BLOGUL PwC Romania
Diana Coroabă
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

Cum se va transforma sectorul de retail banking: Băncile comerciale europene vor aplica planuri de restructurare în următorii ani. Provocări în plus pentru instituțiile financiare din România

de Diana Coroabă PwC România
Joi, 22 Iul 2021 Blogul PwC Romania
Instituțiile bancare europene ar urma ca în 2022 și 2023 să pună în practică planurile de restructurare anunțate anul trecut, după ce au rămas în alertă și prudente din perspectiva riscului pe durata pandemiei, arată raportul “Retail Banking Monitor” realizat de PwC și strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.
Florin Deaconescu
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

Raport PwC: Industria de media și divertisment din România va crește cu 8% în 2021 și va depăși nivelul din 2019

de Florin Deaconescu PwC România
Marţi, 20 Iul 2021 Blogul PwC Romania
Industria de media și divertisment din România ar urma să crească în acest an cu 8,09% comparativ cu 2020, la o valoare de 2,62 miliarde euro, peste nivelul pre pandemie (2,53 miliarde euro în 2019), conform celei de-a 22-a ediții a raportului PwC Global Entertainment & Media Outlook 2021-2025 (GEMO). Estimările arată, de asemenea, că industria va continua să crească până în 2025, cu o rată medie anuală de 7,68%.
Monica Movileanu și Cristina Angheluță
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Impactul politicilor ESG: Cum sunt influențate deciziile de investiții de oportunitățile și riscurile generate de politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă

de Monica Movileanu, Cristina Angheluță PwC România
Luni, 19 Iul 2021 Blogul PwC Romania
Politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG) vor remodela economia globală în următorii ani și vor influența succesul investițional al fondurilor de investiții. Prin urmare, este crucial ca acestea să încorporeze investiții responsabile și criterii ESG în strategia lor generală de afaceri.
Daniel Anghel
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

Raport PwC: Piața auto din Europa dă semne că își va reveni din a doua jumătate a acestui an

de Daniel Anghel PwC România
Joi, 15 Iul 2021 Blogul PwC Romania
Piața auto europeană încă se luptă cu impactul pandemiei Covid-19 și un semn de recuperare este așteptat în a doua jumătate a acestui an, când consumatorii ar putea începe să cheltuiască economiile făcute în timpul pandemiei, reiese din raportul “Autofacts” realizat de PwC și Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC. În primul trimestru din acest an, vânzările auto europene au scăzut cu 25,5%, față de perioada pre pandemică (2019).
Monica Movileanu și Cristina Angheluță
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

Sondaj PwC: Trei sferturi dintre consumatori ar întrerupe relația cu companiile care nu tratează bine angajații, mediul înconjurător sau comunitatea

de PwC România
Marţi, 13 Iul 2021 Blogul PwC Romania
Majoritatea consumatorilor (83%) spun că firmele ar trebui să fie proactive și preocupate constant de politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG), iar 76% arată că vor întrerupe relația cu companii care nu tratează bine angajații, mediul înconjurător sau comunitatea în care își desfășoară activitatea, potrivit sondajului “Consumer Intelligence on ESG” realizat de PwC la nivel global.
Adina Vizoli-Alexandru, Director, PwC Romania
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Pachetul de TVA pentru comerțul electronic: Ce implicații au modificările aduse Codului fiscal pentru companii ​

de Adina Vizoli PwC România
Luni, 5 Iul 2021 Blogul PwC Romania
Pachetul cuprinde o serie de modificări ale legislației europene obligatorie în privința regimului TVA pentru vânzările de bunuri și servicii către consumatorii finali din UE, urmare a comenzilor plasate preponderent online. În prezent, furnizorul datorează TVA pentru vânzările la distanță efectuate în UE, iar cota aplicabilă este determinată de încadrarea în plafoanele stabilite individual de fiecare stat membru unde se livrează bunuri destinate consumatorilor finali. Astfel, când plafoanele sunt depășite, furnizorii trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în acele state membre și să raporteze și să plătească TVA pentru vânzările efectuate.
Andreea Mitiriță
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

