Articole scrise de Vlad Zografi


1 - 30 din 31 rezultate
1.Și acum? Filmul de groază început cu doi ani și jumătate în urmă nu s-a terminat. Șeful bandei e deocamdată în spatele gratiilor, acoliții lui trec prin oarece derută, dar ne-au lăsat o bombă cu ceas: De unde bani pentru salarii și pensii? Ce continuare poate avea politica economico-financiară pe care au început-o? Cum rămâne cu justiția? Cu investițiile? Și o mulțime de alte întrebări fără un răspuns evident.
2.Crescătorii de politicieni Dacă într-o discuție cu șoferul de taxi (barometrul meu politic) vrei să fii aprobat fără rezerve, soluția e să spui, pe ton scârbit, „Toți sunt o apă și-un pământ, nimeni nu-i mai breaz”. Dacă simți cumva la celălalt vreo ezitare, trântește-i cu un aer expert „Lasă, dom’le, că știm noi cum stau lucrurile!”, și îți zâmbește complice.
3.Bătălia pentru România 2 – Diaspora Cam așa stau lucrurile: Înaintea decolării, stewardesele (Viorica Dăncilă, Lia-Olguța Vasilescu…) distribuie pasagerilor bomboane dulci. Nu trece mult timp după desprinderea avionului de pistă, și unii pasageri, care se întâmplă să aibă la ei o busolă, observă că zboară într-o direcție greșită. Același lucru îl văd și operatorii radar de la sol – și transmit asta echipajului –, dar Liviu Dragnea, comandantul aeronavei, și copilotul Darius Vâlcov asigură pe toată lumea că direcția e bună.
4.Bătălia pentru România Aproape tot ce se întâmplă de doi ani și ceva încoace era perfect previzibil din momentul în care PSD a câștigat alegerile parlamentare. Dacă în locul lui Dragnea s-ar fi aflat șeful unui clan de interlopi, bine sfătuit de avocați și consilieri, la fel ar fi acționat. Am asistat la o bătălie în care strategia și tactica unuia din combatanți sunt limpezi, consecvente și, trebuie să recunosc, foarte abil puse în practică. Există totuși două aspecte în privința cărora aș fi ezitat să fac previziuni ferme.
5.Pentru că la Bruxelles nu puteți Da, aici puteți, după cum spunea distinsul domn Ștefănescu. Pentru că ați promis lucruri mirobolante, și nu v-ați agitat decât ca să vă scăpați de pușcărie infractorii; pentru că marile voastre figuri, de la Dragnea la Nicolicea, plesnesc de nesimțire; pentru că șmecherii propagandei varsă tone de minciuni în capetele naivilor; pentru că jucați pe cartea fuduliei naționale; pentru că ați știut să speculați la maximum structura mafiotă a puterii voastre; pentru că se găsesc mereu profitori din nenorociri...
6.Negaționalismul Da, există într-adevăr un stat paralel, ba mai mult, există un univers paralel. Să-i zicem Universul N. El a fost creat prin eforturile liderilor PSD și ale aparatului lor de propagandă. Tot ce există în universul nostru își are un corespondent în Universul N, având însă un mare N în față. De pildă, există și acolo politicieni, mai bine zis N-politicieni, cum sunt doamna Dăncilă sau domnul Daea, N-specialiști, ca domnul Vâlcov, e plin de N-jurnaliști care populează Antena 3 și RTV, avem mari N-victime (corespondenți ai foștilor deținuți politici), ca domnii Adrian Năstase și Sebastian Ghiță
7.Rosictir Este și nu este o coincidență faptul că tocmai când, după vreo două secole și jumătate de raporturi antagonice, Rusia și Turcia ajung la relații amicale, la noi grupul politic conducător se orientează spre modelele și tendințele acestor foste imperii din vecinătatea noastră care ne-au influențat violent istoria. E o coincidență, în sensul că dezvoltarea mafiei locale a urmat o cale proprie, originală, după cum voia Ion Iliescu, e rezultatul unei continuități neaoșe.
