Articole scrise de Vasile Ghetau


1 - 14 din 14 rezultate
1. ANALIZĂ Revenind la depopularea României Declinul populației rezidente în perioada 2020-2050 va fi enorm, de 4,6 milioane locuitori în varianta CEPAM, 3,8 în varianta CCD-VT și 3,2 milioane în varianta DP-ONU. În valoare relativă proporțiile sunt dramatice: aproape 24 la sută, 19 și 16 la sută. Dacă declinul îl determinăm față de începutul anului 2018 depopularea țării este și mai gravă: 25, 21 și 18 la sută.Ne aflăm într-o situație în care populația rezidentă a țării este în recul, populația feminină de 15-49 ani este și ea în recul...
2.ANALIZA Privire de ansamblu asupra declinului și depopulării în ultimii 30 de ani Mor demografic comunele și orașele țării în indiferența celor care au gestionat și gestionează bogățiile țării, cea mai importantă fiind populația. Imensa emigrație din anii 1990 și din primul deceniu al acestui secol le-a sărăcit continuu de populație tânără și adultă iar o scădere naturală ajunsă în ultimii ani la 70 de mii de locuitori pe an a însoțit masiva emigrație, amplificând dimensiunea declinul și a depopulării iremediabile a țării. Cât de realiste pot fi toate programele de finanțare/dezvoltare la nivel de localitate fără cunoașterea numărului populației rezidente? Cui se adresează aceste programe? În anul 2017 în 80 la sută dintre comunele, orașele și municipiile țării populația rezidentă a fost în declin.
3.ANALIZA Locul populației într-o strategie națională de dezvoltare economică și socială a României Ritmul deteriorării situației demografice a țării ar urma să se amplifice după anul 2040, populația proiectată pentru anul 2050 fiind de 16,2 milioane locuitori iar indicatorii de structură și mișcare descriind un grad mai ridicat de deteriorare. Și pentru anul 2050 rezultatele Seriei 2017 a proiectărilor Diviziei de Populație a Națiunilor Unite confirmă tabloul sumbru al populației țării la mijlocul secolului rezultat din propriile proiectări. Confirmare şi mai apropiată găsim în rezultatele proiectărilor elaborate de Eurostat (2017), având drept an de plecare anul 2015. Populaţia României în anul 2050, în Scenariul de bază, prevăzând o fertilitate în progres dar și o migrație negativă considerabilă, ar urma să ajungă la 16,3 milioane locuitori.
4.Romania in Seria 2017 a Perspectivelor populatiei mondiale Divizia de Populatie ONU Seria 2017 a Perspectivelor populatiei mondiale a fost lansata si publicata la 21 iunie... Cu o fertilitate care ar urma sa fie in declin moderat in urmatorii ani si apoi sa ajunga  1,2 copii la o femeie la mijlocul secolului,  populatia Romaniei s-ar reduce de la 19,7 milioane in anul 2017 la  14,7 milioane (varianta Inferioara).
5.ANALIZA De la indemnizație la perspectivele populației Masura concediului si indemnizatiei de crestere a copilului constituie cea mai generoasa masura de sustinere a natalitatii luata vreodata in tara noastra in context de acces neingradit la contraceptie si intreruperea sarcinii. Numarul de nascuti a cunoscut o redresare moderata in mediul urban, unde se afla preponderent mamele beneficiare, a acoperit regresul din mediul rural si a stabilizat pentru un numar de ani numarul total de nascuti, fara a putea stopa insa declinul natural.
6.ANALIZA Revenind la Sanatatea romanilor. Sunt corecte datele asupra mortalitatii pe cauze de deces? Urmarile tragicelor evenimente de la Colectiv si  dezvaluirile asupra dezinfectantilor au declansat numeroase investigatii, reactii, aprecieri si judecati asupra sistemului de sanatate in Romania. Cele mai multe sunt din afara sistemului, vocile profesorilor si conferentiarilor universitari, sefi de clinici medicale, fiind aproape neauzite. Nu stim cat de raspandite si de grave sunt infectiile intra-spitalicesti si, mai ales, mortalitatea cauzata de acestea. Cazul celor trei nascuti decedati la spitalul judetean din Suceava prin infectii luate in spital,  intreaga strategie a medicilor de a ascunde cauza adevarata a deceselor si tratamentul brutal la care au fost supusi parintii, arata insa cat de grava este situatia din spitale.  Actualul Ministru al Sanatatii a fost socat de primele constatari pe care le-a putut face nu la mult timp dupa instalare si a avut curajul sa vorbeasca despre ele iar in saptamanile urmatoare a semnalat,  cu dezarmanta-i  franchete,  unele dintre  marile nereguli.
7.Sport si Demografie: declin major al numarului de copii si tineri romani fata de 1990 Prezentam populatia in varsta de 0-25 ani, pe varste, in anul 1990 si cea de astazi. Declinul este izbitor: aceasta populatie tanara era de 9,6 milioane si a ajuns la 5,6 milioane, iar ponderea ei in populatia tarii a trecut de la 41% la numai 28%.
8.ANALIZA Sanatatea romanilor De saptamani bune de zile problemele sanatatii publice se afla in centrul atentiei presei, oamenilor politici, opiniei publice. Omul obisnuit apreciaza starea de sanatate a populatiei prin ceea ce vede in jurul sau, pe strada, in policlinici si spitale, daca ajunge acolo, in farmacii, prin frecventa alarmelor ambulantelor si, in buna masura, prin relatarile mai mult sau mai putin zgomotoase ale presei. Daca este bolnav, este mai bine informat, poate compara si extrapola. Cititorul va gasi in acest articol o perspectiva asupra sanatatii romanilor evidentiata de cativa indicatori demografici de mare relevanta.
