Articole scrise de Stefan Vlaston


1 - 30 din 269 rezultate
1.De ce este nevoie de o noua paradigma curriculara? S-a incins discutia privind o noua constructie curriculara pentru clasele V-VIII si ca unul care a contribuit la consultarile asupra acestei teme ma simt obligat sa fac unele precizari. Propunerea grupului celor sase membri (intre timp opt) are caracter de recomandare, nu de decizie.
2.Semnificatiile scandalului fraudei de la Bacalaureat Toate fraudele din anii anteriori si de anul acesta au fost descoperite de catre procurori si ofiteri de politie. Niciodata de inspectori si/sau Corpul de Control al Ministrului Educatiei. Mai mult, aflam din referatul procurorilor ca inspectori, inclusiv sefa Inspectoratului Sector 6 erau la curent cu pregatirea fraudei si au participat la ea prin „aranjarea” componentei Comisiei de Examen si a echipei de supraveghetori.
3.Argumente pentru trecerea clasei a IX-a la gimnaziu Legea Educatiei Nationale prevede ca peste trei ani clasa a IX-a sa treaca la gimnaziu, prevedere pe punctul de a fi schimbata de catre actuala guvernare la initiativa ministrului Remus Pricopie. Iata care au fost argumentele trecerii clasei a IX-a la gimnaziu. 1. La trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a la liceu, circa 16% dintre absolventii clasei a VIII-a, in special din rural, renuntau la scoala pentru ca familiile lor nu aveau banii necesari pentru deplasarea si/sau cazarea la oras unde se afla liceele.
4.Uite bacu’, nu e bacu’ Am mai scris ca ideea bacalaureatului profesional pleaca de la  premisa , proasta, ca e suficienta o hartie, denumita pompos "bacalaureat profesional",  pentru ca elevii sa aiba acces automat in piata muncii. Nimic mai fals. Angajatorii privati, caci doar de ei putem vorbi acum cand statul a iesit din piata muncii ca principal angajator,  sunt interesati de ce stie sa faca un candidat la un job, nu de ce diplome are prin buzunare.
5.Bacalaureatul Profesional, o noua forma fara fond? Se amplifica discutia referitoare la Bacalaureatul Profesional (BP), sa vedem ce se vrea sa fie si ce va fi, in realitate. In asteptarea includerii, la Senat, a unei prevederi legislative privind acest tip de bacalaureat, s-a si amanat publicarea metodologiei pentru derularea examenului de bac 2013, o incalcare a Legii Educatiei Nationale, care prevede ca termen maxim pentru emiterea acestei metodologii data de 1 septembrie, socotita a fi inceputul noului an scolar.
6.Educația în faliment. Ce-i de făcut? Într-un articol anterior, am explicat de ce școala este în faliment Tinerii fug de școală Aceasta-i prima constatare. Si nu din cauza decredibilizării școlii de către rău-voitori, ci pentru că școala le dă doar diplome, nu și abilități, competențe, cerute în piața muncii. Toate cântecele de sirenă ale dnei Andronescu, cu bacalaureat diferențiat, cu subiecte adecvate, nu inadecvate cum au fost cele de la recentul examen, îi lasă rece pe tineri.
7.Bacalaureat 2012: oglinda unui faliment Iata, pentru inceput, o suită de rezultate, obtinute aleatoriu dintr-o lista mult mai lungă, nepublicată si care nu va fi publicată. Cifrele reprezinta elevi admisi la examen/total elevi prezentati: Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj 5/114Colegiul Tehnic Anghel Saligny 6/294Colegiul Tehnic Carol  I  13/370
8.Un semnal adresat premierului Victor Ponta, in legatura cu un nou, posibil, caz de plagiat. Pentru a feri Guvernul Romaniei de un nou posibi scandal de plagiat, de tipul celui in care a fost implicat Ioan Mang, semnalez premierului Victor Ponta un articol mai vechi, pentru a dispune verificari temeinice. In articolul „Cati Andronescu a mosit un plagiat” , publicat de Iuliana Gatej in Cotidianul la 27 noiembrie 2006, se spune:
9.Premierul Romaniei, un om fara onoare si fara rusine “Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European.  Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!”, a declarat Victor Ponta la Bruxelles potrivit unui comunicat al PSD. Aceasta este reacția premierului României, după un scandal imens, internaționalizat între timp. Si după declarația dată ziarului EL Pais, că dacă se va demonstra plagiatul, va demisiona. S-a demonstrat.
