Articole scrise de Vlad Barza


1 - 30 din 9646 rezultate
1.Dacia a avut cel mai bun an din istoria sa, cu livr��ri de peste 730.000 de automobile în lume. Dacia a vândut în lume 736.000 de ma��ini anul trecut, dintre care 55.000 în România, ��ara noastr�� fiind a cincea pia���� pentru marca ce produce la Mioveni, Tanger ��i Casablanca. Fran��a a fost cea mai mare pia����, cu 140.000 de ma��ini, iar Italia a fost pe doi, cu 88.000. Cre��terea s-a datorat Duster care a avut un an excelent în Europa.
2.Google devine a patra companie american�� de tehnologie care atinge 1.000 de miliarde dolari capitalizare Google a devenit joi a patra companie american�� de tehnologie care ajunge la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari, prima companie care a reu��it asta fiind Apple, în 2018. Urm��toarea ar putea fi Facebook, dar mai are mult de urcat, fiind la 620 miliarde dolari. Prima companie de orice fel care a atins 1.000 mld a fost, pentru scurt timp PetroChina (în 2007), iar compania petrolier�� Aramco are o capitalizare de 2.000 de miliarde dolari, debutând foarte recent la bursa din Riad.
3.Pia��a auto european�� a crescut anul trecut - Dacia a avut cel mai bun an, ce m��rci au crescut cel mai mult ��i cine s-a dus în jos În UE s-au înmatriculat 15,3 milioane de ma��ini noi anul trecut, cu 200.000 peste 2018, iar Dacia a avut cel mai bun an de pân�� acum, cu 572.000 de unit����i. Pia��a a sc��zut în doar opt ����ri UE, iar Germania a r��mas, la mare distan����, pia��a num��rul 1. Polonia este cea mai mare pia���� din regiune, cu 555.000 de ma��ini noi. În Bulgaria s-au înmatriculat 35.000, în România 161.000, iar în Ungaria, cu 4.000 mai pu��ini.
4.Locomotivele CFR C��l��tori spun multe despre declinul domeniului feroviar: Vârsta medie a parcului este 40 de ani, cele mai noi au fost cump��rate acum un deceniu Una dintre cele mai des întâlnite situa��ii nepl��cute când mergi cu trenul este când se defecteaz�� locomotiva, iar asta nu e de mirare dac�� ��inem cont c�� media de vârst�� a parcului este de 40 de ani ��i exist�� în func��iune ��i locomotive produse acum peste cinci decenii. Angaja��ii de la divizia de repara��ii au protestat în aceste zile ��i spun c�� trebuie în multe cazuri s�� ia o pies�� de la o locomotiv�� pentru a o pune la alta ��i c�� lucrurile sunt din ce în ce mai grave. Ucraina, Ungaria sau Austria au cump��rat locomotive în ultimii ani ��i reînnoiesc în continuare parcul de trac��iune, exact opusul a ceea ce se întâmpl�� la noi.
5.UPDATE Grev�� spontan�� la depourile CFR. În mai multe locuri din ��ar�� 1.400 de oameni au încetat lucrul pentru patru ore, cel pu��in 15 trenuri au fost anulate. Oamenii s-au întors la lucru în jurul orei 12 Joi diminea��a a fost declan��at�� o grev�� spontan�� de c��tre angaja��ii de la mai multe depouri ale CFR din ��ar��, în mai multe ora��e precum Bra��ov, Arad, Ploie��ti, Satu Mare, Cluj, Suceava sau Timi��oara. Mai multe trenuri au fost anulate, unele surse spun c�� ar fi vorba de cel pu��in 15, altele spun c�� sunt 19, dar CFR C��l��tori NU a publicat lista. Angaja��ii Societ����ii Comerciale de Repara��ii Locomotive CFR - SCRL Bra��ov au oprit înc�� de mar��i lucrul, pe motiv c�� CFR C��l��tori încearc�� s�� o falimenteze, prin preluarea etapizat�� a personalului. CFR C��l��tori nu a mai încheiat niciun contract de prest��ri servicii cu SCRL. UPDATE La 12.40 ministerul Transporturilor a anun��at c��, în urma discu��iilor, conflictul a fost stins ��i SCRL ��i-a reluat activitatea.
