Articole scrise de Sever Voinescu


1 - 30 din 38 rezultate
1.In sfirsit, renaste raul cel mai mic. DA! Cit de putin ne trebuie ca, vorba bardului, sa schimbam iarna vrajbei noastre in plina vara? Sa recapitulam: 25 mai, ziua catastrofei. Nu era nici neasteptata, nici nemaiintilnita. Ni se intimplase la fel in decembrie 2012 si ne-o anuntasera sondajele. A urmat ziua deznadejdii, in care am asistat indurerat la comedia sfisietoare a negarii de dupa catastrofa: "Nu e adevarat ca PSD este partid de 40%! Alegatorii lui Diaconu nu sint manipulati de Antena 3! Toate partidele unite au mai mult decit PSD! Chiar daca PSD a cistigat, Ponta a pierdut! De fapt, si PSD a pierdut! Sa nu credeti Antenele care spun ca au cistigat, nu, de fapt au pierdut si le e frica!" strigau, pe unde apucau, cei la fel de suparati ca si mine.
2.Despre puterea PSD. Unde se intilnesc dnii Antonescu si Blaga. Ce ne facem? Intr-un interviu dat site-ului ziare.com zilele trecute, dl Crin Antonescu se intreaba, retoric si insinuant, ce s-a ales din 10 ani de regim Basescu de vreme ce PSD este acum mai puternic decit era in 2004. Imprevizibilul presedinte liberal vrea sa spuna ca noua vigoare a urmasului Partidului Comunist  este rezultatul unor greseli ale dlui Traian Basescu. Sa privim in urma. PSD nu a trecut niciodata de 40% in Romania, din 1992 pina azi.
3.Seful opozitiei In termenii parlamentarismului britanic, liderul opozitiei este seful partidului cu cei mai multi parlamentari care nu se afla la guvernare. Incepind de ieri, dupa aceasta regula (nu discut acum cit este ea de legitim transferabila in sistemul nostru), Crin Antonescu este liderul opozitiei. Evident, cei care au inteles exact cit de nociv a fost Crin Antonescu in alianta sa cu Victor Ponta, nu se vor impaca cu treaba asta. Vor protesta, vor nega, vor sari ca arsi. Pentru multi alegatori, a fi  liderul opozitiei presupune un anume standard de moralitate politica ¬ mai precis, macar cu o treapta mai sus decit cel a guvernului.
4.2014 - Desprinderea continentelor, reasezarea apelor si reconfigurarea peisajului in politica romaneasca In viata, nu zici "hop!" pina nu sari, in sport nu zici ca se termina pina nu se termina si in politica nu zici ca se intimpla pina nu se intimpla. Toate aceste indemnuri la prudenta si-au vadit de prea multe ori intelepciunea ca sa le putem ignora fara riscul de a comite ori de a spune o prostie. Pe de alta parte, prudenta nu te opreste sa vezi semnele prevestitoare - dimpotriva, chiar te indeamna sa le vezi si sa te pregatesti pentru momentul sariturii, al terminarii ori al intimplarii. Divortul USL se apropie.
5.La revedere! Se intampla uneori ca destinul sa iti aseze in fata optiunea de a face ceea ce spui ca ar trebui altii sa faca. Daca esti un om de onoare si poti intelege mersul lumii dupa Ecleziast, nu te poti deroba.
6.Sentimentul estival al guvernului de la umbra Privesc amuzat cum intreaga alianta PSD-PC se joaca voluptuos de-a guvernul. Par niste copii de Primaverii, proveniti din familiile nomenclaturii rosii, care se joaca de-a parintii. Nimic mai ireal, nimic mai jalnic. Seful de joc este, evident, dl Geoana. Nu conteaza ca s-a mai jucat de cateva ori de-a premierul si a ramas cu buza umflata. Omul spera, persevereaza, caci un dracusor interior ii spune ca daca te tot joci asa, neobosit, s-ar putea chiar sa se intample.
7.Being Adrian Nastase Desi multi ar crede contrariul, marturisesc ca am incercat adesea sa inteleg cum se vad lucrurile din punctul de vedere al celor cu care nu sunt de acord. Si iata ce vad, de pilda, daca ma pun in locul dlui Adrian Nastase. Vad ca, dupa ce lumea parea ca s-a asezat cu umil entuziasm la picioarele mele, pierd alegerile care trebuiau sa ma consacre definitiv in statutul de semizeu care mi se cuvine. Am pierdut alegerile pentru ca altul, cu tupeu si cu mare lipici la popor, a jucat genial in ultima secunda partitura falsificarii alegerilor si eu nu am stiut cum sa reactionez.
8.Miezul votului politic S-a tot spus ca bucurestenii voteaza politic. Asa este. Duminica,votul lor va fi inspaimantator de politic. Sa tragem linia. Ce ni se ofera? Un candidat serios si un candidat care joaca, trepidant, rolul razvratitului. Un candidat care nu a fost prins cu minciuna in aceasta campanie electorala si un candidat care a tinut-o dintr-o minciuna in alta.
