CONCURENTA
Oana Constatinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Etichetarea alimentelor, solutii care creeaza noi probleme

de Schoenherr si Asociatii
Marţi, 21 Feb 2017 Dosare Juridice - Concurenta
Modificarile intervenite in ultimul an in domeniul legislatiei alimentare si in special in privinta etichetarii alimentelor se pot dovedi o adevarata provocare atat pentru consumatori, cat si pentru orice operator cu activitate in acest domeniu. Desi nu putem nega importanta asigurarii protectiei consumatorilor printr-o etichetare corecta, trebuie avut in vedere si faptul ca in unele cazuri prevederile legal adoptate in aceasta materie nu tin cont de problemele practice care se pot ivi odata cu implementarea acestora.
Sebastian Gutiu si Andreea Ghita
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare juridice

Raspunderea penala a persoanei juridice nu descurajeaza coruptia

de Schoenherr si Asociatii
Putine tari din lume se pot lauda cu un procuror sef care sa puna sub acuzare peste 1.250 de oficiali numai la finalul anului 2015, pentru infractiuni de coruptie medie si mare. Romania este una dintre acele putine tari. Aici, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a reusit aceasta performanta anul trecut. Declarand razboi coruptiei, procurorul sef este hotarat sa opreasca definitiv infractiunile economice si politice.
Oana Constantinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii

Fara gluten

de Schoenherr si Asociatii
Incepand cu vara acestui an, in Romania se aplica noi reguli de etichetare pentru continutul de gluten al produselor alimentare, informatii care sunt de interes mai ales pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau cele care pot tolera doar cantitati mici de gluten.
Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii

Eforturile de conformare cu legislatia de concurenta trebuie sa tina pasul cu vremurile

de Catalin Suliman, Partener Schoenherr si Asociatii Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 8 Iun 2016 Dosare Juridice - Concurenta
Consiliul Concurentei este una dintre cele mai active autoritati din Romania atat din perspectiva numarului de investigatii in curs cat si prin nivelul amenzilor aplicate. Companiile din Romania trebuie sa tina pasul cu practica autoritatii si cu modul ei de investigare. Exista unele reguli ce ar putea ajuta societatile sa evite sanctiuni usturatoare. Dintre acestea, trei par a fi cele mai importante.
Oana Constantinescu si Toma Barbarasa
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Fumatul ramane in aer

de Oana Constantinescu; Toma Barbărasă Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 1 Iun 2016 Dosare Juridice - Concurenta
Romania va trebui sa introduca o noua serie de prevederi in materie de tutun, inclusiv eliminarea tigarilor mentolate sau schimbarea mesajelor de pe pachete. Decizia vine de la Uniunea Europeana si este obligatorie, chiar daca Romania este unul dintre cele 18 state membre care nu au implementat Directiva in cauza pana la termenul limita. Initial, Romania si alte state membre, impreuna cu jucatori privati, au atacat  anumite prevederi ale Directivei in instanta, dar demersul lor a esuat. Intre timp, insa, producatorii si consumatorii de tutun nu stiu ce urmeaza si, in consecinta, nu isi pot face planuri si bugete.
Oana Constantinescu, Partener - Schoenherr si Asociatii SCA
Foto: Schoenherr si Asociatii
​Dosare Juridice

Se schimba etichetele laptelui si ale produselor lactate: ce inseamna produs natural si care e tara de origine

de Oana Constantinescu Schoenherr si Asociatii
In calitatea noastra de consumatori dorim sa fim cat mai bine informati despre produsele alimentare pe care le cumparam. De curand, a fost promulgata legea care prevede masuri suplimentare de etichetare a laptelui proaspat de consum si a produselor lactate. Legea prevede informatiile obligatorii care trebuie oferite consumatorilor pe eticheta. In plus defineste ce este un "produs natural" si ce este un "produs romanesc". Ajuta noua lege consumatorii? Care va fi impactul noi legi asupra procesatorilor din industria laptelui sau asupra consumatorilor? Vor creste preturile? De cand se aplica legea? Sunt cateva intrebari la care incercam sa raspundem azi.
Oana Constantinescu (Alexandru), Toma Barbarasa - Schoenherr si Asociatii SCA
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Siguranta alimentelor: Un ghid pentru consumatori sanatosi si unitati alimentare fara sanctiuni

de Oana Constantinescu (Alexandru), Toma Barbărasă Schoenherr si Asociatii
Miercuri, 27 Apr 2016 Dosare Juridice - Concurenta
In ultima jumatate de an, operatorii economici din domeniul alimentar au fost sanctionati de autoritati in urma inspectiilor efectuate de catre acestea. Principalele cauze vizeaza nerespectarea prevederilor legale privind mentinerea igienei produselor alimentare. Legislatia in domeniu e vasta, iar numarul inspectiilor este in crestere, astfel ca operatorii din acest sector trebuie sa dovedeasca o responsabilitate tot mai mare in a asigura protectia consumatorilor si a dovedi ca produsele de la raft sunt sigure pentru sanatatea acestora.
Silviu Vasile, Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Provocarile comertului online in contextul regulilor de concurenta

de Catalin Suliman, Silviu Vasile Schoenherr si Asociatii
Vineri, 22 Mai 2015 Dosare Juridice - Concurenta
Mediul online a cunoscut o dezvoltare fulminanta in ultimii 10 ani si, de multe ori, legislatia nu a reusit sa tina pasul cu aceasta dezvoltare. Un exemplu in acest sens poate fi dat de regulile de concurenta care se aplica si comertului online. Ne vom opri asupra aplicabilitatii regulilor de concurenta in on-line in contextul contractelor de exclusivitate incheiate intre furnizor si distribuitor(i). Tema este de interes in contextul in care Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru concurenta Margrethe Vestager, a anuntat lansarea unei investigatii sectoriale in e-commerce.
Catalin Suliman, partener Schoenherr
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare juridice

