Articole scrise de Tom Gallagher


1 - 30 din 87 rezultate
1.Succesul lui Corbyn arata ca extremismul poate sa infloreasca si in Marea Britanie Corbyn si aliatii sai nu au un plan pentru preluarea Marii Britanii si foarte probabil nici nu vor dezvolta unul. Mai degraba, vor incerca sa confrunte guvernul lui David Cameron in strada, prin actiune directa.
2.Saptamana in care Basescu a alunecat de pe sarma S-ar putea ca, în curând, timpul s�� demonstreze c�� frustr��rile sociale nu sunt un monopol al erei B��sescu. Tulbur��rile care au avut loc cu prec��dere în Bucure��ti, începând cu 12 ianuarie, au dat na��tere la sentimente de îngrijorare privind fragilitatea procesului democratic în România. Dar trebuie s�� încerc��m s�� privim ��i partea bun�� a lucrurilor, f��r�� a zugr��vi evenimentele recente în cele mai sumbre tonuri.
3.“Factorul Habsburg” Decesul lui Otto von Habsburg, ultimul prin�� mo��tenitor al Austro-Ungariei, în data de 4 iulie a.c. a trecut aproape neobservat de opinia public�� din România. Destui cet����eni ai ����rii au r��mas rezerva��i cu privire la dualismul austro-ungar ��i al vremurilor de dinaintea anului de r��scruce 1918 – vremuri în care românii din Transilvania avuseser�� destule de suferit de pe urma st��pânirii de la Budapesta.
4.Drama Casei Regale in 1947 si 2011 Cand un sef de stat in exercitiu il descrie pe un predecesor al sau drept “tradator” si “sluga la rusi” pentru ca a abdicat, este un semn ca natiunea a trecut printr-o istorie complicata si agitata. Criticile in privinta abdicarii din 1947 sunt, bineinteles, admisibile, dar utilizarea cuvantului “tradare” este complet inadecvata. Traian Basescu poate foarte bine sa creada ca patriotismul insemna ca Regele sa afiseze o sfidare maxima, in conditiile in care era smulsa independenta tarii, dar circumstantele in care se afla erau grave, iar actualul sef de stat nu a avut parte de asemenea chinuri.
5.Furia grecilor si apatia romanilor ( de Tom Gallagher ) Numeroase sunt aspectele si detaliile negocierilor postelectorale pe care politicienii refuza sa le divulge romanilor. Dar in cel putin un aspect cetatenii s-au lamurit, certamente, si singuri: cand au agreat seria compromisurilor, este limpede ca nici unul dintre politicieni nu s-a intrebat fie si pentru o clipa care ar putea fi, de fapt, parerea celor care l-au votat in privinta bataliei generale pentru functii sau a diluatelor programe de partid, indulcite pe gustul noilor aliati...
6.Intrigi si subterfugii (Tom Gallagher) Atat din randurile PNL, cat si din interiorul PSD s-au facut auzite, zilele trecute, voci insistente ce indemnau la o colaborare extrem de stransa a celor doua formatiuni in conditiile prezentelor vremuri pline de amenintari la adresa intereselor comune, protejate pana acum cu mult succes. Ambele partide au tras, fireste, o spaima teribila, dat fiind ca, in pofida absenteismului a milioane de alegatori cu asteptari reformiste, dorinta nestavilita de schimbare s-a dovedit, intr-un final, considerabila pana si in randurile electoratului mai degraba traditionalist.
7.Mascarada a democratiei si patriotismului (de Tom Gallagher) Sistemul votului uninominal tocmai a fost supus primului sau test romanesc. Desi rezultatele definitive ale scrutinului sunt inca necunoscute, este limpede ca beneficiarii sai vor fi tot cei care doresc mentinerea politicii la nivel de tranzactie efectuata intre influentii zilei, cu electoratul distribuit invariabil pe post de simplu spectator.
