Articole scrise de Serban F. Cioculescu


1 - 21 din 21 rezultate
1.Conflictul Ucraina- Rusia și calculele celor doi președinți Moscova oprește spirala escaladării conflictului cu Occidentul, în așteptarea summitului Biden-Putin. De la finalul lunii martie și continuând cu intensitate în primele trei săptămâni din aprilie, am observat o escaladare cuantificabilă a tensiunilor politico-militare dintre Rusia și Ucraina. Rusia a invocat exerciții militare la nivelul întregii țări, conform planificării anuale, aducând în estul și și în nordul Mării Negre numeroase vase de luptă, armament și muniții.
2.QUAD vs. China – primii pași către un NATO al zonei indo-pacifice? SUA și R.P. Chineză se găsesc într-o competiție gepolitică, economică și civilizaționaltă tot mai îndârjită, iar apariția pandemiei actuale (provenită cel mai probabil de pe teritorul chinez) și efectele acesteia asupra sănătății publice și a economiilor naționale au sporit sentimentele de ostilitate reciprocă, la nivel de decidenți și desigur și în ceea ce privește o bună parte dintre cetățenii celor două mari puteri.
3.Șeful Poliției române și grija sa “omenească” (creștinească?) față de clanurile interlope: problema pervertirii contractului social într-un stat deja prea slab Un stat care impune legea doar în fața cetățenilor corecți, și a micilor infractori, a găinarilor. Așadar celor lipsiți de capacitate de ripostă (spre a nu folosi în acest context negativ termenul “reziliență”). Dar care se face că plouă când dintre blocurile gri răsar “dinozaurii”, adică drăgălașele de clanuri, iar cetățenii fug să se ascundă care pe unde pot. Mai rău, o bună parte din opinia publică e convinsă că fără protecția unor politicieni cu funcții de decizie, fără acordul tacit al poliției, aceste grupări nu ar fi atât de puternice, mai ales pe plan local.
4.Isteria virusului global, bătălia naraţiunilor despre vinovaţi, vinovăţie şi posibilele efecte în relaţiile internaţionale Echipa Trump-Pence-Pompeo ar putea împinge conflictul politic, geopolitic şi economic deja existent cu Beijingul către limite greu de anticipat. Va cere poate chinezilor, aşa cum a făcut şi în trecut, să cumpere rapid bunuri americane de 200 de miliarde USD (din care 50 de miliarde doar bunuri agricole) şi dacă aceştia nu se vor conforma (propriile firme ajungând în mare lipsă de bani din cauza crizei), ar putea decide sancţiuni, adică taxe vamale uriaşe, precum dorise să procedeze înainte să ajungă cu greu în decembrie 2019 la un prim acord de principiu cu partea chineză.
5.Pandemia și efortul de a gândi strategic: cum ar trebui să se poziționeze UE? De inevitabilitatea unei pandemii bazate pe un virus respirator se vorbea încă din anii 2005-2008, după epidemia de SARS din 2002-2003( i ), dar nu s-a anticipat adecvat în ce fel globalizarea manifestată prin circulația oamenilor pe tot globul va accelera rata infectărilor. Sau mai corect spus, chiar dacă se știa că există acest risc, măsurile necesare spre a îl anihila au fost considerate prea complexe și costisitoare.
6.ANALIZA Politica externă a UE, un vis tot mai îndepărtat: între ciocan (Trump, Putin) și nicovală (Brexit, plus disensiunile interne) Sunt multe studii bine documentate care arată că în ultimul deceniu, UE suferă serios la capitolul politicii externe și de securitate, din cauza neînțelegerilor dintre statele membre, acestea având agende și priorități naționale plasate deasupra celor europene, supranaționale. Există tensiuni între state membre dar și între acestea și instituțiile europene (Comisia Europeană, Parlamentul European etc), iar acestea sunt greu de mediat și soluționat.
7.Visul chinezesc, cultul "Regatului din mijloc" si obsesia incercuirii strategice Acum cateva zile a avut loc la Xiamen, in sudul Chinei, summit-ul anual al BRICS, grupare formata din China, Rusia, India, Brazilia si Africa de Sud, adica state cu economii emergente aspirand sa creeze o noua ordine economica. Presedintele chinez a anuntat ca tara sa va aloca 80 milioane USD pentru cooperarea economica si tehnologica, mai ales ca grupul are si o banca (Noua Banca de Dezvoltare - NDB). Nu avem o dovada clara ca chinezii ar urmari transformarea BRICS intr-o alianta militara, dar competitia la nivelul blocurilor regionale economice e tot mai dura.
8.De ce ti-e frica (nu) scapi. Erdogan, obsesia loviturii de stat si destructurarea durabila a societatii turce Recep Tayyip Erdogan este un om mai special. Sef al statului turc din 2014, ales in premiera de popor nu de parlament (dupa ce referendumul constitutional din 2007 a modificat regula anterioara), lider al celui mai puternic partid al tarii, AKP, a ajuns sa se creada omul-providenta, salvatorul poporului sau. Anii presedintiei sale au fost, e adevarat, dificili. Desi tara e in crestere economica si demografica, desi face parte din NATO si, teoretic, are sanse la integrare europeana, in realitate contextul strategic regional nu i-a fost deloc favorabil.
