BLOGUL PwC Romania
Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Impactul crizei COVID-19 în industria auto. Scenarii privind evoluția din acest an

de Daniel Anghel PwC România
Industria auto se confrunta cu provocări mari și înainte de apariția crizei pandemice, precum costurile ridicate cu investițiile în noile tehnologii, vehicule autonome, soluții de mobilitate și conectivitate, lipsa infrastructurii de încărcare și țintele ambițioase de reducere a emisiilor CO2 ale UE. Acum, ele vin la pachet cu o scădere semnificativă a vânzărilor la nivel global, încetinirea producției, lanțuri de aprovizionare afectate și probleme în asigurarea lichidității și a finanțării.
Dinu Bumbăcea
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Recuperarea după criză: Următoarele 6-12 luni sunt critice pentru companiile aeriene, în special pentru segmentul low-cost unde riscul de închidere e crescut

de Dinu Bumbăcea PwC România
Miercuri, 5 Aug 2020 Blogul PwC Romania
Următoarele șase până la 12 luni vor fi critice pentru companiile aeriene de transport și producție de aeronave pentru a-și pregăti recuperarea după criza generată de pandemia COVID-19 care a dus la cea mai mare contracție din istoria acestui sector, după cum estimează raportul global PwC ”Tendințe în industria aerospațială 2020: Cum își poate reveni sectorul comercial după criza COVID-19”.
Ana-Maria Iordache, Dan Dascălu
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Soluție de referință într-un litigiu fiscal: Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaște dreptul contribuabilului de a datora o sumă mai mică decât cea inclusă în declarația de impozit pe profit

de Ana-Maria Iordache, Dan Dascălu PwC România
Joi, 30 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Printr-o soluție recent pronunțată, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea formulată de unul dintre cele mai mari grupuri multinaționale din domeniul bunurilor de larg consum, obligând autoritățile fiscale să stabilească pe minus suma de 1,45 milioane lei, reprezentând impozit pe profit declarat de societate și chiar achitat, fără a fi, însă, datorat.
Dinu Bumbăcea
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

PwC Top 100 Companii listate din lume: Revenire puternică a valorii de piață, în al doilea trimestru, după scăderea cauzată de izbucnirea pandemiei

de PwC România
Miercuri, 29 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a revenit puternic în al doilea trimestru, recuperând aproape complet pierderea de 15% înregistrată în primele trei luni ale anului 2020 când a izbucnit pandemia COVID-19, potrivit analizei globale PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piață”, actualizată la 30 iunie. Astfel, capitalizarea celor 100 de companii a urcat cu 3,57 trilioane dolari, în al doilea trimestru, ajungând la finalul lunii iunie la 25,04 trilioane de dolari, cu doar 1% sub nivelul înregistrat în decembrie 2019, de 25,37 trilioane dolari.
Monica Biota, David Trow, Ion Rață
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Pandemia a produs cel mai mare șoc în sectorul energiei din ultimii 70 de ani. Impactul pentru viitorul industriei

de David Trow, Monica Biota, Ion Rață PwC România
Luni, 27 Iul 2020 Blogul PwC Romania
În ultimele luni, sectorul energetic a suferit un dublu șoc: din cauza pandemiei COVID- 19 și a perturbării pieței petrolului pe fondul prăbușirii cererii și al surplusului de ofertă. Potrivit estimărilor PwC din cadrul raportului ”PwC Power Utilities Future of Industries”, care are la bază datele Agenției Internaționale pentru Energie pentru 2020 (IEA), șocul cererii de energie din 2020 este cel mai mare din ultimii 70 de ani. În același timp, se anticipează că cererea globală de energie va scădea cu 6% în acest an, de șapte ori mai mult decât în criza financiară din 2009.
Ionuț Sas, Oana Munteanu
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Criza pandemică accelerează schimbarea pentru angajați: În doi-trei ani, sute de mii de locuri de muncă vor necesita abilități digitale

