Articole scrise de Victor Cozmei


1 - 30 din 3792 rezultate
1.UTI anunță că a integrat aparatură într-o bază militară din Italia unde operează cele mai sofisticate drone NATO UTI Grup a furnizat module pentru două componente software ale sistemului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO la baza aeriană de la Sigonella, din Italia. Acolo NATO a desfășurat cele mai noi și sofisticate drone ale alianței - drone RQ-4 Global Hawk pentru supraveghere și recunoaștere de la înaltă altitudine. În Italia, UTI Grup a acționat ca subcontractant al companiei italiene Leonardo, iar valoarea contractului între cele două companii este de aproximativ 9 milioane Euro.
2.Ministrul Transporturilor: Guvernul va anula Parteneriatul Public-Privat pentru autostrăzile Comarnic - Brașov și A8 Tg. Neamț - Iași Guvernul va anula marţi parteneriatele public-private pentru autostrada Comarnic - Braşov şi pentru tronsonul Târgu Mureş - Iaşi al autostrăzii Unirii, a transmis luni ministrul Transporturilor, Lucian Bode, într-o discuție cu parlamentarii PNL. Despre dilema finanțării autostrăzii Unirii, în condițiile în care alocările europene pe infrastructură ar putea fi mai mici pentru România, Bode a spus: „Când vom şti exact care este valoarea acestui obiectiv atunci putem să discutăm cu partenerii noştri din Comisia Europeană”.
3.Drum expres de la Bacău la Piatra Neamț: Compania de Autostrăzi a semnat un contract pentru studiul de fezabilitate Contractul pentru Elaborarea Studiului de fezabilitate pentru “Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț" a fost semnat cu Asocierea S.C. Search Corporation S.R.L. – Egis Romania S.A. pentru circa 9 milioane de lei, anunță Compania de Drumuri și Autostrăzi. Noul proiect ar urma să aibă o lungime de 61 de km și, conform normativului, va avea două benzi pe sens și separator pe mijloc, fără bandă de urgență, nu va trece prin localități și nu va avea intersecții la nivel.
4.Airbus Helicopters România a semnat un acord-cadru cu Armata Bulgariei pentru întreținerea unor elicoptere Airbus Helicopters în România (AHRO), parte a grupului Airbus, a semnat recent un acord-cadru pe cinci ani cu Ministerul Apărării din Bulgaria care prevede acordarea de servicii de suport logistic integrat pentru asigurarea navigabilității a două elicoptere de tip AS565MB Panther și a unui elicopter de tip AS365 N3+ Dauphin. Pentru unele operațiuni mai complexe elicopterele vor fi aduse și reparate la fabrica de lângă Brașov.
5.Ce bani europeni ar putea să primească România pentru autostrăzi și căi ferate în exercițiul 2021-2027 și cât de mult diferă față de fondurile pe care le-a avut până acum la dispoziție România ar urma să primească în exercițiul financiar 2021 - 2027 simțitor mai puțin bani pentru infrastructura de transport, potrivit draftului de program operațional pe care țara noastră îl negociază Bruxelles. Din banii puțini pe care țara noastră îi va primi, dacă lucrurile rămân așa, o mare parte se vor duce pe proiecte de autostrăzii și căi ferate mai vechi, pe care România nu a reușit să le termine până acum, precum A1 Sibiu - Pitești, și doar o mică parte vor mai ajunge la noi proiecte. Cât și cum are România alocat? Cum se compară, defalcat cu ce am avut până acum? Ce se mai poate schimba? Citiți în articol.
6.SUA au trimis drone MQ-9 Reaper în România, la baza aeriană de la Câmpia Turzii Forțele Aeriane ale Statelor Unite au relocat în România, la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, dronele MQ-9 Reaper de la baza aeriană poloneză Miroslawiec. Este a doua relocare în ultimul an, după ce aeronavele fără pilot au mai fost staționate timp de două luni la Câmpia Turzii și în vara anului trecut.
7.Drulă (USR): „Autostrada Tg. Mureș - Iași nu va beneficia de fonduri europene în următorul program operațional european” / Care sunt singurele două proiecte ce ar urma să fie finanțate Autostrada „Unirii” A8 Tg. Mureș - Iași nu va beneficia de fonduri europene în următorul program operațional 2021-2027, conform deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Parlament. Informațiile provin dintr-un draft al programului pe care Guvernul l-a discutat cu partidele politice, iar în el doar două mari proiecte de infrastructură vor beneficia de fonduri europene nerambursabile.” Situația este foarte gravă și ar trebui, în primul rând, ca guvernul să o prezinte cu onestitate cetățenilor”, spune Drulă.