10.Liviu Pop, un ministru fara rusine Dupa schimbarea Consiliului National de Etica, cu oameni "garantati" Andronescu, condusa de un subaltern al acesteia, soarta plagiatului lui Victor Ponta se mutase la CNATDCU, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor, Certificatelor Universitare, condus de Marius Andruh, o somitate internationala in domeniul domniei sale.
11.Corectarea la romana, o furtuna in paharul incompetentei Am așteptat să se ajungă la o soluție, pentru a analiza cazul penibil al corectării tezei de la limba  și literatura română de la Evaluarea Națională. Au mai fost astfel de cazuri. La gramatică, mai ales, nu este ca la matematică, 2+2=4. Sunt nuanțe, sunt controverse, care merg până la Academia Română, de se contrazic și academicienii între ei.
12.Scrisoare deschisa adresata dlui Prim Ministru Victor Ponta Ne aflam intr-o situatie imposibila, in care ochii intregii lumi sunt atintiti asupra Romaniei. Intr-un context rusinos, nu de mandrie. Dincolo de acuzele dv. cu „atacuri urate si murdare” sta fapta in sine, recunoscuta si de dv.: ati plagiat zeci de pagini fara a respecta cutumele internationale in materie de citare. Scuza ca in 2003 nu erau in vigoare este ridicola.
13.Se mentine prapastia intre scoala si piata muncii A aparut broșura admiterii la liceu, editată de Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti (aici) Din păcate se păstrează aceeași prăpastie între școală și piata muncii,  când raportăm aceste cifre la structura pieței muncii. Singura scuză a păstrării acestei discrepanțe uriașă rezultă din opțiunile părinților, care visează, în continuare, cariere de „boieri” pentru copiii lor. Că destul au tras ei la șaibă.
14.Fostul Consiliu de Etica schimbat la cateva ore inaintea unui vot in cazul Mang Nedrepte si denigratoare declarații a făcut ministrul Liviu Pop la adresa fostului Consiliu de Etică, schimbat într-o singură zi, vineri 8 iunie. Conform declaratiei ministrului, Consiliul de Etica a fost schimbat pentru „incompetență crasă, din 50 de dosare inregistrate a solutionat doar unu, iar restul de 13 au fost redirectionate. Lasa ca nu ies nici la socoteala, dar ce pretentii sa ai de la un ministru profesor de matematica.
15.Plagiatori, dormiti in pace! Ministrul Liviu Pop lucreaza pentru voi! Dupa schimbarea rapida a sefului ANCS, (Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica), Dragos Ciuparu, un cunoscut cercetator, cu o carte de vizita internationala impresionanta (indice Hirsch 22) cu specialistul in cazane de abur Tudor Prisecaru (indice Hirsch 2), a venit randul Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, (CNECSDTI) pe scurt, Consiliul de Etica.
16.Domnule Prim Ministru Victor Ponta, ați greșit și cu al III-lea ministru al Educației! Pe zi ce trece acțiunile ministrului Educației, Liviu Marian Pop, capătă aspecte comice dacă n-ar avea consecințe nefaste asupra sistemului de învățământ. Foarte activ, nu trece zi fără să ne uimească cu noi inițiative și măsuri, de a ajuns să ocupe toată agenda societății, umbrind chiar si campania electorală. Dacă o face intenționat sau nu, rămâne să decidă cititorii.
