CULTURĂ
Eruptie Fagradalsfjall
Foto: Icelandic Coast Guard / AFP / Profimedia

Minunea naturii din Islanda - O erupție vulcanică arată că lumea nu stă pe loc nici în pandemie FOTO VIDEO

de N.O. HotNews.ro
Pandemie sau nu, lumea nu poate sta niciodată în loc, iar acest lucru poate nu este mai clar nicăieri în alta parte așa cum este în Islanda, unde un vulcan s-a trezit dintr-un somn care a durat 6.000 de ani, cu un an sau doi mai mult sau mai puțin, relatează EuroNews.
Aleksandr Soljeniţîn
Foto: guardian.co.uk

Aleksandr Soljenițîn și dezbaterile din spatele obținerii Premiului Nobel pentru Literatură / Arhivele Academiei Suedeze dezvăluie cum s-au temut jurații pentru viața autorului disident

de N.O. HotNews.ro
Sâmbătă, 15 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Arhivele recent deschise de la Academia Suedeză au dezvăluit profunda îngrijorare printre jurații premiului Nobel în ceea ce privește consecințele care îl așteaptă pe Aleksandr Soljenițîn dacă scriitorul sovietic disident ar fi primit premiul pentru literatură în 1970, relatează The Guardian.
Ursi din Romania
Foto: Kutizoltan, Dreamstime.com

Ursul - zeu sau demon? - Tradiții și credințe despre Moș Martin la noi și în restul Europei

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 15 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Ursul este un simbol al rezistenței, puterii și vitalității, iar românii îl admirau, dar se și temeau de el. Era sărbătorit în mai multe zile din an și era asemănat cu omul, mai ales că este un animal inteligent și stă uneori în poziție bipedă. În articol puteți citi despre cum era văzut ursul în preistorie, dar și în Evul Mediu european, dar și cum l-au văzut românii și ce superstiții aveau legate de zilele când îl prăznuiau. Tot în articol puteți citi și despre numeroasele expresii legate de urs din limba română
Bogdan Gheorghiu
Foto: Facebook

Gheorghiu: 15 mai - o primă bornă a revenirii către normalitate; am avansat propuneri pentru spectacole cu 1.000 de persoane

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 14 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi-a exprimat, vineri, satisfacţia că revenirea la normalitate a fost devansată cu o jumătate de lună, context în care instituţia pe care o conduce a înaintat propuneri pentru spectacole în aer liber cu maxim 1.000 de persoane.
Tabloul „Femme assise pres d'une fenetre” de Pablo Picasso s-a vândut cu peste 100 de milioane de dolari
Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / Profimedia Images

Un tablou de Pablo Picasso a fost vândut cu peste 100 de milioane de dolari / Clubul select din care face parte pictorul spaniol

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 14 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Tabloul „Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse)” de Pablo Picasso a fost vândut, joi, pentru 103,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de Christie's, la New York, relatează Le Figaro și News.ro.
Maria Tănase. O poveste
Foto: Hotnews

În spatele etichetelor și al personajului mediatizat: "Maria Tănase. O poveste", în premieră la Teatrul de Stat Constanța

de Alina Neagu HotNews.ro
Vineri, 14 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Maria Tănase. Pasăre măiastră. Interpretă genială. Divă. Strălucitoare. Edith Piaf a României. Ce se ascundea însă în spatele etichetelor și al personajului mediatizat? Puternică sau vulnerabilă? Lux sau sărăcie? Glorie sau singurătate? Cât de superficială este imaginea păstrată despre Maria Tănase? Spectacolul "Maria Tănase. O poveste", un one woman show cu Mirela Pană, în regia lui Carmen Lidia Vidu, are premiera vineri și sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța.
Jaemin Han
Foto: Festivalul Enescu

Concursul "Enescu" - Un violoncelist în vârstă de 14 ani din Coreea de Sud, cel mai tânăr finalist din istoria evenimentului

de I.B. HotNews.ro
Joi, 13 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Violoncelistul Jaemin Han din Coreea de Sud, în vârstă de 14 ani, este cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală şi în finală în istoria Concursului "Enescu", potrivit organizatorilor.
Sala de teatru
Foto: Wikimedia Commons

Teatrele bucureştene încep de vineri spectacolele cu public în sală / Ce piese sunt programate

de V.M. HotNews.ro
Joi, 13 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Teatrele bucureştene prezintă, începând de vineri, spectacolele cu public în sală, ca urmare a scăderii ratei de îmbolnăvire cu Covid-19 sub 1,5 la mia de locuitori în Capitală.
Opera Nationala Bucuresti
Foto: Facebook

Directorul Operei Naţionale Bucureşti: Evenimentul pilot de vineri nu e un spectacol discriminatoriu, e doar un experiment

de I.B. HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Daniel Jinga, managerul interimar al Operei Naţionale Bucureşti, a ţinut să explice miercuri, într-o conferinţă de presă, că evenimentul pilot organizat vineri aici de Ministerul Culturii nu e un spectacol discriminatoriu, ci este un experiment. El a spus că instituţia recomandă, în general, publicului să se vaccineze, dar stagiunea nu este gândită discriminatoriu, potrivit News.
ileana vulpescu
Foto: Agerpres

A murit scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu / Radu F. Alexandru: "Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional"

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Radu F. Alexandru: "Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!...".
Festivalul George Enescu, la Ateneul Român
Foto: Organizatori Festivalul George Enescu

Festivalul Enescu deschide concursul cu o scrisoare: În vremuri atât de dificile este esențial să nu ne pierdem echilibrul și să nu ne atacăm unii pe alții pentru resurse sau atenție