6.CFR C��l��tori modific�� pentru câteva luni orarul de circula��ie al tuturor trenurilor care trec prin zona Teiu�� CFR C��l��tori a anun��at modific��ri substan��iale în Mersul Trenurilor, orarul de circula��ie urmând s�� fie diferit pentru câteva zeci de trenuri, pentru efectuarea de c��tre CFR SA a unor lucr��ri de reabilitare la infrastructura feroviar�� pe sec��iunea Co��lariu Grupa Podu Mure�� – Teiu��. La majoritatea trenurilor schimb��rile vor ��ine patru luni, în câteva cazuri se adaug�� peste 30 de minute la timpii de parcurs ��i vor fi cazuri ��i în care c��l��torii vor fi transborda��i. Schimb��ri vor fi ��i pentru câteva trenuri din zona Satu Mare, Simeria ��i pentru câteva pe rela��ia Bucure��ti - Ploie��ti.
7.Cehia face teste pentru a ridica viteza de circula��ie a trenurilor la 200 km/h pe cele mai rapide por��iuni ���În Cehia, compania na��ional�� de infrastructur�� feroviar�� SZ face primele teste cu viteza maxim�� de 200 km/h pe magistrala principal�� ce leag�� Praga de grani��a cu Austria ��i Slovacia, scrie International Railway Journal. Cehia are por��iuni cu viteze medii de 120 km/h, maximul este acum 160 km/h ��i ��ara de��ine ��i unul dintre cele mai importante centre de testare a trenurilor din Europa.
8.Microsoft a corectat o bre���� major�� de securitate care i-a fost semnalat�� de NSA Microsoft a publicat mar��i un update care s�� corecteze o bre���� de securitate major�� ce a atins versiunile cele mai recente de Windows 10, Windows Server 2016 ��i Windows Server 2019. Bre��a a fost semnalat�� celor de la Microsoft de agen��ia NSA National Security Agency care de cele mai multe ori nu face public ce descoper��, pentru c�� se folose��te de aceste descoperiri în activit����ile de spionaj.
9.Renovarea celei mai tranzitate g��ri europene vine ”la pachet” cu multe întreb��ri - Ar trebui o gar�� s�� arate precum un aeroport ��i s�� fie plin�� de magazine? Spre deosebire de Gara de Nord a Bucure��tiului, cea din Paris chiar va fi renovat�� ��i proiectul de 600 de milioane de euro este la un pas de ultima autoriza��ie necesar��. Dar gara parizian�� în care zilnic vin 700.000 de oameni este în centrul unei dezbateri aprinse, fiindc�� mul��i arhitec��i spun c�� este inacceptabil ca Gare du Nord s�� se transforme într-un mall unde c��l��torii vor fi obliga��i s�� treac�� pe lâng�� multe magazine, în loc s�� ajung�� super-rapid la trenuri. Cert este c�� gara are mare nevoie de renovare, fiind unul dintre locurile cele mai nepl��cute din capitala francez��, dar mai multe ”fronturi” s-au deschis contra proiectului de acum.
10.Germania: Guvernul a dat und�� verde celui mai mare plan de modernizare a infrastructurii feroviare, plan de 86 miliarde euro Guvernul german ��i Deutsche Bahn au semnat un acord ce prevede investi��ii totale de 86 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare pân�� în 2030. La început de an pre��urile biletelor de tren pe distan��e lungi au sc��zut cu 10% în Germania.
11.Australia a lansat o moned�� aniversar�� în cinstea uneia dintre cele mai lungi c��i ferate din lume: 4.300 de km între Sydney ��i Perth În Australia a fost lansat�� o moned�� special�� ce comemoreaz�� 50 de ani de când primul tren direct a parcurs cei 4.300 km dintre Sydney ��i Perth, o c��l��torie de 75 de ore. Pe aceast�� linie exist�� ��i cea mai lung�� por��iune de cale ferat�� dreapt�� din lume, 470 km prin de��ertul Nullarbor. Pe foarte lunga rut�� ruleaz�� trenul Indian Pacific care este unul de lux, biletele costând de la 1.400 euro pentru întreaga distan����. Avionul este ales de cei mai mul��i dintre cei care traverseaz�� Australia.