8.Propunere de referendum Redau mai jos fragmente din declarațiile domnului H.C., președintele Coaliției pentru Facere: „Mă întrebați de numele organizației noastre? Ni s-a propus inițial să-i zicem Coaliția pentru Geneză, dar geneză o numesc alții, și apoi este un neologism. S-a mai discutat și varianta Coaliția pentru Creație, dar creație poate trimite și la creația artistică sau literară… Desigur, noi avem norme stricte în privința canoanelor artistice și literare, însă ele nu sunt deocamdată general acceptate, și nu intenționăm să le impunem."
9.Gazele doamnei Carmen Dan Mai întâi, câteva întrebări adresate doamnei ministru Carmen Dan, doamnei prefect Speranța Cliseru și șefilor Jandarmeriei. Ce sens are să lansezi gaze lacrimogene în mijlocul unei adunări pașnice, când indivizii violenți cu care se presupune că ai de furcă se află la marginile ei, în contact direct cu jandarmii? De ce indivizii violenți n-au fost izolați și neutralizați imediat, când dispuneai de forțe de ordine atât de numeroase? Ce rost avea să intri cu cai și câini care într-o mulțime care nu se comportase deloc agresiv
10.Unde putem ajunge Tot ce s-a întâmplat de vreun an și jumătate seamănă cu scenariul unui film de groază. La început au forțat ușa. Era ger, și-au zis că lumea e paralizată. Pe urmă au încercat să intre pe fereastră, pe horn, au aruncat sticle incendiare, au produs ceva pagube. În fine, au schimbat tactica, s-au apucat să demoleze casa țiglă cu țiglă, cărămidă cu cărămidă. Le-a luat un an. Și au reușit, pentru că oamenii cu capul pe umeri n-au reacționat la fiecare țiglă și la fiecare cărămidă scoase dintr-o casă nu prea solidă. Acum banda Dragnea dă asaltul asupra ruinelor statului român. Presupunând că va eșua, va trece multă vreme până să fie reconstruită casa. Dar dacă va reuși?
11.Ce poate spera domnul Dragnea Daca nu va abroga ordonanta? Atunci turbulentele sociale ar creste inevitabil. Va mai fi ger, va veni si viscolul, dar cred ca am depasit punctul in care reactia civica e meteosensibila. Putin probabil ca valul protestelor sa se disipe. Se vor strange mii de oameni si la Alexandria. Repet, scopul moral e puternic, raspandirea manifestatiilor e ampla. Mai devreme sau mai tarziu se va ajunge intr-o situatie cu adevarat critica, si social, si economic. Daca Dragnea va vira spre dictatura, reactia va fi violenta.
12.Au facut-o. Si mai departe? Nici o surpriza, a fost exact ce ne asteptam sa se intample. Si nu de doua saptamani, ci din 11 decembrie. I-am auzit pe unii comentatori, care se chinuiau sa mimeze inteligenta, spunand ca Dragnea a fost baiat fin in campanie, n-a sarit peste cal, a facut chiar figura onorabila, cand de fapt a tinut un discurs xenofob (Klaus Werner, Julien), antioccidental (cu isteria colectiva inspirata de un nume magic: Soros) si impotriva justitiei.
13.Micul inchizitor "Iubiti oamenii?" La intrebarea domnului Gadea, insotita de ridicarea sprancenelor peste rama ochelarilor, am tresarit. Mai greu decat sa raspunzi la intrebarea asta e sa-ti treaca prin minte s-o pui. A urmat un filmulet care condensa umanismul Antenei 3, sfarsind apoteotic cu un numar din Cartea recordurilor: tricolorul de 80 000 de metri patrati, dovada ultima de patriotism, o replica la Marele Zid Chinezesc, la femeia de 380 de kilograme, care nu se poate misca din pat, si la barbatul care a baut 23,5 litri de bere in 26 de minute.
