Articole scrise de Valentin Mircea


1 - 16 din 16 rezultate
1.Cine plătește prețul crizei economice Criza economică care a început să își facă simțite efectele în contextul pandemiei de Covid-19 este aparte și se deosebește în foarte mare măsură de crizele anterioare. Nu este vorba aici nici de lăcomie, nici de supraproducție, nici de vreun alt eșec al pieței libere. Aceasta este o criză economică care a fost creată prin însăși acțiunea statului în planul sănătății publice și prin măsurile foarte dure luate pentru a controla pandemia și pentru a salva vieți omenești.
2.Îmbogățiții de război România se află în stare de urgență, similară unei stări de război iar comparația nu este deloc forțată dacă vedem că în cadrul acesteia sunt emise ordonanțe militare obligatorii pentru civili iar armata a început să patruleze pe străzi. Războaiele sunt situații care dau peste cap viața societății în ansamblu, schimbă destine și au consecințe dramatice pentru cei mai mulți dintre noi. Dar nu pentru toți.
3.Nu mai peticiți sacul! De remarcat că nenoricirile cu care se confruntă România sunt aproape în totalitate provocate de noi înșine, de nepăsarea și ignoranța în care ne complacem, nu de forțe naturale extreme, așa cum se întâmplă prin alte părți ale globului. România se zguduie, de fiecare dată, și statul român se vaporizează în fața unor întâmplări care pot fi, de fapt, ușor prevenite și evitate.
4.Tutunul care face legislatia sau cum se cumpara o tara Oriunde in lumea civiliata si in democratie, corporatiile, care nu sunt altceva decat organizatii, formate tot din cetateni, isi promoveaza, sustin si apara interesele. Pot sa faca si fac acest lucru adesea in scopuri care le ajuta pe ele dar ajuta si societatea, cum este lupta impotriva unor reglementari care ingradesc libertatea economica si genereaza costuri care sunt suportate, pana la urma, de toti cetatenii. Dar pot sa o faca si pentru a promova interese egoiste sau care se pot afla in contradictie cu drepturi si interese legitime ale unui numar mare de cetateni.
5.Dezumanizarea Absenta empatiei fata de pierderea unei vieti omenesti este un simptom grav, care denota oameni indragostiti de ei insisi si nepasatori la nevoie si drepturile celor din jurul lor. Lipsa de reactie si nepasarea fata de situatiile tragice ale semenilor inseamna, pana la urma, dezumanizare. Despre asta este vorba in tacerea prelunga si asurzitoare a inca vice-premierului guvernului Romaniei, Gabriel Oprea.
6.Nu exista dreptul legal la fumat! O explicatie juridica ...Dar exista dreptul la viata si dreptul la sanatate, al tuturor: fumatori sau nefumatori. Am decis sa scriu acest material dupa ce am auzit, repetat de mai multe ori, de catre reprezentantii si sustinatorii industriei tutunului, ca fumatorii ar fi titularii unui adevarat drept. Acesta ar include atat libertatea fumatorului de a-si practica acest tip de comportament, cat si dreptul sau de a face asta cam pe oriunde vrea. Din reflex de jurist, m-am intrebat imediat daca exista, intr-adevar, asa ceva si am inceput sa cercetez legislatia in domeniul drepturilor din scoarta in scoarta.
7.ANALIZA. Romania e singura tara din Uniunea Europeana care nu a finalizat procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra As fi vrut sa incep acest material cu fraza "ca la noi la nimeni" dar aceasta a devenit atat de utilizata incat am inceput sa ne obisnuim (sa ne resemnam) cu ea. Desi in acest cadru, fraza chiar se potriveste: din 17 iunie 2015, ora 3 dimineata, Romania va inceta, dupa fix 60 ani (din 1955) sa mai aiba emisie TV terestra (prin unde radio) la nivel national. Va fi ceea ce se numeste, tehnic, un "black-out" dar mult mai prozaic va insemna ca Romania se va situa, fara drept de apel, in coada tarilor din Europa (nu doar Uniunea Europeana ci toata Europa).
8.Mediul de afaceri și revizuirea Constitutiei Procesul de revizuire a Constituției României este în toi, cu ședințe prelungite ale comisiei parlamentare care redactează proiectul, cu dezbateri publice intense și replici tăioase între factorii de decizie din mediul administrativ și politic. Nu se discută însă DELOC, în acest cadru, de prevederile din legea fundamentală a României cu impact asupra economiei. Constituția României prezintă particularitatea (nu orice constituție, chiar și din Uniunea Europeană, conține astfel de norme) de a conține prevederi exprese care se referă la  – libertatea economică – art.45  ”Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate” și la  – funcționarea economiei în regim de economie de piață – art.135
9.Statul roman impotriva economiei de piața - Rubiconul a fost trecut Vineri, 12 aprilie 2013, in vreme ce toata lumea se pregatea pentru un sfarsit de saptamana insorit si linistit, s-a intamplat.  Atacul statului atotputernic asupra unor raporturi economice pur private, anuntat in noiembrie 2012, a avut loc, pana la urma.  La apus, cand nimeni nu se astepta, autoritatea publica a statului a trecut granita care o separa de economia de piata si a marsaluit cu bocancii sai peste libertatea de a contracta si peste principiul economiei de piata. Este vorba despre Ordonanata ce reglementeaza vanzarea spatiului publicitar al televiziunilor...
