Articole scrise de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan


1 - 30 din 31 rezultate
1.Adolf Hitler si irationala rationalitate a nazismului Pe fondul ofensivei irezistibile a Armatei Roșii, cel care se crezuse uns de Istorie să refacă traiectoria unor Friedrich cel Mare și Napoleon Bonaparte se sinucidea la Berlin, cu șapte decenii în urmă, pe data de 30 aprilie 1945, împreună cu partenera sa, devenită soție în ajunul plecării pe cealaltă lume, Eva Braun. Se încheia astfel o epocă de delir apocaliptic și de transă ideologică, al cărei efect a fost un carnagiu universal care a culminat în crima absolută a Holocaustului. Hitler nu a fost doar încarnarea principiului demonic în istorie, ci mai ales personificarea a ceea ce Hannah Arendt a numit Răul radical.
2.Noam Chomsky, Ken Jowitt si Noua Dezordine Mondiala (actualizat) Celebrul lingvist si activist radical de stanga Noam Chomsky, consecvent cu optiunile sale de-o viata, anunta ca, in secolul XXI, Statele Unite se fac vinovate de cea mai grava campanie terorista din lumea contemporana. Nimic nou si surprinzator. Ar fi fost spectaculos daca Chomsky ar fi spus altceva. Tocmai de aceea ni se pare ca merita sa reluam aici concluziile recenziei-eseu pe tema scrierilor politice ale lui Chomsky, aparuta in Times Literary Supplement in data de 10 februarie 1995, semnata de profesorul de stiinte politice de la Universitatea California din Berkeley, Ken Jowitt.
3.Genocidul armean şi etica neuitării  Masacrarea, in urma cu 100 de ani, a unui milion si jumatate de armeni (barbati, femei, batrani, copii) a fost prima experienta genocidara din ceea ce un istoric american numeste era catastrofelor sociale. Acel cataclism exterminist a fost Holocaustul armenilor. Nu a fost vorba de o explozie spontana de ura asasina, ci de un plan precis alcatuit si sistematic executat de anihilare a celor desemnati drept sub-oameni ori chiar non-oameni. A omori un armean, cum mai tarziu a omori un evreu, un kulak, un bosniac, un individ apartinand unei colectivitati stigmatizata drept superflua, era ca si cum ai scapa de o insecta pernicioasa.
4.Spiritul revoluţionar, spiritul critic și interogaţiile fierbinţi Secolul XX a fost unul al fanatismelor ideologice, al utopiilor redemptive și al pasiunilor colectiviste. In anii 30, numiţi de poetul englez W. H. Auden “a low and dishonest decade”, spiritul revoluţionar, incarnat in extremele de stanga (bolșevism) si de dreapta (fascism) a purtat un război deschis impotriva spiritului democratic, liberal, burghez, pe scurt critic. Una din cărtile la care tinem in chip deosebit, autorii acestui articol, este “Cum am devenit huligan” de Mihail Sebastian (1907-1945).
5.Autoritarismul cleptocratic al lui Vladimir Putin: Povestea unui regim si a unei carti Sa spunem din capul locului ca volumul profesoarei Karen Dawisha despre originile si intemeierea regimului Putin este unul devastator, colosal de informat si menit sa ofere un probatoriu irefutabil privind natura mafiotica a simulacrului de stat care este Rusia astazi. Cu uluitoare acribie si o pasiune impresionanta pentru documentarea celui mai mic detaliu din aceasta arheologie a cotropirii si acapararii resurselor Rusiei de catre un grup inradacinat in structurile KGB, devenit FSB, Karen Dawisha a scris nu doar o analiza patrunzatoare, ci un veritabil rechizitoriu.
6.Eliberare à la russe: "La grande parade" continuă Nu e greu de imaginat ce-ar fi avut de spus influentul ganditor politic Jean-Francois Revel daca ar fi apucat sa fie martorul capitularilor contemporane in fata agresiunii deschise a Rusiei impotriva Ucrainei. Este vorba de aceeasi parada a imposturilor colaborationiste pe care o denuntat-o acest intelectual de o admirabila luciditate intr-o carte ce se mentine, vai, de o tot mai nelinistitoare actualitate. Agresorul neo-tarist si neo-stalinist Vladimir Putin calca in picioare dreptul international, iar presedintele Milos Zeman al Republicii Cehe il pune la punct pe ambasadorul Statelor Unite pentru ca a cutezat sa se intrebe cat de oportuna ar fi participarea sa la marea parada moscovita.
