Articole scrise de Sorin Ionita


1 - 30 din 100 rezultate
1.Žižek vs Peterson, sau măcelul ideologic care n-a mai fost Aveam o bănuială de cum va decurge alaltăieri “dezbaterea secolului” despre Marxism vs Capitalism, adică cea între Slavoj Žižek (un fel de Ţuţea marxist, histrionic, exhibiţionist, vedetă a campusurilor şi conferinţelor publice) şi Jordan Peterson (autor de self-help books cu vagi idei de conservatoare, dar pe care stânga radicală îl denunţă drept fascist sub acoperire, după cum îi e obiceiul cu tot ce cade la dreapta de centru), anunţată ca mare încleştare ideologică.
2.Învăţăturile înţeleptului Plahotniuc pentru cumătrul său Dragnea. Sau cum să conduci o ţară cu mai puţin de 20% din voturi Preaiubite cumetre, ştii că nu-s prea îndemână cu scrisul, dar mă ajută unul cu barbă de la Publika, nu-ş cum îl cheamă, să-ţi trimit nişte sfaturi din alegerile noastre moldovineşti. Tu termină acolo la tine ce-ai început, că trebuie de speriat straşnic biznisul cu taxe şi reguli trăznite, să le intre la tăţi în cap cine-i jupânul. Iar apoi trebuieşte de adus şi aurul ţării acasă din ofşorul de la Londra, o idee isteaţă şi populară la noroade suverane ca ale noastre, din ce zic consultanţii lui Finkelstein (plus că în felul ăsta e mai aproape de Crimeea, ca să nu zic Tiraspol, unde am eu nişte druji; dar asta vorbim noi cu altă ocazie)
3.In apărarea Facebook. Oarecum… Săriţi, Facebook (sau Google, YouTube, Twitter etc) sunt de fapt corporaţii care fac afaceri profitabile în industria de reclamă, cu un model de business carete face să petreci cât mai mult timp la ei în reţea. Adică “engagement maximization”, în technospeak. Conţinutul se subordonează acestui scop. Oh my God, bătrânii rechini din mass media tradiţionale dau ochii peste cap, e prima oară când aud aşa ceva!
4.Iarna dictatorului de mucava, cu copiuţe de la Chişinău şi Budapesta Pentru că timpul i se împuţinează, deodată cu majoritatea parlamentară, Dragnea a ales ziua simbolică de 16 decembrie, când pornea revoluţia română la Timişoara în ’89, pentru a organiza un bizar team-building de partid (adică USL, incluzând şi apendicele Tăriceanu). Rostul a fost să culmineze cu un discurs-fluviu televizat, a la Hugo Chavez şi alţi demagogi sud-americani, evident pregătit din timp şi nu de echipa provincială Buşcu-Dinescu de la Scroviştea. Discursul marchează deschiderea anului de campanie 2019, cu parlamentare dar mai ales prezidenţiale, ce va fi de o virulenţă şi francheţe anti-UE cum n-am avut încă.
5.Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav? Am zvârlit ieri o postare pe FB despre celebrul, de-acuma, filmuleţ paseist-propagandistic plătit şi asumat de guvernul României. Aşa cum au făcut şi alţii zilele astea, luându-l la mişto, pe bună dreptate. Filmul e nărod în concepţie şi ton, fiind presărat şi cu fake news vizibile: nu-i adevărat că Poenaru a inventat stiloul; nu-i adevărat că Vlaicu a fost primul om zburător cu un aparat mai greu decât aerul; şamd. Lucrurile puteau rămâne aici, la acest nivel de provincie complexată
6.Ce e de înţeles din achitarea lui Gutău: un studiu de caz în fake news şi manipulare Pe scurt, că să mai risipim ceaţa: primarul Gutău şi viceprimarul Dicu (Rm Vâlcea) au fost reţinuţi de DNA în 2006, judecaţi pentru corupţie, achitaţi de instanţele inferioare şi condamnaţi de ICCJ. După ispăşirea pedepsei (redusă, adică a fost eliberat condiţionat după un an şi ceva) Gutău a fost reales primar în 2016. Intre timp a obţinut la CEDO decizia că în acest dosar al său s-au comis erori procedurale, încălcându-i-se dreptul la un proces corect. ICCJ revine în 2018 asupra subiectului, constată că aşa e şi îl achită pe Gutău.
