Articole scrise de Vlad Zografi


1 - 30 din 31 rezultate
1.��i acum? Filmul de groaz�� început cu doi ani ��i jum��tate în urm�� nu s-a terminat. ��eful bandei e deocamdat�� în spatele gratiilor, acoli��ii lui trec prin oarece derut��, dar ne-au l��sat o bomb�� cu ceas: De unde bani pentru salarii ��i pensii? Ce continuare poate avea politica economico-financiar�� pe care au început-o? Cum r��mâne cu justi��ia? Cu investi��iile? ��i o mul��ime de alte întreb��ri f��r�� un r��spuns evident.
2.Cresc��torii de politicieni Dac�� într-o discu��ie cu ��oferul de taxi (barometrul meu politic) vrei s�� fii aprobat f��r�� rezerve, solu��ia e s�� spui, pe ton scârbit, „To��i sunt o ap�� ��i-un p��mânt, nimeni nu-i mai breaz”. Dac�� sim��i cumva la cel��lalt vreo ezitare, trânte��te-i cu un aer expert „Las��, dom’le, c�� ��tim noi cum stau lucrurile!”, ��i î��i zâmbe��te complice.
3.B��t��lia pentru România 2 – Diaspora Cam a��a stau lucrurile: Înaintea decol��rii, stewardesele (Viorica D��ncil��, Lia-Olgu��a Vasilescu…) distribuie pasagerilor bomboane dulci. Nu trece mult timp dup�� desprinderea avionului de pist��, ��i unii pasageri, care se întâmpl�� s�� aib�� la ei o busol��, observ�� c�� zboar�� într-o direc��ie gre��it��. Acela��i lucru îl v��d ��i operatorii radar de la sol – ��i transmit asta echipajului –, dar Liviu Dragnea, comandantul aeronavei, ��i copilotul Darius Vâlcov asigur�� pe toat�� lumea c�� direc��ia e bun��.
4.B��t��lia pentru România Aproape tot ce se întâmpl�� de doi ani ��i ceva încoace era perfect previzibil din momentul în care PSD a câ��tigat alegerile parlamentare. Dac�� în locul lui Dragnea s-ar fi aflat ��eful unui clan de interlopi, bine sf��tuit de avoca��i ��i consilieri, la fel ar fi ac��ionat. Am asistat la o b��t��lie în care strategia ��i tactica unuia din combatan��i sunt limpezi, consecvente ��i, trebuie s�� recunosc, foarte abil puse în practic��. Exist�� totu��i dou�� aspecte în privin��a c��rora a�� fi ezitat s�� fac previziuni ferme.
5.Pentru c�� la Bruxelles nu pute��i Da, aici pute��i, dup�� cum spunea distinsul domn ��tef��nescu. Pentru c�� a��i promis lucruri mirobolante, ��i nu v-a��i agitat decât ca s�� v�� sc��pa��i de pu��c��rie infractorii; pentru c�� marile voastre figuri, de la Dragnea la Nicolicea, plesnesc de nesim��ire; pentru c�� ��mecherii propagandei vars�� tone de minciuni în capetele naivilor; pentru c�� juca��i pe cartea fuduliei na��ionale; pentru c�� a��i ��tiut s�� specula��i la maximum structura mafiot�� a puterii voastre; pentru c�� se g��sesc mereu profitori din nenorociri...
6.Nega��ionalismul Da, exist�� într-adev��r un stat paralel, ba mai mult, exist�� un univers paralel. S��-i zicem Universul N. El a fost creat prin eforturile liderilor PSD ��i ale aparatului lor de propagand��. Tot ce exist�� în universul nostru î��i are un corespondent în Universul N, având îns�� un mare N în fa����. De pild��, exist�� ��i acolo politicieni, mai bine zis N-politicieni, cum sunt doamna D��ncil�� sau domnul Daea, N-speciali��ti, ca domnul Vâlcov, e plin de N-jurnali��ti care populeaz�� Antena 3 ��i RTV, avem mari N-victime (coresponden��i ai fo��tilor de��inu��i politici), ca domnii Adrian N��stase ��i Sebastian Ghi����
7.Rosictir Este ��i nu este o coinciden���� faptul c�� tocmai când, dup�� vreo dou�� secole ��i jum��tate de raporturi antagonice, Rusia ��i Turcia ajung la rela��ii amicale, la noi grupul politic conduc��tor se orienteaz�� spre modelele ��i tendin��ele acestor foste imperii din vecin��tatea noastr�� care ne-au influen��at violent istoria. E o coinciden����, în sensul c�� dezvoltarea mafiei locale a urmat o cale proprie, original��, dup�� cum voia Ion Iliescu, e rezultatul unei continuit����i neao��e.