8.Permis de conducere pe telefonul mobil? Talon auto digital? Soluții care se aplică deja în Europa și prin lume, dar în România nu există nici măcar în planuri „Cât privește situațiile în care șoferul nu a avut asupra sa permisul de conducere, vă comunicăm faptul că, la nivel național, au fost aplicate în cursul anului 2018 un număr de 133.437 de sancțiuni contravenționale”, a transmis Poliția Rutieră la solicitarea HotNews.ro. În tot acest timp, numeroase țări din Europa și din lume testează sau implementează chiar permise auto digitale, disponibile pe smartphone, care să completeze tradiționalul card fizic. În România, însă, autoritățile recunosc că nici măcar nu au în plan o astfel de măsură care ar putea „să scutească șoferii, dar și statul de costuri inutile și bătăi de cap”.
9.​Peste 14,7 milioane de pasageri în 2019 pe Aeroportul Otopeni - Henri Coandă din București, creștere de peste 6% În cursul anului 2019 pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu a fost înregistrat un trafic aerian de 14.729.894 pasageri (în creștere cu 6,39% față de 2018) și 145.002 de mișcări de aeronave (aterizări și decolări), în creștere cu 5.23% față de anul anterior, anunță Compania Aeroporturi București.
10.Directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Alexandru Ivan, a demisionat din funcţie Directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Alexandru Ivan, a demisionat din funcţie, dar va rămâne la conducerea companiei încă 30 de zile, fiind în perioada de preaviz, au informat, vineri, reprezentanţii companiei. Ivan a fost numit cu mandat provizoriu la șefia Companiei Aeroporturi București în aprilie 2019.
11.Tarom va primi un ajutor „de salvare” de 195 de milioane de lei de la Guvern Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, un ajutor "de salvare" pentru TAROM, alocat printr-un împrumut din Trezorerie în sumă de 195 de milioane de lei, a anunţat, joi, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Acesta a precizat că fără acest ajutor compania aeriană ar fi, practic, începând din luna martie, în imposibilitatea finanțării curente.
12.Autostrăzile A3 Comarnic - Brașov și A8 Tg. Neamț - Iași - Ungheni: Procedurile de Parteneriat Public-Privat vor fi anulate. Guvernul a dezbătut joi o astfel de ordonanță Guvernul a dezbătut, joi, în primă lectură o ordonanță simplă prin care proiectele de autostradă A3 Comarnic - Brașov și A8 Tg. Neamț - Iași - Ungheni să fie preluate de la Comisia Națională de Prognoză care fusese însărcinată de guvernele PSD să le realizeze prin proceduri de Parteneriat Public Privat. „Proiectele vor fi preluate la nivelul ministerelor de resort și vor fi analizate pentru identificarea soluțiilor realizabile, realiste de finanțare”, a spus șeful Cancelariei, Ionel Dancă.
13.Licitațiile pentru două tronsoane de 64 de km ale drumului expres Craiova - Pitești, deblocate. Compania de Drumuri a răspuns în sfârșit clarificărilor cerute de ofertanți Licitațiile pentru Tronsonul 4 (31,8 km) și Tronsonul 3 (21,75 km) ale Drumului Expres Craiova - Pitești, lansate în august și septembrie 2019 și suspendate mai apoi în luna octombrie pentru că CNAIR nu a răspuns solicitărilor de clarificare trimise de potențialii ofertanți, au fost deblocate. Compania de Drumuri anunță că a publicat răspunsurile la clarificările adresate de către operatorii economici, iar noul termen limită pentru depunerea ofertelor a fost mutat în februarie.
14.Supervizarea lucrărilor la Podul peste Dunăre de la Brăila, contractată la doi ani de când Compania de Drumuri a semnat contractul inițial pentru proiectarea și execuția propriu-zisă a proiectului Contractul pentru Supervizarea Proiectării și Execuției Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost semnat marți de către Compania de Drumuri cu asocierea Metroul SA - Instalrom Inginerie Internationala SRL - Sistema Inginerie SRL - Arex Lider Company SRL pentru circa 35 de milioane de lei. Semnarea contractului de supervizare vine la doi ani de la semnarea contractului de proiectare și execuție propriu-zisă de circa 433 de milioane de euro.
15.Ștefan Mandachi, scrisoare către Ludovic Orban: Într-un sfert de an nu s-a rostit nicio propoziție clară despre autostrăzi. Când începe și când se finalizează Autostrada Moldovei? Anul, luna, ziua! „Când începe și când se finalizează Autostrada Moldovei?”, este întrebarea pe care antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi, cunoscut după ce în urmă cu un an a realizat simbolic „primul metru” de autostradă în Moldova și a pornit mișcarea „România vrea autostrăzi”, o transmite premierului Ludovic Orban într-o scrisoare deschisă. Mandachi spune că vrea să-și întocmească un plan de afaceri, dar că îi lipsesc date concrete despre proiectele de infrastructură, iar într-un sfert de an, de când s-a schimbat guvernul, Mandachi spune că „de un sfert de an nu s-a rostit nicio propoziție clară despre autostrăzi”.
