Articole scrise de Theophyle


1 - 30 din 103 rezultate
1.Crimeea - o problema internationala Ultimele evenimente din Ucraina si multitudinea problemelor starnite de aceste evenimente aduc Crimeea in centrul unor preocupari internationale si ale relatiilor in anii urmatori dintre UE, SUA, Nato si Federatia Rusa.In septembrie 2003, Preşedintele Putin  definea regiunea Azov-Marea Neagră ca fiind de maxim interes strategic pentru Rusia.
2.Inclestarea finala. Testul de foc al epocii Basescu Sa nu ne fie frica de cuvinte mari: 2014 e anul cel mai greu din toata presedintia lui Traian Basescu, din 2004 si pana azi. Ce s-a intimplat in anii anteriori (suspendarea din 2007, prezidentialele din 2009, caderea Guvrnului Ungureanu in 2011, lovitura de stat din 2012 – observati cu cata regularitate Sistemul se repune pe picioare si contra-ataca !) e apa de ploaie pe langa ce se va intimpla in acest an de foc, in care toate eforturile USL vor fi conjugate pentru a ingropa definitiv epoca Basescu si a face imposibila aparitia unei alte epoci, similare.
3.Ucraina - un butoi cu praf de pusca Dupa 15 ani Romania se afla inca odata in fata unui razboi civil, care are loc la granitele sale. De asta data granita de nord, cea care ne desparte de Ucraina. Conflictele Iugoslave incepute in 1991 s-au terminat in 2001 dupa terminarea conflictului Macedonian si dupa bombardamentele NATO din 1999. Războaiele Iugoslave s-au încheiat cu noi state independente pe harta Europei, dar și cu o mare parte a Iugoslaviei rămasă săracă și masive dezagregări economice. Astazi, dupa 15 ani, Serbia se afla aproape de faliment, intr-o situatie disperata, secatuita si aproape in imposibilitate de a plati pensii si salarii.
4.Ariel (Arik) Sharon - la moartea unui general Greu de hotarat ce a fost in primul rand Ariel Sharon – general sau politician, contributia lui a fost enorma in ambele domenii. Fondatorul legendarei unitati de comando 101 si a primei brigazi de parasutisti, a fost cu multi ani dupa aceea omul care a unit dreapta israeliana si a reusit sa schimbe preferintele electoratului israelian, invingand pentru prima data istoricul partid al “unitatii muncitoresti israeliene” (MAPAI), fondat si condus de parintii fondatori ai Israelului modern David Ben Gurion si Golda Meir si sa-l aduca la guvernare pe vesnicul infrant - Menahem Begin.
5.Conflictul Arctic - un razboi rece intr-o zona inghetata Pana in urma cu doar cativa ani, dupa terminarea "oficiala" a Razboiului Rece, Arctica a atras putina atentie internationala. Un teritoriu enorm, de aproximativ 21 de milioane de kilometri patrati intre Polul Nord si Cercul Arctic si care a avut o importanta strategica considerabila pentru marinele atat ale Statelor Unite cat si ale Uniunii Sovietice in timpul Razboiului Rece; locatia a fost perfecta pentru camuflarea submarinele lor sub scut gros de gheata. Aceasta zona era si cea mai scurta traiectorie de zbor pentru rachetele balistice intercontinentale intre America de Nord si URSS peste Polul Nord.
6.Ucraina între Occident şi Orient Ucrainienii isi au originea in marele grup etnic cunoscut sub numele de slavii de est, care includeau pe rusi, ucrainenii si bielorusi. Slavii estici erau asezati de-a lungul raului Nipru unde este azi Ucraina. Ei s-au raspandit mai apoi spre nord, de-a lungul fluviului Volga, la rasarit de ceea ce este azi orasul Moscova, ca si spre vest, spre bazinele nordice ale raurilor Nistru si Bug, unde sunt astazi sudul Ucrainei si Basarabiei. Asezarea lor de-a lungul marilor fluvii est-europene le-a permis sa controleze comertul dintre zonele scandinave-baltice si succesorii Imperiului Roman (in special Imperiul Bizantin si coloniile grecesti de la Marea Neagra).