Europa are nevoie de investiții de peste 2 trilioane dolari în rețeaua de electricitate până în 2050, pentru a susține tranziția energetică

de PwC România
Vineri, 2 Iul 2021 Blogul PwC Romania
Tranziția energetică de la combustibili fosili la surse regenerabile ia avânt și va presupune investiții uriașe în capacități de producție și infrastructură, doar pentru Europa investițiile pentru transformarea rețelei de electricitate fiind estimate la peste 2 trilioane de dolari până în 2050, reiese din raportul “Inventing tomorrow’s energy system”, realizat de PwC și strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.
Gabriel Simion, Senior Associate PwC România
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

Activele digitale și revoluția economică la care toți vom participa

de PwC România
Miercuri, 30 Iun 2021 Blogul PwC Romania
Masa monetară globală crește într-un ritm accelerat, iar formele pe care le ia se diversifică. Unele bănci centrale lucrează la înlocuirea monedelor naționale clasice cu monede naționale digitale (CBDCs – Central Bank Digital Currencies) ce vor fi emise pe baza tehnologiilor distribuite de tip blockchain sau hashgraph, conform unui studiu recent al PwC. Totodată, se dezvoltă alternative la monedele clasice și CBDCs, și anume digital token-urile create de companii sau chiar de persoane fizice.
Ana Maria Butucaru, Andreea Topuzu
Foto: PwC România
Articol susținut PwC România

Cum pot instituțiile financiare să comunice eficient prin intermediul Rapoartelor de Sustenabilitate?

de Ana Maria Butucaru, Andreea Topuzu PwC România
Marţi, 29 Iun 2021 Blogul PwC Romania
Instituțiile financiare trebuie să se adapteze ca să îndeplinească noile cerințe de raportare non-financiară până în 2023. Urmează doi ani marcați de eforturi și schimbări intense, nu doar în privința conformității, dar mai ales a strategiei și transformării de business, astfel încât potențialul ESG să poată fi valorificat și să creeze valoare adăugată pe termen lung, au arătat Ana-Maria Butucaru, Partener Servicii Financiare PwC România și Andreea Topuzu, Senior Manager, în cadrul primului webinar dintr-o serie dedicată impactului ESG - factori de mediu, sociali și guvernamentali - asupra instituțiilor financiare (bănci, societăți de asigurări și fonduri de investiții).
Mihai Anița, Ruxandra Târlescu
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România ​

PwC Consumer Pulse: Peste 50% dintre consumatori sunt preocupați de economisire și sunt atenți la prețuri

de Mihai Anița, Ruxandra Târlescu PwC România
Joi, 24 Iun 2021 Blogul PwC Romania
Mai mult de jumătate dintre consumatori (54%) s-au concentrat pe economisire și au fost mai atenți la prețuri în ultimele nouă luni (56%), potrivit sondajului Global Consumer Insights Pulse realizat de PwC în luna iunie. Astfel, se observă că oamenii au rămas la fel de preocupați de siguranța financiară ca în octombrie anul trecut, chiar dacă, între timp, au demarat campaniile de vaccinare si economia dă semnale de revenire. Global Consumer Insights Pulse a mai fost realizat în octombrie 2020 și martie 2021.
Diana Coroabă
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Raport PwC: Viitorul plăților este fără numerar, volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030

de Diana Coroabă PwC România
Joi, 17 Iun 2021 Blogul PwC Romania
Volumul de plăți fără numerar la nivel global aproape se va dubla până în 2025, față de nivelul din 2020, ajungând la 1,9 trilioane tranzacții, și se va tripla până în 2030, ca urmare a schimbărilor aduse de pandemie, potrivit unei analize realizate de PwC și Strategy &, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC. În 2020, au fost efectuate peste un trilion de tranzacții.
Andreea Mitiriță
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Tranziția energetică: Cererea pentru hidrogen verde va accelera din 2035, dar producția și prețurile rămân o provocare. Unde se găsește România în această ecuație

de Andreea Mitiriță PwC România
Luni, 14 Iun 2021 Blogul PwC Romania
Hidrogenul verde, produs din resurse regenerabile precum energia solară și eoliană, este considerat una dintre soluțiile pentru ca țările din întreaga lume să atingă neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050, principalele provocări pentru producția acestuia fiind costurile ridicate și disponibilitatea resurselor.


