Mural cenzurat in Bucuresti
YM
) niciun tag
5 comentarii
  voteaza (6 voturi)     

Piata sf gheorghe | 03.05.2015
Fotograf: Ernraih Cristian Mural cenzurat in Bucuresti

Buna, Va scriu pentru a semnala un caz de cenzura a unui mural finalizat recent in Piata Sfantul Gheorghe (Str. Baniei 5). Inteleg ca la presiunile bisericii din apropiere, desenul va fi sters. Este inca acolo, insa nu stiu cat timp va mai rezista. Mi se pare o situatie nefericita, pentru ca am fost in trecere cand se desena, mi s-a parut impresionant si mi-ar placea sa mai vad astfel de initiative in Bucuresti. Nu mi se pare normal sa nu existe libertate de exprimare artistica intr-o societate care speram ca a depasit cenzura comunista si se vrea democratica si deschisa la minte, in contextul in care in Europa si Statele Unite se incurajeaza astfel de proiecte, iar in multe tari reprezinta o parte integrata a turismului creativ - vedeti ce se intampla in Lisabona, Polonia, in Italia etc. Mi-ar placea ca aceasta situatie sa fie facuta cunoscuta publicului pentru a nu exista, pe viitor, decizii luate in necunostinta de cauza. Din pacate, s-a scris foarte putin pana acum: http://www.sapteseri.ro/articole/articol/2427 http://thereart.ro/censored-mural-nom-crew/ In speranta ca veti acorda atentie acestui subiect, Va multumesc.


 • +4 (4 voturi)    
  wow! (Luni, 4 mai 2015, 17:01)

  cristihan [utilizator]

  Wow pentru mural, e fff tare iar semnificatia (descrisa in articolul de pe thereart.ro) ar trebui sa fie chiar apreciata de biserica, daca preotul ar avea o minte cat de cat deschisa... Wow deci si pentru ideea de a o sterge/acoperi, mi s-ar parea un gest demn de Inchizitie! Poate totusi ajunge problema si in mainstream media... Hotnews, un articol, please?
 • +1 (3 voturi)    
  De aia! (Marţi, 5 mai 2015, 7:15)

  Cetateanu [utilizator]

  Faptul ca o astfel de stire nu creeaza emulatie, este dovada ca este posibil si http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20074214-alerta-penalii-fac-legea-parlament-val-modificari-propuse-codul-procedura-penala-menite-puna-frana-procurorilor-sperie-inchisoarea.htm
  Ala este nivelul, asa ca ce vrea Geo7 nu exista. Un popor fara cultura este un "popor vegetal".
 • +2 (2 voturi)    
  secțiunea HotReporter (Marţi, 5 mai 2015, 11:06)

  MihaiMese [utilizator]

  Problema e că astfel de fotografii care pot reprezenta o știre reală sunt incredibil de rare pe secțiunea asta. În marea majoritate, lumea pune poze de vacanță aici, total lipsite de vreu interes public, poze care ar putea fi publicate în multe alte locuri special făcute pentru photo sharing. Felicitări deci pentru prezentarea a ceva concret.
 • -3 (5 voturi)    
  De ce nu se mai face autoironie?! (Marţi, 5 mai 2015, 12:46)

  Sorin [anonim]

  Artistic desenul e f. fain, dar de ce ne batem joc de sfinti? Dreptul la exprimare libera ar trebuii sa nu lezeze oamenii. De ce n-a desenat pe mama-sa sau sora-sa si nimeni nu avea de zis nimic, ce e cu arta asta in care intram cu cismele in sufletul oamenilor?
  Care din voi stiti viata Sf. M. Mc.Gheorghe? Ce v-a facut de-l ironizati?
  Dam vina pe Islam, ei se sacrifica pentru profetul lor, pe care-l iubesc, iar cei care-si bat joc de Mahomed (si de mii de credinciosi) mor pentru o caricatura. Cine e normalul de aici?
  Voi stiti partea voastra (a drepturilor si nu a obligatiilor) dar nu sunteti din cei care merge la biserica ca sa intelegeti cit de mult ne raniti cu "drepturile voastre".
  Doamne ajuta!
  • +1 (3 voturi)    
   Mie imi place (Marţi, 5 mai 2015, 15:31)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   Eu nu vad nici o bataie de joc, sau ironie. Si nu inteleg de ce faceti o separatie aici cu "voi si noi", partea voastra" drepturile voastre", despre cine e vorba? Necredinciosi?
   Eu sint credincios, nu fanatic, si apreciez acest mural.