7.Ispita fascista a tovarasului Putin Vladimir Putin a devenit campionul global al barocului comunisto-fascist. In aceste zile, la hotelul "Holiday Inn", sub patronajulul partidului "Rodina" de orientare putinista, are loc ceea ce antifrastic se numeste "Forumul Conservator". Sunt prezenti reprezentantii unor formatiuni extremiste, neo-naziste, nostalgicii "Ordinii Europene" proclamate de Hitler si maniacii suprematismului alb, antisemiti de toate culorile, xenofobi isterici si alte creaturi pe care, in chip normal, le numim crackpots. Cei care au incercat sa protesteze au fost ridicati de politie.
8.A doua viata a lui Ramon Mercader: Putin il decoreaza pe asasinul Lugovoi (Un eseu de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan) Istoria se repeta doar aparent, scria Karl Marx, ceea ce prima oara e tragedie, a doua oara e farsa. Dar poate fi o farsa grotesca, sangeroasa, abjecta, adaugam noi. Andrei Lugovoi, ofiter FSB si asasinul lui Alexander Litvinenko, a fost decorat de Vladimir Putin pentru "energica sa activitate legislativa". O carte a lui Jorge Semprun se cheama "A doua moarte a lui Ramon Mercader". Asistam acum la a doua sa viata. Cu diferenta ca intaiul Mercader, personajul formidabilului roman "Omul care iubea cainii" al cubanezului Leonardo Padura, era unul din iluminatii Cominternului, era un posedat, un true believer.
9.Despre rusine si onoare: Hannah Arendt, Stefan Zweig si disperarea central-europeana In 1943, cand stirile despre punerea in practica de catre nazisti a ceea ce osificata limba birocratica a numit "Endlosung" (Solutia Finala), adica exterminarea intregii evreimi europene, incepeau sa fie confirmate, Hannah Arendt a publicat in revista de exil Aufbau (care aparea la New York) un eseu despre Stefan Zweig si disparuta lume de ieri, deci lumea viselor si iluziilor cosmopolitismului burghez de cultura germana. Zweig fusese un rasfatat al acelei lumi, una din vocile ei cele mai ascultate si admirate. Era o lume plina de nevroze, de mistere psihologice, de splendide desfatari si nelinisti nu mai putin naucitoare.
10.Ultimul stalinist: Ce a facut Ion Iliescu pentru Romania? Pe 3 martie, Ion Iliescu, urmasul lui Nicolae Ceausescu in fruntea Romaniei, cel care a patronat lichidarea, printr-un simulacru judiciar, a predecesorului sau, in scopul de a salva ce se mai putea salva din mostenirile regimului comunist, implineste 85 de ani. Ion Iliescu a fost de cateva ori presedinte al tarii. Primul sau mandat a fost, neindoios, unul contrarevolutionar, deci s-a constituit ca o strategie restauratoare menita sa conserve privilegiile unei nomenclaturi inepte si cinice, iremediabil rapace si corupta. In acei sase ani, dominati de personalitatea de tip bolsevic a lui Ion Iliescu, premierii s-au numit Petre Roman, Theodor Stolojan si Nicolae Vacaroiu.
11.Contrarevolutie si omor politic in Rusia lui Putin: Pourquoi ont-ils tue Nemtov? Boris Nemtov si-a anticipat moartea. Devenise de-acum unul dintre cei mai vocali adeversari ai tarului Putka, vocea sa nu putea fi amutita. Vorbea in numele acelei traditii democratice ruse care a culminat in prabusirea bolsevismului si in prima faza a regimului Eltin, cu toate dilemele si contradictiile sale. Scria constant impotriva coruptiei oligarhic-feseibste simbolizata de regimul Putin, in clipa cand a fost lichidat in chip mafiotic pregatea un text dinamitard pe acest subiect. Cum observa Evgenia Albat, editoarea revistei "Novoe Vremia", Rusia a intrat intr-o faza de razboi deshis intre prietenii si inamicii statului de drept si ai societatii deschise.