12.Copiii ��i smartphone-ul, o rela��ie complicat�� - La ce vârst�� ar trebui s�� aib�� telefon ��i care sunt diferen��ele dintre copiii care stau prea mult la ecran ��i cei care nu sunt dependen��i P��rin��ii au adesea neîn��elegeri cu copiii când este vorba de folosirea telefonului, iar când vine momentul de a-i oferi copilului propriul smartphone lucrurile se complic��. Oriunde mergi po��i vedea o mul��ime de oameni cu ochii în ecran, chiar dac�� mul��i speciali��ti spun c�� ecranul ne face mult r��u ��i efectele se v��d pe termen lung. În articol pute��i citi de ce nu trebuie sub nicio form�� s�� le cump��r��m smartphone copiilor sub 6-7 ani, de ce uneori merit�� s�� a��tept��m chiar ��i pân�� la vârste mult mai mari ��i de ce prea mult ecran îi face pe copii tri��ti ��i tot mai neinteresa��i de realitate.
13.Google se apropie de ”borna” de 1.000 de miliarde de dolari capitalizare Grupul Alphabet se apropie de un moment istoric, cel în care va atinge 1.000 de miliarde dolari capitalizare, în prezent cel mai bine stând Apple, cu 1,36 miliarde dolari. Alphabet are o capitalizare de 985 miliarde dolari, cu 40% mai mult decât în iunie.
14.Samsung a lansat un smartphone ultra-rezistent la care bateria poate fi înlocuit�� de c��tre utilizator Samsung Electronics a prezentat noul Galaxy XCover Pro, un smartphone rezistent gândit pentru cei care lucreaz�� direct cu publicul/clien��ii în diferite industrii. Telefonul are ecran de 6,3 inci, iar bateria este deta��abil��, precum la telefoanele de acum câ��iva ani. Telefonul de gam�� medie cost�� 500 de dolari în SUA.
15.Cum a construit Arabia Saudit�� prima sa linie de mare vitez�� - Drumul complicat dintre cele dou�� ora��e sfinte ale Islamului Pu��ine proiecte de infrastructur�� au fost atât de controversate precum prima linie de mare vitez�� din Arabia Saudit��, mega-proiect de 7 miliarde de euro. Au fost certuri legate de licitatii, dar ��i probleme legate de construirea liniei în de��ert, astfel c�� amân��rile s-au ��inut lan��. ��i dup�� deschidere au urmat probleme, mai ales c�� vorbim de una dintre ����rile cu cele mai multe interdic��ii ��i cu o clim�� extrem de dur��. În articol pute��i citi despre complicata poveste a c��ii ferate Mecca - Medina ��i despre prima încercare de a lega aceste dou�� ora��e, acum peste 100 de ani.
16.Ce ma��ini au scos românii la vânzare pe internet în 2019 Passat ��i Golf de la Volkswagen, BMW Seria 3 ��i Audi A4 au fost cele mai populare ma��ini puse la vânzare, arat�� datele Autovit.ro care spune c�� num��rul de anun��uri a crescut cu 18%, pân�� la 265.000. Interesant este c�� 78% dintre anun��uri erau pentru ma��ini diesel, iar 20% pentru ma��ini pe benzin��, în timp ce la c��ut��ri, 44% s-au interesat de o ma��in�� pe benzin��, în timp ce 46% au c��utat ma��ini pe motorin��. “Unul dintre cele mai importante trend-uri din 2019 a fost sc��derea interesului pentru Diesel în raport cu ma��inile pe benzin��. Dac�� în anii trecu��i 2 din 3 ma��ini c��utate erau pe motorin��, în 2019 c��ut��rile în platforma Autovit.ro au fost la egalitate între cele dou�� tipuri de combustibil, spune Andrei Dumu��a, Business Manager Autovit.ro.
17.Mark Zuckerberg spune c�� renun���� la tradi��ionalele obiective anuale ��i se va concentra pe cele pe termen lung, c��tre 2030 Mark Zuckerberg a anun��at c�� renun���� la a men��iona un obiectiv anual ��i se va concentra în schimb pe obiective pe termen mediu ��i lung, a anun��at ��eful Facebook în tradi��ionalul mesaj pe care-l public�� la fiecare început de an. În 2019 obiectivul fusese de a purta discu��ii despre rolul tehnologiei în societate, iar în 2018 obiectivul era de a ”repara” Facebook.
18.Pia��a ma��inilor noi a crescut cu 23% anul trecut. Cea a ma��inilor second-hand din import a sc��zut cu 6%, dar trece de 440.000 de unit����i Anul trecut în România s-au înmatriculat 161.000 de ma��ini noi, în cre��tere cu 23% fa���� de anul trecut, iar la ma��ini second-hand din import sc��derea a fost de 6%, dar total este mult peste ma��inile noi: 444.000. Reînmatricul��rile au dep����it 600.000 de unit����i.