8.Propunere de referendum Redau mai jos fragmente din declara��iile domnului H.C., pre��edintele Coali��iei pentru Facere: „M�� întreba��i de numele organiza��iei noastre? Ni s-a propus ini��ial s��-i zicem Coali��ia pentru Genez��, dar genez�� o numesc al��ii, ��i apoi este un neologism. S-a mai discutat ��i varianta Coali��ia pentru Crea��ie, dar crea��ie poate trimite ��i la crea��ia artistic�� sau literar��… Desigur, noi avem norme stricte în privin��a canoanelor artistice ��i literare, îns�� ele nu sunt deocamdat�� general acceptate, ��i nu inten��ion��m s�� le impunem."
9.Gazele doamnei Carmen Dan Mai întâi, câteva întreb��ri adresate doamnei ministru Carmen Dan, doamnei prefect Speran��a Cliseru ��i ��efilor Jandarmeriei. Ce sens are s�� lansezi gaze lacrimogene în mijlocul unei adun��ri pa��nice, când indivizii violen��i cu care se presupune c�� ai de furc�� se afl�� la marginile ei, în contact direct cu jandarmii? De ce indivizii violen��i n-au fost izola��i ��i neutraliza��i imediat, când dispuneai de for��e de ordine atât de numeroase? Ce rost avea s�� intri cu cai ��i câini care într-o mul��ime care nu se comportase deloc agresiv
10.Unde putem ajunge Tot ce s-a întâmplat de vreun an ��i jum��tate seam��n�� cu scenariul unui film de groaz��. La început au for��at u��a. Era ger, ��i-au zis c�� lumea e paralizat��. Pe urm�� au încercat s�� intre pe fereastr��, pe horn, au aruncat sticle incendiare, au produs ceva pagube. În fine, au schimbat tactica, s-au apucat s�� demoleze casa ��igl�� cu ��igl��, c��r��mid�� cu c��r��mid��. Le-a luat un an. ��i au reu��it, pentru c�� oamenii cu capul pe umeri n-au reac��ionat la fiecare ��igl�� ��i la fiecare c��r��mid�� scoase dintr-o cas�� nu prea solid��. Acum banda Dragnea d�� asaltul asupra ruinelor statului român. Presupunând c�� va e��ua, va trece mult�� vreme pân�� s�� fie reconstruit�� casa. Dar dac�� va reu��i?
11.Ce poate spera domnul Dragnea Daca nu va abroga ordonanta? Atunci turbulentele sociale ar creste inevitabil. Va mai fi ger, va veni si viscolul, dar cred ca am depasit punctul in care reactia civica e meteosensibila. Putin probabil ca valul protestelor sa se disipe. Se vor strange mii de oameni si la Alexandria. Repet, scopul moral e puternic, raspandirea manifestatiilor e ampla. Mai devreme sau mai tarziu se va ajunge intr-o situatie cu adevarat critica, si social, si economic. Daca Dragnea va vira spre dictatura, reactia va fi violenta.
12.Au facut-o. Si mai departe? Nici o surpriza, a fost exact ce ne asteptam sa se intample. Si nu de doua saptamani, ci din 11 decembrie. I-am auzit pe unii comentatori, care se chinuiau sa mimeze inteligenta, spunand ca Dragnea a fost baiat fin in campanie, n-a sarit peste cal, a facut chiar figura onorabila, cand de fapt a tinut un discurs xenofob (Klaus Werner, Julien), antioccidental (cu isteria colectiva inspirata de un nume magic: Soros) si impotriva justitiei.
13.Micul inchizitor "Iubiti oamenii?" La intrebarea domnului Gadea, insotita de ridicarea sprancenelor peste rama ochelarilor, am tresarit. Mai greu decat sa raspunzi la intrebarea asta e sa-ti treaca prin minte s-o pui. A urmat un filmulet care condensa umanismul Antenei 3, sfarsind apoteotic cu un numar din Cartea recordurilor: tricolorul de 80 000 de metri patrati, dovada ultima de patriotism, o replica la Marele Zid Chinezesc, la femeia de 380 de kilograme, care nu se poate misca din pat, si la barbatul care a baut 23,5 litri de bere in 26 de minute.
