BLOGUL PwC Romania
Fuziunile și achizițiile realizate în perioade economice incerte pot genera randamente mai mari pentru investitori Pe măsură ce societățile și acționarii lor încep să-și reconstruiască afacerile pentru perioada post-COVID-19, ne așteptăm să vedem o creștere a volumului tranzacțiilor din mai multe motive: unele pot fi doar de supraviețuire cu un partener alături, altele pot fi oportuniste sau strategice pentru o dezvoltare accelerată.
OCDE a desemnat campionii procedurii amiabile. România, încotro? Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat cu ocazia Zilei certitudinii fiscale (Tax Certainty Day) de pe 18 noiembrie 2020, un top al celor mai performante țări în cadrul procedurilor amiabile, intitulat Premiile MAP 2019. Este document nou care vine în completarea statisticilor anuale privind procedurile amiabile (Mutual Agreement Procedure - MAP) pe care organizația le face publice cu regularitate.
E timpul să acționăm: Importanța raportărilor de responsabilitate socială corporativă (CSR) Îngrijorarea oamenilor față de schimbările climatice și, implicit, față de impactul pe care activitatea economică îl are asupra mediului a crescut foarte mult în ultimii ani. Poluarea prin eliberarea gazelor cu efect de seră ca urmare a arderii combustibililor fosili, utilizarea autovehiculelor și tăierea de păduri, impactul ca urmare a utilizării surselor de energie regenerabilă, precum și cantitățile uriașe de deșeuri sunt tot mai acut percepute de societate ca o amenințare a vieții pe planetă. Oamenii cer o schimbare de atitudine a autorităților și companiilor care să răspundă acestor probleme și, totodată, să își asume un rol mai puternic în limitarea acțiunilor care dăunează mediului înconjurător.
Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză privind unul dintre liderii industriei grele Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) au fost confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză privind unul dintre liderii industriei grele la nivel mondial, cu prezență și în România. Printr-o decizie recent pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de AFM, rămânând astfel definitivă soluția Curții de Apel București prin care instanța de fond cenzurase atât impunerea repetată a contribuabilului în urma unei inspecții fiscale la plata contribuțiilor datorate la Fondul pentru Mediu deja stabilite și achitate de contribuabil, cât și depășirea termenului de prescripție din materia fiscală. Dincolo de impactul său financiar semnificativ pentru contribuabil, soluția din această cauză dezlegată de instanțele judecătorești are o importanță practică deosebită, contribuind la conturarea jurisprudenței fiscale din cel puțin două perspective.
După trei ani de așteptare, modificările fiscale cerute de mediul de afaceri au fost adoptate: Top 10 noutăți Modificările aduse Codurilor fiscal și de procedură fiscală prin proiectul de lege votat de Parlament pe 24 noiembrie 2020 vin într-un moment în care mediul de afaceri are nevoie de un cadru fiscal mai clar și mai modern, pe fondul crizei sanitare care a afectat operațiunile și a generat incertitudine fără precedent. Este vorba de un proiect care include multe propuneri ale mediului de afaceri și a cărui "naștere" nu a fost deloc ușoară. Dacă ne gândim că de la inițierea proiectului până la adoptare au trecut aproape trei ani, ne dăm seama că este un termen neobișnuit de mare în condițiile în care schimbările legislației fiscale sunt de obicei rapide, unele chiar peste noapte.
Digitalizarea în sistemul judiciar din România. Care sunt beneficiile și ce mai trebuie făcut? Pandemia Covid-19 a arătat nevoia accentuată de soluții digitale în sistemul public, punând presiune pe acele instituții care nu au ținut pasul cu tehnologia. Excepție nu face nici mediul juridic, în care atât instanțele, cât și avocații, au fost puși în fața unei nevoi accelerate de digitalizare, pentru îmbunătățirea și eficientizarea sistemului.
Munca la distanță poate deveni alternativă la programele de relocare în alt oraș sau altă țară Munca la distanță poate deveni alternativa programelor de mobilitate internațională (cum ar fi relocarea în alt oraș sau altă țară) în cazul pozițiilor care o permit, poate genera economii de costuri pentru companii și poate debloca noi surse de talente, potrivit sondajului ”Remote work policies - Why leading companies are opting in” realizat de PwC la nivel global.
Prețuri de transfer: Din culisele inspecțiilor fiscale II Anul 2020 va rămâne în memorie ca o perioadă plină de incertitudini, dublată de accentuarea nevoii de reinventare a vechilor practici. Nici inspecțiile fiscale în aria prețurilor de transfer nu fac excepție.
”Cheltuiește” o oră cu folos: Cum alegi cea mai bună variantă ca să-ți dezvolți competențele?​ Chiar dacă perioada prin care trecem de câteva luni este plină de incertitudine și reperele nu mai sunt cele cu care ne-am obișnuit, poate fi și un bun moment de reflecție și analiză a tendințelor care se întrevăd pentru a găsi cea mai bună variantă de a ne dezvolta competențele.
VIDEO Viitorul pieței muncii începe azi. Cum ne pregătim? Principalele declarații PwC România, Dora - Happy Recruiter și Școala Informală de IT, prin divizia sa de business - Digital Stack, au organizat o dezbatere despre cum s-au adaptat angajații schimbărilor aduse de pandemia COVID-19 și cum răspund organizațiile și liderii de resurse umane implicațiilor acestor schimbări. La eveniment au participat Oana Munteanu, Senior Manager, People & Organisation, PwC România, Călin Ștefănescu, Co-Founder si CEO la Happy Recruiter, Carmen Ciulacu, General Manager Digital Stack. Intră în articol pentru citi principalele declarații
Sondaj PwC România: ANAF va depista și sancționa mai ușor contribuabilii incorecți datorită SAF-T, consideră majoritatea respondenților Aproape 60% dintre companiile participante la un sondaj realizat de PwC România, în cadrul unui eveniment online, arată că principalele avantaje ale implementării SAF-T (Standard Audit File - Tax) pentru administrația fiscală vor fi identificarea corectă și sancționarea fermă a comportamentelor neconforme. De asemenea, 47% dintre respondenți se așteaptă ca perioada de derulare a inspecției fiscale să scadă, iar gradul de colectare a taxelor să crească.
