Articole scrise de Stefan Vlaston


1 - 30 din 270 rezultate
1.De ce este nevoie de o noua paradigma curriculara? S-a incins discutia privind o noua constructie curriculara pentru clasele V-VIII si ca unul care a contribuit la consultarile asupra acestei teme ma simt obligat sa fac unele precizari. Propunerea grupului celor sase membri (intre timp opt) are caracter de recomandare, nu de decizie.
2.Semnificatiile scandalului fraudei de la Bacalaureat Toate fraudele din anii anteriori si de anul acesta au fost descoperite de catre procurori si ofiteri de politie. Niciodata de inspectori si/sau Corpul de Control al Ministrului Educatiei. Mai mult, aflam din referatul procurorilor ca inspectori, inclusiv sefa Inspectoratului Sector 6 erau la curent cu pregatirea fraudei si au participat la ea prin „aranjarea” componentei Comisiei de Examen si a echipei de supraveghetori.
3.Argumente pentru trecerea clasei a IX-a la gimnaziu Legea Educatiei Nationale prevede ca peste trei ani clasa a IX-a sa treaca la gimnaziu, prevedere pe punctul de a fi schimbata de catre actuala guvernare la initiativa ministrului Remus Pricopie. Iata care au fost argumentele trecerii clasei a IX-a la gimnaziu. 1. La trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a la liceu, circa 16% dintre absolventii clasei a VIII-a, in special din rural, renuntau la scoala pentru ca familiile lor nu aveau banii necesari pentru deplasarea si/sau cazarea la oras unde se afla liceele.
4.Uite bacu’, nu e bacu’ Am mai scris ca ideea bacalaureatului profesional pleaca de la  premisa , proasta, ca e suficienta o hartie, denumita pompos "bacalaureat profesional",  pentru ca elevii sa aiba acces automat in piata muncii. Nimic mai fals. Angajatorii privati, caci doar de ei putem vorbi acum cand statul a iesit din piata muncii ca principal angajator,  sunt interesati de ce stie sa faca un candidat la un job, nu de ce diplome are prin buzunare.
5.Bacalaureatul Profesional, o noua forma fara fond? Se amplifica discutia referitoare la Bacalaureatul Profesional (BP), sa vedem ce se vrea sa fie si ce va fi, in realitate. In asteptarea includerii, la Senat, a unei prevederi legislative privind acest tip de bacalaureat, s-a si amanat publicarea metodologiei pentru derularea examenului de bac 2013, o incalcare a Legii Educatiei Nationale, care prevede ca termen maxim pentru emiterea acestei metodologii data de 1 septembrie, socotita a fi inceputul noului an scolar.
6.Educa��ia în faliment. Ce-i de f��cut? Într-un articol anterior, am explicat de ce ��coala este în faliment Tinerii fug de ��coal�� Aceasta-i prima constatare. Si nu din cauza decredibiliz��rii ��colii de c��tre r��u-voitori, ci pentru c�� ��coala le d�� doar diplome, nu ��i abilit����i, competen��e, cerute în pia��a muncii. Toate cântecele de siren�� ale dnei Andronescu, cu bacalaureat diferen��iat, cu subiecte adecvate, nu inadecvate cum au fost cele de la recentul examen, îi las�� rece pe tineri.
7.Bacalaureat 2012: oglinda unui faliment Iata, pentru inceput, o suit�� de rezultate, obtinute aleatoriu dintr-o lista mult mai lung��, nepublicat�� si care nu va fi publicat��. Cifrele reprezinta elevi admisi la examen/total elevi prezentati: Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj 5/114Colegiul Tehnic Anghel Saligny 6/294Colegiul Tehnic Carol  I  13/370
8.Un semnal adresat premierului Victor Ponta, in legatura cu un nou, posibil, caz de plagiat. Pentru a feri Guvernul Romaniei de un nou posibi scandal de plagiat, de tipul celui in care a fost implicat Ioan Mang, semnalez premierului Victor Ponta un articol mai vechi, pentru a dispune verificari temeinice. In articolul „Cati Andronescu a mosit un plagiat” , publicat de Iuliana Gatej in Cotidianul la 27 noiembrie 2006, se spune:
9.Premierul Romaniei, un om fara onoare si fara rusine “Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European.  Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!”, a declarat Victor Ponta la Bruxelles potrivit unui comunicat al PSD. Aceasta este reac��ia premierului României, dup�� un scandal imens, interna��ionalizat între timp. Si dup�� declara��ia dat�� ziarului EL Pais, c�� dac�� se va demonstra plagiatul, va demisiona. S-a demonstrat.