12.Cand este miez de noapte in secol: Eternul eretic Panait Istrati Exista in veacul XX destine absolut extraordinare. Sa ne gandim, de pilda la un Malraux, plecat in anii '20 spre Asia in cautarea comorilor unor imperii disparute si a revolutiei mondiale. Revenit in Franta, devine campion al antifascismului si romancier de geniu. A luptat in Spania in tabara republicana, a facut parte din Rezistenta antinazista, apoi a devenit gaullist, chiar ministru al culturii. Mai aproape de noi, Panait Istrati, alt cautator de adevaruri absolute, un mare naiv, ar spune unii (inclusiv Ilia Ehrenburg, supravietuitorul de profesie), un spirit nobil, ar zice altii, inclusiv noi, autorii acestui eseu.
13.Hannah Arendt și Karl Jaspers: Despre sublima frumusețe a prieteniei (Un articol de Vladimir Tismaneanu și Marius Stan) Hannah Arendt a fost studenta marelui filosof existențialist Karl Jaspers, după ce îl avusese ca prim mentor pe Martin Heidegger. S-a întemeiat nu doar o relație discipol-profesor, ci și una de adâncă, sublimă prietenie intelectuală. Volumul corespondenței dintre cei doi se întinde pe o perioadă de peste patru decenii, între 1926 și 1969, anul stingerii din viață a lui Jaspers. Apărut în traducere americană la editura Harcourt Brace Jovanovich în 1992 (originalul german a fost publicat în 1985), editat de Lotte Kohler și Hans Saner, cartea este un tezaur intelectual și moral...
14.Hannah Arendt, celalalt Scholem si tragedia stangii germane (eseu de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan) "Nu vin dinspre stanga. Daca vin de undeva, o fac dinspre traditia filosofiei germane", ii scria Hannah Arendt, in 1963, lui Gershom Scholem, profesor la Universitatea Ebraica din Ierusalim, invatat universal admirat al Kabbalei, specialist in mistica iudaica si figura marcanta a exilului intelectual dinspre Germania nazista catre Palestina in anii '30.
15.Clarificări necesare: Mitul politic al rusofobiei Auzim tot mai des, in ultima vreme, ca s-ar fi nascut un front global rusofob, ca a critica regimul Putin, cu al sau imperialism militarist si cu ideologia salvationista(-autarhica) ce-l subintinde, ar fi o proba de rusofobie. Exact la fel cum in anii Razboiului Rece, sovietologi cunoscuti, precum Richard Pipes si Adam Ulam, erau denigrati drept rusofobi (din pacate o pozitie impartasita chiar si de un Aleksandr Soljenitin).
16.Despre Zeitgeistul secolelor și istoriei "In psihanaliza, doar exagerarile sunt adevarate", scria Theodor W. Adorno. Vom incepe asadar, si noi, printr-o exagerare, spunand ca problema centrala a gandirii politice este cea a salvarii. Altfel spus, a fericirii, a nefericirii si a mantuirii. Revolutiile moderne au loc pentru ca un grup de oameni fagaduiesc altora ca au gasit "reteta fericirii". Tot Adorno a formulat poate cel mai tulburator problema "poeziei" dupa Auschwitz si a avertizat asupra pericolului rasturnarii suferintei printr-o asa-zisa distanta estetica.
17.Ideile au consecinte: Despre marxism, marxologie si Gulag (eseu de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan) Scriem aceste randuri constatand doua lucruri. Pe de-o parte, un fel de zid al tacerii in jurul exceptionalului volum "O idee care ne suceste mintile", aparut la sfarsitul anului trecut la editura Humanitas. Autorii sunt trei intelectuali de varf ai acestei tari: Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si H.-R. Patapievici. Pe de alta parte, observam reactii acide, nu tocmai bine conformate, dar apodictice, in care se incearca, a mia oara, despartirea experimentului de ideea care l-a inspirat. Se ignora, cu semidocta superbie, modul in care ideile, exprimate prin cuvinte, au articulat discursul anihilant care a dus la lichidarea a peste o suta de milioane de oameni.
18.Panteonul onoarei: In Memoriam Jelio Jelev (1935-2015)– Articol de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan Jelio Jelev era un om de o discreție proverbială. Era, cum se spune, self-effacing, refuza băile de mulțimi și panegiricele. A ținut piept regimului terorist al lui Todor Jivkov, a scris texte care sfidau totalitarismele de orice culoare. Dictatura a răspuns interzicându-i dreptul la semnătură și ținându-l sub urmărire permanentă. A fost hărțuit și calomniat. A fost unul dintre cei care au salvat onoarea intelectualilor bulgari atunci când mulți se prosternau și ridicau statuie unui tiran inept.