De unde pot veni resurse bugetare noi care să acopere costurile crizei? Deblocarea investițiilor strategice, parte a soluției Pachetele de sprijin guvernamental pentru economie înseamnă costuri și, implicit, identificarea de noi surse de venituri bugetare pentru a le putea acoperi. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în crize similare, observăm că istoric taxele au crescut pentru a susține programele de redresare ale guvernelor. Este de așteptat ca fiecare stat să își reanalizeze politicile fiscale, încercând să ofere facilități, pe cât posibil fără a crește taxarea pentru că, mai ales în acest moment, taxe noi sau majorate ar reprezenta un impediment serios pentru recuperarea economică. Pe termen mai lung, însă, în funcție de evoluția crizei, creșterea fiscalității poate rămâne pe agendă. Un exemplu recent vine de la Comisia Europeană care a propus în pachetul fiscal taxa digitală și taxa pe carbon.
Raport: Mașinile verzi câștigă teren în preferințele europenilor, vânzările din trimestrul al treilea au crescut cu 128% Mai mult de jumătate (54%) din mașinile hibride și electrice vândute la nivel global în trimestrul al treilea au fost cumpărate de consumatorii din Europa, urmați de cei din China, cu 30%, și din SUA, cu 16%, iar tendința va continua până la finalul anului, potrivit raportului ”E-Mobility Sales Q4” realizat de Strategy&, departamentul de strategie al PwC.
Cum alege un contribuabil aflat în dificultate financiară facilitatea fiscală cea mai potrivită în vremuri de pandemie: eșalonare, amnistie fiscală sau chiar amândouă? După mai multe zile de suspans în care mediul de afaceri a așteptat cu maxim interes decizia guvernului privind prelungirea facilităților fiscale după data de 25 octombrie - când expirau câteva dintre cele mai importante măsuri prevăzute de pachetele legislative succesive anterioare din perioada pandemică -, a fost în fine publicată la începutul acestei săptămâni OUG nr.181/2020. Vom evidenția în acest articol cele mai importante aspecte pe care contribuabilii ar trebui să le aibă în vedere din perspectivă strategică în privința aplicării acestui act normativ în corelație cu altele esențiale relevante în această perioadă, în special, cu OUG nr.69/2020 referitoare la amnistia fiscală, fără a relua aspectele noii reglementări ale cărei prevederi au fost reproduse deja ca atare în media.
Raport Digital Auto 2020: Pandemia COVID-19 a schimbat preferințele de mobilitate, mașina personală redevine opțiunea principală Restricțiile impuse de pandemia COVID-19 au schimbat opțiunile consumatorilor pentru mijloacele de mobilitate, majoritatea alegând să-și folosească propria mașină în locul transportului public sau al platformelor de mobilitate, arată raportul global Digital Auto Report 2020, realizat de Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.
Inspecțiile fiscale: Prețurile de transfer, un punct de maxim interes Prețurile de transfer continuă să fie un punct de maxim interes în inspecțiile fiscale, având în vedere că sumele implicate sunt foarte mari în majoritatea cazurilor și, implicit, autoritățile fiscale pot atrage impozite suplimentare semnificative la buget în cazul în care consideră că reglementările în vigoare nu au fost respectate.
Raport PwC: Implementarea tehnologiei blockchain poate aduce un plus de 1,76 trilioane dolari la PIB-ul global până în 2030 Tehnologia blockchain va fi adoptată la scară largă în întreaga economie globală până în 2025 și are potențialul de a crește PIB-ul cu 1,76 trilioane dolari în următorul deceniu, potrivit raportului global PwC ”Time for trust: The trillion-dollar reason to rethink blockchain”.
Prețuri de transfer: Din culisele inspecțiilor fiscale În cadrul verificărilor recente în aria prețurilor de transfer, am observat o abordare mai ofensivă a echipelor de control, motivată în parte de nevoile bugetare aflate în creștere pe fondul crizei pandemice, dar mai ales datorată faptului că autoritățile și-au diversificat considerabil tehnicile de investigare.
Digital Trust Insights 2021: 96% dintre respondenți își vor schimba strategia de securitate cibernetică ca urmare a COVID-19 96% dintre respondenți spun că își vor schimba strategia de securitate cibernetică datorită COVID-19, jumătate arătând că vor lua în considerare riscurile cibernetice în fiecare decizie de afaceri, față de doar 25% anul trecut, potrivit studiului global PwC ”Digital Trust Insights 2021”.
Inspecții fiscale: Cum sunt tratate scutirile de TVA conform noilor condiții din 2020 și alte abordări în materia TVA Noile condiții pentru justificarea scutirii de TVA, aplicabile din 2020, implică un nivel de documentare mai complex în sarcina contribuabilului care realizează operațiuni intracomunitare, în funcție de persoana care este implicată în transportul intracomunitar al bunurilor. Mai mult, pe lângă limitările practice de a obține toate tipurile de documente necesare, este nevoie ca acestea să se reconcilieze, să nu fie contradictorii și respectiv, să fie emise de persoane independente, atât una față de cealaltă, cât și de către furnizor și cumpărător.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by