10.Liviu Pop, un ministru fara rusine Dupa schimbarea Consiliului National de Etica, cu oameni "garantati" Andronescu, condusa de un subaltern al acesteia, soarta plagiatului lui Victor Ponta se mutase la CNATDCU, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor, Certificatelor Universitare, condus de Marius Andruh, o somitate internationala in domeniul domniei sale.
11.Corectarea la romana, o furtuna in paharul incompetentei Am a��teptat s�� se ajung�� la o solu��ie, pentru a analiza cazul penibil al corect��rii tezei de la limba  ��i literatura român�� de la Evaluarea Na��ional��. Au mai fost astfel de cazuri. La gramatic��, mai ales, nu este ca la matematic��, 2+2=4. Sunt nuan��e, sunt controverse, care merg pân�� la Academia Român��, de se contrazic ��i academicienii între ei.
12.Scrisoare deschisa adresata dlui Prim Ministru Victor Ponta Ne aflam intr-o situatie imposibila, in care ochii intregii lumi sunt atintiti asupra Romaniei. Intr-un context rusinos, nu de mandrie. Dincolo de acuzele dv. cu „atacuri urate si murdare” sta fapta in sine, recunoscuta si de dv.: ati plagiat zeci de pagini fara a respecta cutumele internationale in materie de citare. Scuza ca in 2003 nu erau in vigoare este ridicola.
13.Se mentine prapastia intre scoala si piata muncii A aparut bro��ura admiterii la liceu, editat�� de Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti (aici) Din p��cate se p��streaz�� aceea��i pr��pastie între ��coal�� ��i piata muncii,  când raport��m aceste cifre la structura pie��ei muncii. Singura scuz�� a p��str��rii acestei discrepan��e uria���� rezult�� din op��iunile p��rin��ilor, care viseaz��, în continuare, cariere de „boieri” pentru copiii lor. C�� destul au tras ei la ��aib��.
14.Fostul Consiliu de Etica schimbat la cateva ore inaintea unui vot in cazul Mang Nedrepte si denigratoare declara��ii a f��cut ministrul Liviu Pop la adresa fostului Consiliu de Etic��, schimbat într-o singur�� zi, vineri 8 iunie. Conform declaratiei ministrului, Consiliul de Etica a fost schimbat pentru „incompeten���� cras��, din 50 de dosare inregistrate a solutionat doar unu, iar restul de 13 au fost redirectionate. Lasa ca nu ies nici la socoteala, dar ce pretentii sa ai de la un ministru profesor de matematica.
15.Plagiatori, dormiti in pace! Ministrul Liviu Pop lucreaza pentru voi! Dupa schimbarea rapida a sefului ANCS, (Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica), Dragos Ciuparu, un cunoscut cercetator, cu o carte de vizita internationala impresionanta (indice Hirsch 22) cu specialistul in cazane de abur Tudor Prisecaru (indice Hirsch 2), a venit randul Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, (CNECSDTI) pe scurt, Consiliul de Etica.
16.Domnule Prim Ministru Victor Ponta, a��i gre��it ��i cu al III-lea ministru al Educa��iei! Pe zi ce trece ac��iunile ministrului Educa��iei, Liviu Marian Pop, cap��t�� aspecte comice dac�� n-ar avea consecin��e nefaste asupra sistemului de înv������mânt. Foarte activ, nu trece zi f��r�� s�� ne uimeasc�� cu noi ini��iative ��i m��suri, de a ajuns s�� ocupe toat�� agenda societ����ii, umbrind chiar si campania electoral��. Dac�� o face inten��ionat sau nu, r��mâne s�� decid�� cititorii.