14.Iarna vrajbei noastre RTV-ul si-a intrerupt transmisiunea in direct a unui parastas comentat de Gigi Becali pentru a anunta stirea: comandouri de tehnocrati inarmate pana-n dinti ataca tot ce are mai bun neamul romanesc, de la Dragnea la Ponta, trecand prin Severin si Peia. (Numele lui Sebastian Ghita nu e pomenit.) In strada se aud impuscaturi razlete. Antena 3 isi pastreaza calmul si analizeaza lucid situatia, aducand in studio, pe langa invitatii de serviciu, un boxer de culoare, doi preoti si o mama cu unsprezece copii.
15.De ce predarea religiei in scoli submineaza credinta Probabil ca, la noi, nici un subiect nu e mai delicat decat chestiunea predarii religiei. In privinta coruptiei, lucrurile sunt clare: toata lumea o condamna si (aproape) toti cei ajunsi in pozitii unde o pot practica o practica spontan, plini de elan, cu o inzestrare ai zice innascuta pentru furtisag. In alte privinte, n-avem convingeri ferme - politica e o scena pentru personaje, nu pentru idei, iar interesul national, un fel de plastilina. Chestiunea predarii religiei este cea care scindeaza cu adevarat societatea romaneasca. Motivele sunt de ordin cultural-istoric, dar si conjunctural-politic si pecuniar, insa aici nu motivele unei alegeri ne intereseaza, ci consecintele ei.
16.Indiferenta noastra cenusie In 1990, cand abia iesiseram formal din comunism, ni se spunea ca toti suntem o apa si-un pamant, ca fuseseram vinovati - in mod egal, pesemne - cu totii, ca eram uniform patati, eram "dalmatieni", de unde concluzia ca nimeni nu-i mai breaz si ca nimic din ce se intamplase cu noi atata timp nu merita o cat de vaga analiza. Cu alte cuvinte, Gheorghe Ursu fusese la fel de vinovat ca aceia care il asasinasera, intre Doina Cornea si Emil Bobu nu era vreo diferenta notabila, un amarat care facuse ceva compromisuri pentru a supravietui si a-si vedea de munca statea pe picior de egalitate cu activistul fara meserie, dar cu putere de decizie si privilegii. Rostul nediferentierii era limpede: echipa parasutata la conducere, in frunte cu Ion Iliescu, trebuia ferita de orice banuiala de continuitate cu regimul comunist si, pe de alta parte, in omul de rand trebuia sadita indiferenta fata de judecata morala.
17.Domnul Ponta pariaza pe mizerie, frica si ticalosie De cand se voteaza - sa zicem liber - nu stiu sa se fi atins un nivel de abjectie comparabil cu cel de-acum. Sigur, a trebuit sa-mi amintesc ca, in Tratatul de la Varsovia, Romania era specialista in dezinformare atunci cand contracandidatii domnului Iliescu erau balacariti pentru ca nu mancasera salam cu soia si li se puneau in carca planuri diabolice, cand ni se aratau la televizor dolari si blugi impartiti manifestantilor din Piata Universitatii sau cand se trambita ca domnul Iliescu a dat pamant taranilor, iar adversarii sai politici nu urmareau decat sa li-l ia.
18.Riscul Ponta Nu stiu, matematic vorbind, care sunt sansele domnului Victor Ponta sa devina presedinte, si nu stiu nici in ce masura putinele sondaje aparute pana acum sunt demne de incredere, dar e limpede ca aceasta posibilitate trebuie luata in calcul. Candidatul PSD a spus ca, aflandu-se de atata vreme sub reflectoare, am ajuns sa cunoastem totul despre domnia sa, ca nu ne asteapta cine stie ce surprize. Si, intr-adevar, in doi ani si jumatate ne-am facut o imagine despre domnul Ponta ��� una necontradictorie, confirmata si reconfirmata la fiecare gest al sau, pe deplin coerenta.
