CULTURĂ
VIDEO Catedrala Mântuirii Neamului a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare iconostas ortodox Catedrala Mântuirii Neamului de��ine cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 m ��i o în��l��ime de 17,1 m, confirm�� Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), potrivit agen��iei de pres�� a Patriarhiei, Basilica.ro.
„Gândurile ��i studiile” Mariei-Ilinca ��o��a la Palatele Brâncovene��ti- Expozi��ie Centrul Cultural „Palatele Brâncovene��ti de la Por��ile Bucure��tiului” din Mogo��oaia g��zduie��te pe parcursul lunii mai expozi��ia „GÂNDURI ��i studii” a tinerei artiste Maria���Ilinca ��o��a. ”Expozi��ia de fa���� este alc��tuit�� din încerc��rile mele de a în��elege formele ��i de a înv����a ce se ascunde sub percep��ia aparent�� a ochiului, de a descoperi ceea ce se vede în profunzime”, spune autoarea lucr��rilor.
"Enescu Forever" concert online de la Palatul Tinerimea Român�� În acest an, când se împlinesc 140 de ani de la na��terea marelui compozitor român George Enescu, Centrul Na��ional de Art�� Tinerimea Român�� prezint�� concertul omagial "Enescu Forever", eveniment ce va con��ine piese de tinere��e ale marelui compozitor român, unele dintre ele dedicate familiei regale a României, iar altele compuse pentru examenele de admitere la Conservatorul de muzic�� din Paris. Concertul "Enescu Forever" va fi difuzat pe 4 mai, de la ora 18, pe canalul de youtube ��i pagina de facebook ale Centrului Na��ional de Art�� Tinerimea Român��, ��i preluat pe canalele media oficiale ale Muzeului Na��ional “George Enescu”.
Când vor fi reluate spectacolele la Teatrul Na��ional din Bucure��ti ��i cum va func��iona proiectul pilot, cu s��lile pline Teatrul Na��ional "I. L. Caragiale" din Bucure��ti se va redeschide în 14 mai, cu spectacole în patru s��li în acela��i timp, la 30% din capacitate, spune managerul institu��iei, actorul Ion Caramitru. În 15 mai, vor fi spectacole în tote s��lile, la capacitate maxim�� ��i doar pentru persoanele vaccinate sau pentru cele cu test COVID negativ, prin proiectul pilot la care vor lua parte Teatrul Na��ional ��i Opera din Bucure��ti.
Pa��te la început de mai - Tradi��ii ��i supersti��ii - O poveste cu statistici, zei, credin��e ��i chefuri Pa��tele este în acest an în luna mai, ceea ce se întâmpl�� cam o dat�� la 4-5 ani. Din vechime se ��ineau la început de an s��rb��tori câmpene��ti, iar oamenii împodobeau casele ��i grajdurile cu ramuri verzi, pentru protec��ia oamenilor ��i animalelor în fa��a spiritelor malefice. În articol pute��i citi despre maialurile din Transilvania, despre r��d��cini p��gâne ale Pa��telui, despre tradi��ii din S��pt��mâna Mare ��i despre obiceiuri din Balcani, dar ��i din Fran��a.
Actorul Noel Clarke, suspendat de BAFTA din cauza unor acuza��ii de h��r��uire sexual�� Actorul ��i produc��torul Noel Clarke a fost suspendat de Academia britanic�� de film (BAFTA) din cauza unor acuza��ii de h��r��uire sexual�� ap��rute la câteva s��pt��mâni dup�� ce forul i-a acordat trofeul pentru contribu��ia extraordinar�� la cinematografia britanic��, noteaz�� news.ro. Într-un comunicat, BAFTA a transmis c�� a luat decizia „în lumina acuza��iilor de comportament neadecvat grav” ap��rute în The Guardian. Clarke, în vârst�� de 45 de ani, a spus c�� neag�� „vehement” orice comportament sexual neadecvat.