19.Leg��tura feroviar�� Gara de Nord – Aeroport Otopeni trebuie terminat�� pân�� în mai, nu în septembrie, spune ministrul Transporturilor Leg��tura feroviar�� Gara de Nord – Aeroportul Otopeni trebuie terminat�� pân�� în mai, chiar dac�� termenul din contract este septembrie, dup�� terminarea Campionatului European de Fotbal, a declarat joi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, citat de Mediafax. Reamintim c�� se lucreaz�� pe dou�� dintre cele trei sec��iuni, justi��ia hot��rând la final de decembrie ca lucr��rile s�� r��mân�� suspendate pe sec��iunea din mijloc.
20.Ministerul Finan��elor a dat aviz negativ pe controversatul proiect al subven��iilor feroviare Ministerul de Finan��e a dat aviz negativ pe proiectul de act normativ conceput de Ministerul Transporturilor pentru contractele de servicii publice de transport de c��l��tori ale operatorilor feroviari, din cauza excluderii din mecanism a indicatorului c��l��tori – kilometru, un truc care în anii trecu��i a permis unor operatori priva��i ob��inerea unor venituri frumoase, scrie Club Feroviar.
21.Acuza��iile aduse sistemului japonez de justi��ie sunt ”de netolerat”, spune ministrul nipon al justi��iei Acuza��iile dure aduse sistemului japonez de justi��ie nu pot fi tolerate, a spus Masako Mori, ministrul nipon al justi��iei, r��spunzând lui Carlos Ghosn. Ministrul a mai spus c�� Ghosn ar trebui s�� apar�� în fa��a justi��iei japoneze, dar a ales în schimb s�� fug��. Reamintim c�� fostul ��ef al Renault-Nissan a criticat dur justi��ia japonez��, spunând c�� nu s-a dorit deloc s�� se afle adev��rul ��i c�� ��efii de la Nissan au colaborat cu procurorii pentru a-l ”înfunda”.
22.���FOTOGALERIE Cei doi români care au plecat cu Duster-ul în Siberia au ajuns la Oimiakon, ”polul” mondial al frigului Attila ��i Kinga Bertici au ajuns joi diminea���� în Oimiakon (regiunea Iaku��ia), satul cel mai rece din lume. Erau -47 de grade când au ajuns cu Duster-ul, au stat 3 ore ��i l-au întâlnit pe primarul localit����ii de 590 de locuitori, a spus Attila Bertici pentru HotNews.ro. Drumul de 11.500 km a fost o aventur��: li s-au furat actele ��i card-urile, iar ultimii 200 km au fost extrem de grei din cauz�� c�� au ajuns ��i în zone cu -50 de grade, zone unde nicio ma��in�� nu are cum s�� func��ioneze normal. Cei doi încep vineri drumul de întoarcere la Satu Mare, tot cu ma��ina.
23.VIDEO Carlos Ghosn a sus��inut la Beirut prima conferin���� de pres�� de dup�� evadarea din Japonia: Am fost luat în mod brutal de lâng�� familie, m�� interogau ��i 8 ore pe zi ��i doreau s�� m�� ��in�� cât mai mult la izolare/Nu sunt dictator, rece ��i lacom, cum am fost catalogat în Japonia Carlos Ghosn a sus��inut miercuri la Beirut prima conferin���� de pres�� de dup�� declan��area uria��ului scandal care l-a f��cut s�� piard�� ��efia Renault-Nissan. Este ��i prima apari��ie public�� de dup�� evadarea ”stil Hollywood” din ultimele zile din 2019. Ghosn sus��ine c�� japonezii nu au vrut în niciun moment s�� afle adev��rul ��i l-au tratat în mod ”brutal” ��i adaug�� c�� alian��a cu Fiat-Chrysler pe care ar fi dorit s�� o fac�� ar fi fost extrem de bun�� pentru Renault-Nissan. El a spus ��i c�� în 2009 i s-a propus s�� devin�� ��ef al General Motors, dar a refuzat. Ghosn a fost considerat de mul��i ca fiind cea mai puternic�� persoan�� din industria auto, iar dec��derea sa atât de rapid�� ��i cu acuza��ii grave a fost extrem de surprinz��toare.HotNews.ro a transmis LIVE TEXT conferin��a
24.Compania Accenture achizi��ioneaz�� divizia de securitate cibernetic�� Symantec de la Broadcom, companie care abia cump��rase divizia, în vara lui 2019 Compania Accenture a anun��at c�� va achizi��iona divizia Symantec Cyber ������Security de la Broadcom. Detaliile financiare nu au fost f��cute publice. Decizia este surprinz��toare fiindc�� Broadcom cump��rase divizia în vara lui 2019, cu 10,7 miliarde dolari. Portofoliul Symantec de servicii de securitate cibernetic�� include monitorizarea ��i analiza global�� a amenin����rilor printr-o re��ea de centre de operare de securitate, servicii în timp real de informare despre amenin����ri ��i de r��spuns la incidente specifice industriei.