7.De ce au fost învinşi Dragnea şi BOR la vot Dragnea, BOR şi avangarda sa de militanţi ortodox-baptişti (Coaliţia pentru Familie) au fost urmaţi doar de 20% din poporeni în aventura politică din weekend. Este un eşec spectaculos şi evident neaşteptat pentru ambele culte, dar cu atât mai şocant pentru ierarhia ortodoxă, neobişnuită să se confrunte transparent cu opinia publică. S-a întâmplat în condiţiile în care 89% din populație se declară credincioasă, România fiind singura țară din UE care apare în top 10 cele mai religioase țări din lume, potrivit raportului global „Religiosity and Atheism Index” realizat de Gallup Internationa
8.Cum se poate frauda referendumul? Trei inovaţii periculoase 1.Cine poate sesiza BEC despre fraude la referendum (la limită putând cere anularea acestuia), deoarece s-a preluat otova termenul de “competitori electorali” din celelalte legi ale votării, unde are sens – doar că în cazul acestui referendum nu e clar cine ar fi aceştia. 2. In lipsa sistemului electronic de prevenire a votului multiplu cum poate verifica un cetăţean care nu participă la vot dacă nu cumva a fost totuşi iscălit în lista electorală, deci luat în calcul pentru pragul de prezenţă?
9.Mecanismul delirului colectiv: cum s-a ajuns la referendum Cândva, prin ’30 o grămadă de ţări europene au ajuns să se convingă una pe alta că au o mare problemă care trebuie rezolvată urgent: evreii şi conspiraţia lor globală. Lucrurile au escaladat, pornind din câteva focare de agitaţie politică (Bavaria are ghinionul să rămână în istorie pentru asta), puse pe traiectorie de câţiva lideri cu charismă şi mulţimile în urale. Unii erau radicali şi la vedere, anume ăia cu soluţia finală: atât Fuhrerul care s-a pus în fruntea trendului, cât şi emulii săi est-europeni.
10.Tabăra de refugiaţi Bacău: ce s-a întâmplat Municipiul reşedinţă de judeţ Bacău arată de o săptămână ca o tabără de refugiaţi sirieni: se dă apă la lume cu cisterna, şi potabilă şi nepotabilă. De ce, a fost vreun cutremur catastrofal, vreun război, vreun uragan? Nu domnule, s-a defectat o ţeavă recent făcută pe bani europeni, dintr-o eroare gravă de construcţie. Am căzut aici fix pe micul secret al României, o problema chiar mai gravă decât războiul civil pe justiţie declanşat în 2007.
11.Umbra lui Dragnea … După condamnarea în primă instanţă a lui Liviu Dragnea în al doilea dosar penal, intervenită oricum târziu, după tergiversări şi tertipuri avocăţeşti, iată că apar dubitativii, ezitanţii, cei care văd trei feţe ale unei probleme care are doar una, etc. Ei nu sunt neapărat PSD-işti şi aduc două argumente: 1. Vai, e un caz minor: Dragnea, primus inter pares între preşedinţii de judeţ, a mânărit două angajări la asistenţă socială. Pe bune?
12.Scandalul Facebook-CA: i-a păcălit şmecheraşul rus Aleksandr Kogan pe toţi? Părerea mea e că da, măcar parţial. Aflăm din depoziţiile de ieri ale lui Zuckerberg că iată, omul a mai vândut baza de date şi altora, nu doar lui Cambridge Analytica. Dar asta nu e tot; nu e nici măcar partea cea mai interesantă. Ce a făcut Kogan de a ajuns vedetă internaţională? Simplu: a inventat un clickbait şi i-a dat drumul să circule pe FB. Adică genul ăla de chestionar cu poze în care intrăm toţi şi clicăim la oha, de amuzament, în momentele când n-avem chef de muncă iar creierul mare ia o pauză.