9.Independentul Spre deosebire de multi prieteni, sunt gata sa cred ca dl Oprescu nu mai revine in PSD. A spus-o de cateva ori raspicat, a spus-o si in fata mea, la Grupul pentru Dialog Social, cand, intrebat pe sleau, a raspuns clar, apasat si fara alte nuantari: „Nu!“.
10.Inchiderea mintii Romaniei Un cancer perfid si tacut consuma, lent, fibra Romaniei. Mintea ei se inchide incet si sigur. Viitorul ei european, prosper si stralucitor va pavoaza o gaura intunecata.
11.De ce Oprescu si de ce nu Blaga Inca mai interesante decat sondajul dat publicitatii acum doua zile de Realitatea TV au fost comentariile auzite din tabara dlui Blaga. Sigur ca, la prima vedere, electoratul pare incoerent. Cum sa votezi cu dl Oprescu primar general exact in masura in care votezi cu PDL pentru Consiliul General? Se repeta, oare, situatia din 2000, cand poporul bucurestean a decis ca dl Basescu sa fie primar alaturi de un Consiliu General inamic?
12.Ce vrea, de fapt, dl Basescu Scriam acum doua zile ca, lipsita de dl Basescu, campania electorala lancezeste in indeterminare, validand pe cei, tot mai multi, care cred ca toti politicienii sunt o apa si-un pamant.  Iata, dl Basescu a aparut. Peisajul s-a revigorat deodata. Actorii comedioarei electorale au redevenit limbuti. Dar nu pe teme firesti campaniei electorale pentru locale, ci pe temele lansate, in stilu-i apasat, de presedinte.
13.Alegeri fara de Basescu (de Sever Voinescu)  Unii cred ca haosul politic actual, exacerbat de adrenalina electorala, este insasi normalitatea. Sa ai, intr-un judet, o alianta PNL – PD-L, in altul una PD-L-PSD si in alta parte una cat se poate de cuprinzatoare PNL-PD-L-PSD-PC-PRM-PNG, in vreme ce, la centru, prapastia dintre PD-L si PSD poate fi comparata doar cu cea dintre PD-L si PNL, pare firesc acelora care - vorba la moda printre damboviteni - cred ca in politica nu trebuie sa spui „niciodata“ niciodata.
14.Starea stangii (de Sever Voinescu) Dupa mai bine de un secol, eliberata de caracterul de clasa, a devenit Ziua Internationala a celor ce muncesc, cu subintelesul ca toti cei care muncesc, chiar daca nu sunt muncitori in sensul marxist al cuvantului, se pot simti onorati in aceasta zi. Aceasta trecere de la Ziua Internationala a Muncitorilor la Ziua Internationala a celor ce muncesc este elocventa pentru efortul de civilizare pe care stanga, mai mult sau mai putin marxizata, l-a facut in ultimele decenii, mai ales dupa prabusirea comunismului est-european.
15.M-am saturat! In campania electorala se vede cel mai bine ce parere proasta au politicienii despre electorat. M-am saturat de sondaje preelectorale. Va mai amintiti puzderia persistenta a sondajelor care aratau, cu putine zile inaintea alegerilor locale din 2004, ca dl Geoana intra „cap la cap“ cu dl Basescu in turul II si ca finala e „pe muche“?
16.Putin freudism cu dl Iliescu (de Sever Voinescu) Psihanaliza ne spune ca, in toate cazurile, creatura are complexul castrarii in raport cu autorul. Forta interdictiva a complexului oedipian produce un fel de inhibitie tematoare care sugruma comportamentul firesc. Si ucide personalitatea.
17.Solutia Comanescu Am martori: cind am aflat, vineri, despre demisia dlui Adrian Cioroianu, am pariat imediat pe numirea dlui Lazar Comanescu. PNL nu putea produce, din rezerva sa subtire, un candidat pentru functia de ministru de Externe care, pe de-o parte, sa presteze eficient ca sef al diplomatiei si, pe de alta parte, sa nu stirneasca fulgere in dealul Cotrocenilor. Pur si simplu, PNL nu are un asemenea om.
18.Polonia dezamagirii mele Jur ca acesta este ultimul comentariu pe care il scriu despre ispravile dlui Adrian Cioroianu! Sincer, m-am saturat. Dl ministru nu mai are nici un haz, iar din perspectiva comentatorului, nu mai prezinta nici un interes.
19.Afganistan, prizonierul celor 26 de democratii In Afganistan se prelungeste fara perspective un razboi care trebuie cistigat daca vrem ca NATO sa mai insemne ceva. La Riga, in 2006, NATO stia ce e de facut in Afganistan. Decidea sa apere regimul Karzai, sa antreneze, sa inzestreze si sa sprijine actiunile fortelor militare si politienesti ale guvernului de la Kabul, sa coopereze pe deplin cu toate organizatiile internationale implicate, de la ONU la Banca Mondiala, sa se concentreze pe sufocarea financiara a insurgentilor talibani, sa submineze productia de opiu, sa determine vecinii Afganistanului sa se alature acestor eforturi.
