Articole scrise de Traian ungureanu


1 - 30 din 115 rezultate
1.Traian Ungureanu despre corectitudinea politica de la Bruxelles: De ce Felicitari de Sezon in loc de Craciun Fericit Craciunul e o rusine pentru tot mai multe persoane din lumea occidentala. Nu chiar orice fel de persoane. In mare parte, rusinatii sint de gasit in Universitati, in mass media, intre politicienii de stinga si in institutiile europene. Citeva exemple nu strica, ba chiar pot ajuta un pic la mentinrea bunei dispozitii si, ceva mai mult, la tristeti fara leac.
2.Raţiunea nesimţirii ( de Traian Ungureanu ) Fara iluzii si fara sentimente. Numai fapte.  Toata lumea cu capul pe umerii viitorului a dorit, a invocat, s-a bazat pe o reintalnire a dreptei la guvernare. Regimul PDL-PNL era perfectat. Lucru rar, idealul avea pana si procentajul necesar. Pentru prima oara in istoria iluziei politice romanesti, teoria justa a intalnit sentimentul popular majoritar, iar acesta ameninta sa transforme idealul in realitate si Romania in societate civilizabila...
3.  Ati batut trei sisteme si-un imperiu! (de Traian Ungureanu) In spatele victoriei PD-L sta, aproape asfixiat de lipsa de recunoastere, un triumf milimetric si, totusi, categoric: insistenta discernamantului.
4.Vedere de pe bloc ( de Traian Ungureanu ) Inca o data FSN? Indiscutabil! Nastase va prelua Ministerul Justitiei, Vanghelie va gira Cultura, asistat de Mazare - omul nostru la Agentia pentru Romanii surprinsi de mafia in Dobrogea. Mai mult: presedintele Basescu se va autosuspenda, dupa ce va mesteri Constitutia, pentru a legaliza al patrulea mandat al lui Iliescu. Un singur lucru va ramane neschimbat: M. Geoana va fi uns premier, va vorbi mult pe englezeste in timpul ceremoniei, iar dimineata, la trezire, se va pomeni singur, in fata sediului PSD, cu o valiza si bani de drum.
5.Nu pot schia! ( de Traian Ungureanu ) Voi vota PD-L fie si numai pentru a impiedica derapajul celor deja aflati pe partiile de schi. Voi vota PD-L fie si numai pentru a refuza „votul alb“, votul stupid, recomandat de Pro Democratia, organizatia care isi calca numele in picioare.  Evident, acest articol s-ar putea aseza, de luni, in randul celor mai mioape articole scrise vreodata. Sper sa fie asa.
6.Utopia la domiciliu (de Traian Ungureanu) Mecanismul care face posibile, simultan, caderea si literatura ei insotitoare lucreaza cu precizia derutanta a unei busole masluite. Directia e perfect calculata si riguros falsa. E greu de crezut ca exista ceva mai subtil si mai toxic in materie de conduita civica decat arta lamentatiei romanesti. Un numar inspaimantator de oameni ruleaza un numar hiperinspaimantator de observatii finale: coruptie sistematica, minciuna politica, frauda micro-macro.
7.A doua colectivizare poate fi oprită prin vot (de Traian Ungureanu) Criza economica? Totul cuantificabil, nimic irecuperabil! Criza financiara? O migrena dura si temporara!  Banii au vana si se intorc, impinsi de o pofta nebuna de batjocorit ideologii. Recidiva fantasmei socialiste va fi, ca de obicei, perforata de instinctul comercial profund al indivizilor si societatilor...
8.Ultima criza si ultima sansa (de Traian Ungureanu) Autopsia comparata e o disciplina economica noua. Primele ei descoperiri spun lucruri foarte diferite despre necropola financiara globala. In Vest, criza e finalul unui atac isteric de optimism financiar.
9.Lui Geoana i s-a suit criza la cap (de Traian Ungureanu) E doar un prapadit de zvon planetar: vom fi iar socialisti! De unde observatia ca, in vremuri de criza, prima criza loveste judecata si amnistiaza ideologiile cu cazier.
10.Viitorul Trecut (de Traian Ungureanu) Criza cea lunga a inceput. Romania risca totul pe o carte masluita: capacitatea aproape supranaturala de a produce si reproduce forme trecute in viitor. Acest mecanism inertial functioneaza automat si explica succesul istoric al societatii care nu poate lua cunostinta de ea insasi...