13.Protocoalele înţelepţilor SRI Problema de reflectare şi dezbatere publică a protocoalelor procuratură-SRI e aceeaşi pe care o avem în ultimii ani pe orice subiect serios, după ce s-a declanşat Marele Război Civil Românesc pe tema anti-corupţie. Adică de pe la începutul lui 2007, la intrarea în UE, când tabăra anti-modernizare a văzut că nu mai e nevoie să păstreze aparenţele de ochii Comisiei şi a lăsat chiloţii în vine.
14.Traiasca Romania decolonizata! Cati bani UE pierdem in Anul Centenarului Am zis ca stam prost cu absorbtia, ceea ce e o exagerare: practic ea nu exista. Cresterea economica actuala, buna, proasta cum e, se face in conditii de absorbtie virtual 0%. In sultanatul Dragnea, Autoritatile de Management se afla stranse la MDRAP, care in mod normal trebuia sa aiba doar Dezvoltarea Regionala (adica POR), urmand ca de ele sa se ocupe gospodareste dna Shhaideh. Poate ca inca o face, cine stie? Nimeni n-a intrebat-o. Portofoliul Fondurilor UE era o cochilie goala inca de cand fusese dat Rovanei Plumb sa se joace cu el prin curte; dupa ce si ea a fost zburata, ma indoiesc ca stiti cine e titular acolo.
15.Succesul istoric al Romaniei si al tranzitiei post-comuniste in general Sa vorbim un pic de bine, macar azi, ca prea criticam mereu si tot, cum se plang unii. Deci da, nu doar ca Romania e un proiect post-imperial de succes in Europa de est in ultimul secol si jumatate, dar participa si la celalalt succes, al tranzitiei post-comuniste, asistate de UE si SUA, dupa cum o arata graficul de mai jos. Rar in istorie avem asemenea exemple de progres rapid si consistent intr-o intreaga regiune, adica de ajungere din urma a nucleului dur al lumii libere si prospere: in cazul nostru, Europa de vest.
16.Reteaua Soros sau reteaua Putin? Tot umbland prin tari straine, aflu cu intarziere ca acasa s-a activat iar A3 pe subiectul "reteaua Soros" si arunca cu rumegus agitprop la gramada in ONGuri, inclusiv in colega mea Laura Stefan etc. Am fi naivi sa credem ca baietii astia lucreaza la intamplare, ca ii apuca pe ei asa deodata sa ancheteze un subiect, ceea ce presupune efort, fara legatura cu ce se mai intampla prin jur.
17.Adevaratul conflict de la spitalul Colentina si ce e de facut A trecut si momentul Colentina, cu demisia celor doi tineri neurochirurgi si incercarea primaritei Firea de a aplana conflictele (si aduna ceva voturi pe parcurs), dar mie mi se pare ca s-a pierdut total miza adevarata a povestii. Care nu-i simplu de inteles, pentru ca de data asta eu n-am vazut acolo vreo lupta baieti buni contra baieti rai, cavaleri contra mega-corupti, sau o chestie odioasa ca la Casa de Asigurari, cu inventarea de pacientii fictivi.
18.Butaforii politice la Chisinau: ce te faci cand iti cere Al Capone azil? Ce s-a intamplat la Tiraspol saptamana trecuta e o reeditare a Mafia Wars (disponibil si joc video), in versiunea Lucchese vs. Bonanno. Mai precis, Evgheni Sevciuk, fost presedinte al Transnistriei, cel care a pierdut alegerile din 11 decembrie (tinute deci simultan cu cele din Romania), temandu-se sa nu fie asasinat, a tulit-o dincoace de Nistru si s-a ascuns la Chisinau, fix in mijlocul republicii pe care a bestelit-o cat a fost la putere. Cine urma sa-l asasineze erau niste baieti ai firmei Sheriff Tiraspol...