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Festivalul și Concursul Internațional George Enescu marchează deschiderea fazei a doua a Concursului Enescu 2020/2021, care are loc miercuri, printr-o scrisoare deschisă adresată publicului larg și organizatorilor de concerte și evenimente, pentru "a crea un moment de reflecție și pentru a relansa invitația la deschidere și la colaborare”, în contextul în care Festivalul Enescu a fost ținta unor "afirmații care induc în eroare și alimentează fricile întreținute de discursul naționalist și populist".
Rafinaria Steaua Romana Campina
Foto: Matei Sumbasacu

Petiție pentru păstrarea patrimoniului istoric industrial al fostei Rafinării „Steaua Română” din Câmpina

de I.R. HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Un grup de inițiativă din Câmpina, județul Prahova, a lansat o petiție și o scrisoare deschisă pentru inventarierea de urgență și păstrarea patrimoniului istoric industrial al fostei Rafinării „Steaua Română”, construită în 1897, care la începutul secolului 20 era cea mai mare din Europa.
Basquiat
Foto: Twitter

Un tablou de Basquiat a fost adjudecat la 93 de milioane de dolari

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Tabloul "In This Case" de Jean-Michel Basquiat a fost cumpărat, marţi, cu 93,1 milioane de dolari în cadrul unei sesiuni de vânzări organizate la New York de Christie's, devenind al doilea cel mai ridicat preţ pentru pictorul newyorkez, informează AFP.
Opera Nationala Bucuresti
Foto: Facebook

În ce condiții va avea loc vineri spectacolul-pilot de la Opera Națională București

de Redactia HotNews.ro
Marţi, 11 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Primul eveniment-pilot cu public în Sala Mare de spectacole a Operei Naţionale din Bucureşti va fi Gala Extraordinară "Libera Musica”. Spectacolul va avea loc vineri și vor avea acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID cu ambele doze.
dirijorul Riccardo Chailly
Foto: Twitter

Primul spectacol la Scala din Milano cu spectatori în sală, după 6 luni de lockdown din cauza pandemiei: Este o emoţie imensă

de Redactia HotNews.ro
Marţi, 11 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Publicul, revenit în sfârşit la un concert la Scala din Milano, le-a oferit luni seară o primire triumfală directorului muzical şi dirijorului Riccardo Chailly şi tinerei soprane Lise Davidsen, care au făcut să vibreze legendara sală de spectacole din Italia după şase luni de linişte din cauza pandemiei de coronavirus, relatează AFP, conform Agerpres.
Bustul lui Haralambie Balamaci
Foto: Fundatia Nicolae Iorga

Bustul martirului Haralambie Balamaci, dezvelit la Korcea, Albania, de 10 Mai / Preot, întemeietor de școli, asasinat în ”masacrul de la Korcea”

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 11 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Preotul Haralambie Balamaci, este cel care ȋntemeiazǎ primele școli ȋn zona Albaniei ȋncǎ din 1883, cȃnd pune piatra de temelie a școlii din Pleasa, apoi ȋn 1884 pe cea din Korcea iar în1889 înființează școala din Moscopole. Calitatea sa de dascǎl este dublatǎ de cea de preot. In 23 martie 1914, la instigarea mitropolitului grec Ghermanos are loc un atac furibund ȋn zona cartierului aromȃn. Sunt incediate mai multe locuințe, devastate școala și paraclisul romȃnesc din oraș, iar preotul Haralambie Balamaci este asasinat.
Prof Radu Baltașiu
Foto:
Dumnidză s-vluiseascâ Armânamea!

INTERVIU Cine sunt aromânii, meglenoromânii și istroromânii / Cine și de ce vrea să se declare minoritate / Radu Baltasiu: Constituirea unei minorități ar fi cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a românilor

de Ionut Baias HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Pe 9/10 mai 1905 sultanul Abdul Hamid a fost nevoit să semneze Iradeaua care recunoștea drepturile naționale pentru întreaga românitate sud-dunăreană. Ce a însemnat acest act politic pentru viața aromânilor, istroromânilor și meglenoromânilor? De ce vor anumiți aromâni să se declare minoritate în România? Care sunt interesele străine în această problemă? Despre toate acestea am discutat cu profesorul Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE).
Fila de istorie
Foto: Facebook-SCMR

Patru semnificații majore pentru 10 Mai: De la Ziua Regatului și a Independenței, la Ziua întregii românități balcanice

de I.B. HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Actualitate | Cultură
În 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României. Ziua Regelui sărbătorea și declarația de independență a ambelor camere ale Parlamentului României față de Imperiul Otoman, declarație care a avut loc la 9 mai 1877, marcând astfel și începutul Războiului de Independență al României. Tot la 10 mai, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României, România devenind regat.
Capul unui urs, de Leonardo da Vinci
Foto: christies.com

Un desen al lui Leonardo da Vinci care reprezintă un cap de urs ar putea fi vândut pentru 12 milioane de lire sterline

de V.M. HotNews.ro
Sâmbătă, 8 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Un desen al lui Leonardo da Vinci care reprezintă un cap de urs este aşteptat să fie vândut pentru 12 milioane de lire sterline la o licitaţie ce va avea loc la începutul lunii iulie, informează News.ro citând The Guardian. Intitulat „Capul unui urs”, desenul va fi vândut la Londra de Christie’s.
tronul regelui Carol I
Foto: Muzeul National de Arta

Tronul regilor României, expus la Muzeul Naţional de Artă după mai bine de 70 de ani

de Redactia HotNews.ro
Vineri, 7 Mai 2021 Actualitate | Cultură
Luni, 10 mai, de Ziua Regalității, Muzeul Național de Artă al României deschide Sala Tronului și prezintă publicului tronul Regelui Carol I al României, pentru prima dată după mai bine de 70 de ani.

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by