Walk & Shoot - festivalul de fotografie revine între 21-30 mai cu cea de-a doua edi��ie Edi��ia 2021 a Walk & Shoot Fest va avea loc între 21 - 30 mai la Bucure��ti. Timp de zece zile vor avea loc ateliere foto ce au ca tem�� central�� scena, discu��ii online despre fotografie ��i provoc��rile din domeniu, o expozi��ie despre diversitate pe scena artelor performative, precum ��i un concept store cu printuri de autor semnate de arti��tii colaboratori ai programului W-S.
Ateneul Român: Dirijorul Christian Badea revine, în Vinerea Mare, cu un program integral Mozart Filarmonica "George Enescu" programeaz�� pentru vineri, 30 aprilie 2021, de la ora 19.00, transmiterea, în regim de live, a unui concert f��r�� public, cu un program integral Mozart, condus de Christian Badea, prim-dirijor principal al institu��iei, care revine dup�� un an pe scena Ateneului Român. Programul din Vinerea Mare este alc��tuit din Uvertura operei Nunta lui Figaro, Simfonia nr. 38, în re major, KV 504, Praga ��i Simfonia nr. 40, în sol minor, KV 550 de W. A. Mozart.
Actorul Costel Constantin, Premiul pentru Întreaga Carier�� la Premiile Gopo 2021 Actor de teatru, film ��i televiziune, Costel Constantin va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carier��, la cea de-a 15-a edi��ie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 28 iunie. Costel Constantin s-a d��ruit scenei peste jum��tate de secol, este societar de onoare al Teatrului Na��ional Bucure��ti ��i a jucat al��turi de mae��tri precum Grigore Vasiliu Birlic, George Calboreanu sau Dina Cocea, iar în film a colaborat cu regizori consacra��i precum Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier sau Dan Pi��a.
Patriarhul Daniel, în Pastorala de Pa��te: Pandemia ne cheam�� s�� pre��uim via��a ��i s��n��tatea noastr��, precum ��i via��a ��i s��n��tatea semenilor no��tri Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, vorbe��te, în Pastorala trimis�� de Pa��te, despre pandemia de coronavirus ��i modul în care criza sanitar�� a pus la grea încercare omenirea. ”Pandemia ne cheam�� s�� pre��uim via��a ��i s��n��tatea noastr��, precum ��i via��a ��i s��n��tatea semenilor no��tri”, a transmis PF Daniel, f��când apel la rug��ciune ��i sporirea iubirii fa���� de semenii afla��i în suferin����.
Predic��ii Oscar 2021: Cine ar putea câ��tiga premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun actor ��i cea mai mare actri����? Sansele „Colectiv” „Nomadland” ar putea fi câ��tig��torul premiului pentru cel mai bun film la gala premiilor Oscar 2021, potrivit predic��iilor f��cute de New York Times. Filmul a câ��tigat aproape fiecare mare premiu de pân�� acum, de la Producers Guild la Globurile de aur. Cel mai recent, joi sear�� filmul "Nomadland", regizat de Chloe Zhao, a fost marele înving��tor al celei de-a 36-a gale Independent Spirit Awards, unde acest lungmetraj a câ��tigat patru trofee.
Ion Iliescu a demisionat de la Institutul Revolu��iei Române / Alexandru Mironov este interimar Alina Gorghiu a anun��at sâmb��t�� sear�� pe pagina sa de Facebook c�� fostul pre��edinte Ion Iliescu a demisionat de la ��efia Institutului Revolu��iei Române din Decembrie 1989, locul acestuia fiind preluat interimar, de Alexandru Mironov, membru al Colegiului Na��ional al institu��iei.Cinci parlamentari PNL ��i unul de la USR PLUS au ini��iat un nou proiect legislativ pentru desfiin��area Institutului Revolu��iei Române, dup�� ce CCR a declarat neconstitu��ional�� ordonan��a de urgen���� care viza desfiin��area institutului.
Predic��ii Oscar 2021: Cine ar putea câ��tiga premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun actor ��i cea mai bun�� actri����? ��ansele cu care e creditat „Colectiv” „Nomadland” ar putea fi câ��tig��torul premiului pentru cel mai bun film la gala premiilor Oscar 2021, potrivit predic��iilor f��cute de exper��ii New York Times.