7.Situatia militara din Siria - August 2013 Razboiul civil din Siria a adus la suprafata multe probleme etnice si religioase care au fost impinse sub “covorul dictatorial” al familiei al-Assad (tatal si fiul). Siria a fost in perioada interbelica a fost protectorat francez. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind ocupata de Franta de la Vichy, a fost un ghimpe in spatele englezilor care dominau regiunea. In 1946 si-a castigat independenta, devenind republica parlamentara.
8.Afacerea Zimmerman Afacerea Zimmerman, sau cazul Florida vs George Zimmerman, nu este o simpla drama judiciara ci reprezinta exemplul classic al ingerintei politicului intr-un caz care nu ar fi trebuit sa ajunga, conform legilor americane, niciodata in fata juratilor. De asemenea, cazul demonstreaza cum o presa avida de a inainta o agenda politica poate incerca sa influenteze o actiune judiciara. Cazul Zimmerman a pus fata in fata doua fatete ale Americii contemporane: pe de o parte presa, elitele liberale si leadershipul populatiei de culoare, de cealalta parte populatia care priveste cu suspiciune intruziunea guvernului federal in viata de zi de zi, crede in Constitutie si in dreptul la aparare. Avem de a face cu o falie ideologica.
9.O democratie esuata (1) - Unde a gresit Mohamed Morsi? Mohamed Morsi a fost inlaturat de la guvernare printr-o lovitura de stat, indiferent cat de mult se incearca transformarea acestui eveniment in altceva. Merita Morsi sa fie inlaturat? Fara indoiala si numai pentru singurul motiv ca acest presedinte a incercat printr-o democratie “originala” sa acapareze puterea totala, transformand Egiptul intr-o teocratie islamica, suprimand minoritatea creata dupa alegerile 2012 cu o totala lipsa de consideratie fata de drepturile acestei minoritati.
10.Stafia hidoasa a Marii Adunari Nationale – RSR Atunci cand reprezentantii unor grupuri de interese in Parlament redacteaza o Constitutie, falimentul politic, economic si social al respectivei tari este inevitabil. Nu vorbim de un faliment ipotetic, ci de un faliment implacabil, care se va manifesta prin abolirea statului de drept si a domniei legii (rule of law).
11.Operatiunea "Pilonul Apararii" Raspunzand la o crestere majora a atacurilor transfrontaliere din Fasia Gaza, teritoriu aflat sub controlul Hamas, Israelul si-a lansat cea mai mare ofensiva militara de la cea pe care au executat-o in 2009. Hamas a tras de la inceputul anului 768 rachete, din care 120 in aceasta saptamana, iar una dintre ele a distrus o casa in orasul Sderot. Important de mentionat este ca Hamasul doreste in primul rand suspendarea (sau anularea) acordurilor de la Oslo intre Israelieni si Palestinieni, in al doilea rand preluarea conducerii Autoritatii Palestiniene si distrugerea fortei militare si politice a Fatahului.
12.Note geopolitice – iunie 2012 (4) / Egipt Dupa 58 de ani de dictaturi militare sau de regimuri civile conduse de militari, in alegeri libere, in cel mai transparent scrutin a fost ales un civil in fruntea statului Egiptean. Aceaste alegeri transforma de facto “Primavara Araba” in “Primavara Islamica”. Din Maroc in vest si pana la la granitele Asiei in desertul Sinai, in est,  prin vointa  populatiei au fost instaurate regimuri de coloratura islamista – flamurile verzi ale islamului flutura pretutindeni in Magreb. In Egipt, etatismul socialist instaurat in 1954 de Gamal Abdel Nasser, fost ofiter si participant al loviturii de stat care l-a demis (pasnic) pe regelui Farouk, devenit mai tarziu premier si dupa inca o lovitura de stat la sfarsitul aceluiasi an  isi demite  colegul (si superiorul) Presedintele Muhammad Naghib (Naguib).
