Articole scrise de Teodor Baconschi


1 - 10 din 10 rezultate
1.Săptămâna patimilor pandemice Paștele 2020, la izolare, sub un stop-cardiac planetar. Biserici fără prezența comunității creștine. Anul acesta (pe care puțini îl voi uita) întâmpinăm Învierea lui Iisus Hristos – deci evenimentul fondator al religiei care a dat omenirii o altă cronologie și Occidentului un tonus global – din case, conectați digital la serviciul liturgic ortodox (cel catolic și protestant s-a desfășurat anterior, în condiții similare).
2.Cele doua Romanii : o schimbare de tactica Prietenul si fostul meu coechipier, profesorul Adrian Papahagi, a publicat pe pagina sa de Facebook urmatoarea viziune profetica : "Inchid ochii si vad Romania condusa de cei mai buni dintre fiii ei. Ii vad liderii scoliti la Oxford, Heidelberg sau Sorbona conversand firesc, fluent, relaxat cu colegii lor de facultate si de Consiliu european. Ii vad respectati de omologii lor (nu pusi la colt, alaturi de nebuni si borfasi), negociind abil in interesul tarii, lipsiti de griji financiare si dedicati exclusiv binelui comun."
3.Cu drona prin Romania Centenarului Un prieten mi-a trimis pe mail ce a spus recent despre Brexit dl Boris Johnson, fost primar al Londrei și actual ministru de Externe britanic. Un discurs sofisticat, zicea amicul meu, așa cum nu poți găsi la politicienii de pe Dâmbovița. Nivelul respectiv, obținut prin educație la Eton și studii clasice la Oxford, este mai degrabă curent în elita albionică. Vedem în el confirmarea punctuală a principiului că democrația le oferă națiunilor posibilitatea de a fi conduse de liderii pe care îi merită.
4.La masa, sau intre scaune? Va propun sa reflectam impreuna la o intrebare importanta: cat mai este de unita Uniunea Europeana din 2018? Orice om informat ii cunoaste, in linii mari, povestea, de la postbelica Uniune a otelului si carbunelui (primul rod al reconcilierii franco-germane) pana la Tratatul de la Lisabona. Intre aceste doua borne simbolice, s-a produs adevaratul punct de inflexiune: reunificarea Germaniei, permisa si dublata de colapsul URSS. Reinstalarea capitalei germane la Berlin (ca urmare a daramarii trist-celebrului zid separator) a declansat dinamica Vestului spre fostul Est sovietic, prefatata prudent si strategic prin extinderea NATO (care a inlocuit Pactul de la Varsovia).
5.Un santier abandonat: intalnirea cu noi insine Ce inteleg prin ruralitate constitutiva? Faptul ca societatea noastra, definita etnic, a fost, cel putin pana la Regulamentele organice, una pur taraneasca. Trecem peste mileniul obscur, de dupa retragerea aureliana, si ne instalam intr-o lume romaneasca organic incapabila sa produca civilizatie, adica model urban. Obstile taranesti au generat treptat o aristocratie autohtona, insa ea a compus cu o elita politico-militara alogena (migratorii au instituit primele ierarhii functionale, asa incat nobilimea pamanteana s-a multumit sa injecteze ceva ADN "valah" in structuri de putere predominant straine.
6.Reactie rapida. Trump presedinte, ce inseamna asta Victoria lui Donald Trump desfide teza conspirativa potrivit careia "elita" liberala a trucat jocul democratic. America are, deci, o democratie solida, dar si o fractura de imaginar politic potential periculoasa, daca moderatii ambelor "tabere" nu vor prevala la nivel academic si mediatic. Nu e o neaparat o fractura partizana (dreapta conservatoare versus stanga liberala), ci una culturala. De o parte, America urbana, educata, hi-tech, multiculturala si cosmpolita, care furnizeaza grosul functionarilor din intregul aparat federal. Pe de alta parte, America marilor corporatii, a proletariatului alb pauperizat, care a iesit treptat din zona clasei de mijloc, dar si cea rurala, a fermierilor si comunitatilor religioase traditionaliste de pe asa-numita "Bible Belt".
7.Bucuresti-Moscova: un carusel explicabil Rusia e mereu prezenta in istoria si mintea noastra. Cu toate acestea, nu o cunoastem prea bine. Ca actor international, acest imperiu rasaritean ne-a invadat adesea, ne-a mutilat teritoriul, dar a avut si actiuni benefice: o contributie militara importanta la dobandirea independentei si o influenta civilizatoare, pe vremea Regulamentului Organic. Maxima sursa de rusofobie romaneasca tine de ocupatia sovietica. Era inevitabila, pentru ca Aliatii lucrasera cu Stalin contra lui Hitler, raul absolut. Rusia nu a cucerit Parisul. A dorit numai Europa de Est si a obtinut-o. In anii 50, editura "Cartea rusa" a pompat in limba romana clasicii rusi.
8.Buna ziua, eu sunt din bolgia ailalta... Fireste ca societatile moderne sunt prea complexe pentru a ramane ¬organic¬ sudate, precum comunitatile rurale sau urbane din epocile anterioare. In satul de la 1200, 1500 sau 2015, cam toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Intr-un oras cu 50 000 de locuitori, acest deziderat - sau blestem - devine greu de atins. Cu cat urci pe scara demografica, fagurele social se complica exponential. Confruntata - in cazul nostru - cu o natiune de 20 de milioane, ratiunea critica se gripeaza: de unde sa incepi ?
9.BOR e romana, nu rusa Ideea ca Biserica Ortodoxa Romana este un soi de "oficina" ruseasca e falsa istoric. Trebuie sa depasim acest cliseu. Nu suntem la nivelul amalgamurilor dughiniste, care au tot atata baza cat ideea ca Sfinxul din Bucegi se vede de pe luna. La noi, crestinismul a patruns odata cu armata romana. In primul mileniu, limes-ul fiind pe Dunare, au actionat la noi niste episcopi misionari, numiti si "episcopi rustici" (horepiskopoi).
10.De la izolare la întredeschidere O cultura poate fi inchisa sau deschisa. La fel si o societate, un stat. Exista, fireste, si stari intermediare, intredeschideri. Nu lucram cu niste cutii, ci cu alcatuiri dialectice, organisme vii, entitati supuse evolutiei. Fiind eu pus de viata in situatia de a emigra (cerere depusa inainte de '89) si de a trai (dupa '90) in Occident - atat ca studios, cat si ca diplomat - sunt unul dintre cei care au tot reflectat la situatia Romaniei din acest punct de vedere: dupa mine, suntem intredeschisi. Intredeschisi mental, dar si economic, geopolitic, spiritual ... Cum ? - vor striga unii -, poti deplange izolarea unui stat membru in UE si NATO ? Da, cum sa nu!


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by