16.Ministrul Apărării, întâlnire cu președintele Lockheed Martin. Avioanele F-16, sistemele de rachete HIMARS și Patriot și implicarea industriei naţionale de apărare în proiecte, pe agenda discuțiilor Implementarea programelor de înzestrare a Armatei aflate în derulare cu compania Lockheed Martin a fost tema unei întâlniri pe care ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a avut-o marți, cu președintele companiei americane, Marillyn Hewson. MApN informează că s-a discutat și de implicarea industriei naționale de apărare în producerea, asamblarea sau mentenanța unor echipamente pe care România le cumpără de la Lockheed Martin.
17.„Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu-Pitești” - Ministrul Transporturilor. Ce spune despre finanțarea europeană pentru proiect „Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu-Pitești”, spune Ministrul Transporturilor, Lucian Bode. „Pe lotul 1 se va emite autorizația de construire, pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație”, spune Bode. Cât privește solicitarea Comisiei Europene de clarificări ce țin de mediu, Bode spune că România va răspunde până pe 31 ianuarie.
18.O navă a marinei Române va conduce o grupare navală NATO în Marea Neagră și Marea Mediterană Comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) va fi preluată pentru următoarele șase luni de către o navă de război a Forțelor Navale Române. Nava-comandant va fi puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), iar comanda va fi asigurată de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad. Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie - iunie 2020 vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană și vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia.
19.„Asta e taxă pe prostie!” - Ministrul Transporturilor: „2,2 mld euro revendicate în plus de către constructori din 2007 și până acum” Tronsonul de autostrada A3 Iernut - Chețani (17,9 km, realizat de Astaldi), va fi gata în iulie 2020, dar pe lotul adiacent - Chețani-Câmpia Turzii (15,6 km, realizat de Straco) progresul fizic abia a depășit 30%, iar ministrul Transporturilor, aflat în vizită pe șantier, semnalează că antreprenorul se confruntă cu probleme. Pe A10 Sebeș - Turda, ministrul Bode s-a arătat nemulțumit că deși Compania de Drumuri și-a achitat la timp toate facturile, antreprenorii nu și-au plătit subcontractorii și prestatorii de servicii.
20.Compania de Drumuri nu a răspuns la solicitările de clarificări ale ofertanților” - motivul pentru care numeroase licitații pentru autostrăzi zac blocate sau suspendate Un lot din autostrada Sibiu - Pitești, două tronsoane din Autostrada Transilvania, tunelurile de pe Lugoj - Deva, două loturi din drumul expres Craiova - Pitești, Drumul expres Brăila - Galați, autostrada de centură Nord București (A0), dublarea Centurii Capitalei între DN2 și A2 - toate sunt licitații care sunt blocate sau suspendate pentru că reprezentanții Companiei de Autostrăzi nu ar fi răspuns la solicitările de clarificări depuse de către potențialii ofertanți. Unele dintre licitații au adunat întârzieri uriașe - proceduri de achiziție lansate încă din 2017 și care nici până acum, practic, nu au fost atribuite.
21.Contract uriaș în apărare: Armata a semnat pe 216 milioane de euro cu Iveco pentru 942 de camioane militare Iveco va livra în următorii patru ani 942 de camioane militare și platforme de transport pe roți în diverse configurații conform unui contract semnat în ultima zi a anului trecut, anunță Ministerul Apărării. Contractul cu o valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA) este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane și platforme militare încheiat cu Iveco. MApN subliniază că Iveco are obligația ca produsele livrate să fie realizate în facilități integrate în industria de profil din România.
22.Ciucă: Militarii români din Irak nu au fost afectați de atacul cu rachete lansat de Iran Militarii români care executau misiuni de instruire și consiliere în Irak nu au fost afectați de atacurile recente cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor militare folosite de Armata SUA în Irak, a anunțat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. România a luat decizia încă de marți de a întrerupe misiunile celor 14 militari români în Irak, care au fost relocați temporar într-o altă bază a coaliției.
23.​​VIDEO Ce forțe ar putea mobiliza armata americană în cazul unui conflict cu Iranul SUA vor trimite șase bombardiere strategice de tipul B-52 în oceanul Indian, pregătite să fie folosite în cazul unor operațiuni militare împotriva Iranului. Cu aproape 3 milioane de cadre militare, 4.800 de baze și instalații militare pe șapte continente și un buget anual de peste 700 de miliarde de dolari, armata americană e considerată a fi cea mai importantă forță la nivel mondial, scrie CNN care face un inventar al echipamentelor pe care SUA le-ar putea mobiliza în cazul unui conflict cu Iranul.