11.Mitologia in America (de Traian Ungureanu) Ce trebuie spus trebuie spus: victoria lui Barack Obama e un moment istoric periculos, un semn de deruta si declin intern american. Statele Unite vor fi conduse de un presedinte politic imaterial, de o imagine transformata in mit si administrata prin aparatul mediatic.
12.Obamism si socialism (de Traian Ungureanu)   Cu Barack Obama presedinte si Congresul controlat de campionii asa-numitei agende “progressive”(anti-business, pro-asistentiala), America va fi impinsa spre o ideologie straina de valorile ei fundamentale. Fiind cladita si nu mostenita, natiunea americana e rezultatul istoric al riscului asumat si al initiativei libere de tutela.
13.Titanic fals( de Traian Ungureanu ) Nu suntem nici norocosi, nici nenorocosi. Suntem exact ce suntem: ceva inexact. O societate indelung oprita de la reflexul indestularii a intalnit o oferta de credit formidabila, a trait-o si a creat un grup de datornici care masoara, pana la un punct, deficitele noastre reunite: comercial, de cont curent si democratic.
14.Economia de Mioveni-Dabuleni (de Traian Ungureanu) Un guvern minoritar stupid, administrat de socia­lismul electoral al lui Geoana, asigura bazele financiare ale ruinei. Simultan si complice, o trupa de comentatori ignoranti anunta ca a surprins un flagrant si striga: Basescu promulgatorul! Basescu exterminatorul! Pana si aceasta introducere e prea ingaduitoare cu pierderea de directie administrata romanilor. Trecerea de la ora de dezmat la ora de jale e, acum, inevitabila. Abia daca mai e timp de clarificarea prin adevar. Schita reala arata in felul urmator. Economia Romaniei e o arena de consum finantata de credit bancar vest-european.
15.Natiunea de Cenzura ( de Traian Ungureanu ) Cine se simte asigurat de unitatea nationala ar face bine sa se gandeasca mai bine. De pilda, la verii saraci pe care nu i-a mai vazut de un car de ani. Si nici nu-i va mai vedea, decat daca se incumeta sa-i caute anume in carciuma fortificata care da centrul institutional al satului natal. Sau, poate, daca se izbeste de ei, intamplator, pe o strada din Milano. De la comunisti la farsorii guvernarii PSD-PNL, unitatea nationala a camuflat patriotic garantiile subdezvoltarii si a defaimat exceptiile.
16.Republica imunitatilor (de Traian Ungureanu) Mecanica moravurilor de stat romanesti iubeste repausul. Nimic remarcabil, in acest gen de inertie care recunoaste doar frauda de drept divin si isi ignora cu scarba societatea.
17.In plata legii ( de Traian Ungureanu ) Economic si numai economic, liberalii au dreptate. Mai bine zis, piata are dreptate.   O majorare de salarii cu 50% e un act de neghiobie cu care se impaca, in felul lor razbunator, doar economiile demonetarizate sau in curs de demonetarizare. Acele sisteme pre sau post economice in care salariile pleaca de la casierie cu roaba si ajung la proaspatul premiat in calitate de rumegus. Fie: daca va trebui sa experimentam prostia la nivel traumatic, o vom face.
18.Partidul National Liberal Saptamanal (de Traian Ungureanu) Partidul care a acostat electoral Casa Regala si a continuat guvernand alaturi de PSD trebuia sa dea de gandit. Nu a fost asa sau, mai degraba, nu s-a putut, pentru ca aceiasi liberali au pozat mereu in extremisti civilizati ai statului de drept.
19.La vanatoare uninominala de prosti (de Traian Ungureanu) Capitalismul a murit pe Wall Street, iar socialismul a inviat la Dabuleni. In urma acestor desfasurari, alegerile americane arata ca un prohod federal, iar ale noastre ca o nunta cu dar.  Americanii strang din dinti, noi le ranjim. Lumea scurma dupa ultimul sfant, la noi ploua diluvian cu bani si protectie de stat. Singurele probleme ale acestui chef pastoral-fiscal sunt, in ordine, prostia organizatorilor si nenorocul iminent al mesenilor.