Actiunile promotionale in retailul alimentar. Amenzile aplicate de Consiliul Concurentei inseamna sfarsitul promotiilor?

de Catalin Suliman Schoenherr si Asociatii
Marţi, 31 Mar 2015 Dosare Juridice - Concurenta
Regulile de concurenta nu impun in sarcina furnizorilor obligatia de a acorda numai promotii generalizate, ci permit acestora sa aiba o politica proprie de stimulare a vanzarilor si promovare a propriilor produse. Fiecare agent economic (fie el furnizor, fie retailer) are libertatea de a actiona independent pe piata si de a incerca, respectand regulile de concurenta, sa isi mareasca pozitia pe piata.
Silviu Vasile, Georgeta Gavriloiu
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Provocari ale noilor reguli privind concurenta.

de Georgeta Gavriloiu, Silviu Vasile - Schoenherr și Asociații
Miercuri, 27 Aug 2014 Dosare Juridice - Concurenta
La inceputul lunii septembrie, vor intra in vigoare modificarile aduse Legii privind concurenta neloiala prin Ordonanta Guvernului nr. 12/2014. Prin aceste modificari se doreste modernizarea unei reglementari care, desi adoptata inca din anul 1991, s-a dovedit dificil de aplicat in practica.
Silviu Vasile, Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Participarea la licitatii in vizorul Consiliului Concurentei

de Catalin Suliman, Silviu Vasile, Schoenherr
Miercuri, 11 Iun 2014 Dosare Juridice - Concurenta
Numai in anul 2013, Consiliul Concurentei a finalizat 5 investigatii privind trucarea de licitatii (reprezentand aproape un sfert din totalul investigatiilor privind posibile incalcari ale regulilor de concurenta), una dintre acestea conducand la amenzi de 2.8 milioane de euro, iar celelalte patru au fost inchise pentru lipsa de dovezi suficiente pentru dovedirea incalcarii legii concurentei. De asemenea, in 2013, autoritatea de concurenta a deschis doua investigatii privind posibile trucari de licitatii. Durata medie a unor asemenea investigatii este de aproximativ 2 ani.
Silviu Vasile, Catalin Suliman
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Modificari aduse Legii Concurentei ca urmare a intrarii in vigoare a noilor coduri penale

de Catalin Suliman, Silviu Vasile, Schoenherr
Vineri, 14 Mar 2014 Dosare Juridice - Concurenta
La 1 februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a noului cod penal si a codului procedural penal, au devenit aplicabile si dispozitiile legilor de punere in aplicare a codurilor (Legea nr. 187/2012 si Legea nr. 255/2013). Acestea din urma au adus modificari si altor acte normative ce contin dispozitii penale, cum este Legea Concurentei nr. 21/1996 republicata. Atrag atentia doua modificari importante respectiv cele care vizeaza necesitatea obtinerii mandatatului judiciar de catre Consiliul Concurentei pentru a desfasura inspectii inopinate si imunitatea/reducerea pedepsei de care poate beneficia, in anumite conditii, persoana care denunta organelor de urmarire penala o incalcare a prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea Concurentei.
Theodor Artenie, Victor Iacob
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice

Emiterea de cupoane valorice direct consumatorilor – Riscurile unei practici din ce in ce mai frecvente

de Theodor Artenie, Victor Iacob, Schoenherr
„Emiterea de cupoane valorice direct consumatorilor poate fi insotita de riscuri care pot fi usor omise de agentii economici, mai ales datorita faptului ca aceasta practica devine din ce in ce mai frecventa in retailul modern. Calificarea cuponului valoric in sensul aplicarii legislatiei fiscale si aspectele relevante din punct de vedere al dreptului concurentei sunt doar unele dintre considerentele care trebuie sa insoteasca orice decizie privind emiterea unui cupon valoric direct consumatorilor.”
Catalin Suliman, partener Schoenherr
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare juridice

Participarea la asociatii profesionale  - un risc pentru o societate din perspectiva regulilor de concurenta?

de Catalin Suliman Schoenherr si Asociatii
Participarea la asociatii profesionale poate constitui un risc pentru o societate atunci cand nu se acorda suficienta atentie respectarii regulilor de concurenta. Consecintele acestei abordari sunt majore putand consta in angajamente asumate cu privire la comportamentul pe piata, amenzi semnificative, impact asupra reputatiei societatii sau chiar sanctiuni de natura penala.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by