13.Note geopolitice: mai – iunie 2012 (2) / Israel Israelul este fara indoiala unul din statele Orientului Mijlociu care la prima vedere ar fi putut fi considerat perdant din punct de vedere geopolitic. Relatiile de “pace rece” pe care le-a avut cu Egiptul lui Mubarak au sansa sa se transforme foarte rapid intr-un “razboi rece” cu noul regim care se intrevede la Cairo.
14.Un popor asteapta invierea Apologetica mesianica nu-mi sta de loc bine, nu cred in nobletea taranului roman si nici nu cred ca Romania este gradina Maicii Domnului.  Taranul roman a trait in cautarea unei  subzistente  de la inceputurile asezamantului pe meleagurile noastre si pana astazi. Romania, un pamant manos, nu si-a alintat fiii niciodata, nu pentru ca nu s-ar fi putut ci pentru ca la sanul ei  au fost intotdeauna alti "de-ai nostri" sau "de-ai lor"
15.Pericolul terorist in Europa Ultima tragedie din Franta la Toulouse, lichidarea lui bin Laden,  “festivalurile” media care le-au urmat si bineinteles articolele pe care le-am scris in ultimul timp  m-au indemnat sa aprofundez putin si sa cercetez cat de mare pericol a fost bin Laden si cat de priculos este terorismul pe continentul European. upa ce am gasit datele, le-am verificat fata de datele americanilor aliati (inca) ai Europei, m-am frecat bine la ochi, am citit de cel putin trei ori materialele si  am hotarat sa va impartasesc si voua aceste date fara nici un comentariu. Va las pe voi sa hotarati asupra pericolului terorist in care se afla Europa si cat de influent a fost primul terorist al lumii libere.
16.Siria – jocuri geopolitice Siria va fi un examen geopolitic extrem de dificil pentru toate partile interesate din Estul si Vestul lumii in care traim. Nimic nou, Siria a fost intotdeauna in istoria ei un examen greu pentru toate marile puteri care s-au perindat in istoria zbuciumata a acestei regiuni. Pe acele meleaguri a fost infrant pentru prima data marele  Ramses al-II-lea in batalia de la Kadesh si a semnat primul tratat de pace inregistrat in istoria omenirii, tratatul  dintre Ramses marele rege al Egiptului si Hattusili regele Hitiţilor scris in limbile celor doua state, care este o perla a diplomatiei antice, probabil de neintalnit in zilele noastre.
17.Cine sunt cei doi lideri europeni ce acuza Romania in chestiunea Serbiei Nu am toate datele problemei pentru a analiza pertinent pozitia Romaniei in cazul candidaturii  Serbiei si fata de o posibila adererare a acestui stat la Uniunea Europeana.  Deci nu de asta ma voi ocupa. Am sa incerc sa analizez doua figuri de lideri Europeni care ne-au acuzat, citez -  “greutati” comise din  ratiuni de “politica interna”, “lipsa de spirit european” . Cele doua figuri sunt Guido Westerwelle si Carl Bild.
18.Doomsday şi analizele despre Orientul Mijlociu Am asistat (pasiv) la o discutie dintre amicii mei pe FB. Dintr-o parte – o atitudine hilara despre potentialul militar pe care il are sau nu il are Israel-ul, insotit de o atitudine aproape pro-iraniana  si “contra” unora care anulau aceasta parere cu argumente mai mult sau mai putin fezabile. Desi am scris destule analize despre Orientul Mijlociu, care din nefericire se indreapta cu pasi mult prea grabiti  spre un conflict inevitabil, nu mi-am permis sa fac o adevarata analiza tactica si strategica despre acest conflict probabil, tocmai pentru ca la ora actuala cine crede ca poate anticipa miscarile adversarilor in general sau ale Israelului in particular greseste amarnic.