19.Mandri ca suntem chinezi In iunie 1971, vreme de vreo doua saptamani, dupa telejurnalul de seara urma o emisiune de o ora pe care mai toti romanii o urmareau cu un amestec de curiozitate si stupoare: era un film cu peripetiile din ziua in curs ale vizitei lui Nicolae Ceausescu in China si Coreea de Nord. Nu stiu cum rezolva Televiziunea Romana problemele tehnice, cert e ca stilul prezentarii in extenso a unor evenimente care avusesera loc cu putin timp in urma sublinia semnificatia simbolica a vizitei, semnificatie la care propaganda subterana lucrase din greu. China devenea un mit pentru romani, era un exemplu de solutie politico-economico-socio-culturala care spargea toate tiparele cunoscute. China fascina. Iar Primul Fascinat al tarii s-a lasat dus de val. Rezultatele se cunosc.
20.Partidul Poporului Dan Voiculescu ��i apocalipsa Se spune c��, în Coreea de Nord, televiziunea (singura, normal!) ��i-ar fi informat publicul c�� finala campionatului mondial de fotbal urma s�� se joace între nord-coreeni ��i portughezi. Nu ��tiu ce rezultat al finalei vor fi anun��at jurnali��tii din Phenian, ��i nici m��car dac�� povestea e adev��rat�� – dar, din câte am aflat c�� se întâmpl�� acolo, e plauzibil��. Propaganda a creat o vast�� fic��iune a c��rei veridicitate nord-coreenii n-o pot testa, din pricina absen��ei informa��iilor. N��scut fiind în Coreea de Nord, tr��ind complet rupt de lume, nu-mi dau seama cum ai putea deduce ce se întâmpl�� cu adev��rat. Probabil c��, punând cap la cap frânturi din experien��a proprie ��i a celor foarte apropia��i, ai putea observa c�� ceva scâr��âie în fic��iunea care ��i se serve��te zi de zi drept realitate.
21.Cum ar putea fi demontata masinaria PSD Intr-un clip electoral al Partidului National Liberal ni se vorbea in termeni belicos-sportivi despre eurocampioni: candidatii liberali la europarlamentare defilau pe ecranul televizorului purtand medalii la gat, in vreme ce o voce anunta ca urmeaza lupta dintre coruptie si justitie, stanga si dreapta, trecut si viitor, Rasarit si Occident. In aceasta enumerare antitetica, al doilea termen al fiecarui binom (justitia, dreapta, viitorul, Occidentul) se intelege ca reprezenta binele, deci cauza pentru care lupta PNL-ul, iar primul termen (coruptia, stanga, trecutul, Rasaritul) reprezenta raul, deci cauza pentru care lupta adversarul PNL-ului.
22.Traian Basescu impinge opozitia spre fundatura Udrea Ma uitam la interviul cu presedintele Basescu din studioul B1TV, cand, brusc, discutia e intrerupta de ceea ce se numeste acum breaking news, adica stiri importante care trebuie neaparat comunicate imediat, altminteri se rateaza un moment istoric. Pe ecran apare o doamna blonda (o spun fara nici o arriere-pensee), incantata ca a facut primul salt cu parasuta din viata ei, dornica sa ne impartaseasca pe larg aceasta experienta imbogatitoare - imbogatitoare pentru domnia sa, dar probabil si pentru intreaga natiune. Revenindu-se in studio la discutia cu presedintele, Basescu a simtit nevoia sa sublinieze curajul doamnei blonde.
23.Romania compatimitoare trebuie fragezita Nu ��tiu de ce s-a mutat domnul Ponta la MApN. Nu ��tiu ��i, spre deosebire de al��ii, nici nu m�� tenteaz�� s�� cercetez. De la o vreme, a ap��rut o nou�� disciplin��: pontologia. Oameni cu preten��ii de seriozitate, cultur��, imagina��ie, experien���� ��i discern��mânt se chinuie s�� r��suceasc�� pe o parte ��i pe alta cuvintele ��i gesturile primului ministru, storcând din ele o substan���� mereu contradictorie. Ce va fi vrut s�� spun�� când s-a considerat prea b��trân pentru politic��? Dar atunci când a t��cut? ��i ce urm��re��te acum, când s-a a��ezat sub protec��ie armat��?
24.Opozitia paradoxala Imi cer scuze ca incep cu un exemplu din fizica. O fac nu din pretiozitate sau savantlac, ci fiindca e simplu si foarte expresiv pentru chestiunea politica in discutie. Exista doua tipuri de sisteme solare: unele, ca al nostru, sunt alcatuite dintr-o stea in jurul careia orbiteaza eventual planete, care au mase mult mai mici decat steaua; altele au in centru doua stele de mase comparabile, care se rotesc una in jurul celeilalte ��� acestea sunt stelele duble. Nu exista trei stele (sau mai multe) legate laolalta, pentru ca un asemenea sistem ar fi instabil.
