Articole scrise de Tudor Calin Zarojanu


1 - 8 din 8 rezultate
1.Un rechizitoriu al școlii românești Nu am auzit încă, de la un nivel de decizie semnificativ, un răspuns la perfect legitima și deloc retorica întrebare „De ce trimitem copiii la școală?” Nu este câtuși de puțin evident. Așa cum arată lucrurile de 30 de ani încoace, conceptul nedeclarat al învățământului românesc este „Ca să obțină cât mai multe diplome care s-ar putea să le folosească ulterior”.
2.Despre cât de nocive sunt Facebook, Wikipedia, Google și în general Internetul „Pe Facebook proliferează fake news-urile, știri de acum șapte ani apar ca noi, bântuie false apeluri umanitare, sunt omorâte vedete care trăiesc etc.” Așa este, din păcate. Desigur, ca și la televizor, ca și în presa scrisă, dar mai ales ca și în declarațiile noastre, ale tuturor, de tipul „Știu eu precis”, „Nu e așa, stai să-ți explic”, „Cunosc eu pe cineva care…”
3.De ce nu le pasa romanilor de coruptie Ca nu le pasa, este evident din faptul ca orase intregi voteaza linistite candidati cu grele dosare penale. Dar e la fel de vizibil si daca asculti o discutie oarecare despre bani: majoritatea romanilor sunt deranjati de faptul ca unii au mult mai multi bani decat ei, dar nu de felul in care i-au obtinut. Sigur, spun, asa, ca un fel de parola necesara, "Toti fura!", insa e mult mai mult o constatare decat un motiv de indignare. Pentru destui, e doar un capat de asertiune; fraza intreaga, inclusiv partea nerostita, este "Toti fura, numai eu nu reusesc, fir-ar sa fie!"
4.La o despărţire Ce s-ar mai putea spune acum despre profesorul Solomon Marcus? Raspunsul e: totul! Totul este de spus! Macar acum! Stiti de ce am folosit de doua ori cuvantul "acum": pentru ca abia acum cea mai mare parte a Romaniei a aflat ca a existat Solomon Marcus. Dar nu si cu ce se ocupa! E foarte bine ca presa - ce-a mai ramas sub acest blazon, cotat drept a patra putere in stat... - stie si spune ca profesorul s-a luptat pentru o educatie romaneasca de calitate. A fost, indiscutabil, in ultimii ani, preocuparea sa principala. Dar nu singura si, mai ales, nu prima!
5."Era mai bine pe vremea lui Ceausescu" Sa analizam cat mai la rece aceasta afirmatie, pe care au ajuns sa si-o asume inclusiv 68% dintre cei nascuti DUPA 1989, conform unui sondaj recent. Mai intai, cateva cifre. In 1989, salariul mediu era de circa 3.000 de lei, iar o franzela - 4 lei, deci dintr-o leafa puteai cumpara 750 de paini. Azi, salariul mediu e 1.606 lei, iar o paine 1 leu, asadar poti cumpara 1.606, de 2,14 ori mai multe ca atunci. Tot astfel, atunci o leafă plătea 2.000 de ouă – azi 3.100, 202 kg zahăr – azi 286, 565 kg de făină vs. 500, 206 pachete de unt – 311, 206 litri de ulei – 233, 66 kg carne de vită cu oase vs. 140.
6.De ce mergem la scoala? Ceea ce se intampla cu sistemul romanesc de educatie, de 23 de ani incoace - timp in care la conducerea ministerului s-au perindat aproape 20 de ministri, declansand aproape la fel de multe reforme radicale, pentru ca, nu-i asa?, ce-a facut cel dinainte era complet gresit - isi are una dintre explicatii in faptul ca n-am incercat niciodata - parinti, profesori, societate - sa raspundem la intrebarea din titlu.
7.Mari caderi. Despre inexplicabila prabusire a unor vedete Spaţiul public este ca o piaţă: se intră şi se iese prin multe locuri, iar în mijloc e agitaţie mare. Prezenţa în acest spaţiu poate dura ani, luni, zile sau chiar numai ore. Tot la fel ca într-o piaţă, unii mai ies, mai intră pe altă parte, mai ies din nou. De obicei, la reintrări nu prea mai ajungi în centru, stai mai pe margine.In cele ce urmează, vă propun o radiografie a unora dintre cele mai mari căderi ale ultimilor 23 de ani, cu precizarea că intenţia nu este de a-i face de ruşine pe protagoniştii lor, ci doar de a încerca să înţelegem ce şi cum te poate duce de la luminile rampei în subsolul teatrului.
8.2012, apocalipsa informationala Mai multi oameni cu care am stat de vorba sau pe care i-am citit, si in a caror judecata  am incredere, se tem ca anul acesta perioadele electorale vor fi marcate de o violenta fara precedent, verbala si chiar fizica. Altfel spus, va fi macel. In ultima vreme, am avut cateva semnale ca nu numai despre violenta va fi vorba, ci si despre expansiunea nelimitata a unui fenomen aproape halucinant. Inainte insa de a-l descrie, un pic de istorie.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by