17.Bacalaureatul, din scandal în scandal. Cine-i de vin��, ce este de f��cut? Anul acesta avem o premier��, legat�� de bacalaureat. Scandalul de la bacalaureatul „olimpicilor”. Vorba vine, doar vreo 108 sunt în loturi olimpice, 47 olimpici la altceva decât sport, diferen��a pân�� la 880 sunt sportivi de ocazie, adic�� ocazia de a p��c��li examenul de bacalaureat. La acest examen, organizat en avant, pentru a da posibilitatea celor angrena��i cu adev��rat în competi��ii exact în perioada bacalaureatului obi��nuit, exigen��a era minim��, s�� nu „t��iem” aripile vârfurilor României, care nu sunt exper��i chiar la toate materiile.
18.Sindicatele conduc invatamantul Tupeul ��i arogan��a guvernan��ilor încep s�� dep����easc�� limita suportabilului. Toat�� lumea, mai pu��in sindicatele,  a salutat OM dat de ministrul Daniel Funeriu ��i al��i mini��tri, prin care cotiza��iile membrilor de sindicat nu se mai opreau pe statul de plat��. Ce obliga��ie are statul s�� joace rol de casier sindical, s�� le trimit�� lunar în conturi milioane de euro? F��r�� comision, f��r�� vreun interes, altul decât acela de a le capta bun��voin��a, s�� nu fac��  greve ��i manifesta��ii? 
19.Guvernul Ponta a decis: reincep sa duduie fabricile de diplome universitare Incet, incet ne intoarcem la situatia anterioara adoptarii Legii Educatiei Nationale. Ultima isprava a guvernului Ponta este marirea cifrelor de scolarizare platite de la buget pentru fabricile de diplome, comparativ cu proiectul lasat de guvernul anterior, aproape de cifrele existente in anii din urma.
20.Politizarea educatiei continua In ciuda apelului de zilele trecute, constat ca politizarea educatiei se adanceste, in loc sa scada. Premierul Victor Ponta, ingrijorat de soarta examenelor nationale, bomba cu efect imediat, a facut declaratii la Ministerul Educatiei, declaratii ce merita a fi comentate. Sa incepem cu lucrurile pozitive spuse, sper ca si transpuse in practica: se mentine supravegherea video la bacalaureat, ba chiar se extinde si la testarea nationala, extindere prevazuta de altfel de fostul ministru, Daniel Funeriu, prin OM de organizare a testarii nationale.
21.Ministru pentru cel mult 45 de zile Recentul scandal pentru scaunul „electric” de la educa��ie a ar��tat for��a opiniei publice, a ONG-urilor ��i a presei. Acest torent a m��turat doi mini��tri, f��cu��i sau doar propu��i, în doar 10 zile. ��i nu oricum, ci prin frângerea voin��ei orgoliosului Victor Ponta. Care a cedat f��r�� s�� mai a��tepte verdictul Academiei Române, v��zând uria��ele pierderi de imagine suferite. Posibil ��i la presiunea conducerilor PSD ��i PNL.
22.���EXCLUSIV Confirmare plagiat din partea prof. dr. Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, Haifa Israel Dl. Ioan Mang sfideaza opinia publica, sfideaza bunul simt si incearca sa prosteasca in fata o intreaga comunitate academica, o tara intreaga: "nu a copiat, nu a plagiat, legea lui Ohm e aceiasi". Mai  jos va prezentam: Informarea adresata domnului profesor Eli Biham pentru un articol plagiat in cvasi-integralitate - altul decat prezentat ieri de Emil Boc si apoi raspunsul dansului.
23.Scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, referitor la ministrul educatiei Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta V�� semnal��m situa��ia grav�� creat�� prin suspiciunile de plagiat ce planeaz�� asupra unor lucr��ri  avându-l autor pe actualul ministru al educa��iei, Ioan Mang.Am re��inut cu satisfac��ie declara��iile dv. din prima sedin���� de guvern: „voi lua m��suri ”nepl��cute” sau ”dureroase” fa���� de cei care au o problem�� de integritate”,  dorim s�� le vedem ��i puse în aplicare.
