Articole scrise de Vasile Dancu


1 - 15 din 15 rezultate
1.Romanii - Copiii orfani ai comunismului Am privit zilele acestea cu tristete indignarea si disperarea celor trei mii de angajati de la Oltchim. Pareau veniti de pe alta lume, cu salopetele lor albastre si cu cozile de la bancomate, cu discursul lor despre salarii care nu au intrat si caiete care trebuie cumparate copiilor. Aproape uitasem ca exista muncitori, ca se mai duc oamenii la schimburi, ca sunt multi care fac naveta si traiesc de la chenzina la salariu. Televiziunile ne arata mereu altceva, clasa muncitoare era parca evaporata in ultimul deceniu.
2.Intelectualii in masinaria politicii S-a scris atat de mult despre intelectuali si politica incat este greu sau inutil sa mai scrii ceva. Poate este mai bine sa nu te raportezi deloc la textele cunoscute, daca ai propria experienta de martor, subiect sau observator.  Voi incerca sa fac abstractie de tot ce am citit desi ani de zile.  Am avut obsesia pozitiva a constructiei unei sociologii a intelectualilor si am deja o jumatate de carte (lasata in ciorna de  la intersectarea mea cu politica) pe care provizoriu am numit-o "sociologia ideologiilor noastre cele de toate zilele".
3.Luna de miere a Premierului Mihai Răzvan Ungureanu Imediat dupa instalarea Guvernului Ungureanu am facut trei sondaje de opinie pentru a vedea de unde incepe luna lui de miere. Nu ne-a comandat nimeni aceste sondaje, ele fac parte dintr-un studiu stiintific despre viata politica, intitulat “Romania politica”, o serie cercetari pe care le pregatesc pentru o carte despre sistemul politic de la noi care va aparea in strainatate, anul viitor . Cum anul politic 2012 va constitui nucleul temporal al cercetarilor, am decis sa incepem cercetarile inca de la debutul protestelor si apoi sa nu pierdem lansarea noului guvern, ca elemente de comparatie si ca puncte de pornire ale evolutiilor intr-un an electoral.
4.Orgoliile ierarhilor si misiunea Bisericii noastre Cu evlavie, despre ultima redută Scriu aceste rânduri cu strângere de inimă, cu grija de a nu blasfemia, cu sinceritate, dar și cu sentimentul că am datoria intelectuală și morală să fac asta. Am scris în mai multe rânduri despre Biserica noastră ca despre ultima redută, cea care trebuie mereu apărată atunci când ne paște rătăcirea de turmă, împrăștierea noastră prin lume, înstrăinarea sau însingurarea sub presiunea unei secularizări tot mai violente și a unei societăți care pune accentul pe false valori și nevoi.
5.Orice revolta moare intr-o zi. Ce ramane? Timp de vreo doua saptamani, pietele publice au fost cotropite de proteste. Sincere sau organizate, infiltrate sau nu, reprezentative statistic sau nu, cred ca protestele din Romania se apropie de final. Cel putin pentru aceasta faza. Ce va fi mai incolo vom vedea, dar, pentru moment, cred ca merita sa incercam analiza a ceea ce ramane dupa proteste. A fost o revolta infranta?
6.După 12 ani. Acum vor să ne schimbe numele… Transilvania a rămas pentru mulți trăitori din București o problemă culturală. Nu știu cum s-o abordeze, ce să facă cu ea, cum să se raporteze la ea. Este privită cu suspiciune sau cu ură, este invidiată sau admirată în secret. Puține atitudini și percepții sunt normale, firești, fără excese emoționale. Puțini înțeleg firescul locuirii interetnice din Transilvania, cu bune și cu rele.
7.Congresele partidelor nu sunt evenimente importante Congresele nu au nicio consistență doctrinară sau politică şi nici nu au vreo influenţă direct asupra realității sociale. Ele sunt ritualuri simbolice, de perpetuare a puterii si de relegitimare. Doar naivii îşi bat capul și le bagă în seamă, doar cei care cad în capcana politicii le consideră evenimente importante pentru reînnoirea sau primenirea clasei politice.
8.Partide moarte şi flaşnetari trişti Partidul Poporului este de aproape un an un partid politic în toată regula. S-a făcut într-un moment în care Dan Diaconescu fusese arestat de DNA pentru ceva santaj de presă. Atunci Dan Diaconescu a mizat pe un model deja descoperit, poate din intamplare, de Sorin Oprescu sau de Gheorghe Becali. O revoltă a oamenilor împotriva instituțiilor și politicienilor pe care-i văd hoți și incompetenți drept pentru care manifestă prin simpatie față de orice situație de victimizare.
9.Romania reala nu exista Două sintagme mă enervează destul de tare: Romania profundă și România reală. Ambele sunt ficţiuni ale unei elite intelectuale care nu-şi poate realiza menirea. Nu știe, nu poate sau nu încearcă, fiind cuprinsă de propria contemplare sau de bătălia de legitimare a unor găşti care monopolizează, alături de politicieni, instituțiile culturale și bugetul din patru în patru ani.