Ionuț Simion
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

CEO Survey România 2021: Optimismul directorilor generali privind revenirea economiei globale a atins un nivel record al ultimului deceniu

de Ionuț Simion PwC România
Joi, 10 Iun 2021 Blogul PwC Romania
Optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenți considerând că situația economică se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, potrivit raportului CEO Survey 2021, realizat de PwC România.
Ludmila Petrescu, Andreea Giovani
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Ce se întâmplă cu noua taxa de 0,8 euro/kg pentru deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate?

de Ludmila Petrescu, Andreea Giovani PwC România
Luni, 7 Iun 2021 Blogul PwC Romania
Dacă introducerea unei taxe de 0,8 euro/kg pentru deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate era o discuție pur teoretic în urmă cu trei ani, acum avem deja un Regulament privind procedura de aplicare a acestei taxe. Astfel, urmare a anunțului Consiliului European privind introducerea din acest an a unei taxe de 0,8 euro/kg pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate, la începutul lunii mai a fost publicat Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 al Consiliului în acest sens.
Dinu Bumbăcea
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

PwC Top 100 Companii listate din lume: În anul pandemiei, valoarea de piață a crescut cu peste 10 trilioane dolari, la un nivel record de 31,7 trilioane dolari

de Dinu Bumbăcea PwC România
Joi, 27 Mai 2021 Blogul PwC Romania
Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 10 trilioane de dolari (48%) în perioada aprilie 2020 - martie 2021, marcată de lockdown și restricții, atingând nivelul de 31,7 trilioane dolari, potrivit analizei globale PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piață”, actualizată la 31 martie.
Daniel Anghel
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România

Reversarea excepțiilor și scutirilor din Codul fiscal: A început numărătoarea inversă

de Daniel Anghel PwC România
Luni, 24 Mai 2021 Blogul PwC Romania
Deși ne-am obișnuit în ultimul an ca veștile fiscale să vizeze amânări la plată, scutiri și chiar amnistii, nu ar trebui să ne surprindă intenția guvernului, asumată în documentul cu obiectivele din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), transmis Comisiei Europene, de a elimina lacunele și distorsiunile din Codul fiscal pentru a identifica zone din care să obțină venituri bugetare.
Silvia Haram, Anca Maria Voicilă
Foto: Pwc Romania
Articol susținut de PwC România ​

Directiva UE privind avertizorii de integritate: Ce trebuie să știe companiile?

de Silvia Haram, Anca Maria Voicilă PwC România
Joi, 20 Mai 2021 Blogul PwC Romania
În ultimii ani, au fost dezvăluite acțiuni sau decizii greșite ale companiilor privind mediul, siguranța publică sau bugetele publice naționale sau ale UE, datorită informațiilor date din interiorul organizațiilor de către așa numiții avertizori de integritate (whistleblowers).
Andreea Mitiriță, Ana Nechifor
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România

Utilizarea SPV, de la opțional la obligatoriu, o propunere similară concluziilor OECD: digitalizarea nu se poate face fără schimbări legislative

de Andreea Mitiriță, Ana Nechifor PwC România
Miercuri, 19 Mai 2021 Blogul PwC Romania
Atât contribuabilii persoane juridice, cât și persoane fizice care desfășoară activități liberale ar putea fi obligați să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual (SPV), conform unui proiect de act normativ, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, referitor la completarea prevederilor Codului de Procedură Fiscală. Cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse în format letric ar urma să nu mai fie luate în considerare.
Sorin Petre, Raluca Stoica
Foto: PwC România
Articol susținut de PwC România ​

Studiu PwC România: Încrederea investitorilor în bursă a revenit în 2021, principalii indici ai BVB au atins noi praguri maxime istorice

de Sorin Petre, Raluca Stoica PwC România
Marţi, 18 Mai 2021 Blogul PwC Romania
Capitalizarea pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB) la sfârșitul primul trimestru din 2021 era de 179 miliarde lei, un nivel apropiat de recordul atins la 31 decembrie 2019, indicând revenirea apetitului investitorilor pentru piața de capital locală, potrivit raportului „Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori București și ai pieței locale de fuziuni și achiziții”, realizat de PwC România.
Amelia Teis
Foto: PwC România
​Articol susținut de PwC România

Dacă o hotărâre definitivă pronunțată în materia achizițiilor publice încalcă dreptul european, mai poate fi atacată?

de Amelia Teis PwC România
Marţi, 18 Mai 2021 Blogul PwC Romania
Litigiile privind achizițiile publice nasc de cele mai multe ori controverse nu doar prin raportare la dificultatea și complexitatea fondului lor, dar și prin prisma caracterului interpretabil al textelor de lege aplicabile.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by