24.Eliminarea generalului Soleimani: Misiunile militarilor români dislocați în Irak au fost întrerupte. Cei 14 militari români vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției Misiunile de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak au fost întrerupte, anunță MApN, ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. „Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției”, anunță ministerul.
25.Autostrada Sebeș - Turda, Centura Bacăului, Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul expres Craiova - Pitești, câteva dintre proiectele subfinanțate în noul buget - Pro Infrastructura Mai multe mari proiecte de infrastructură rutieră aflate în lucru - printre care Autostrada de Centură a Bacăului, Autostrada A10 Sebeș - Turda, drumul expres Craiova - Pitești sau Podul peste Dunăre de la Brăila - au alocări bugetare pe 2020 insuficiente, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura. „Deși, declarativ, vor fi prioritizate principalele investiții pe fonduri europene aflate în derulare, lucrurile nu par să stea așa”, susține ONG-ul.
26.Pro Infrastructura despre tronsonul „2+1 alternativ” de pe DN2: „Înainte era printre cele mai mortale sectoare, acum în primele 6 luni a fost o singură ciocnire frontală” / Despre ambuteiaje: „Drumul e în parametri normali 97% din timp” Zona pilot de pe DN2 între Sinești si Movilița, unde drumul inițial cu câte o bandă pe sens a fost reamanejat prin marcaje la tipul „2+1 alternativ” a fost un succes, susține Asociația Pro Infrastructura. „Pe tronsonul care înainte era printre cele mai mortale de pe DN2 a avut loc în primele 6 luni o singură ciocnire frontală”, spune API. Cât despre ambuteiajele create, API susține că acestea apar doar în două momente ale săptămânii: vineri pe sensul spre Moldova și dumincă spre București. „Monitorizarea de trafic minut cu minut arată că, deși este una din cele mai aglomerate porțiuni, zona pilot funcționează la parametri normali în aproximativ 97% din timp pe fiecare sens”, spune API.
27.Ministrul Fondurilor Europene: „Finanțarea Autostrăzii Unirii din fonduri europene nu este posibilă în prezent” / Care este explicația Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, transmite, în răspunsul la interpelarea deputatului PNL Ioan Bălan,că linia de cale ferată Suceava-București nu are momentan finanțare europeană, iar construirea Autostrăzii Unirii din fonduri europene nu este posibilă în prezent. Boloș detaliază că în prezent în Programul Operațional Infrastructura Mare până în 2020 este contractată documentația tehnică pentru sectorul Tg. Mureș - Tg. Neamț, iar tronsonul Tg. Neamț - Iași - Ungheni este, deocamdată, prevăzut a fi realizat prin Parteneriat Public Privat.
28.Cozi foarte mari și aglomerație la Aeroportul Otopeni. Probleme cu banda care transportă bagajele / Aeroporturi București: „Numărul de bagaje predate de pasageri a fost mult peste nivelul unei zile obişnuite” Cozi foarte mari s-au format vineri la terminalul plecări al Aeroportului „Henri Coandă” - Otopeni, după ce banda care transportă bagajele pasagerilor de la punctele de „drop-off” ar fi cedat. „S-au înregistrat aglomerări la ghişeele de check-in, în special din cauză că numărul de bagaje de cală predate de pasageri a fost mult peste nivelul unei zile obişnuite”, transmit reprezentanții Companiei Aeroporturi București, care mai spun că s-au confruntat și cu o serie de pene de curent.
29.​​VIDEO Ce autostrăzi ar putea fi deschise în 2020. Câți kilometri ar putea fi gata la final de an: scenariul realist vs. scenariul optimist Anul 2019 s-a încheiat cu doar 44 km noi de autostradă deschisi circulației, aceleași loturi promise practic și cu un an înainte, în ciuda faptului că de-a lungul anului foștii ministri PSD de la Transporturi promiteau de la 100 la 180 (!) de km noi de autostradă. Acum, pentru 2020, lucrurile par că stau mai bine, iar la final de an, într-un scenariu extrem de optimist, România ar putea încheia cu peste 100 de km noi de autostradă. În realitate, însă, kilometri inaugurați la finalul lui 2020 ar putea fi mult mai puțini.
30.​Harta Interactivă Situația drumurilor și autostrăzilor închise sau restricționate. Care sunt șoselele din țară cu risc de înzăpezire O hartă interactivă cu drumurile naționale și autostrăzile cu sectoare închise traficului rutier sau restricționate a fost publicată pe site-ul Companiei de Drumuri. Aplicația dezvoltată de CESTRIN conține și drumurile afectate de condițiile meteo cum ar fi ninsorile și depunerile mari de zăpadă, iar pe site-ul Companiei de Drumuri a fost publicată și o hartă statică cu sectoarele de drum cu risc de înzăpezire.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 127 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by