9.Populatia Uniunii Europene si migratia Imigratia a devenit in ultimele decenii componenta majora a dezvoltarii si mentinerii cresterii economice la valori ridicate in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana. Migratia neta insumata din Franta, Germania, Italia si Regatul Unit in perioada 1990-2014 a atins 15 milioane de persoane. Fiind vorba de migratie neta, insemnand diferenta dintre imigratie si emigratie, se poate usor deduce un nivel al imigratiei considerabil mai mare decat migratia neta, in cele patru tari existand, in aceeasi perioada, o emigratie importanta. Cresterea naturala a fost de numai 5 milioane persoane.
10.ANALIZA Necrutatoarele date ale Diviziei de Populatie ONU: In 2050 Romania va avea 14,5 milioane de locuitori. Proportia persoanelor varstnice va fi mai mare. Populatia Romaniei va ajunge la 14,5 milioane locuitori in anul 2050, dupa Revizia 2015 a Perspectivelor populatiei mondiale elaborate de Divizia de Populatie a Organizatiei Natiunilor Unite (DP/ONU) si publicate la sfarsitul lunii iulie in acest an. Acest numar ar urma sa se atinga in context de continuare a ascensiunii sperantei de viata la nastere, cu mentinerea fertilitatii feminine din ultimii 20 de ani si cu o migratie externa negativa de 600 mii persoane in perioada 2015-2050. Prezentarea perspectivelor populatiei Romaniei asa cum apar ele in aceasta ultima serie de proiectari ale DP/ONU dar si unele aprecieri si consideratii fac obiectul acestui articol.
11.ANALIZA Cu realism despre "perspectiva terapeutica" a "noului val" si "... ce stii despre padure?" Populatia Romaniei Articolul publicat de apreciatul profesor universitar Vintila Mihailescu la 30 aprilie a. c. (Istoria Romaniei: noul val?) a trezit, cu fantastica sa audienta, numeroase reactii in randul cititorilor si cred ca indemnul la reflectie este una din marile sale calitati si urmari. O reflectie va gasi cititorul si in acest articol, pornind de la indemnurile profesorului V.M. Este o reflectie asupra unei anumite dimensiuni a  ceea ce autorul apreciaza a fi -"perspectiva terapeutica" - pe care o aduce "noul val". Este perspectiva populatiei tarii, cea care urmeaza sa consolideze si sa continue progresele remarcabile realizate de oamenii acestei tari in timp. Oricum am privi perspectiva terapeutica si viitorul, populatia tarii va fi in centrul lor.  As vrea ca  analiza si aprecierile mele sa se inscrie in ceea ce V.M. gaseste definitoriu pentru "noul val" -  "..realitatea, toata realitatea si doar realitatea" - , ca si  "o mai buna si impartiala cunoastere de sine".  Mai mult, articolul ofera un raspuns la intrebarea din cel de-al doilea articol al profesorului V. M., publicat la 21 mai a.c.: "Da, ai vazut copacul din gradina ta, dar ce stii despre padure?".
12.Populatii si religii la mijlocul secolului XXI Populatia mondiala este astazi de 7 miliarde locuitori si datele specialistilor indica o proportie de aproape o treime detinuta de Crestini, cea mai raspandita religie. Ar urma Musulmanii - cu 23% si pe cea de-a treia pozitie - cu o proportie de peste 16%, se plaseaza Neafiliatii (incluzand atei, agnostici si persoane care nu se identifica cu nici o religie particulara la recensaminte sau in cercetari selective). Pastrarea actualelor particularitati ale populatiilor regionale ar urma sa schimbe radical peisajul religios al lumii pana la mijlocul secolului. Ponderea Musulmanilor o va egala pe cea a Crestinilor, in anul 2070. Europa estre singura regiune in care numarul populatiei ar urma sa scada, insemnand si un regres de 100 de milioane de Crestini, releva un foarte serios studiu prezentat in Demographic Research, Max Planck Institute for Demographic Research.
13.STUDIU Speranta de viata in Romania Speranta  de viata a crescut la toate varstele dar diferentiat, progresele cele mai insemnate fiind la varstele tinere... Numarul total de decese este aproape identic in anii 1990 si 2013 - 247 de mii. Constanta  numarului total de decese rezulta insa din dinamici diferite dar compensatorii la nivelul cauzelor de deces, o crestere la  decesele provocate de boli degenerative (tumori, boli ale aparatului circulator), specifice, in general, persoanelor varstnice, dinamica avand impact negativ dar moderat asupra sperantei de viata la nastere, si recul, similar ca dimensiune,  al numarului de decese  prin maladii cu incidenta relativ mare in primii ani de viata si avand o contributie particulara asupra sperantei de viata la nastere:  bolile aparatului respirator, malformatii congenitale, unele afectiuni a caror origine se situeaza in perioada perinatala, o parte din grupa leziuni traumatice, otraviri si alte consecinte ale cauzelor externe (accidente de transport, caderi, inec, intoxicatii)
14.Cat va mai trai un roman pensionat la varsta de 65 de ani in anul 2030? Speranta de viata la nastere a fost in anul 2008, in Romania, de 70 de ani la barbati si de 77 de ani la femei (valori identice in publicatiile Eurostat si in propriile noastre studii, ceea ce nu este surprinzator, datele de baza si modelul de determinare fiind similare). Desi speranta de viata la nastere este in crestere aproape continua dupa anul 1996, valorile din tara noastra sunt cu 7-8 ani mai mici decat cele din tarile europene dezvoltate.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version