24.Sesizarea Consiliului National de Etica referitor la o posibila situatie de plagiat De salutat declaratia ministrului Educa��iei, Ioan Mang, conform c��reia „daca voi fi acuzat de plagiat, voi demisiona”. Exist��, intr-adev��r, suspiciuni de plagiate comise de catre  domnia sa, cuprinse în sesizarea c��tre Consiliul Na��ional de Etic�� a Cercet��rii ��tiin��ifice, Dezvolt��rii Tehnologice ��i Inov��rii, pe care am trimis-o ast��zi la Consiliul prev��zut de lege s�� analizeze ��i rezolve astfel de sesizari.
25.Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei, in legatura cu neacceptarea dnei Corina Dumitrescu ca ministru la Educatie. Desemnarea dnei Rector Corina Dumitrescu pentru postul de Ministru al Educatiei depaseste cu mult granitele tolerantei, chiar si pentru politica damboviteana.- Greselile de gramatica din propriul CV o discrediteaza in ochii elevilor, carora le va pretinde sa scrie corect la examenele nationale si in textele obisnuite din activitatea zilnica.- Dna Rector Corina Dumitrescu este in conflict de interese evident, universitatea pe care o conduce avand pe rol un proces cu Ministerul Educatiei.
26.Programul de guvernare al USL. Capitolul Educatie Curiozitatea m-a dus direct la capitolul Educa��ie al programului de guvernare al USL, pag. 44-46. Primul lucru care m-a l��sat f��r�� grai: „Finalizarea procedurilor parlamentare pentru Codul Educa��iei ” Codul Educa��iei, pentru cine nu ��tie, a fost varianta Ecaterinei Andronescu la Legea Educa��iei Na��ionale (LEN,) bazat�� pe lucr��rile comisiei Miclea ��i pus�� în oper�� de ministrul Funeriu, cu binecuvântarea Cur��ii Constitu��ionale. Acest Cod al Educa��iei a r��mas în nelucrare la Senat, cu toate eforturile parlamentarilor PSD ��i, par��ial PNL de a-l promova, peste ��i la concuren���� cu LEN.
27.Invatamantul romanesc condus de universitatile private Uluitoare desemnarea rectorului unei universitati private drept ministru al educatiei! Se stie lupta acerba a acestor universitati pentru studenti platitori de taxe din care patronii lor s-au imbogatit, si-au ridicat sedii si cladiri impresionante, pe care le pot vinde cand doresc, daca legea recent trecuta prin Senat va fi promulgata. Si asta in ciuda faptului ca n-au functionat in regim de societati comerciale ci de institutii de interes public, fara sa plateasca la stat taxe, impozite si TVA.
28.Capcana in care a cazut Victor Ponta Multora nu le-a venit sa creada cand l-au vazut pe presedintele Basescu aruncand, razand, pisica moarta in bratele lui Victor Ponta: „sunteti premierul desemnat sa formeze un nou guvern, fiind si singura propunere a partidelor”. Iar Victor Ponta s-a repezit cu lacomie sa inghita nada. De buna voie si nesilit de nimeni.  Desi mai fusese tentat odata.
29.A inceput masacrarea Legii Educatiei Nationale. Modificarea Legii Educatiei goneste studentii din universitati private care s-ar putea desfiinta peste noapte Abia a trecut un an de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale (LEN) ca se si inregistreaza modificari esentiale ale acesteia, aprobate in Senat, ieri 23 aprilie... Miza schimbarii, subtil infasurata in staniolul "intaririi autonomiei universitare" este urmatoarea: In actuala LEN se spune ca patrimoniul universitatilor private revine fondatorilor. Fondatorii sunt, acum, fundatii. Iar potrivit legii fundatiilor, in caz de dizolvare a fundatiilor, patrimoniul acestora revine statului sau altor fundatii cu obiect de activitate similar.
30.Invatamantul are Cod de Etica. Si ce daca? A ap��rut în dezbatere public�� Codul de Etic�� pentru Înv������mântul Preuniversitar. Au mai fost prevederi legate de etica meseriei de dasc��l ��i în alte acte normatice anterioare. ��i ne g��sim acolo unde suntem ast��zi cu educa��ia. Pentru c�� nu de legi ��i norme am dus lips�� ci de impunerea aplic��rii lor. S�� vedem dac�� sunt ��anse ca dup�� promovarea noului Cod de Etic��, educa��ia s�� nu mai fie locul unde nimeni nu r��spunde de nimic.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by