Articole scrise de Victor Cozmei


1 - 30 din 3448 rezultate
1.​​#10YearsChallenge Autostrăzile în România - 2009 vs 2019. Comparația cu Bulgaria, Ungaria și Polonia La început de 2009, după cinci ani de la aderarea în UE, Polonia avea o rețea de drumuri rapide - autostrăzi și drumuri expres - de circa 1.300 de kilometri. Zece ani mai târziu, la început de 2019, rețeaua de drumuri de mare viteză în Polonia a ajuns la peste 3.600 de kilometri. Similar, Bulgaria a trecut de la circa 400 la aproape 800, iar Ungaria a crescut de la peste 1.100 de km la peste 1.500 km. Și în România în ultimii zece ani numărul de kilometri de autostradă a crescut cu peste 200%.
2.În parcarea de tip Park&Ride de peste 600 de locuri de la Străulești parchează în medie doar 19 mașini pe zi. Metrorex vrea să introducă un abonament lunar În parcarea de tip Park&Ride de 660 de locuri de la Străulești, la capătul magistralei de metrou 4, parchează în medie doar 19 mașini pe zi. Costul parcării deschise oficial din noiembrie anul trecut este în prezent de un leu pe oră, dar reprezentanții Metrorex au informat pentru Mediafax că vor să introducă un abonament lunar.
3.Avioane Craiova a selectat o firmă americană pentru modernizarea avioanelor de luptă IAR 99 la standardul „SuperȘoim”, în dauna americanilor de la Lockheed Martin și a israelienilor de la Elbit / Miza: 124 milioane de euro Avioane Craiova a selectat firma americana CMC Electronics Aurora LLC pentru a moderniza pentru circa 124 milioane de euro cele 21 de avioane IAR 99 ale Armatei la standardul SuperȘoim - cu o cabină și avionică similară cu avioanele F-16, informează Gazeta de Sud. Față de decizia Avioane Craiova de a merge pe mâna unei companii americane, israelienii de la Elbit, cei care în trecut au realizat modernizarea IAR 99 la standardul Șoim, au depus o contestație în instanță. Pentru mdoernizarea avioanelor au mai depus oferte și firma italiana Leonardp, dar și Lockheed Martin, producătorul avioanelor F16.
4.​REVIEW Google Pixel 3 XL - Cea mai bună cameră foto pe un telefon, dar și un preț pe măsură Pixel 3 și 3 XL sunt telefoanele fanion de la Google care impresionează poate cel mai mult prin calitățile camerei foto și au toate șansele să fie privite din nou ca un etalon în materie de poze în tot anul ce urmează. Deși lansate de ceva vreme, noile modele Pixel abia acum încep să se răspândească, mai ales pe măsură ce prețul destul de piperat cu care s-au lansat începe ușor-ușor să mai scadă. Pe lângă camera foto, totuși, noul telefon de la Google mai are și alte plusuri, dar și câteva mici neajunsuri. HotNews.ro a testat timp de două saptămâni noul Pixel 3 XL și vă propune un review în detaliu cu telefonul vârf de gamă de la Google.
5.ANALIZĂ Cum a pierdut PSD mai bine de doi ani în cea mai urgentă achiziție militară: corvete noi și fregate modernizate pentru Forțele Navale Dacă guvernarea PSD nu anula la început de 2017 o hotărâre prin care încredința direct construirea corvetelor către șantierul naval din Galați, în 2019 România ar fi putut avea deja la apă prima dintre cele patru nave. Pe cai mari după alegerile parlamentare, PSD acuza că HG-ul era ilegală și că ar fi trebuit analizați și alți ofertanți. Doi ani mai târziu, chiar Dragnea acuză Guvernul PSD că a greșit și că ar fi trebuit să recurgă la o încredințare directă și un acord guvern la guvern. Între timp, achiziția corvetelor și modernizarea fregatelor s-a blocat într-o plângere penală și nu are nici un orizont clar de rezolvare. Ce știm cert e că nevoile Forțelor Navale sunt mai urgente ca niciodată, într-o Mare Neagră controlată din ce în ce mai puternic de Rusia și unde sprijinul direct NATO este cel mai limitat dintre toate mediile de luptă.
6.Procedura de achiziție a corvetelor, suspendată de MApN: A fost sesizat Parchetul Militar pentru că ar fi elemente de procedură ce „afectează interesul naţional de securitate” Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată de către MApN, anunță ministerul. Potrivit MApN, departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. În plus, MApN mai precizează că unul dintre ofertanți a atacat în instanță și cere anularea hotărârii de guvern în baza căruia se desfășoară procedura.