20.Un summit cu probleme Media romanesti vorbesc despre Summitul NATO in doua feluri: fie ca despre un bilci cu staif, fie ca dupa brosurile de prezentare a Aliantei. Pe de o parte, sintem prompt tinuti la curent cu sigilarea canalelor Bucurestilor, cu restrictiile aplicate sporturilor cinegetice in zilele summitului, cu numarul suplimentar de politisti care vor dirija circulatia si cu achizitionarea urgenta a unui robotel care detoneaza pachete suspecte...
21.Dl. Nastase apara democratia (de Sever Voinescu) Ochi peste cap, mine jignite, voci marete! La usa salii de plen, dl Geoana vorbea amenintator. Folosea redundant cuvintul „inadmisibil“ si anunta, cu uitatura sticloasa, ca prestatia dlui Vosganian a fost „ultima gaura“ (asa se exprima sustinatorul dlui Vanghelie!) de la fundatia acestui guvern „incompetent“.
22.Boicotam Olimpiada de la Beijing? Violentele din Tibet genereaza speculatii cu privire la Jocurile Olimpice care urmeaza sa fie gazduite, la vara, de Beijing. Ce e mai bine de facut? Intr-un interviu recent, dl Poettering, presedintele Parlamentului European, indemna liderii politici ai lumii sa se gindeasca daca e bine sa participe la deschiderea Jocurilor, dupa ce autoritatile chineze au reprimat violent manifestatii politice in Tibet.
23.Lectia. Serveste Stan. Primeste Basescu (de Sever Voinescu) Ceas adinc de seara. Antena 3. Incepe lectia de libertate. Preda omul cu laptopul, in starea lui obisnuita, de surescitare. In America, o actrita isterica a tipat intr-o emisiune tv: „Bush e un idiot! Bush e un cretin!“. Nu i s-a intimplat nimic. La Londra, cind iesea din casa, premierul Blair a fost intimpinat de cineva cu aceleasi invective.
24.Semaforul neutralitatii Moldovei (de Sever Voinescu) Cind Republica Moldova se da neutra, poti avea doua reactii: fie zimbesti si mergi inainte, fie devii melancolic si te opresti o clipa. De data asta e mai nimerita prima.
25.Victoria partidelor asupra alegatorilor (de Sever Voinescu) Algoritmul electoral care va produce Parlamentul Romaniei este foarte complicat. De ce s-or fi preferat formule alchimice, in care cifre si procente se amesteca si se distileaza prin retorte labirintice pentru a da, in final, lista celor care reprezinta poporul in forul legiuitor si nu repere simple, clare, usor de inteles pentru toata lumea, nu stiu. Fapt este ca majoritatea parlamentarilor vor fi desemnati „proportional“.
26.PSD + PNL = LOVE (de Sever Voinescu) E tot mai clar ca lumea politica romaneasca se autonomizeaza fata de restul societatii. Sint tot mai multi oameni care isi duc viata fara nici un fel de legatura cu politica; ei constituie, astazi, o imensa majoritate a „poporului“ pe care politicienii il evoca aproape mistic tot timpul, dar cu care, de fapt, nu mai au nici o legatura. O sila nesfirsita se interpune, ca un zid invincibil, intre romani si politicienii de aceeasi cetatenie. Cei mai multi iau distanta fata de politica nu pentru ca s-au plictisit, ci din ratiuni pur sanitare. Nici un om normal nu sta linga un focar de infectie.
27.Adrian Nastase: un caz de chutzpah (de Sever Voinescu) Dl Adrian Nastase a decis ca e momentul revenirii in prima linie. Prietenii sai antenistii s-au conformat, iar dl Iliescu, taticul din mantaua caruia au iesit toti, a dat semnalul in PSD: „E timpul ca dl Nastase sa revina“.
28.Prezidentiabilii (de Sever Voinescu) Pentru adversarii politici ai dlui Basescu, anul 2008 aduce o problema: gasirea unui contracandidat care sa-l invinga in alegerile prezidentiale din 2009. Cu mai putin de doi ani inaintea alegerilor prezidentiale, exista un consens printre comentatori ca, prin smircurile Dimbovitei, nu se poate identifica nici un cavaler capabil sa dea de pamint cu Zeus. Peisajul e, totusi, inselator.
29.Votul bate mapa Un nou concept-fetis strabate, solemn si greu, politica dimboviteana: mapa profesionala. Este varianta profesionala a dosarului de cadre, este varianta administrativa a dosarului de Securitate. Cind dl Basescu a vorbit despre mapa profesionala a dnei Nicolai, nu stia ce va genera. 
30.Kosovo Se inmultesc vocile critice din media romanesti la adresa politicii noastre externe in chestiunea Kosovo. Totusi, pozitia noastra oficiala mi se pare corecta. Exista insa cel putin doua intrebari foarte importante la care solutia independentei „coordonate“ (adica declarata unilateral in coordonare cu recunoasterea ei de catre mari puteri occidentale) da raspunsuri nelinistitoare. Prima: ce fel de stat va fi Kosovo?

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by