19.Geniul primaritei Firea: benzile de autobuz nici nu conteaza, important e sa dansati pe muzica mea (de manele) Marea bulibaseala de ieri cu banda dedicata de autobuz in Baneasa e un perfect semnalizator politico-identitar, dand lumii ocazia sa se pronunte pro/contra fata pe temele de oras verde, transport in comun, pietonalizare, stil de viata samd. Adica sa-si reafirme tribalismele latente ale societatii post-moderne romanesti, lucru absolut firesc si de inteles: centristi vs suburbanisti, boema verde vs corporatisti, biciclisti vs burghezia auto de banlieue. Ca sa nu mai zic de reactivarea complexului polemic Cluj vs Bucuresti, care fatalmente intervine in orice dezbatere asupra calitatii guvernarii locale de la un punct incolo, are, n-are treaba
20."Pentru ca exista..." Au murit in Retezat doi alpinisti adolescenti. Dar dosarul penal deschis trebuie ca e o gluma proasta sau o formalitate in rem, dupa care va fi inchis la loc. "Cel responsabil va plati cumva" zice seful Salvamont, ca ei au dat avertismente de avalansa, ca traseele erau "inchise", ca nu trebuiau sa se duca acolo etc. Da, doar ca grupul prins de avalansa era format din alpinisti cu experienta, plus cei doi tineri care au murit, se pregateau impreuna de ture grele in munti inalti.
21.Amurgul Occidentului reloaded? Axa inchidere-deschidere inlocuieste pe cea stanga-dreapta in politica Pana la urma in alegerile din Olanda a iesit bine, asa ca scadenta se amana, insa problemele au ramas la locul lor. Se implinesc saptamana viitoare 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma iar Uniunea Europeana e mai contestata decat oricand, de la dreapta si de la stanga. Elita politica 2.0, mai lipsita de retineri verbale si de actiune decat cea precedenta, s-a suit pe valul de furie populara care, justificat sau nu, ameninta sa mature aranjamentele de prosperitate comuna construite cu greu in aceste sase decenii. Institutiile si regulile de tip liberal, adica cele care ingradesc puterea politica, fac posibila cooperarea in avantaj reciproc si previn inchiderea si fragmentarea pietelor si comunitatilor incep sa fie privite ca nelegitime.
22.Cutremuru' lu' Moise si cenzura internetului Neavand smartfon si ducandu-mi deliberat traiul zilnic neconectat in timp real la bula (ocazie pentru cineva sa ma intrebe, cand dracu' ai timp sa faci atatea chestii?), nu m-am putut panica eficient nici la cutremuru' lu Moise, nici la radiatiile lui Tolontan. Iata niste episoade pentru care vechii greci aveau un nume potrivit: hybris. Am pierdut dealtfel si ultimele cutremure, reale dar ceva mai mici, logaritmic vorbind, dormind ca un sac de cartofi.
23.Lost in translation: protestele romanesti si cum ne vede marea presa de stanga Am interactionat masiv in ultima luna cu presa globala de inclinatie centru-stanga: New York Times, The Guardian, Newsweek, RAI 1, Le Monde, Gazeta Wyborcza, etc. Am observat un reflex care la inceput m-a intrigat, dar apoi m-a amuzat: dupa ce detaliam toata istoria cu protestele din Romania declansate de incercarea de a adopta Ordonantele fatidice in 18 ianuarie, simteam nerabdarea jurnalistului sa treaca la adevaratul subiect, pentru care ma contactase.