19.Planeta Humanitas (de Vladimir Tismaneanu și Marius Stan) Tranzitia romaneasca spre democratia liberala ar fi fost mult vitregita daca n-ar fi existat editura Humanitas. Nascuta in valtoarea acelor zile fierbinti si derutante care au urmat seriei de evenimente din decembrie 1989, si pe care le numim Revolutia Romana, editura Humanitas si-a asumat, ab initio, un ambitios program de recuperare infratit cu unul de renovare spirituala. Dupa ani de autarhie sistematica, dupa decenii de propaganda imbecilizanta, indeosebi in planul a ceea ce-ar fi trebuit sa fie stiintele umaniste, aceasta editura a gandit cu minutie si ceea ce putem desemna ca imaginatie democratica, acea strapungere spirituala de care era absoluta nevoie. Sigur, aparusera unele carti importante si inainte de prabusirea regimului comunist, dar era vorba de ceea ce numeam nise culturale. De fapt, de oaze care supravietuiau in pofida, nu datorita acelei tiranii ideocratice.
20.In numele Tatalui: Epigonii lui Lenin si lupta pentru mantaua suprema Luptele politice ale lui Stalin, optiunile sale, obsesiile, precum si mostenirile tuturor acestora, au lasat o impresie de nesters asupra secolului XX. Insasi notiunea de socialism nu poate fi pe de-a-ntregul izolata de viziunea sa asupra revolutiei, una impregnata de convingeri mesianice, cvasi-religioase, invaluite de jargonul determinist marxist. Principala problema pentru cei care doresc sa inteleaga fenomenul Stalin este tocmai discutabila sa "inevitabilitate".
21.Islamism revolutionar si populism xenofob: Despre noile fascisme La ora actuala, democratia liberala se intalneste cu doua primejdii letale: islamismul revolutionar si populismul radical de orientare militant-xenofoba. In ultima (ori prima) instanta, doua fascisme. Nu suntem specialisti in istoria religiilor, ne vom abtine de la a emite judecati despre Islam in general. Dar suntem specialisti in ideologii revolutionare si putem vedea ca exista una care reproduce matricea emotional-simbolica totalitara, anume islamismul revolutionar. Una din caracteristicile acestor ideologii este dispretul pentru viata umana si cultul mortii "eroice". De cealalta parte a problemei, populismul radical de tipul Frontului National reprezinta el insusi un atac rusinos la fundamentele democratiei liberale.
22.Rosa Luxemburg, Lenin și cauzele pierdute Nicio alta figura din istoria socialismului european, dinainte, din timpul si de dupa Lenin, nu a sustinut mai ardent spiritul libertar al tanarului Marx decat Rosa Luxemburg. O facea spontan, nu aparusera inca :"Manuscrisele economico-filosofice". Stia ca apara o cauza pierduta atunci cand, in ianuarie 1919, a luat partea insurectiei suicidare organizata de Liga Spartacus, dar nu s-a dat in laturi. A unficat, cum scria Hannah Arendt, spiritul revoltei si propria viata intr-o sinteza sangeranda. A nutrit multe iluzii. A gresit de multe ori.
23.Leninismul lui Ceausescu. Un palimpsest din Balcani Teza noastra: Nicolae Ceausescu a fost un leninist roman, incontestabil cel mai important, un zelot al doctrinei bolsevice pe care a imbratisat-o din tinerete, in versiunea codificata de Stalin indeosebi in "Problemele leninismului" si, in 1938, in "Cursul Scurt de Istorie al PC (b) al URSS". Intreaga cariera revolutionara a lui Ceausescu, cea de dinainte de 1944, apoi cea de activist in ascensiune al unui partid care a ajuns la putere, incepand din martie 1945, a fost una de militant leninist.
24.Victor Ponta si Sfanta Nerusine. Un bilant si un apel Valoarea de intrebuintare a lui Victor Ponta s-a epuizat odata cu esecul sau rasunator in alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. Lucrul este indubitabil, il stiu deopotriva adversarii si ex-amicii sai. Il stie Ion Iliescu, cel care a facut si a desfacut atatea cariere in partidul nomenclaturii post-comuniste, corporatia mafiotica numita PSD. La un sfert de veac de la Congresul al XIV-lea al PCR, cand Nicolae Ceausescu s-a incapatanat sa ramana in fruntea PCR in vreme ce la Praga Vaclav Havel era de-acum liderul triumfatoarei revolutii de catifea, Victor Ponta nu pare sa priceapa ca ora sa istorica s-a incheiat.