25.Facebook este precum zah��rul: delicios, dar trebuie consumat cu modera��ie, spune un director al companiei Unul dintre cei mai cunoscu��i oameni de la Facebook, Andrew Bosworth, a comparat re��eaua social�� cu zah��rul, dar ”consumul” trebuie s�� fie cu modera��ie, a ad��ugat el, catalogând ca jignitoare compara��iile dintre social media ��i nicotin��. New York Times a ob��inut un mesaj intern al lui Bosworth, care dup�� apari��ia din pres�� l-a f��cut public la rândul s��u. În mesaj ”Boz” mai spune c�� Trump a ajuns pre��edinte ��i datorit�� Facebook, dar nu din cauza Rusiei, a dezinform��rilor sau din cauza Cambridge Analytica, ci fiindc�� a avut o campanie publicitar�� excelent��.
26.China vrea s�� inaugureze peste 2.000 km de linii ferate de mare vitez�� anul acesta China vrea s�� inaugureze cel pu��in 2.000 km de linii ferate de mare vitez�� anul acesta, re��eaua trecând deja de 35.000 km, dup�� ce anul trecut au fost deschi��i traficului peste 5.000 km. China a inaugurat la final de 2019 mai multe linii de mare vitez��, inclusiv una prin mun��i, dar ��i una în zona Beijing unde trenurile pot rula ��i f��r�� mecanic în cabin��. China va investi 100 miliarde dolari în domeniul feroviar în acest an.
27.De ce produc��ia auto german�� a atins cel mai mic nivel din ultimii 23 de ani Produc��ia auto german�� a atins anul trecut cel mai mic nivel din ultimii 23 de ani, iar acest lucru se întâmpl�� din cauza mai multor motive precum conflictele comerciale globale, cheltuielile mari cu electrificarea, dar ��i a cererii în sc��dere la nivel global. Produc��ia a fost la nivelul din 1996, adic�� 4,7 milioane de ma��ini, anii de maxim fiind 2011, cu 5,9 milioane ��i 2007, cu 5,7 milioane.
28.VIDEO Samsung a prezentat la târgul CES Las Vegas un mic robot galben de m��rimea unei mingi de tenis Samsung a prezentat la târgul CES Las Vegas un robot sferic care pe unii îi va încânta, iar pe al��ii îi va îngrijora. Ballie este o minge mic�� ��i galben�� care se poate ��ine dup�� oameni prin cas��, r��spunde la comenzi vocale ��i poate interac��iona cu diverse aparate din cas��.
29.Facebook interzice clipurile ”deepfake”, dar sunt voci care spun c�� m��sura nu acoper�� toate cazurile periculoase Facebook a anun��at c�� va interzice pe platforma sa deepfake-urile, clipurile modificate pentru a induce userii în eroare, m��sura fiind parte a unei strategii de a reduce num��rul de post��ri care con��in mesaje ce manipuleaz�� userii. Sunt îns�� mul��i care spun c�� Facebook nu face destul ��i c�� interdic��ia nu acoper�� toate cazurile care pot duce la situa��ii grave.
30.Programele Rabla ��i Rabla Plus vor primi finan��are ��i în acest an, promite premierul Orban Guvernul va continua s�� finan��eze Programele Rabla ��i Rabla Plus, care vor fi reluate, probabil, din luna martie, a declarat luni sear�� premierul Ludovic Orban. Programul Rabla s-a desf����urat an de an din 2005 încoace, iar Rabla Plus, pentru ma��ini electrice ��i hibride, a avut în 2019 cel mai bun an.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 322 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by