24.Razboiul celor trei referendumuri Nu mi-e clara in momentul asta soarta bataliei politice si procedurale a referendumurilor ce se prefigureaza in Romania, prilej de mare galceava si dare in stamba pentru proceduristi si chitibusari (grosul kommentariatului). Pe fond, toate trei mi se par inutile. In general, valoarea acestui instrument de consultare directa e supraestimata - si cu atat mai mult intr-o epoca superficiala si isterica, dominata de fake news si analize post-adevarate.
25.Trumpismul soft si noua Romanie PSD-ista de Las Fierbinti As zice ca trebuie sa fim optimisti, ca altceva mai bun tot n-avem ce face, si sa vedem jumatea plina: macar in Romania a castigat trumpismul soft. Ala hard, cu spume la gura, pe cai mari prin alte parti, a ramas la noi afara din Parlament. N-a reusit decat sa-i faca nitel carare primului, cel fara spume. Hillary de Romania e praf; Sanders a facut o mare surpriza si i-a luat o treime din votanti, desi ei se asteptau vizibil sa ia mai multi, o nota de dezamagire se simte acolo.
26.Desi Dodon a castigat, Maia Sandu n-a pierdut Ca si la turul unu, diferenta intre primul plasat Dodon si urmaritoarea lui Maia Sandu s-a ingustat treptat pe masura ce treceau orele, in noaptea numararii voturilor. In final va fi undeva la 4.5%, ceea ce inseamna vreo 70.000 voturi din cele 1.6 milioane exprimate. Este o infrangere la limita, mare cat o victorie pentru candidata pro UE...
27.Donald Trump, Viktor Orban si noua era a democratiei neliberale Ce s-a intamplat in SUA e in realitate perpendicular pe dimensiunea stanga-dreapta. Daca te uiti pe primele masuri promise de Trump - renegocierea NAFTA; retragerea din acordul de liber-schimb Trans-pacific; aplicarea urgenta de tarife "ori de cate ori comertul international va afecta interesele muncitorului american"; chiar si celebrul zid la granita cu Mexicul - regasesti exact panoplia clasica a protectionismului si autarhiei, care poate fi la fel de bine de dreapta sau stanga, dupa cum liderul de partid se duce la biserica sau nu.
28.Cazul Oprea si de-pakistanizarea Romaniei ca proiect de tara Aflu ca o comisie a MapN ancheteaza zilele astea modul cum a primit generalul Gabriel Oprea cele patru stele si restul de onoruri in ierarhia militara. Foarte bine. Insa dupa cum am avut placerea sa spun aici pe scurt la TVR, este total insuficient. Cazul Oprea merge dincolo de stele de general primite pe nemerit, inaintea unor militari de cariera care si-au facut cu demnitate meseria in misiuni NATO sau UN, in actiuni de lupta sau de casti albastre - ceea ce in sine este ofensator si rusinos pentru intreaga tara.
29.Star Wars nu e arta ci ritual neolitic Cheia intelegerii fenomenului Star Wars sta in excelenta analiza a businessului studiourilor Disney din ultimul numar al Economist. De unde aflam ca modelul de business al produselor George Lucas, acum proprietatea Disney, e ca profitul sa vina 25% din filme si 75% din parcuri de distractie si vanzari de produse bazate pe filme. Cu alte cuvinte, filmul e doar o platforma grafica cu personaje si scene memorabile, cu puternic impact vizual, ce pot fi ulterior reproduse in parcuri, jocuri video si mii de alte artefacte licentiate.
30.Mesaj de 1 decembrie: pakistanizarea armatei şi serviciilor Se zice ca in Pakistan nu tara are armata, ci armata are o tara. Desigur, e un pic simplificator, pentru ca definitia include si alte institutii de forta, mai ales temutele servicii de informatii, dar una peste alta corect. Marea familie a oamenilor care umbla in uniforma cu epoleti (sau tin una in dulap) cheltuie probabil jumatate din pateticul buget de vreo 20% din PIB pe care reuseste sa-l stranga guvernul. Exact nu se poate sti, pentru ca multe activitati ale complexului militaro-economic (CME) sunt extra-bugetare.

1 2 3 4 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version