8.Interventia lui Basescu (Tom Gallagher) Desi pare rostita acum un secol, remarca presedintelui Basescu despre apropiatele alegeri si oportunitatea de a se distanta, in acest rastimp, de scena politica a cazut, de fapt, doar cu putine saptamani in urma. Credincios firii sale, s-a implicat intre timp in campania electorala ce continua sa se prezinte anosta si de o maxima superficialitate. Calitatea acesteia va fi constituit, poate, si unul dintre motivele care l-au determinat sa iasa la rampa pentru a aminti de prerogativa sa de numire a premierului si sa avertizeze, totodata, ca nu va tolera inca o tentativa de suspendare din partea adversarilor politici – fiind decis sa se baricadeze la nevoie chiar in interiorul Palatului Cotroceni.
9.Romania, un posibil studiu de caz pentru Obama (Tom Gallagher) In Romania, tinerii vor boicota, in mare masura, scrutinul din noiembrie, pe cand cei aflati la limita subzistentei vor accepta, probabil, sa voteze in schimbul traditionalei mite electorale, constand din fleacuri oferite cu darnicie de partide. Dupa toate probabilitatile, electoratul roman se va trezi, in decembrie, blagoslovit cu un alt guvern care va reusi doar sa adanceasca clivajul economic existent, respins cu atata ardoare, martea trecuta, de populatia americana.
10.Infatigabila ascensiune a domnului Vacaroiu (de Tom Gallagher) Cu mandatul de noua ani la sefia Curtii de Conturi in buzunar, Nicolae Vacaroiu, 65 de ani, are, de-acum, toate sansele sa-l eclipseze pana si pe Ion Iliescu in privinta longevitatii politice a celor care au inraurit caracterul hibrid al sistemului politic definitoriu ultimilor 15 ani. Acum opt ani, cand devenea presedinte al Senatului, mai putea fi absolvit oarecum pe considerentul ca accedea intr-o functie preponderent onorifica. In cazul unor democratii neconsolidate insa, cum este cea a Romaniei, actuala sa functie este, categoric, una extrem de importanta.
11.Strajerii sistemului (de Tom Gallagher) Asadar, tanarul si diligentul avocat Catalin Predoiu a conchis ca duhoarea grea a politicii a ajuns sa-i fie pana la urma pe plac. Porneste, evident, de la ideea – corecta, de altfel – a unei cariere prospere posibile si in afara lucrativei sfere a reprezentarii intereselor comerciale ale bogatilor zilei.
12.O tara gatuita de conducatorii ei (de Tom Gallagher) Greu de crezut, dar, in pofida nesabuitei guvernari bipolare PNL si PSD, complinita de satelitii acestora, in Romania mai exista, totusi, destui cetateni nesovaielnici care stiu sa isi deruleze afacerile si sa-si duca traiul intr-un mod cat se poate de integru. Ma refer in special la acei oameni de afaceri cu intreprinderi mici si mijlocii care au trudit, rabdatori, ani de-a randul pentru a pune pe picioare si mentine pe piata firme care ofera produse si/sau servicii de buna calitate...
13.Letargie fatala la Bruxelles (Tom Gallagher) In anii ’30, Kemal Atatürk, vazandu-se confruntat cu vestea planului lui Mussolini de anexare a unei parti a coastei Turciei, l-a invitat pe ambasadorul italian la o discutie. L-a primit martial, in uniforma militara, reamintindu-i sec de inexorabilitatea spiritului turc ce salvase tara de la pieire cu doar cativa ani inainte.
14.Tactici noi la Cotroceni ( de Tom Gallagher ) Presedintele Basescu pare a fi apelat in van la constiinta atrofiata a multora dintre parlamentarii prezenti cu ocazia recentului sau discurs sustinut in fata Legislativului. Apelurile la solidaritate, viziuni noi, precum si la o conduita pilduitoare, demna de o clasa politica dedicata progresului tarii nu vor fi avut, probabil, darul de a-i determina pe multi reprezentanti ai PNL, PSD sau PC la o regandire drastica a atitudinii lor.