19.Pionul Sirian Ipotezele de lucru ale analizei acutale sunt bazate pe evenimentele ultimelor saptamani,  pe un parcurs accentuat spre un climax anticipat in saptamanile viitoare, probabil in lunile martie-aprilie ale acestui an, sunt: 1. Greu de anticipat o slabire a tensiunilor in regiune si amanarea unei confruntari Israel-Iran. La fel de greu de anticipat o schimbare pasnica a regimului lui Bashar al-Assad de la Damasc. 2. Confruntarea Israel – Iran va fi locala si nu in forta maxima de care sunt capabile ambele puteri regionale.
20.Romania inghetata: Politica si politicieni Lumea politica romaneasca este extrem de bine structurata. Fiecare are un loc si fiecare pe locul lui, asteptand-si promovarea. Indiferent de partid, indiferent de doctrina (de obicei sublima, dar lipsita cu desavarsire). Am sa incerc o descriere cu tot umorul posibil, ca un fel de omagiu adus lui Nea’ Iancu la aniversarea zilei lui.
21.Romania inghetata: Scutierii Acum doua decenii si un pic,  la New York,  priveam la televizor cum se infaptuia revolutia romana. Intamplator un prieten privea cu mine reportajele halucinante care soseau din Romania, prietenul neavand nimic comun cu tara noastra.  Zilele acestea [acum aproape doi ani], cand ne-am intalnit din nou, in Bucuresti, am recunoscut ca a avut dreptate atunci cand mi-a zis: "Veti fi liberi, dar nu veti fi fericiti!". Atunci nu l-am inteles si nici nu l-am intrebat prea multe, deunazi ne-am intors la discutia de acum 20 [22] de ani.
22.O revolta diluata - Varza de Bruxelles si ciolanul mioritic Cu acest articol voi termina seria celor trei articole (vezi primul si al doilea) pe care le-am propus cititorului, dupa ce am invatat tot ce se putea invata intr-o saptamana in Piata Universitatii din Bucuresti. Marea problema pe care am identificat-o in discutiile pe care le-a avut @huniad cu 50-60 de oameni diferiti in Piata Universitatii este adanca prapastie dintre cei care cauta “pestii” si cei care doresc numai “undite” pantru a pescui acesti pesti.
23.O revolta diluata - preambul Am sa mentionez doua lucruri extrem de stridente, care pe mine m-au surprins foarte mult: (a) O lipsa totala a protestului reprezentatilor clasei mijlocii, mica sau mare, atat cat este ea in Romania. In afara de ziua a cincea a manifestatiilor, cand @huniad a reusit sa discute cu Victor Tudose si patronul lui; (b) Enorma violenta si potentialul distrugator in randurile celor numiti in comun (poate nejustificat) galeriile suporterilor unor echipe de fotbal romanesti. Acesti oameni sunt periculosi, violenti si capabili de toate.
24.Întoarcerea la Razboiul Rece Dupa o scurta si foarte concisa prezentare a noii strategii de aparare nationala a Statelor Unite, descrisa intr-un document Sustaining US Global Leadership: Priorities for 21st Century Defense, document formulat intr-o limba de lemn care ar fi facut cinste tovarasilor, se poate ajunge la trei concluzii principale – prima concluzie ar fi ca asistam la inceputul unui nou “razboi rece” si implicit la folosirea unor “proxi” pentru rezolvarile “urgente”; a doua concluzie ar fi ca administratia Obama incearca inaintea alegerilor sa minimalizeze impactul posibil al insuccesului generat de “Strategia resetarii” (Reset Strategy), in sfarsit, a treia concluzie ar putea consta intr-un transfer al prioritatilor americane dintr-o zona geografica Euro-Atlantica spre o alta zona care incepe din Orientul Mijlociu si se intinde pana in Pacific.