de Ionuț Sas, Oana Munteanu PwC România
Vineri, 24 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Dacă în urmă cu un an studiul PwC România Workforce Disruption Index arăta că, în următorul deceniu, 275.000 angajați români ar trebui să învețe abilități digitale noi ori superioare (upskilling) pentru a-și menține sau găsi locuri de muncă, estimările în contextul pandemiei - care a accelerat digitalizarea - devansează termenul cu cel puțin cinci ani.
Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Pandemia COVID-19 - catalizatorul schimbărilor radicale în politicile fiscale? Câteva observații despre România, propunerile UE și tendințele globale

de Daniel Anghel PwC România
Marţi, 21 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Facilitățile fiscale, fie că au implicat amânări, scutiri la plată sau alte înlesniri, reprezintă o componentă decisivă a planurilor de sprijin economic pe care guvernele din toată lumea le-au aplicat în faza inițială de apariție a pandemiei, dar și în a doua etapă de repornire a activității. Politicile fiscale s-au adaptat pentru a răspunde rapid condițiilor economice atipice ale acestei perioade, însă fără a suferi modificări pe fond. De exemplu, discuțiile privind taxa digitală preexistente crizei pandemice au accelerat, însă era deja larg acceptat că sistemele fiscale ar trebui revizuite pentru a răspunde transformărilor aduse de tehnologie și digitalizare.
Daniela Dinu, Georgiana Gheorghe
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Prețurile de transfer post COVID-19: Ne aflăm în pragul unor noi reguli cu impact asupra grupurilor de companii, inclusiv din România?

de Daniela Dinu, Georgiana Gheorghe PwC România
Marţi, 21 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Prețurile de transfer vor dicta ce va impozita fiecare țară din rezultatul activității grupurilor de companii când acest an dificil se va încheia sau, mai bine spus, cât va pierde fiecare odată ce grupurilor le vor fi recunoscute pierderile. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unul dintre organismele internaționale de reglementare în materie, ridică acum întrebarea dacă actualul cadru de reglementare la nivel global, conceput înaintea crizei COVID-19 mai este suficient. Cum ar trebui să funcționeze principiul valorii de piață, atâta timp cât recomandările OCDE sunt, în general, orientate către aplicarea regulilor fiscale într-un mediu economic predictibil? La nivel de principiu, reglementările de prețuri de transfer obligă grupurile de companii să realizeze tranzacțiile ca și cum ar fi entități independente, respectiv prețurile la care își vând bunurile, prestează serviciile sau împrumută fonduri să fie aliniate cu cele ale pieței. Însă oprirea activităților economice, pe fondul crizei COVID-19, a forțat grupurile de companii să recurgă la anumite măsuri de răspuns, atipice în raport cu regulile standard.
Dan Dascălu, Mihail Boian
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Despre bonificațiile fiscale acordate ”pe sărite” și ghinionul de a fi ales un alt tip de an fiscal decât cele avute în vedere de către o legislație fiscală incompletă și discriminatorie

de Dan Dascălu, Mihail Boian PwC România
Luni, 20 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Timpul continuă să treacă nu doar implacabil, ci se pare că și destul de repede, chiar și în perioada de pandemie pe care o traversăm, apropiindu-ne, astfel, de următoarea scadență trimestrială de plată a impozitelor și taxelor, ceea ce aduce în discuție din nou problema bonificațiilor fiscale aplicabile în privința impozitului pe profit.
Alin Raicu
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Majoritatea companiilor au avut probleme în aplicarea planului de continuitate a afacerii în criza COVID-19. Unde au greșit?

de Alin Raicu PwC România
Marţi, 14 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Criza generată de pandemia COVID-19 a luat prin surprindere întreaga lume, afectând companiile din toate industriile, unele fiind nevoite să-și închidă porțile sau să-și regândească modelul de afaceri. Deși majoritatea organizațiilor au un plan de continuitate a afacerii pentru situații precum crize financiare, atacuri cibernetice sau dezastre naturale, în situația actuală, total atipică și incertă, acestea au avut dificultăți în elaborarea și implementarea unui plan pentru continuarea activității în parametrii normali.
Mihai Anița, Ruxandra Târlescu
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Sondaj PwC privind comportamentul de consum post COVID-19: Cumpărăturile online în creștere, grija pentru sănătate la fel de mare ca cea pentru locul de muncă, intențiile privind cheltuielile, profund afectate