15.Aurul prostilor ( de Tom Gallagher ) In cazul in care cresterea economica a Romaniei isi mentine actualul ei ritm, unii dintre noi vor apuca, poate, vremuri in care aceasta o va fi depasit chiar si pe cea a SUA. Cu putine zile in urma, premierul Tariceanu recurgea exclusiv la superlative pentru a face bilantul activitatii echipei sale guvernamentale.
16.Moderand vesti proaste (de Tom Gallagher) Predispozitia de a rosi nu este tocmai una frecvent intalnita la tagma politicienilor. Strainii sositi in Romania pentru afaceri sau in calitate de reprezentanti ai unor organizatii internationale au fost si raman surprinsi de elanul si convinctiunea cu care "greii" autohtoni obisnuiesc sa le strecoare, printre altele, urmatoarea afirmatie: "Puteti avea incredere in mine, ca doar stiti ca va vreau binele".
17.Extinctie regala?(de Tom Gallagher ) Zilele trecute, premierul Tariceanu a afirmat ca vremurile s-ar dovedi, de-acum,  prielnice transformarii Romaniei intr-o republica parlamentara sau monarhie constitutionala. Timing-ul manevrei releva insa mai degraba stringenta imbunatatirii imaginii propriei sale formatiuni liberale – in buna parte impopulara si abandonata de destui sustinatori traditionali – decat vreo abnegatie reala fata de cauza regala.
18.Tranzactii preelectorale Ciclul politic a intrat, de-acum, in faza predominarii instinctului primar de supravietuire, drept care politicienii renunta pana si la dramul de demnitate – mai mic sau mai mare – caracteristic fiecaruia. Mai toti alesii neamului au enorm de pierdut din clipa in care isi vor parasi fotoliile din Centrul Leneviei Nationale denumit Legislativ.
19.Machiavelli, lectura de vara a lui Mircea Geoana (de Tom Gallagher) Mircea Geoana persevereaza in rolul asumat de consilier de imagine al Partidului Jafului, decis sa-si impuna conduita de desfidere a tuturor normelor democratice valide in cadrul Uniunii Europene. Ca atare, Geoana si-a povatuit mai intai propria ramura din cadrul PJ, inclusiv pe cel mai controversat membru al pesedistilor, Adrian Nastase – consilierea survenind la putine zile dupa decizia alesilor neamului de a-i mentine pe Nastase si Mitrea deasupra legii.
20.Descompunere in stil balcanic "Revolutionar" nu este tocmai atributul asociat in genere cu persoana lui Emil Constantinescu. In calitate de presedinte, s-a lasat intimidat de trupele "revolutionarilor" iliescieni, aparuti ca ciupercile dupa decembrie 1989 si determinati sa perpetueze valabilitatea si privilegiile mult ravnitelor certificate. Pe parcursul mineriadei din 1999, rolul sau a fost unul preponderent pasiv – de evitare, laolalta cu celelalte institutii ale statului, a colapsului total al tarii.
21.Mostenirea lui Daniel Morar Daniel Morar, de-acum procuror-sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie si, probabil, curand inlaturat total de la conducerea ei, are toate motivele sa iasa din scena cu capul sus. Ce-i drept, in final a ajuns si domnia sa una dintre victimele Partidului Jafului – bine cunoscut gratie membrilor sai fondatori PSD, PNL, UDMR etc. –, dar macar a dat serios de furca caracatitei politice prin cerbicia cu care s-a dedicat cazurilor de inalta coruptie.
22.Romania, un caz de autoaparare europeana (de Tom Gallagher) Capturarea lui Radovan Karadjici a survenit intr-un moment deloc oportun din punctul de vedere al celor ce doresc conjugarea intereselor politice si economice ale Romaniei, determinati a controla destinele tarii pentru o perioada cat se poate de indelungata. Cat de puternica se va dovedi pana la urma stransoarea lor depinde in buna parte si de Uniunea Europeana, respectiv de gradul ei de permisivitate fata de foste si viitoare conduite veroase.