7.​​Achiziția corvetelor pentru Forțele Navale: Decide MApN cine le va construi în țară sau va fi amânată decizia din nou? Care sunt controversele Armata ar trebui ca pe 12 ianuarie să anunțe cine ar urma să fie constructorul selectat pentru a construi patru corvete multifuncționale în România și modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22, după ce decizia a fost amânată de mai multe ori la finele anului trecut. Procesul de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale a fost deja anulat o dată în urmă cu doi ani, iar actuala procedură e deja în întârziere, deși nevoile marinei la Marea Neagră sunt urgente. Trei mari producători au intrat în luptă, iar o controversă apărută între ofertele primilor doi ar putea duce la amânarea deciziei sau chiar anularea întregii proceduri, susțin unele surse.
8.VIDEO Miting pro-Europa, în zona Ateneului, cu ocazia lansării oficiale a președinției UE / Mesaj proiectat pe Palatul Regal: "We want EU, PSD wants Russia" Câteva sute de persoane s-au adunat joi seara în fața Bibliotecii Universitare, la protestul anunțat sub deviza ”We need UE” și ”Vrem Europa, nu dictatură” de organizațiile ”Rezistența”, ”Corupția Ucide” și ”Inițiativa România”. Protestul a avut loc cu ocazia ceremoniei oficiale de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la Ateneul Român, unde vor fi prezenți Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Jean Claude Juncker, Antonio Tajani și Donald Tusk.
9.Ordonanța cu „taxa pe lăcomie” conține o prevedere care blochează licitațiile pe fonduri europene precum autostrada Sibiu - Pitești, susține un deputat USR Ordonanța de Urgență 114/2018 dată de Guvern la final de an, denumită în mediul online și „Ordonanța lăcomiei”, conține o prevedere care are ca efect blocarea licitațiilor pe fonduri europene, avertizează un deputat USR. Ordonanța introduce un articol care stipulează că de controlul înainte de publicare ("ex ante") al licitațiilor cu finanțare europeană nu se mai ocupă organismul specializat - Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), ci autoritățile de management ale programelor operaționale. „Pentru că li s-a pus în brațe această sarcină peste noapte, autoritățile de management sunt nepregătite”, susține deputatul USR Cătălin Drulă.
10.În 2019 pot fi inaugurați în mod realist doar 43 km de autostradă, spune Asociația Pro Infrastructura / Care sunt loturile și cum arătă scenariul optimist În 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km de autostradă, mai exact Loturile 3 și 4 din autostrada A1 Lugoj-Deva, între Holdea și Șoimuș, susține Asociația Pro Infrastructura. Estimarea ONG-ului vine ca replică la adresa reprezentanților Companiei de Drumuri care au spus că în 2019 ar putea fi deschiși circa 118 km de autostradă.
11.​INTERACTIV FOTO Cum faci poze bune pe întuneric beznă cu un telefon mobil. Impresii despre funcția Google Night Sight pe un telefon Pixel 3 Când a lansat a treia generație a telefoanelor sale Pixel, telefoanele etalon în universul Android, Google a prezentat și funcția Night Sight - un nou mod de a fotografia cu telefonul pe timp de noapte sau lumină puțină. Practic, Google Night Sight e un mod de fotografiere ce se bazează mult pe software și care poate produce niște rezultate senzaționale - fotografii în beznă sau pe lumină slabă care ies incredibil de bine, de multe ori mai luminoase și mai detaliate decât poate percepe ochiul uman în aceleași condiții. Night Sight e disponibil pe toate generațiile de telefoane Pixel, dar și alți producători precum One Plus sau Huawei au început să se inspire. În anul ce urmează sunt toate șansele să vedem funcții similare la mai toți marii jucători de pe piața de smartphones. HotNews.ro vă prezintă câteva comparații interactive cu fotografii realizate pe un Pixel 3 XL în modurile „Auto” și „Night Sight”.
12.UPDATE Persoana lovită de metrou în stația Piața Romană a murit. Circulația trenurilor a revenit la normal pe Magistrala 2 Persoana care a fost lovită, joi, de o garnitură de metrou, la aproximativ 50 metri de peron, în galeria subterană din stația Piața Romană, a murit, potrivit ISU București-Ilfov. Circulația trenurilor de metrou a fost reorganizată pe Magistrala 2 de metrou din cauza accidentului între orele 15:00 și 16:30. Metrorex transmite că ar putea fi vorba de o tentativă de suicid.