de Ruxandra Târlescu, Mihai Anița PwC România
Luni, 13 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Preferința pentru cumpărăturile online se află în creștere, grija pentru sănătate fizică și mentală a devenit la fel de mare ca cea pentru locul de muncă, în timp ce intențiile privind cheltuielile sunt profund afectate de reducerea veniturilor personale, rezultă din sondajul global PwC referitor la comportamentul consumatorilor, ”Global Consumer Insights Survey” 2020.
Dinu Bumbăcea
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

O lecție din pandemie despre digitalizarea serviciilor publice - "nevoia ne învață" și câteva observații despre viitor

de Dinu Bumbăcea PwC România
Vineri, 10 Iul 2020 Blogul PwC Romania
La patru luni de la apariția pandemiei, putem concluziona că această perioadă incertă și complet atipică a avut totuși un impact pozitiv: digitalizarea a accelerat atât în cadrul companiilor private, cât și al administrației de stat. În ce măsură s-au făcut progrese trainice și cât de eficiente sunt rezultatele rămâne de văzut, mai ales dacă ne referim la serviciile publice, însă schimbările, atâtea câte au fost, au arătat că există speranță. Până la urmă, ”nevoia ne învață”, cam asta ar fi lecția din ultima vreme.
Andreea Tortov, Andrei Vlasin
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Orice persoană fizică sau juridică va putea deține calitatea de asociat unic în mai multe societăți ​

de Andreea Tortov, Andrei Vlasin PwC România
Vineri, 3 Iul 2020 Blogul PwC Romania
La data de 02 iulie 2020 Președintele României a promulgat propunerea legislativă pentru modificarea Legii 31/1990 privind societățile care prevede, printre altele, eliminarea restricțiilor cu privire la asociatul unic. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 5 iulie 2020. Este una dintre cele mai importante prevederi. Astfel, a fost abrogat art. 14 din Legea 31/1990 care prevedea că o persoană fizica sau juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singura societate cu răspundere limitata (SRL), respectiv că un SRL nu poate avea ca asociat unic un alt SRL, alcătuit dintr-o singură persoană. Această modificare va intra in vigoare la data 05 iulie 2020.
Andreea Mitiriță
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Digitalizarea ar crește veniturile companiilor de petrol și gaze cu 10% și ar scădea costurile operaționale cu 8,5%, în următorii cinci ani - studiu PwC

de Andreea Mitiriță PwC România
Joi, 2 Iul 2020 Blogul PwC Romania
Companiile de petrol și gaze estimează că implementarea de soluții digitale le va aduce o creștere, în medie, cu 10% a veniturilor, datorită reducerii timpului de demarare a proiectelor și majorării producției, în următorii cinci ani, arată raportul ”2020 Digital Operations study for oil and gas”, realizat de PwC în rândul a peste 200 de companii de profil la nivel global. În același timp, aceste companii anticipează o scădere cu 8,5% a costurilor ca urmare a îmbunătățirii eficienței operaționale.
Andreea Mitiriță, Anca Nicola
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Reducere de 50% la impozitul datorat pe clădirile nerezidențiale. Cui și cum se aplică?

de Andreea Mitiriță, Anca Nicola PwC România
Marţi, 30 Iun 2020 Blogul PwC Romania
Proprietarii și utilizatorii clădirilor obligați prin prevederile legale adoptate în timpul stării de urgență să-și întrerupă parțial sau total activitatea pot beneficia de o reducere de până la 50% a impozitului datorat pe clădirile nerezidențiale, conform Ordonanței 69/2020. Măsura a fost luată pentru stimularea activității agenților economici și reducerea poverii lor fiscale.
Ionuț Simion
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Sondaj PwC: 75% dintre entitățile din România ale grupurilor multinaționale estimează scăderea cu până la 25% a veniturilor în 2020