25.La vache sacree Ion Iliescu, plagiatorul Ponta si cangrena PSD Impenitentul octogenar bolsevic, Ion Iliescu, a starnit din nou valuri in politica romaneasca. A tacut in momentul cand plagiatorul din fruntea partidului pe care el l-a zamislit se scalda intr-o baie de multime care i-ar fi facut invidiosi pe Ceausescu, Mobutu Sese Seko, Mengistu Haile Mariam si pe cei trei Kim (Il-sung, Jong-il, Jong-un). A scos din debara iataganul dupa ce plagiatorul a pierdut jalnic alegerile pentru functia suprema in stat. Ponta avusese o misiune, a ratat-o. Asemeni mult-iubitului Kremlin, partidul nu iarta.
26.Pe marginea prapastiei: Singurul vot benefic  Cea mai mare amenintare la adresa viitorului Romaniei este iresponsabilitatea celui pe care l-am numit un piroman politic. Ne referim la Victor Ponta. Mitoman in serie si structural amoral, Ponta nu are decat un scop in viata: sa-i fie lui bine. Cand spunem Ponta, ne referim la discipolul lui Iliescu si Nastase, deci la exponentul unui sistem parazitar si profitocratic pe care il numim regimul pontocratic. In 2012, in timpul loviturii de stat avortate, existau afise care reluau acest termen pe care l-am propus in acele zile nevrozante: "Vrem democratie, nu pontocratie". Aceasta este miza cea mare a alegerilor prezidentiale din acest an. Victor Ponta ieri era guevarist, azi e social-democrat, maine poate fi cosmonaut.
27.Impotriva defetismului: Cateva reflectii inaintea turului doi  Monica Macovei a reprezentat în primul tur și va continua să reprezinte vocea celor fără de voce. Nu e vorba aici de o metaforă, ci de o viziune strategică. Lipsită de aparatura logistică a partidelor din Establishment, a reușit o mobilizare reală cu efecte palpabile. Cel mai bun scor al unui independent la prezidențiale! Să facem însă și un exercițiu de imaginație și să ne închipuim că primii doi candidați în ordinea preferințelor electorale ar fi aparținut, încrucișat, partidelor adverse. Credeți că scorurile după primul tur ar fi fost fundamental diferite?
28.Cui i-e frica de Monica Macovei? Frustrari, anxietati, fobii Paradoxul acestor saptamani de dinaintea alegerilor prezidentiale este ca, in pofida prevestirilor sumbre despre nesansele Monicai Macovei de a intra in turul al doilea, asistam la o concentrare de tir, din varii directii, exact inspre acest candidat. De ce aceasta inversunare? De ce i se masluieste nu doar biografia, ci si programul? Pe cine deranjeaza candidata independenta? Care sunt categoriile contra ei? In acest articol, analiza reactiilor in raport cu Monica Macovei serveste pentru a pune in fata cititorului un tablou mai larg.
29.Se strange latul: Revolutia procurorilor si calea spre Treia Republica (Actualizat) Cu fiecare zi se strange tot mai tare latul pentru cei care si-au inchipuit ca pot batjocori la infinit demnitatea cetatenilor Romaniei. In primavara anului 1990, se scanda "Singura solutie/O noua revolutie". A urmat, cum stim, contrarevolutia iliesciana, apoi revolutia electorala esuata si reformismul jenat de el insusi al lui Emil Constantinescu, omul "invins de structuri", apoi eforturile de mexicanizare a Romaniei din timpul tandemului Iliescu II-Adrian Nastase, apoi vremurile lui Traian Basescu. Una din mostenirile acelor vremuri, fireste nu unica, o reprezinta infiintarea unor institutii menite sa elimine coruptia endemica si sa asigure functionarea normala a statului de drept.
30.Agentul minciunii: Impenetrabila opacitate a ofiterului acoperit Ponta Jumatate tragedie, jumatate farsa, umor negru si teatru al absurdului, cam acestia par a fi parametrii in care functioneaza clasa noastra politica, populata de spioni, baroni, turnatori vechi si noi, poltroni, demagogi si snapani. In rolul principal, la acest ceas al penibilului ajuns la paroxism, campionul national al mitomaniei, al dedublarii si al lipsei de rusine, premierul plagiator Victor Ponta. Dar sa le luam pe rand...

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by