17.Bacalaureatul, din scandal în scandal. Cine-i de vină, ce este de făcut? Anul acesta avem o premieră, legată de bacalaureat. Scandalul de la bacalaureatul „olimpicilor”. Vorba vine, doar vreo 108 sunt în loturi olimpice, 47 olimpici la altceva decât sport, diferența până la 880 sunt sportivi de ocazie, adică ocazia de a păcăli examenul de bacalaureat. La acest examen, organizat en avant, pentru a da posibilitatea celor angrenați cu adevărat în competiții exact în perioada bacalaureatului obișnuit, exigența era minimă, să nu „tăiem” aripile vârfurilor României, care nu sunt experți chiar la toate materiile.
18.Sindicatele conduc invatamantul Tupeul și aroganța guvernanților încep să depășească limita suportabilului. Toată lumea, mai puțin sindicatele,  a salutat OM dat de ministrul Daniel Funeriu și alți miniștri, prin care cotizațiile membrilor de sindicat nu se mai opreau pe statul de plată. Ce obligație are statul să joace rol de casier sindical, să le trimită lunar în conturi milioane de euro? Fără comision, fără vreun interes, altul decât acela de a le capta bunăvoința, să nu facă  greve și manifestații? 
19.Guvernul Ponta a decis: reincep sa duduie fabricile de diplome universitare Incet, incet ne intoarcem la situatia anterioara adoptarii Legii Educatiei Nationale. Ultima isprava a guvernului Ponta este marirea cifrelor de scolarizare platite de la buget pentru fabricile de diplome, comparativ cu proiectul lasat de guvernul anterior, aproape de cifrele existente in anii din urma.
20.Politizarea educatiei continua In ciuda apelului de zilele trecute, constat ca politizarea educatiei se adanceste, in loc sa scada. Premierul Victor Ponta, ingrijorat de soarta examenelor nationale, bomba cu efect imediat, a facut declaratii la Ministerul Educatiei, declaratii ce merita a fi comentate. Sa incepem cu lucrurile pozitive spuse, sper ca si transpuse in practica: se mentine supravegherea video la bacalaureat, ba chiar se extinde si la testarea nationala, extindere prevazuta de altfel de fostul ministru, Daniel Funeriu, prin OM de organizare a testarii nationale.
21.Ministru pentru cel mult 45 de zile Recentul scandal pentru scaunul „electric” de la educație a arătat forța opiniei publice, a ONG-urilor și a presei. Acest torent a măturat doi miniștri, făcuți sau doar propuși, în doar 10 zile. Și nu oricum, ci prin frângerea voinței orgoliosului Victor Ponta. Care a cedat fără să mai aștepte verdictul Academiei Române, văzând uriașele pierderi de imagine suferite. Posibil și la presiunea conducerilor PSD și PNL.
22.​EXCLUSIV Confirmare plagiat din partea prof. dr. Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, Haifa Israel Dl. Ioan Mang sfideaza opinia publica, sfideaza bunul simt si incearca sa prosteasca in fata o intreaga comunitate academica, o tara intreaga: "nu a copiat, nu a plagiat, legea lui Ohm e aceiasi". Mai  jos va prezentam: Informarea adresata domnului profesor Eli Biham pentru un articol plagiat in cvasi-integralitate - altul decat prezentat ieri de Emil Boc si apoi raspunsul dansului.
23.Scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, referitor la ministrul educatiei Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta Vă semnalăm situația gravă creată prin suspiciunile de plagiat ce planează asupra unor lucrări  avându-l autor pe actualul ministru al educației, Ioan Mang.Am reținut cu satisfacție declarațiile dv. din prima sedință de guvern: „voi lua măsuri ”neplăcute” sau ”dureroase” față de cei care au o problemă de integritate”,  dorim să le vedem și puse în aplicare.