13.Miza marilor achiziții militare: 2018 s-a transformat din anul marilor contracte, în anul marilor amânări Disputa dintre președintele Iohannis și Guvern pe numirea Șefului Statului Major al Apărării a fost pusă de unii pe seama mizei foarte mari a achizițiilor militare: cateva miliarde de euro pe programe de înzestrare cu armament nou și tehnică de luptă. În 2018 s-au derulat cu succes și s-au făcut plăți de câteva miliarde însă doar pe marile contractele negociate direct, în principal pe armament american. În schimb, achizițiile competitive lansate de Ministerul Apărării au bătut pasul pe loc și au tot fost amânate - cel mai celebru caz: contractul de circa 1,6 miliarde de euro pentru patru corvete multifuncționale, acolo unde trei companii europene concurează, însă doar una oferă rachete americane.
14.​HARTĂ INTERACTIVĂ Bilanțul autostrăzilor la final de an: sub 60 de km deschiși, din care o treime gata de anul trecut / Contracte noi semnate pentru 22 de km de autostradă În 2018 au fost deschiși circulației puțin sub 60 de kilometri de autostradă, dintre care circa o treime erau de fapt gata încă de anul trecut. Cu ultimele inaugurări din decembrie, România a depășit oficial 800 de kilometri de autostradă funcționali. În 2019, într-un scenariu foarte-foarte optimist, s-ar mai putea finaliza și deschide încă circa 120 km de autostradă, inclusiv cei 44 de km din Lugoj - Deva, loturile 3 și 4, care sunt gata în mare măsură încă de pe acum. Pe de altă parte însă, alocările bugetare ce încă nu se cunosc, posibilele tăieri de finanțare și bâlbele autorităților pot pune sub semnul întrebării multe dintre proiectele cheie, inclusiv autostrada Sibiu - Pitești, proiectele destinate Moldovei sau podul peste Dunăre de la Brăila.
15.VIDEOREPORTAJ România vrea să cumpere trei submarine. De ce?
Armata română vrea ca în următorii ani să cumpere trei noi submarine, nave pe care le-ar dori construite chiar la noi în țară. Cât de relevante sunt submarinele în războiul naval din ziua de azi, ce misiuni ar putea executa, de ce ar avea nevoie România de submarine, cât de mult ar conta și cum s-ar schimba raporturile de forțe din Marea Neagră, de ce trei submarine și nu doar unul sau două - sunt câteva întrebări la care HotNews.ro a încercat să găsească răspunsuri într-un scurt videoreportaj.
16.​​VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă Viorica Dăncilă și cabinetul său de miniștri au reușit să treacă peste a doua moțiune de cenzură din 2018. Ședința de joi din Parlament, deși cu un deznodământ anunțat, nu a dus lipsă de picanterii. Un senator căruia i se spune „șoferul pușcăriașului Voicu” s-a jucat cu giuvaieruri pe telefon, un UDMR-ist a debordat de energie, unui fost președinte i-a fost tăiat microfonul la tribună, iar „Daddy” a fost pus în încurcătură cu niște imagini. Vezi un videoreportaj marca HotNews.ro cu ce nu s-a văzut la TV în ziua moțiunii de cenzură.
17.Programul la metrou de Sărbători: În zilele libere trenurile circulă conform graficelor de weekend și sărbători legale / Cum va circula metroul în noaptea de Revelion În zilele libere - pe 25, 26, 29, 30 decembrie și 1, 2 ianuarie 2019 - pe toate magistralele trenurile de metrou vor circula conform graficelor pentru zilele de week-end şi sărbători legale, informează Metrorex. În celelalte zile, în care bugetarii au liber conform unei decizii recente ale Guvernului, trenurile vor circula la interval de 4 minute pe M2, de 7 minute pe M1 și M3 și de 11 minute pe M4.
18.Autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov: Cinci investitori interesați de realizarea PPP-ului / Care sunt firmele interesate / Pro Infrastructura: „O mascaradă penibilă, o glumă proastă!” Guvernul anunță că cinci investitori au depus oferte pentru realizarea prin Parteneriat Public-Privat a autostrăzii Ploiești - Brașov, dar nu spune clar cine sunt firmele interesate. Informațiile despre ofertanți apar, însă, în Sistemul de Achiziții Publice - două asocieri din China, una din Turcia, Strabag din Austria și Acciona din Spania. Asociația Pro Infrastructură cataloghează toată procedura derulată de Comisia Națională de Prognoză drept o „mascaradă penibilă”.