de PwC România
Vineri, 26 Iun 2020 Blogul PwC Romania
Aproximativ 75% dintre respondenții sondajului estimează că veniturile totale ale companiilor pe care le reprezintă vor scădea cu mai puțin de 25% în 2020, comparativ cu anul 2019, ca efect al crizei sanitare, potrivit sondajului ”Transfer Pricing Challenges during and post Covid-19”, realizat de PwC România în perioada aprilie-mai. În același timp, aproape jumătate dintre entitățile din România ale grupurilor multinaționale estimează scăderea marjei de profit din tranzacțiile cu părțile afiliate, iar 36% dintre respondenți au arătat că eventualele cheltuieli generate de criza COVID-19 nu vor fi rambursate de grup.
Daniel Anghel, Irina Nistor
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Doar 12% dintre companii estimează că pandemia va declanșa o regândire fundamentală a mobilității lucrătorilor

de Daniel Anghel, Irina Nistor PwC România
Miercuri, 24 Iun 2020 Blogul PwC Romania
Doar 12% dintre companii estimează că pandemia va declanșa o regândire fundamentală a mobilității lucrătorilor și 20% se așteaptă ca numărul relocărilor internaționale să scadă în viitor ca urmare a acestei crize, potrivit sondajului PwC Global Mobility Pulse, realizat în 37 de țări la nivel global. Astfel, 44% dintre respondenți au arătat că nu și-au schimbat planurile de mobilitate și că vor reveni la activitatea obișnuită cât mai curând posibil.
Ionuț Simion
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Sondaj global PwC COVID-19 CFO Pulse: Este nevoie de produse și servicii noi pentru recuperarea economică, spun 63% dintre directorii financiari

de Ionuț Simion PwC România
Joi, 18 Iun 2020 Blogul PwC Romania
Aproape 60% dintre directorii financiari sunt preocupați de posibilitatea apariției unui nou val al pandemiei, dar în egală măsură își fac planuri pentru refacerea sau îmbunătățirea fluxurilor de venituri afectate de criză, arată cea mai recentă ediție a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse. Astfel, 63% dintre ei au în vedere produse și servicii noi sau îmbunătățite pentru ameliorarea veniturilor și subliniază rolul principal al inovației în acest proces. 48% intenționează să schimbe strategia de prețuri, fie prin scumpiri, ieftiniri sau noi condiții de plată și 36% să exploreze strategii alternative de distribuție, cum ar fi trecerea la vânzare sau livrare virtuală a serviciilor.
Mircea Bozga
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Securitatea cibernetică este esențială pentru a beneficia de avantajele tehnologiei 5G

de Mircea Bozga PwC România
Marţi, 16 Iun 2020 Blogul PwC Romania
Următorul salt în evoluția comunicațiilor mobile și wireless este reprezentat de tehnologia 5G, o tehnologie care oferă viteză, capacitate și capabilități fără precedent. În lumea 5G rețelele vor deservi trilioane de dispozitive conectate și fiecare persoană la randul ei va folosi în activitățile zilnice zeci sau sute de dispozitive interconectate. Deși 5G include și echipamente hardware noi, este în primul rând o rețea virtuală, transformând în sfârșit convergența rețelelor și comunicațiilor wireless în realitate. Dincolo însă de oportunități, folosirea acestei tehnologii vine cu noi amenințări, riscuri și vulnerabilități, pentru că are în mod semnificativ mai multe puncte finale ale rețelei care pot fi expuse atacatorilor cibernetici, iar virtualizarea 5G înseamnă că întreaga conexiune se bazează pe software, care poate fi în mod inerent atacat.
Camelia Niță, Magdalena Ștefan
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Concedii medicale: Dispoziții specifice până la 30 septembrie, facilități privind procedura de recuperare a indemnizațiilor de către angajatori și implicații practice

de Camelia Niță, Magdalena Ștefan PwC România
Vineri, 12 Iun 2020 Blogul PwC Romania
O serie de modificări pentru simplificarea procedurilor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu implicații si aplicabilitate limitată în timp, vizând atât certificatele medicale eliberate în perioada stării de urgență, cât și pe cele acordate începând cu data de 15 mai 2020 au fost introduse în contextul COVID-19.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by