14.Iarna vrajbei noastre RTV-ul si-a intrerupt transmisiunea in direct a unui parastas comentat de Gigi Becali pentru a anunta stirea: comandouri de tehnocrati inarmate pana-n dinti ataca tot ce are mai bun neamul romanesc, de la Dragnea la Ponta, trecand prin Severin si Peia. (Numele lui Sebastian Ghita nu e pomenit.) In strada se aud impuscaturi razlete. Antena 3 isi pastreaza calmul si analizeaza lucid situatia, aducand in studio, pe langa invitatii de serviciu, un boxer de culoare, doi preoti si o mama cu unsprezece copii.
15.De ce predarea religiei in scoli submineaza credinta Probabil ca, la noi, nici un subiect nu e mai delicat decat chestiunea predarii religiei. In privinta coruptiei, lucrurile sunt clare: toata lumea o condamna si (aproape) toti cei ajunsi in pozitii unde o pot practica o practica spontan, plini de elan, cu o inzestrare ai zice innascuta pentru furtisag. In alte privinte, n-avem convingeri ferme - politica e o scena pentru personaje, nu pentru idei, iar interesul national, un fel de plastilina. Chestiunea predarii religiei este cea care scindeaza cu adevarat societatea romaneasca. Motivele sunt de ordin cultural-istoric, dar si conjunctural-politic si pecuniar, insa aici nu motivele unei alegeri ne intereseaza, ci consecintele ei.
16.Indiferenta noastra cenusie In 1990, cand abia iesiseram formal din comunism, ni se spunea ca toti suntem o apa si-un pamant, ca fuseseram vinovati - in mod egal, pesemne - cu totii, ca eram uniform patati, eram "dalmatieni", de unde concluzia ca nimeni nu-i mai breaz si ca nimic din ce se intamplase cu noi atata timp nu merita o cat de vaga analiza. Cu alte cuvinte, Gheorghe Ursu fusese la fel de vinovat ca aceia care il asasinasera, intre Doina Cornea si Emil Bobu nu era vreo diferenta notabila, un amarat care facuse ceva compromisuri pentru a supravietui si a-si vedea de munca statea pe picior de egalitate cu activistul fara meserie, dar cu putere de decizie si privilegii. Rostul nediferentierii era limpede: echipa parasutata la conducere, in frunte cu Ion Iliescu, trebuia ferita de orice banuiala de continuitate cu regimul comunist si, pe de alta parte, in omul de rand trebuia sadita indiferenta fata de judecata morala.
17.Domnul Ponta pariaza pe mizerie, frica si ticalosie De cand se voteaza - sa zicem liber - nu stiu sa se fi atins un nivel de abjectie comparabil cu cel de-acum. Sigur, a trebuit sa-mi amintesc ca, in Tratatul de la Varsovia, Romania era specialista in dezinformare atunci cand contracandidatii domnului Iliescu erau balacariti pentru ca nu mancasera salam cu soia si li se puneau in carca planuri diabolice, cand ni se aratau la televizor dolari si blugi impartiti manifestantilor din Piata Universitatii sau cand se trambita ca domnul Iliescu a dat pamant taranilor, iar adversarii sai politici nu urmareau decat sa li-l ia.
18.Riscul Ponta Nu stiu, matematic vorbind, care sunt sansele domnului Victor Ponta sa devina presedinte, si nu stiu nici in ce masura putinele sondaje aparute pana acum sunt demne de incredere, dar e limpede ca aceasta posibilitate trebuie luata in calcul. Candidatul PSD a spus ca, aflandu-se de atata vreme sub reflectoare, am ajuns sa cunoastem totul despre domnia sa, ca nu ne asteapta cine stie ce surprize. Si, intr-adevar, in doi ani si jumatate ne-am facut o imagine despre domnul Ponta ¬ una necontradictorie, confirmata si reconfirmata la fiecare gest al sau, pe deplin coerenta.
19.Mandri ca suntem chinezi In iunie 1971, vreme de vreo doua saptamani, dupa telejurnalul de seara urma o emisiune de o ora pe care mai toti romanii o urmareau cu un amestec de curiozitate si stupoare: era un film cu peripetiile din ziua in curs ale vizitei lui Nicolae Ceausescu in China si Coreea de Nord. Nu stiu cum rezolva Televiziunea Romana problemele tehnice, cert e ca stilul prezentarii in extenso a unor evenimente care avusesera loc cu putin timp in urma sublinia semnificatia simbolica a vizitei, semnificatie la care propaganda subterana lucrase din greu. China devenea un mit pentru romani, era un exemplu de solutie politico-economico-socio-culturala care spargea toate tiparele cunoscute. China fascina. Iar Primul Fascinat al tarii s-a lasat dus de val. Rezultatele se cunosc.