24.Sesizarea Consiliului National de Etica referitor la o posibila situatie de plagiat De salutat declaratia ministrului Educației, Ioan Mang, conform căreia „daca voi fi acuzat de plagiat, voi demisiona”. Există, intr-adevăr, suspiciuni de plagiate comise de catre  domnia sa, cuprinse în sesizarea către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, pe care am trimis-o astăzi la Consiliul prevăzut de lege să analizeze și rezolve astfel de sesizari.
25.Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei, in legatura cu neacceptarea dnei Corina Dumitrescu ca ministru la Educatie. Desemnarea dnei Rector Corina Dumitrescu pentru postul de Ministru al Educatiei depaseste cu mult granitele tolerantei, chiar si pentru politica damboviteana.- Greselile de gramatica din propriul CV o discrediteaza in ochii elevilor, carora le va pretinde sa scrie corect la examenele nationale si in textele obisnuite din activitatea zilnica.- Dna Rector Corina Dumitrescu este in conflict de interese evident, universitatea pe care o conduce avand pe rol un proces cu Ministerul Educatiei.
26.Programul de guvernare al USL. Capitolul Educatie Curiozitatea m-a dus direct la capitolul Educație al programului de guvernare al USL, pag. 44-46. Primul lucru care m-a lăsat fără grai: „Finalizarea procedurilor parlamentare pentru Codul Educației ” Codul Educației, pentru cine nu știe, a fost varianta Ecaterinei Andronescu la Legea Educației Naționale (LEN,) bazată pe lucrările comisiei Miclea și pusă în operă de ministrul Funeriu, cu binecuvântarea Curții Constituționale. Acest Cod al Educației a rămas în nelucrare la Senat, cu toate eforturile parlamentarilor PSD și, parțial PNL de a-l promova, peste și la concurență cu LEN.
27.Invatamantul romanesc condus de universitatile private Uluitoare desemnarea rectorului unei universitati private drept ministru al educatiei! Se stie lupta acerba a acestor universitati pentru studenti platitori de taxe din care patronii lor s-au imbogatit, si-au ridicat sedii si cladiri impresionante, pe care le pot vinde cand doresc, daca legea recent trecuta prin Senat va fi promulgata. Si asta in ciuda faptului ca n-au functionat in regim de societati comerciale ci de institutii de interes public, fara sa plateasca la stat taxe, impozite si TVA.
28.Capcana in care a cazut Victor Ponta Multora nu le-a venit sa creada cand l-au vazut pe presedintele Basescu aruncand, razand, pisica moarta in bratele lui Victor Ponta: „sunteti premierul desemnat sa formeze un nou guvern, fiind si singura propunere a partidelor”. Iar Victor Ponta s-a repezit cu lacomie sa inghita nada. De buna voie si nesilit de nimeni.  Desi mai fusese tentat odata.
29.A inceput masacrarea Legii Educatiei Nationale. Modificarea Legii Educatiei goneste studentii din universitati private care s-ar putea desfiinta peste noapte Abia a trecut un an de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale (LEN) ca se si inregistreaza modificari esentiale ale acesteia, aprobate in Senat, ieri 23 aprilie... Miza schimbarii, subtil infasurata in staniolul "intaririi autonomiei universitare" este urmatoarea: In actuala LEN se spune ca patrimoniul universitatilor private revine fondatorilor. Fondatorii sunt, acum, fundatii. Iar potrivit legii fundatiilor, in caz de dizolvare a fundatiilor, patrimoniul acestora revine statului sau altor fundatii cu obiect de activitate similar.
30.Invatamantul are Cod de Etica. Si ce daca? A apărut în dezbatere publică Codul de Etică pentru Învățământul Preuniversitar. Au mai fost prevederi legate de etica meseriei de dascăl și în alte acte normatice anterioare. Și ne găsim acolo unde suntem astăzi cu educația. Pentru că nu de legi și norme am dus lipsă ci de impunerea aplicării lor. Să vedem dacă sunt șanse ca după promovarea noului Cod de Etică, educația să nu mai fie locul unde nimeni nu răspunde de nimic.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by