25.Doi social-democra��i, dou�� televiziuni Intamplarea a facut ca in seara in care domnul Victor Ponta a acordat acel uimitor interviu Antenei 3, vreo doua ceasuri mai tarziu, sa vad o discutie cu Martin Schulz la France 24. Comparatia intre aceste emisiuni - spontana, inevitabila, greu de digerat si bogata in concluzii - m-a indemnat sa scriu cele de mai jos.
26.O viziune cu poporul Dan Diaconescu ... �����i atunci am în��eles titulatura partidului: exist�� într-adev��r poporul Dan Diaconescu. De fapt, m�� întâlneam în fiecare zi cu poporul Dan Diaconescu pe strad��, în autobuze ��i în magazine, f��r�� s�� ��tiu îns�� cum îl cheam��. Cu vreo dou��zeci ��i cinci de ani în urm�� încercasem f��r�� succes s�� g��sesc poporul Ceau��escu-România, despre care se tot vorbea – iar acum lucrurile se întâmplau pe dos: poporul îl ��tiam, doar numele lui îmi sc��pa. Dan Diaconescu m-a l��murit.
27.Asteptand rinocerii Unul din lucrurile cele mai rele e sa ajungi cu prietenii la discutii in contradictoriu care tind rapid spre cearta. Asta mi s-a intamplat zilele trecute, pornind, se-ntelege, de la chestii politice. Am ridicat cu totii tonul. Eu vedeam cum argumentele mele se loveau de un blindaj impenetrabil, ei erau ingroziti de ceea ce considerau probabil orbirea mea. De asta simt nevoia sa fac un pas inapoi, sa incerc sa inteleg duhul rau care s-a abatut asupra noastra si sa-mi expun la rece argumentele.
28.Prostia USL Pe vremuri, când nu puteam avea proba contrar��, credeam despre noi, românii, c�� suntem repeten��i la moral��, dar st��m onorabil la de��tept��ciune. Anii din urm�� m-au vindecat în bun�� parte de iluzia asta. Una din marile mele surprize a fost s��-l v��d pe generalul Ple��i���� într-un interviu. B��nuiam c�� în personajul acela faimos, tartorul care-i f��cea pe to��i s�� tremure, omul cu care Nicolae Breban purta discu��ii persuasiv-subtile, se ascundea o eminen���� cenu��ie, un fel de ��ahist care vede cu dou��zeci de mut��ri înainte.
29.Singurul adversar al dlui Ponta ramane teza de doctorat Exista in teatru o masinarie care produce ceata: cand momentul dramatic o cere, actionata din culise, masinaria scoate un fasait usor si umple scena de ceata. Nu se mai vede nimic. Decorul poate fi schimbat, unii actori ies, altii intra. Intreaga scena va arata apoi cu totul altfel. Cam asta cred ca e situatia in care ne aflam. Am intrat intr-un hatis procedural pe care doar juristii de meserie il pot cu adevarat pricepe, iar unii dintre ei, pricepandu-l bine, pot invoca un sir colosal de chichite avocatesti care sa innamoleasca intreaga afacere. Chestiunile juridice sunt interpretabile. Ceea ce nu inseamna ca, intr-o societate civilizata, sistemul juridic nu functioneaza - dar el functioneaza pentru ca exista o autoritate morala si intelectuala autentica, pentru ca, in ultima instanta, actorii implicati se pot compromite in fata intregii societati. La noi nu pare sa fie cazul.
30.Razboiul lui Caragiale cu telenovela Nastase Nu stiu daca Adrian Nastase a incercat cu adevarat sa se sinucida, si a fost oprit in ultima clipa, sau totul e o inscenare. Afacerea e tulbure, sunt o groaza de detalii contradictorii - dar asta nu-i neaparat o dovada in sprijinul celei de-a doua variante: in asemenea situatii haosul isi face treaba in mod spontan. Recunosc ca sunt un mare admirator al locotenentului Columbo, insa, in cazul asta, n-am de gand sa ma substitui lui. Altceva mi se pare mult mai interesant: stilul povestilor generate de autentica sau dubioasa sinucidere

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by