S��rb��toarea prim��verii: concert LIVE al Corului Academic Radio Vineri, pe 23 aprilie (de la ora 19.00), dup�� mai mult de un an de pauz�� concertistic��, ansamblul Radio România revine pe scen��. Concertul sugestiv intitulat ”FESTUM PRIMAVERAE” (”S��rb��toarea prim��verii”), ne propune o ”rena��tere” muzical��, într-o sear�� de muzic�� transmis�� LIVE de pe scena S��lii Radio.
Prim��vara Muzical�� Austriac�� (II) – Clasic, jazz, crossover: excelen���� muzical�� austriac�� în concerte online Fidel misiunii sale de a prezenta propuneri inovatoare din toate domeniile artistice, Forumul Cultural Austriac Bucure��ti aduce în fa��a publicului român tineri muzicieni din Austria ��i România care pun într-o lumin�� interpretativ�� curajoas�� piese din repertoriul muzical clasic, de jazz sau aflate la grani��a dintre genuri. Aceast�� noua serie de concerte online din cadrul programului „Prim��vara Muzical�� Austriac��” este oferit�� de Forumul Cultural Austriac Bucure��ti, în exclusivitate ��i gratuit pentru România.
Editura Litera sarbatoreste lectura cu o nou�� edi��ie Noaptea C��r��ilor Deschise ���Editura Litera va d�� întâlnire la o nou�� edi��ie a celui mai a��teptat eveniment de încurajare a lecturii din România: Noaptea C��r��ilor Deschise! Editura impreuna cu comunitatea de cititori vor sarbatori, pentru al 9-lea an consecutiv, bucuria lecturii prin reduceri la c��r��i, kit literar cadou la orice comand�� pe litera.ro, evenimente deosebite dedicate c��r��ii.
Dou�� lucr��ri de Adrian Ghenie, adjudecate la Sotheby's Hong Kong pentru mai mult de 6 milioane de euro Dou�� lucr��ri realizate de artistul român Adrian Ghenie - "Self-Portrait in 1945" ��i "The Trip" - au fost adjudecate luni, la Sotheby's Hong Kong pentru suma total�� de 6,20 de milioane de euro, potrivit News.
Academia Român�� a achizi��ionat 17 manuscrise ��i documente semnate Mircea Eliade Academia Român�� a achizi��ionat 17 manuscrise ��i documente semnate Mircea Eliade, majoritatea apar��inând perioadei de adolescen���� ��i tinere��e, potrivit News. Loturile au fost achizi��ionate cu suma de 63.840 de euro, de la Funda��ia Patrimoniu a Academiei.
Turneul interna��ional online JAZZT Vivaldi cu soprana Rodica Vic�� ��i ImpRoWien Ensemble Anul 2021 st�� sub semnul intersect��rii destinelor unora dintre cei mai importan��i compozitori din istoria muzicii. Anivers��rile ��i comemor��rile din acest an realizeaz�� o panoplie componistic�� extraordinar��, întins�� pe mai bine de dou�� secole, din baroc pân�� în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referin���� al turneului interna��ional online JAZZT Vivaldi., ora��ul na��terii lui Vivaldi – Vene��ia ��i cel al dispari��iei sale - Viena, fiind incluse în aceast�� incursiune în evolu��ia crea��iei sale. Turneului interna��ional online JAZZT Vivaldi se va desfasura in perioada 20 aprilie - 4 mai 2021.
Humanitas live online: Mark Galeotti ��i Marian Voicu despre Hai s�� vorbim despre Putin! Ce nu în��elege Occidentul ��i O scurt�� istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin Mar��i, 20 aprilie, ora 19.30 sunteti invitati la o întâlnire Humanitas live online cu istoricul britanic Mark Galeotti, expert în istoria modern��, politica ��i securitatea Rusiei, ��i jurnalistul Marian Voicu despre volumele Hai s�� vorbim despre Putin! Ce nu în��elege Occidentul ��i O scurt�� istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin ap��rute în colec��ia Istorie a Editurii Humanitas. Istoricul ��i analistul Mark Galeotti este una dintre cele mai autorizate voci în domeniul politicii ��i securi­t����ii Rusiei.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by