10.Patriotismul netemperat si politizarea unei emotii In Romania discutia despre patriotism este pe buzele tuturor mai ales in multele momente in care sarbatorim ceva cu rezonanta patriotica: 24 ianuarie, 1 decembrie, 25 octombrie, 15 ianuarie, 21 decembrie si multe alte date de pe rabojul sarbatorilor de la noi.  Francezii vorbesc mai degraba despre forme ale patriotismului pragmatizat: economic, cultural sau industrial. Americanii sau nemtii despre fundamentele morale ale patriotismului. La noi, dezbaterea este in toi desi nu se spune nimic esential sau conceptual. Doar forme ale delirului si exaltarii unei mistici patriotarde sau o retorica defetista, o forma a discursului produs de depresia colectiva a pierderilor valorilor de cultura si civilizatie sau a reperelor nationaliste.​
11.Ideologii lovite cu toporul  De ceva vreme am intrat şi noi în faza de contestare a ideologiilor.Să nu vă speriaţi, nu am ajuns la vreo fază de mare fineţe în care să dezbatem diferenţe între ideologii sau posibilitatea sintezei lor. Nici măcar nu avem bătălia dintre stânga şi dreapta sau discuţia despre alte forme de agregare. Dacă ar fi aşa, înseamnă că am fi ajuns la vreo fază de normalitate.Nu, la noi este vorba de lovirea ideologiilor în cap cu toporul. Aşa cum s-a făcut adesea cu fenomenele de spiritualitate în vremurile de dinainte: metafizica, sociologia sau estetica, cibernetica sau meditaţia trancedentală. Adică, vin nişte tipi într-o zi şi anunţă în piaţa publică: dacă teoria nu se potriveste cu practica - asta e!, cu atât mai rău pentru ea!
12.O poveste trista, buna doar pentru manualul de istorie (Revolutia romana din memoria sociala) Aveam senzatia ca societatea noastra a obosit sa-si puna intrebari despre acest eveniment, ca s-a indepartat chiar si de tragismul acelor ani sub presiunea ambiguitatii evaluarii lui sau a urmarilor social-politice care au anulat marile sperante puse in viitorul liber care se deschidea in fata. Nici la 21 de ani interesul liderilor de opinie si a celor care fac agenda publica nu este mai mare pentru Revolutia romana. Doar organizatiile de revolutionari mai incearca, destul de timid, sa aduca aminte despre acel eveniment.
13.Ce nu este motiunea de cenzura (Opt motive si o utopie) Motiunea nu a fost o motiune, a fost o tele-motiune. Totul a fost gandit si planificat ca sa dea bine la televizor: marsul triumfal al opozitiei, circuitul semnaturilor populatiei, camerele puse in asa fel incat oamenii sa para multi sau putini, in functie de televiziunea care transmitea. Aplaudacii de la balcoane erau echilibrati dupa algoritm politic, discursurile politicienilor cu ochii pe camere, temele si retorica erau adaptate televiziunilor. Politicienii puterii si opozitiei au devenit regizori de platou. Este un pic prea mult! Sa-i lasam pe jurnalisti cu meseria lor, iar politicienii sa se ocupe de politica.Vezi in articol un sondaj IRES despre perceptiile populatiei in legatura cu eforturile opozitiei de daramare a actualului cabinet si despre nivelul de asteptare in legatura cu sumele necesare unui trai decent.
14.Vocile si limbile politicii  Ne-am facut cu totii, de jena, ca nu observam ce a spus Vantu recent, ca el inca din 2006 a lansat proiectul suspendarii lui Basescu. Nu cumva aceasta este una din cele mai ample  actiuni politice din ultimii 5 ani?  Proiectul  a furnizat mii de ore de discursuri, campanii, coalitii, referendum, teme de campanie,  programe comune. Nu cumva este cel mai tare proiect al politicii din ultimii cinci ani? Indirect, acesta a fost şi proiectul major al realegerii Preşedintelui Basescu: lupta impotriva celebrului 322, a parlamentului ticaloşit, impotriva mogulilor sau tonomatelor, a dat temele şi pretextele pentru a caştiga inca un mandat de cinci ani, mandat care tine la putere şi acum o guvernare care nu mai are nici o alta forma de legitimitate.
15.Romania oamenilor invizibili Când am vazut (fugitiv) o fotografie cu Iurie Darie si sotia lui, Anca Pandrea, am simtit o jena care m-a facut sa închid repede fereastra deschisa pe net. Câteva zile am fugit chiar si de stirile fara imagini de la controversatul pictorial. Era ca şi cum ar fi trebuit sa suport vederea tatalui meu sau mamei mele în posturi indecente. Goliciunea batrânetii este vecina hidoseniei mortii. Este spaima descompunerii care ne înfrigureaza, ne aduce în fata pustiul şi golul. Mi-am facut câteva notiţe într-un carneţel, dar am plecat într-o calatorie, unde urma sa ma decid daca mai scriu sau nu.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by