10. Oltchim, o obsesie nationala Oltchim este cu siguranta o mare intreprindere dar, mai mult de atat, este o adevarata obsesie nationala. Nu este, din pacate, si o mandrie nationala.  Mass-media, mediul public si chiar multe discutii private au fost acaparate in ultimul an de dezbateri furtunoase - dar  destul de sterile - cu privire la viitorul acestei mari companii care trebuie sa fie - nu-i asa ? - luminos, ca doar este o mare companie de stat. Oltchim este pe toate buzele, a facut obiectul disputelor electorale si chiar al unei incercari esuate de privatizare cu accente de melodrama si pare sa concentreze la maxim, inca, energiile si gandurile decidentilor si analistilor. Pana cand si de ce oare ?
11.O mare anomalie - obligatia "must carry" din Legea Audiovizualului Telespectatorilor sunt le sunt puse la dispoziţie, fără a ţine cont de preferinţele lor particulare, posturi TV pe care aceştia nu le-au dorit şi nu le urmăresc. Chiar dacă legea şi normele de aplicare menţionează că retransmiterea posturilor must carry se face cu titlu gratuit, aceasta nu înseamnă că operatorii de cablu nu au costuri generate de retransmiterea acestor posturi, costuri care se vor regăsi în final în preţul pachetului de programe pe care îl achiziţionează.
12.Cel mai incalcat articol din Constitutia Romaniei Cred ca cel mai incalcat articol din Constitutia Romaniei nu este art.44 - dreptul la proprietate privata -  cum s-ar crede, ci art. 31, referitor la dreptul la informare.  Realitatea sociala, politica sau economica poate ca este, uneori, dezamagitoare dar ne putem da noi seama care este adevarata culoare a realitatii in conditiile in care aceasta nu este perceputa doar direct, prin propriile simturi, ci mai ales indirect, ca o realitate mediata, ajustata, impachetata si servita pe tava de mijloacele de comunicare in masa ?
13.Companiile de stat – Quo vadis ? Companiile de stat sunt o prezenţă familiară pentru orice român, mai ales dacă a crescut în peisajul înţesat de întreprinderi (socialiste) de stat de dinainte de 1990 sau chiar în epoca frământată a trecerii spre economia privată de după 1990.  Privatizarea întreprinderilor socialiste a reprezentat un proces marcat de mult prea puţine reuşite, iar consecinţa a fost apariţia convingerii că întreprinderile de stat trebuie să continue să existe, pur şi simplu, chiar dacă cele mai multe au încetat a mai fi motive de mândrie şi repere pentru mediul economic.
14.Mos Craciun sau statul asistential Cand eram mic credeam, ca toti copiii, de ieri si de azi, in darnicia unui mos care se numea pe atunci Mos Gerila in buletinul de identitate, dar pe care il stiam cu totii ca Mos Craciun. Pe masura ce cresteam incepeam sa fiu din ce in mai suspicios ca Mosul nu era chiar ceea ce parea si spunea ca este. Existau suficient de multe detalii care sa ridice semne de intrebare iar atentia si curiozitatea unui copil sunt printre cele mai redutabile metode de cercetare din lume. 
15.Europa. Sau nimic Titlul de mai sus poate să vi se pară dramatic. De fapt, vremurile în care trăim par dramatice. Nu sunt însa dramatice decât în sensul că lucrurile nu mai pot merge ca înainte. Nu sunt panicat şi nici nu cred că vreun om cu scaun la cap ar trebui să fie.  Nu îmi plac alarmiştii, panicarzii şi profeţii apocalipselor financiare care au umplut spaţiul public de câţiva ani încoace.  Faptul că lucrurile nu pot merge ca înainte nu este deloc o constatare nouă la scara istoriei.  Au realizat acest lucru multe civilizaţii, ţări şi persoane. Unii prea târziu, alţii suficient de repede ca să realizeze schimbarea necesară.
16.Energia regenerabila - "copilul nedorit" al industriei energetice ? Energia regenerabilă  desemnează, de regulă, noile forme de generare a energiei electrice din alte surse cum este vântul (energie eoliana), radiaţia solară (fotovoltaic), energia geotermală, energia produsă de maree sau prin arderea biomasei etc. In România tensiunile cauzate de noile surse de generare a energiei au început să răbufnească de când, în 2008, în urma unei iniţiative parlamentare, a fost adoptată Legea 220 / 2008 privind stimularea producţiei energiei din surse regenerabile.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by