20.Partidul Poporului Dan Voiculescu și apocalipsa Se spune că, în Coreea de Nord, televiziunea (singura, normal!) și-ar fi informat publicul că finala campionatului mondial de fotbal urma să se joace între nord-coreeni și portughezi. Nu știu ce rezultat al finalei vor fi anunțat jurnaliștii din Phenian, și nici măcar dacă povestea e adevărată – dar, din câte am aflat că se întâmplă acolo, e plauzibilă. Propaganda a creat o vastă ficțiune a cărei veridicitate nord-coreenii n-o pot testa, din pricina absenței informațiilor. Născut fiind în Coreea de Nord, trăind complet rupt de lume, nu-mi dau seama cum ai putea deduce ce se întâmplă cu adevărat. Probabil că, punând cap la cap frânturi din experiența proprie și a celor foarte apropiați, ai putea observa că ceva scârțâie în ficțiunea care ți se servește zi de zi drept realitate.
21.Cum ar putea fi demontata masinaria PSD Intr-un clip electoral al Partidului National Liberal ni se vorbea in termeni belicos-sportivi despre eurocampioni: candidatii liberali la europarlamentare defilau pe ecranul televizorului purtand medalii la gat, in vreme ce o voce anunta ca urmeaza lupta dintre coruptie si justitie, stanga si dreapta, trecut si viitor, Rasarit si Occident. In aceasta enumerare antitetica, al doilea termen al fiecarui binom (justitia, dreapta, viitorul, Occidentul) se intelege ca reprezenta binele, deci cauza pentru care lupta PNL-ul, iar primul termen (coruptia, stanga, trecutul, Rasaritul) reprezenta raul, deci cauza pentru care lupta adversarul PNL-ului.
22.Traian Basescu impinge opozitia spre fundatura Udrea Ma uitam la interviul cu presedintele Basescu din studioul B1TV, cand, brusc, discutia e intrerupta de ceea ce se numeste acum breaking news, adica stiri importante care trebuie neaparat comunicate imediat, altminteri se rateaza un moment istoric. Pe ecran apare o doamna blonda (o spun fara nici o arriere-pensee), incantata ca a facut primul salt cu parasuta din viata ei, dornica sa ne impartaseasca pe larg aceasta experienta imbogatitoare - imbogatitoare pentru domnia sa, dar probabil si pentru intreaga natiune. Revenindu-se in studio la discutia cu presedintele, Basescu a simtit nevoia sa sublinieze curajul doamnei blonde.
23.Romania compatimitoare trebuie fragezita Nu știu de ce s-a mutat domnul Ponta la MApN. Nu știu și, spre deosebire de alții, nici nu mă tentează să cercetez. De la o vreme, a apărut o nouă disciplină: pontologia. Oameni cu pretenții de seriozitate, cultură, imaginație, experiență și discernământ se chinuie să răsucească pe o parte și pe alta cuvintele și gesturile primului ministru, storcând din ele o substanță mereu contradictorie. Ce va fi vrut să spună când s-a considerat prea bătrân pentru politică? Dar atunci când a tăcut? Și ce urmărește acum, când s-a așezat sub protecție armată?
24.Opozitia paradoxala Imi cer scuze ca incep cu un exemplu din fizica. O fac nu din pretiozitate sau savantlac, ci fiindca e simplu si foarte expresiv pentru chestiunea politica in discutie. Exista doua tipuri de sisteme solare: unele, ca al nostru, sunt alcatuite dintr-o stea in jurul careia orbiteaza eventual planete, care au mase mult mai mici decat steaua; altele au in centru doua stele de mase comparabile, care se rotesc una in jurul celeilalte ¬ acestea sunt stelele duble. Nu exista trei stele (sau mai multe) legate laolalta, pentru ca un asemenea sistem ar fi instabil.
