Articole scrise de Siegfried Muresan


1 - 11 din 11 rezultate
1.Care trebuie să fie prioritățile bugetului UE după criza COVID-19? Uniunea Europeană trebuie să învețe să gestioneze mai multe priorități în același timp. Înainte de criza generată de pandemia de COVID-19, toată Europa vorbea despre combaterea schimbărilor climatice și Pactul Ecologic European. Atunci am spus că este important să gestionăm această nouă prioritate a Uniunii Europene (UE) – combaterea schimbărilor climatice – fără, însă, a ignora celelalte priorități tradiționale ale UE, precum agricultura și politica de coeziune.
2.[P] Este timpul să simplificăm absorbția fondurilor europene Prioritatea Partidului Național Liberal pentru viitorul mandat în Parlamentul European este simplificarea absorbției fondurilor europene. Vrem reguli europene mai simple pentru ca micii investitori și autoritățile locale să aibă aceleași șanse de a atrage bani europeni, la fel ca marii beneficiari de fonduri UE.
3.Cum trebuie să răspundă România la discursul Angelei Merkel privind viitorul Europei Discursul cancelarului Angela Merkel de miercuri de la Reuniunea Grupului PPE din München a însemnat un nou pas important în dezbaterea privind reforma Uniunii Europene. Cancelarul Germaniei a avut poziții ferme pe cele mai importante teme de discuție și pot spune că a venit cu un răspuns consistent la discursul privind viitorul Europei susținut de președintele Franței, Emmanuel Macron, toamna trecută la Sorbonna. Este clar că marii lideri europeni au început deja să lucreze la reformarea Europei. Guvernul României trebuie să aibă la rândul lui propriile răspunsuri la temele principale de dezbatere privind reforma UE. Dar cum trebuie să răspundă România și, mai mult, ce teme noi trebuie să aducă țara noastră la masa discuțiilor?
4.Ce fonduri europene va primi România după 2020. Partea I – fondurile structurale și de coeziune Comisia Europeană a propus, în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027, o creștere cu 8% a fondurilor europene structurale și de coeziune pentru România, față de cadrul financiar actual. Vorbim de o creștere de la 25,2 miliarde de euro, la 27,2 miliarde de euro generată, în special, de schimbarea metodologiei de alocare a fondurilor pe care o propune acum Comisia. Dincolo de bucuria sinceră că România va primi mai multe fonduri europene, aceasă propunere arată, la o analiză mai profundă, că țara noastră mai are mult de recuperat în ceea ce privește apropierea economică cu celelalte state membre UE.
5.UE si propaganda rusa: cum luptam cu dezinformarea din presa si retelele sociale Uniunea Europeana (UE) este obligata sa-si seteze ca prioritate pentru urmatoarea perioada, alaturi de prioritatile actuale de crestere economica si siguranta a cetateanului, si combaterea mai ferma a propagandei antieuropene venita din afara Uniunii, in special dinspre Federatia Rusa. Altfel, riscam ca tot efortul nostru de a continua proiectul de integrare europeana care aduce atatea beneficii pentru cetatenii nostri sa fie subminat de norul de manipulare venit dinspre Est si care este intens propagat de presa si de partidele eurosceptice prietene ale Kremlinului. De aceea, am propus, miercurea trecuta, in Parlamentului European, un proiect-pilot finantat din Bugetul UE pentru anul 2018 care sa combata propaganda si actiunile de dezinformare ale Federatiei Ruse prin presa si prin retelele sociale in statele membre si in cele din Vecinatatea Estica, in special Republica Moldova, Ucraina si Georgia.
6.Cum construim Europa de maine Uniunea Europeana a trecut, de-a lungul ultimilor ani, prin cateva crize. Oamenii asteapta o Uniune Europeana capabila sa faca fata crizelor cu care ne confruntam, fie ca acestea sunt de natura economica, de securitate, de politica interna sau externa. Asa am ajuns sa ne aflam astazi in fata unui moment decisiv: mergem catre o Europa tot mai putin capabila de a reactiona la crize sau pornim un proces de reformare a Uniunii Europene, o imbunatatim structural si institutional astfel incat sa poata raspunde problemelor si asteptarilor cetatenilor sai. Aceasta este si tema principala a Congresului PPE, cea mai mare familie politica din Europa, congres care se va desfasura miercuri si joi in Malta.
7.Despre Starea Uniunii Europene, incotro ne indreptam si ce trebuie sa faca Romania Presedintele Juncker si-a inceput discursul cu prezentarea unui mare adevar, dar pe care, in ultima perioada, multi politicieni il ignora: sunt 70 de ani de cand s-au creat primele institutii care astazi alcatuiesc Uniunea Europeana (UE) si tot 70 de ani de cand in Europa este pace. Datorita UE, Batranul Continent isi traieste cea mai lunga perioada fara razboaie, dar cu o dezvoltare si o prosperitate continua si neegalata in istoria lui zbuciumata. Oamenii calatoresc liber in Europa, locuiesc, traiesc si muncesc oriunde doresc.
8.Cum aparam politica de coeziune a Uniunii Europene In timp ce Bruxelles-ul pare un camp de batalie pregatit pentru marea infruntare - revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) al Uniunii Europene (UE) 2014 - 2020 pentru a raspunde provocarilor ridicate de valul de refugiati - autoritatile romane trebuie sa stie clar ce obiective au, cine ne sunt aliatii, care sunt riscurile si sa fie pregatite pentru negocierile care vor urma.
9.Fondul European pentru Investitii Strategice - o sansa pe care Romania nu-si poate permite sa o piarda La sfarsitul anului 2014 decalajul de investitii in economia Uniunii Europene (UE) atinsese un nivel ingrijorator de circa 800 de miliarde de euro. Un decalaj de o asemenea amploare inseamna infranarea cresterii economice, scaderea locurilor de munca si duce, per ansamblu, la instalarea unui climat de instabilitate economica. Cu toate ca exista o mare nevoie de investitii in tarile Uniunii Europene, acestea nu-si permit sa aloce bani din bugetele publice pentru relansarea economica din cauza nivelurilor ridicate ale datoriei publice si ale deficitelor bugetare cu care se confrunta.
10.Vrem o clasa politica noua - cu ce incepem? Romania va fi mai castigata acum cu un guvern condus de un tehnocrat. Peste un an vom alege un nou parlament, mai bun decat cel de acum, care sa voteze un guvern politic, dar credibil si competent. Mai mult, anticipatele duc la instabilitate, pe cand un prim-ministru tehnocrat se poate apuca imediat de treaba. Romania are nevoie cat mai repede de instalarea unui guvern competent, credibil, condus de un prim-ministru tehnocrat. De ce repede? Fiindca instabilitatea politica prelungita duce la instabilitate economica de pe urma careia vor suferi tot oamenii.
11.Grecia - situatia se complica La sapte ani de la inceperea crizei economice si financiare globale, Grecia si Europa trec acum prin momente istorice. Decizia Uniunii Europene de a ajuta Grecia si pe toate celelalte state din zona euro aflate in dificultate a fost una corecta. Acest ajutor a permis stabilizarea si intarirea zonei euro si a permis tarilor in dificultate revenirea la crestere economica. Toate statele din zona euro, in afara de Grecia, vor avea crestere economica in 2015. Irlanda si Portugalia au incheiat cu succes programele de asistenta financiara cu creditorii internationali, au recastigat increderea investitorilor si acum se imprumuta singure, la dobanzi foarte bune, pe pietele internationale.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by