23.Rebranding pentru Presedintie (de Tom Gallagher) De ceva vreme, principalele forte politice ale tarii par a fi ajuns la un alarmant consens asupra modului de operare a politicii. Parlamentarii si noile grupuri economice au inteles ca vremurile impun o cooperare asidua, in pofida tuturor potentialelor conflicte de interese. Politica autohtona inghite, precum se stie, sume fabuloase de bani pentru a-si mentine in functiune complicatul angrenaj, astfel ca apropierea dintre afacerile particulare si partide este lesne de inteles, desi nicidecum scuzabila.  
24.Retragere aureliana pe calea undelor O simetrie de-a dreptul lugubra face ca inchiderea redactiei in limba romana a BBC si incetarea transmisiei in Romania a Radio Europa Libera sa coincida cu un nou asalt al elitei postcomuniste asupra mass-media romanesti, in vederea controlarii totale a presei – recent prin intermediul unei legi grotesti care dorea sa constranga jurnalistii la difuzarea de fel de fel de trivialitati in detrimentul punctarii necontenitelor faradelegi ale politicului.
25.Viitorul Europei – viziune de mahala Era de asteptat ca Adrian Severin sa fie cel care solicita "decuplarea" de UE a delincventului irlandez pentru a-l sanctiona cum se cuvine in urma respingerii Tratatului de la Lisabona. Era, de asemenea, de asteptat ca Severin sa uite ca este vorba de acelasi stat mentionat, in trecut, deseori de politicienii romani drept pilda demna de urmat – in special la capitolul absorbtiei si utilizarii exemplare a fondurilor europene in vederea renasterii tarii.  
26.41 de napoleoni Este firesc ca baronii care au tinut cu dintii de putere in vremuri in care averile si carierele unor lideri precum Nastase, Geoana sau Iliescu o tot luau la vale sa doreasca, acum, sa-si savureze victoria – ca doar lipsa lor de scrupule, demonstrata prin modul in care au facut uz de puterea locala, a permis pana la urma supravietuirea unui PSD aproape muribund.
27.La Vie en Rose (de Tom Gallagher) Graba Senatului de a adopta un proiect de lege care modifica legea audiovizualului pentru a constrange posturile de radio si TV la difuzarea in proportie egala a stirilor pozitive si negative este, pana la urma, una absolut de inteles. Odata alesi, politicienii ajung subit intr-un soi de rai, din inaltimile caruia apreciaza ca noua lor stare paradisiaca nu este de fel reflectata in descrierile pe care jurnalistii inteleg sa le faca realitatii.
28.A sosit vremea spasirii, domnule presedinte! Celebri monarhi europeni precum Petru cel Mare sau Friedrich al II-lea "cel Mare" au facut, pe parcursul domniei lor, erori mai grave decat cele comise pana acum de Traian Basescu. Greselile lor se soldau odinioara cu periclitarea propriului tron, cu destinele unor natiuni intregi confruntate, subit, cu spectrul anihilarii. Totusi, marile personalitati istorice au tras de fiecare data invatamintele care se impuneau – preluand initiativa, au reusit, de regula, sa-si infranga pana la urma inamicii.
29.Democratie de plantatie Alegerile locale au constituit un pas urias in directia unui tip de politica redusa, din pacate, la un soi de concurs al personajelor cu puternice interese economice, ahtiate dupa noi tunuri si averi. Programele si blazoanele de partid s-au dovedit complet secundare.
30.O vara machiavelica Sunt voci care au adus, zilele acestea, vorba despre o eventuala reconciliere intre PNL si PD-L, respectiv despre sansele resuscitarii defunctei Aliante D.A. Cat de realist ar fi un asemenea scenariu si cine ar beneficia de pe urma sa? Un caz similar a fost inregistrat, recent, intr-un important stat european, a carui politica a fost comparata nu o data cu cea din Romania.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by