19.Șapte primari din Moldova au semnat înființarea alianței „Moldova se Dezvoltă” după modelul „Alianța Vestului” Primarii municipiilor Iași, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc au înființat, luni, alianța „Moldova se Dezvoltă”, după modelul „Alianța Vestului” semnată recent de primarii din Cluj, Oradea, Arad și Timișoara. Primarii din Nordul Moldovei vor ca prin noua alianță să promoveze marile proiecte de infrastructură de care Moldova are nevoie, investiții publice sau private, precum și proiecte in educație, sănătate, mediu și turism.
20.​FOTO VIDEO Un pod rutier din Suceava, avariat serios și dărâmat după inundațiile din vară, a fost redeschis traficului Podul de la Milișăuți, din județul Suceava, de pe DN 2H în apropriere de Municipiul Rădăuți a fost redeschis circulației rutiere după ce a fost parțial reconstruit. Podul a fost avariat serios de inundații în luna iulie, iar pila principală a podului a fost ulterior detonată. Podul a fost reconstruit de către SC Geiger Transilvania pentru circa 6,5 milioane de lei.
21.Dacian Cioloș, după anunțul înregistrării noului partid PLUS: „În 24 de ore am primit peste 7.500 de cereri de adeziune” Fostul premier Dacian Cioloş anunță că în 24 de ore de când a anunțat înregistrarea noului său partid - Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) - au fost înregistrate peste 7.500 de cereri de adeziune. Anunțul privind noul partid a fost făcut sămbătă, iar Cioloș a explciat că niște colegi de-ai săi, „oameni anonimi”, au înregistrat un alt partid care va lua locul Mișcării România Împreună, partid al cărui înregistrare trenează în justiție.
22.De ce nu s-a deschis și nodul rutier Moara Vlăsiei odată cu inaugurarea „ciotului” de autostradă din Petricani și până în Centura Capitalei Cei 6,5 km de autostradă de la Șoseaua Petricani din Capitală și până la Centura Capitalei au fost recepționați și deschiși traficului vineri seara, însă nodul rutier de la Moara Vlăsiei, parte din același contract, nu a fost recepționat și el. Ba mai mult, a fost blocat cu totul prin niște blocuri de beton, deși este aproape gata și până în acel moment el era folosit totuși de șoferii din zonă. Situația a fost semnalată de Asociațiile Construim România și Pro Infrastructura, dar și de un deputat USR. Reprezentanții Companiei de Drumuri au explicat pentru HotNews.ro de ce nodul a rămas nerecepționat și închis circulației.
23.​VIDEO Cum arată „ciotul” de autostradă din Petricani până în Centura Capitalei după ce s-a deschis traficul Cei 6,5 km din autostrada A3 de la Şoseaua de Centură şi până în zona Pipera/Petricani au fost deschişi circulaţiei rutiere vineri pe seară, la peste şase ani de când restul autostrăzii spre Ploieşti a fost inaugurată. Acum, practic, autostrada București - Ploiești intră până în Capitală și se descarcă în Şoseaua Petricani printr-o intersecţie în „T”, semaforizată, iar pe parcurs are şi un giratoriu la intersecţia cu strada Gherghiţei. Pe cei 6,5 km autostrada este luminată, are trei benzi pe sens, fără bandă de urgenţă, trece peste linia CFR Bucureşti - Constanţa şi are un nod rutier și cu strada Popasului.
24.Proiectele de modernizare a Șoselei de Centură a Capitalei ar putea fi blocate sau întârziate dacă Guvernul nu adoptă până la finalul anului două Hotărâri de Guvern - avertizează un deputat USR Proiectele de lărgire de pe Șoseaua de Centură a Capitalei ar putea fi blocate și întârziate inutil pentru mai bine de jumătate de an, dacă Guvernul nu va adopta până la finalul anului două Hotărâri de Guvern pe care deja le are redactate, avertizează deputatul USR Cătălin Drulă. Prima hotărâre ține de unele exproprieri, air dacă nu va fi adoptată până la final de an va trebui făcut un nou raport de evaluare. A doua hotărâre stabilește indicatorii tehnico-economici pentru lărgirile de pe Sud. „Dacă această hotărâre nu se adoptă cât timp mai este Lucian Șova ministru, va trebui reluat tot circuitul de avizări cu numele noului ministru”, avetizează Drulă.
