��i iluziile lui. Continuând saga familiei pe care cititorul o ��tie deja din „Pelinul negru“ ��i „Cartea Reghinei“, Ioana Nicolaie ne spune în acest nou roman povestea Arseniei.
FOTO Un milionar cripto a pl��tit 62 de milioane de dolari pentru o oper�� a unui artist britanic contemporan O oper�� de art�� creat�� din cea mai mare pictur�� pe pânz�� din lume a fost vândut�� pentru 62 de milioane de dolari la Dubai, devenind a doua cea mai scump�� oper�� de art�� a unui artist în via���� vândut�� de o cas�� de licita��ii, relateaz�� Reuters ��i Agerpres.
VIDEO „Ranchiuna”, una dintre cele mai înguste cl��diri locuibile din lume, a fost construit�� de un b��rbat care voia s�� se r��zbune pe fratele s��u Potrivit unui mit urban libanez, un b��rbat a dus rivalitatea dintre fra��i la extrem atunci când a ridicat cea mai îngust�� cl��dire locuibil�� din ��ar�� pentru a bloca vederea la mare a casei fratelui s��u, relateaz�� Insider.
Concert Mozart transmis LIVE de la Sala Radio O al��turare sonor�� deosebit��, sub semn��tura genialului Mozart, este ceea ce v�� propun miercuri, 24 martie (ora 19.00), trei aprecia��i muzicieni români: dirijorul Nicolae MOLDOVEANU, flautistul Matei IOACHIMESCU ��i harpista Maria BÎLDEA - al��turi de Orchestra de Camer�� Radio. Evenimentul, prezentat pe scena S��lii Radio ��i transmis LIVE pe calea undelor ��i pe Facebook, este prilejuit de aniversarea a 24 de ani de emisie a postului Radio România Muzical
A murit poetul ��i eseistul polonez Adam Zagajewski Poetul ��i eseistul polonez Adam Zagajewski a murit la vârsta de 75 de ani, informeaz�� luni dpa, citat�� de Agerpres. Personalitate a lumii culturale poloneze, Zagajewski a devenit cunoscut la nivel interna��ional, printre altele, pentru poemul s��u "Încearc�� s�� lauzi lumea mutilat��", publicat dup�� atacurile de la 11 septembrie 2001.
Un român cite��te mai pu��in de cinci minute pe zi ��i circa o carte pe an. Proiect de lege pentru instituirea unei zile na��ionale a lecturii în România Un român cite��te mai pu��in de cinci minute pe zi ��i circa o carte pe an, în medie. În compara��ie, un neam�� cite��te 16 c��r��i pe an, în medie. Este argumentul adus de deputatul PNL Sebastian Burduja, care a ini��iat un proiect de lege pentru instituirea Zilei Na��ionale a Lecturii în România, în 15 februarie.
Biblioteca Na��ional�� a Spaniei, acuzat�� c�� a mu��amalizat din 2014 furtul unui tratat valoros scris de Galileo Galilei Tratatul astronomic al lui Galileo Galilei a disp��rut de la Bibiblioteca Na��ional�� a Spaniei din Madrid ��i este probabil ca valorosul document s�� lipseasc�� cel pu��in din 2014, relateaz�� APA ��i The Guardian, potrivit Agerpres.
On line din 17 martie: documentarul Pianul C��l��tor - 10 ani Filmul documentar Pianul c��l��tor - 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte ��i recitaluri sus��inute de pianistul Horia Mihail în zeci de ora��e ale ����rii ��i chiar peste grani��e. Pianul c��l��tor - 10 ani, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce adun�� m��rturii înc�� de la prima edi��ie, un documentar ce r��mâne ca m��rturie a unui efort de a aduce comunit����ile mai pu��in dezvoltate din punct de vedere cultural ��i al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.
Mirela Cioab�� revine pe scena nationalului craiovean în spectacolul "Gânde��te-te la Africa" UPDATE: Teatrul Na��ional „Marin Sorescu” din Craiova anun���� suspendarea tuturor evenimentelor desf����urate în sala de spectacol, pentru o perioad�� de 14 zile, Conform Hot��rârii Nr. 49 din 16.03.2021 a Comitetului Jude��ean pentru Situa��ii de Urgen����. Spectacolele anulate vor fi reprogramate la o dat�� ce va fi anun��ata ulterior, informeaza institutia teatrala. Actri��a Mirela Cioab�� revine pe scena Teatrului Na��ional „Marin Sorescu” din Craiova în produc��ia „Gânde��te-te la Africa” de Gordon Dryland, un text montat în premier�� pe ��ar�� de c��tre Alexandru Boureanu. Spectacolul, de��i realizat în anul pandemic 2020, va avea primele întâlniri cu publicul de-abia în aceast�� s��pt��mân��, respectiv miercuri, 16 martie ��i joi, 17 martie 2021, de la ora 18:00. „Gânde��te-te la Africa” se joac�� în Sala Atelier a Na��ionalului craiovean.
Fran��a va returna un tablou al lui Gustav Klimt proprietarilor de drept la 80 de ani dup�� ce acesta a fost vândut sub constrângerea nazi��tilor Fran��a va returna o capodoper�� a pictorului Gustav Klimt mo��tenitorilor proprietarei sale la peste 80 de ani dup�� ce aceasta a fost for��at�� s�� vând�� tabloul de c��tre nazi��ti, a anun��at luni ministrul francez al culturii Roselyne Bachelot citat�� de Reuters ��i Jerusalem Post.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by