25.Doi social-democrați, două televiziuni Intamplarea a facut ca in seara in care domnul Victor Ponta a acordat acel uimitor interviu Antenei 3, vreo doua ceasuri mai tarziu, sa vad o discutie cu Martin Schulz la France 24. Comparatia intre aceste emisiuni - spontana, inevitabila, greu de digerat si bogata in concluzii - m-a indemnat sa scriu cele de mai jos.
26.O viziune cu poporul Dan Diaconescu ... ​Și atunci am înțeles titulatura partidului: există într-adevăr poporul Dan Diaconescu. De fapt, mă întâlneam în fiecare zi cu poporul Dan Diaconescu pe stradă, în autobuze și în magazine, fără să știu însă cum îl cheamă. Cu vreo douăzeci și cinci de ani în urmă încercasem fără succes să găsesc poporul Ceaușescu-România, despre care se tot vorbea – iar acum lucrurile se întâmplau pe dos: poporul îl știam, doar numele lui îmi scăpa. Dan Diaconescu m-a lămurit.
27.Asteptand rinocerii Unul din lucrurile cele mai rele e sa ajungi cu prietenii la discutii in contradictoriu care tind rapid spre cearta. Asta mi s-a intamplat zilele trecute, pornind, se-ntelege, de la chestii politice. Am ridicat cu totii tonul. Eu vedeam cum argumentele mele se loveau de un blindaj impenetrabil, ei erau ingroziti de ceea ce considerau probabil orbirea mea. De asta simt nevoia sa fac un pas inapoi, sa incerc sa inteleg duhul rau care s-a abatut asupra noastra si sa-mi expun la rece argumentele.
28.Prostia USL Pe vremuri, când nu puteam avea proba contrară, credeam despre noi, românii, că suntem repetenți la morală, dar stăm onorabil la deșteptăciune. Anii din urmă m-au vindecat în bună parte de iluzia asta. Una din marile mele surprize a fost să-l văd pe generalul Pleșiță într-un interviu. Bănuiam că în personajul acela faimos, tartorul care-i făcea pe toți să tremure, omul cu care Nicolae Breban purta discuții persuasiv-subtile, se ascundea o eminență cenușie, un fel de șahist care vede cu douăzeci de mutări înainte.
29.Singurul adversar al dlui Ponta ramane teza de doctorat Exista in teatru o masinarie care produce ceata: cand momentul dramatic o cere, actionata din culise, masinaria scoate un fasait usor si umple scena de ceata. Nu se mai vede nimic. Decorul poate fi schimbat, unii actori ies, altii intra. Intreaga scena va arata apoi cu totul altfel. Cam asta cred ca e situatia in care ne aflam. Am intrat intr-un hatis procedural pe care doar juristii de meserie il pot cu adevarat pricepe, iar unii dintre ei, pricepandu-l bine, pot invoca un sir colosal de chichite avocatesti care sa innamoleasca intreaga afacere. Chestiunile juridice sunt interpretabile. Ceea ce nu inseamna ca, intr-o societate civilizata, sistemul juridic nu functioneaza - dar el functioneaza pentru ca exista o autoritate morala si intelectuala autentica, pentru ca, in ultima instanta, actorii implicati se pot compromite in fata intregii societati. La noi nu pare sa fie cazul.
30.Razboiul lui Caragiale cu telenovela Nastase Nu stiu daca Adrian Nastase a incercat cu adevarat sa se sinucida, si a fost oprit in ultima clipa, sau totul e o inscenare. Afacerea e tulbure, sunt o groaza de detalii contradictorii - dar asta nu-i neaparat o dovada in sprijinul celei de-a doua variante: in asemenea situatii haosul isi face treaba in mod spontan. Recunosc ca sunt un mare admirator al locotenentului Columbo, insa, in cazul asta, n-am de gand sa ma substitui lui. Altceva mi se pare mult mai interesant: stilul povestilor generate de autentica sau dubioasa sinucidere

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by