20.Cu Tariceanu, spre ruina (de Traian Ungureanu) O antielita provinciala rateaza nonsalant jonctiunea cu lumea moderna si impinge Romania spre irational. Inceputul formelor de organizare inteligenta a vietii romanesti a fost amanat. Probabil pentru totdeauna, caci aceasta decolare ratata poate avea consecinte fatale. Politic, ne-am tribalizat, iar economia joaca in regie vodoo.
21.PD-L-B Problema esentiala a Romaniei e neschimbata: convergenta negativa. Mai simplu: acordul unei majoritati politice nedeclarate care refuza sa schimbe raporturile de baza in economie si in justitie.
22.Mai lin, Catalin! (de Traian Ungureanu) Sa nu supraevaluam arta apocalipsului minor. O colectie de gafe provoaca stupefactie sau ilaritate, dar nu stabileste directii politice. PD-L nu avea cum sa faca o alianta propriu-zisa si nu are cum sa dezvolte un viitor politic alaturi de relicvele fasciste din PRM.
23.Jocurile Olimpice cu viitorul (de Traian Ungureanu) Olimpiada incepe, vineri, la Beijing, cu suprafanfara si megaexpunerea unui festival global. Un public enorm va absorbi euforic detaliile sportive infinite ale Olimpiadei. Apoi, o parte a medaliatilor vor supravietui controalelor antidoping, iar Olimpiada se va pierde fara urma intr-o padure de coloane statistice.
24.Spre un viitor romanesc biologic (de Traian Ungureanu) Noua noutate a vietii politice romanesti e vechiul, asa cum noua zi a gandirii noastre colective e noaptea, iar noua competenta e impostura.
25.Justitia zero Romania prezinta o imagine mixta“ - striga, cu exasperare optica, Raportul Comisiei Europene. O clarificare de lentila: Romania nu „prezinta o imagine“, ci e o iluzie mixta. Ce se vede nu se intampla si ce se intampla nu se vede. Acest paradox tipic mafiot lasa la vedere simulacrul, pentru a tainui, in spatele aparentelor, frauda.
26.Ei sa fure, noi sa primim, el sa taca Sorin Oprescu poate suspenda linistit autostrada suspendata. Problema traficului pe toata intinderea circuitului national a fost rezolvata prin mijloace oral-populare. De la o vreme, nimic nu circula mai lesne si mai coordonat decat zicerile inteligente, acele refrene cu forma fixa si adancime obscura care anunta revenirea la putere a folclorului si repudierea in masa a politicii. E un obicei romanesc invariabil care pandeste necontenit ocazia de a stabili ordinea generala prin eliminarea ambitiei.
27.Iliescu e cu noi (de Traian Ungureanu) Marile potlogarii produc stiri marunte. Retragerea lui Ion Iliescu e una dintre acele banalitati desavarsite, pe care presa le confunda cu momentele istorice si le preface in preludiu de necrolog. Nu e cazul. De fapt, stirea e palida ca o foaie de parametri. Proiectul lui Iliescu a reusit si istoria s-a incheiat. In Romania nu mai e nimic de facut, ci numai de refacut.
28.20 de ani de ocna, cu confiscarea sperantei (de Traian Ungureanu) Intr-adevar, o singura persoana si numai una, intre persoanele fara de numar si greutate ale vietii romanesti, are dreptul sa faca pasul narcisiac indarat si sa il maimutareasca pe Dumnezeu: Ion Iliescu. Creatorul poate privi multumit. Facerea si prefacera lumii romanesti i-au reusit. Totul e ticluit cum se cuvine si nu se mai poate desface.
29.Alianta PDLectorala Felicitari Parlamentului pentru sigilarea dosarelor de demnitari! Felicitari Ministerului Educatiei pentru punerea in vanzare a bacalaureatului! O noua generatie de functionari si parlamentari poate lua in primire vila medie nationala. Prezentul infractional si viitorul subcerebral ale tarii sunt pe maini bune.
30.Sistemul exploateaza si nu guverneaza (de Traian Ungureanu) Deosebirea care desparte, milimetric, Romania de subcivilizatia politica araba sau rusa nu e o calitate prezenta, ci o pleasca absenta.  Ne lipsesc petrolul si gazele. Ne prisosesc, in schimb, celelalte daruri subterane din care o natiune poate extrage promisiunea risipirii. Inainte de toate, capacitatea de a trai fara guvernare.

1 2 3 4 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by