25.Ormuz Daca exista in lumea “esternirilor” un loc in care combatantii se “privesc  in ochi”, cantarind miscarile adversarului, acesta se numeste stramtoarea Ormuz (Hormuz). Ormuz este o stramtoare care desparte Peninsula Araba de Iran, cu o latime minima de 54 de kilometri, intre Oman si insulele aflate in apele teritoriale ale Iranului. Conform datelor publicate de EIA (US Energy Information Administration), in anul 2009 (nu exista date mai recente), trec zilnic prin stramtoarea Ormuz  cam 13 nave petroliere, care transporta 15,5 milioane de barili – asta insemnand cam 33% din transporturile maritime de petrol la nivel mondial.
26.Coreea de Nord şi interesele Chinei Regiunea de Sud-Est si Est a continentului Asiatic  a fost si probabil va fi in continuare teatrul unor dispute majore intre cele sase varfuri ale hexagonului geopolitic din regiune – China, Japonia, Coreea (de Nord si de Sud), Rusia si Statele Unite. La sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa doua mii de ani de dominatie chineza, regiunea trece, dupa modernizarea Meiji din Japonia,  sub o hegemonie aproape totala japoneza.
27.Egiptul intre democratie si anarhie Dupa demiterea lui Mubarak, puterea a trecut in mainile unui Consiliu Suprem al Armatei (de fapt o junta), compusa din 21 de ofiteri superiori, 15 indentificati public prin nume si rang,  alti 5 nu.   Conducerea executiva este de facto in mana a cinci ofiteri superiori. Primul intre egali este Mohamed Hussein Tantawi (76 de ani), urmeaza Sami Hafez Anan (63 de ani), Mohab Mamish (63 de ani), Reda Mahmoud Hafez Mohamed (59 de ani) si Abd El Aziz Seif-Eldeen (62 de ani). Intr-un articol pe care l-am scris inaintea rasturnarii lui Mubarak (pe data de 12/02/2011 – “Mubarak, ultimul Faraon?”) am prezis ierarhia in frunte cu Tantawi si i-am numit si urmasul – Sami Hafez Anan. Deci totul a evoluat pana acum conform unor predictii pe care eu le-am socotit normale si anticipabile.
28.Israel - Iran: vorbe si fapte Citind despre iminenta unui razboi dintre Iran si Israel cititorul ar trebui sa fie ingrijorat, asta daca nu ar cunoste mentalitatile regiunii. Important este sa mentionam ca ambele state se afla geografic intr-o regiune in care fantezia este o parte din mentalitatea popoarelor care traiesc acolo si bineinteles face parte din mentalul si comportamentul liderilor lor. Ca sa fim obiectivi – este si regiunea tuturor “minunilor” pe care istoria le poate memora.
29.Un yankeu la curtea Regelui Saud Parafrazand superba nuvela a lui Mark Twain cred ca orice “occidental” (si nu numai) ar putea sa se considere eroul lui Twain daca ar ajunge in labirinturile puterii de la Riad. Putine oligarhii din lume sunt mai inchise si mai “misterioase” decat “Casa Ibn Saud”, care conduce treburile sauditilor de iure din 1926 si pana in zilele noastre, de facto cam de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
30.Gaddafi - sfarsitul unui bufon si tragedia unui popor Acum doi ani, in 2009, in cadrul Adunarii Generale ale “Ligii Arabe,” Muammar Gaddafi  dictatorul absolut al Libiei spunea: “Eu sunt un lider international, decanul liderilor lumii arabe, regele regilor Africii si imamul musulmanilor de pretutindeni. Statutul meu international nu-mi permite sa ma cobor la un nivel inferior”.  Se referea la faptul ca nu a primit suficienta atentie in acel summit. Acum trei zile, scos de rebelii care cucereau Sirte, dintr-un tub de beton unde se refugiase din cauza unor atacuri aeriene ale fortelor NATO intreba: “Unde ma aflu si cine sunteti voi”? Omul nici macar nu intelegea ce se intampla cu el.

1 2 3 4 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by