Articole scrise de Teodor Baconsky


1 - 7 din 7 rezultate
1.Cosa Nostra (de Teodor Baconsky) „Mafiot“: ce titlu de noblete interlopa! Si ce prestigioasa marca de virilitate! Ca romani, avem chiar obisnuinta de a supralicita magia acestui termen: cine nu s-a plans de „mafia“ din sanatate, din justitie, din agricultura, din cinematografie sau din orice alt domeniu suspectat de corporatism? Traim cu mitologia mafiei inca din copilarie.
2.Atit pretindem, atit avem Doi competitori - fortele de dreapta si de stinga - fac deschideri si mutari alternative cu scopul de a captura regele adversarului (adica „inima“ electoratului care participa la desfasurarea partidei). Ca orice activitate bazata pe reguli clare si scheme tactice, sahul ramine un sport nespectaculos.
3.Ratiunea natiunilor (de Teodor Baconsky) Scriam recent ca Europa e „condamnata“ sa-si delimiteze granitele naturale. Dar care sint acestea? In noiembrie 1959, generalul De Gaulle evoca, la Strasbourg, o Europa unita „de la Atlantic pina la Urali“. Prin anii ’80, formula il atragea pe Gorbaciov, chiar daca implica despartirea (ipotetica) dintre partea europeana si cea asiatica a URSS.
4.Doliu in alb (de Teodor Baconsky) Longevitatea e un dar divin. Patriarhul Teoctist s-a bucurat de acest dar. Parea etern.Ne obisnuiseram cu figura sa. Pina si cei mai abjecti dintre „liderii nostri de opinie“ renuntasera la rechizitoriile lor fariseice, in vreme ce amatorii de succesiune isi pierdusera speranta ca i-ar putea supravietui. Fara a fi neaparat stralucitor, omul avea un secret.
5.Revolutia clasei de mijloc (de Teodor Baconsky) Circula prin inventiva noastra presa un anume cliseu: in loc sa urmarim beneficiile “integrarii”, iata ca prelungim o criza interna care are, pe linga efectul stagnarii, si pe acela de a perpetua imaginea negativa a unei Romanii “cu probleme”. Avem de-a face cu un sofism care desfide relatia dintre cauza si efect.
6.Agora nevazuta (de Teodor Baconsky) Dupa ce ghiuleaua cu lant a comunismului a demolat in Romania aproape tot - de la traditii si biserici pina la valori si principii -, natiunea noastra e in santier. Spre deosebire de 1989, reconfigurarea fortelor din arena va fi obligatoriu nonviolenta. Ea va fi negociata si sustinuta electoral sau nu va fi deloc.
7.Soarele negru (de Teodor Baconsky) Deconspirarea Securitatii e stinjenita de inflatia comentariilor sceptice. Oscilam intre „prea tirziu“ si „inutil“. Unii depling precaritatea legislatiei. Altii critica CNSAS, acuzind numeroasele disfunctii dintr-o institutie haotica si politizata. Adulmeca manipularea. Mai nou, un eseist a demontat „ingineria meliorista“ practicata „sinucigas“ de catre PNTCD...


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by