25.​VIDEO S-a deschis „ciotul” A3 București - Șoseaua de Centură / Autostrada urbană cu giratoriu la Gherghiței și semafor la Petricani Cei 6,5 km din autostrada A3 de la Șoseaua de Centură și până în zona Pipera/Petricani au fost deschiși circulației rutiere, la peste șase ani de când restul autostrăzii spre Ploiești a fost inaugurată. Autostrada urbană, cum a fost denumită ea pentru că intră până în Capitală, se va descărca în Șoseaua Petricani printr-o intersecție în „T”, semaforizată, iar pe parcurs va avea și un giratoriu la intersecția cu strada Gherghiței. Pe cei 6,5 km autostrada va avea trei benzi pe sens, fără bandă de urgență, va trece peste linia CFR București - Constanța și va mai avea un nod rutier cu strada Popasului.
26.Primul tronson care va lega Autostrada Transilvania de granița cu Ungaria. Compania de Drumuri a semnat contractul pentru 5 km de autostradă lângă Oradea spre Borș Aproximativ 5,3 km din Autostrada Transilvania, de la Biharia până la Borș, la granița cu Ungaria, vor fi proiectați și construiți pentru circa 28,5 milioane de euro. Compania de Autostrăzi anunță că a semnat contractul cu o asociere condusă de Trameco SA care va avea termen 19 luni pentru proiectarea și execuția lotului, iar garanția va fi de 10 ani.
27.​HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada Transilvania: Încă 13 km lângă Târgu Mureș au fost deschiși după patru ani de la semnarea contractelor / Un proiect sabotat de birocrație și de incapacitatea autorităților să rezolve problemele la timp Compania de Drumuri a deschis miercuri de la ora 15:00 circulația pe 13,7 km din autostrada Translvania, A3 în apropiere de Târgu Mureș, la aproape patru ani de când au fost semnate contractele în valoare de 66 mil. euro. Deși cele două loturi ar fi trebuit să fi fost gata în 12, respectiv 16 luni, proiectele au fost măcinate de probleme și tergiversări birocratice - un exemplu de cum NU se gestionează o lucrare de infrastructură de către autorități. Până când restul autostrăzii va fi gata, însă, cele două tronsoane se vor descărca direct într-un sens giratoriu și o barieră de tren. Restul de 34 km spre Câmpia Turzii nu sunt gata nici acum, iar o bucată esențială de 9 km care să facă legătura cu municipiul Târgu-Mureș nici măcar nu are un contract semnat.
28.​​VIDEO „Ciotul” de autostradă de lângă Capitală ar putea fi deschis vineri: Imagini din dronă cu ultimele pregătiri Cei 6,5 km de autostradă de la Șoseaua de Centură până în zona Pipera/Petricani ar putea fi deschiși traficului începând de vineri, 14 decembrie, când este programată recepția lucrărilor. Luni o comisie de pre-recepție a vizitat șantierul pe care constructorul s-a mobilizat să-l pună la punct. Imagini aeriene surprinse de Asociația Construim România arată mobilizarea de pe șantier, acolo unde constructorul a ajuns la nivelul detaliilor: lucrează la ultimele marcaje, indicatoare, panouri fonoabsorbante și parapete.
29.FOTOGALERIE Imagini cu stațiile de metrou de pe Magistrala 5 din Drumul Taberei. Pro Infrastructura: „Estimarea noastră realist-optimistă pentru deschidere: Decembrie 2019” Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Eroilor ar putea fi deschisă abia în decembrie 2019, cel puțin așa crede Asociația Pro Infrastructură după ce a fost în vizită pe șantierul metroului. Lucrările la majoritatea stațiilor sunt pe final, iar șinele și instalațiile sunt aproape montate în totalitate. De ce va dura așa mult până la deschidere? Licitația pentru sistemele de siguranță și automatizare încă e blocată în justiție. „După ce lupta contestațiilor se încheie, este nevoie de MINIM 9 luni pentru instalarea, integrarea și testarea echipamentelor și soft-ului de management al traficului”, susține API.
30.Am călătorit șapte zile cu autobuzele Otokar prin București. Câteva impresii și ce probleme am văzut la autobuzele turcești Timp de șapte zile am călătorit prin oraș exclusiv cu noile autobuze turcești Otokar, în drumurile zilnice către sau dinspre birou. Proaspăt scoase pe traseu începând de Ziua Națională, 30 de astfel de autobuze, dintre care patru au fost articulate (cu burduf) - lungi de 18 metri, autobuzele Otokar au fost în centrul atenției publice, iar defectele și problemele apărute au fost subiectul criticilor și miștourilor pe internet. După șapte zile de navetă zilnică am adunat mai multe impresii și am constatat și câteva probleme - cam prea multe totuși pentru niște autobuze noi-nouțe...

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 115 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version