9.Nisa scaldata in sange: despre generalizarea terorismului islamist in Occident si posibile remedii Sunt curios ce metoda va adopta finalemente statul francez ca sa evite pe viitor asemenea tragedii. Ceva trebuie sa faca, altfel Hollande si echipa lui se vor prabusi electoral la cote greu de imaginat... Daca se arata "moale, ele se vor repeta si se vor indesi. Israelul in general darama casele atacatorilor si le muta fortat familiile din oras. Stiu ca e cam inuman dar... Am spus si o repet stiind ca risc sa par prea "de dreapta": singurul motiv care ar opri un atentator de tip lup singuratic fanatizat pe net sau in puscarie sa comita un atac e frica de a nu intra in Paradis.
10.ANALIZA Bulgarilor le cam place sa ne incurce planurile: au "comis"-o si acum 100 de ani. Viitorul nu e totusi "obligat" sa semene cu trecutul... Romania si Bulgaria sunt unite nu doar de pozitia geografica asemanatoare (amandoua in Europa de Est, cu toate ca Romania e la nord de Dunare si deci tara non-balcanica) ci si de apartenenta comuna la NATO si la UE. Teoretic facem parte, ambele popoare, din spatiul de valori europene si euro-atlantice, adica impartasim un proiect geopolitic si civilizational comun. La Est, vecinii nostri intra in tangenta cu spatiul turc, fiind ca si noi adepti ai admiterii Turciei in UE, ceea ce implicit ar consolida si zona sud-estica a NATO.
11.ANALIZA Barbaria filtrată prin tehnologie: globalizarea războaielor civile In Siria, Yemen si Libia au loc zilnic lupte feroce intre grupuri locale dar si intre luptatori straini si locanici, intre guverne si militii tribale ori religioase. Copii, batrani, femei - nimeni nu e crutat. Pe continentul "negru", Mali, Sudan si Sudanul de Sud, Republica Centrafricana, R.D. Congo trec sau au trecut prin episoade violente sau chiar prin razboaie civile extrem de sangeroase. Nici Ucraina nu a scapat inca de blestemul unei insurectii in zona de est, sprijinita masiv de Rusia vecina. Asistam in ultimii cinci ani la o adevarata cascada de conflicte civile, generatoare de victime si mari distrugeri materiale.
12.Cum se lasă Europa copleşită de anxietăţi, probleme şi adversari Pe 4 martie, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande s-au intalnit la palatal Elysee din Paris ca sa isi armonizeze pozitiile in vederea summit-ului deicisiv UE-Turcia din 7 martie privind imigratia. Intr-o atmosfera glaciala, doamna de fier a afirmat ca nu trebuie aplicate solutii unilaterale de inchidere a granitelor (aluzie clara la Austria, Ungaria, Croatia, Slovenia) iar Grecia si Turcia ar trebui ajutate la nivel european sa gestioneze situatia valului de refugiati ce nu da semne de terminare.
13.Cum ne pregatim pentru un adversar "irational". Cat de (im)previzibil poate fi liderul rus in criza ucraineana? Zilele trecute, presedintele Romaniei, aflat in fata diplomatilor romani pentru discursul anual ce clarifica marile linii ale politcii externe, a facut o declaratie surprizatoare despre criza din Ucraina si efectele potentiale asupra Romaniei: "nu avem un pericol pentru Romania in mod rational, dar trebuie sa ne pregatim si pentru irational, pentru ca acest irational se dovedeste ca poate exista." Un asemenea discurs apare mai rar la un decident politic, fiind specific, in opinia mea, expertilor in stiinte sociale (sau, in cazul nostru, in relatii internationale si studii de securitate).
14.Ucraina, taramul "fascistilor", al pro-europenilor sau al fanaticilor lui Lenin si Putin? Dupa imensa descatusare nervoasa si fizica din saptamanile trecute, cand adeptii "Maidanului" si fortele de ordine, fie ele "elita" Berkut sau simpli scutieri de duzina, s-au aflat fata in fata, s-au imbrancit, batut, stalcit si apoi chiar ucis cu munitie de razboi, acum Ucraina ar trebui sa treaca printr-o imensa usurare, cam asa cum se intampla dupa orice revolutie victorioasa. La fel am iesit si noi romanii anti-comunisti pe strazi dupa caderea regimului "rosu" sa ne bucuram de libertate, la fel au iesit libienii dupa ce au scapat de Gaddafi si irakienii eliberati din chingile lui Saddam Hussein.
15.Hezbollah, voluntar în infernul sirian şi cutremurul politic din Turcia La ora cand scriu aceste randuri (duminica seara), marile orase ale Turciei par sa fie la un pas de anarhie. Zeci de mii de tineri furiosi au ocupat strazile si lupta cu fortele de ordine aruncand pietre si cocktail-uri Molotov. Nu sunt islamisti fanatici ci manifestanti sensibili la problematica ecologica: se opun deciziei guvernului de la Ankara de a desfiinta un parc din Istanbul. Scanteia a pornit de la manifestatiile din Piata Taksim reprimate brutal de politie. Desi seamana cu revoltele din Egipt, Tunisia, Libia si Siria, desi par sa se subsumeze fenomenului numit generic "Primavara araba", aceasta este doar o impresie.
16.Lecţii din alte războaie civile pentru combatanţii sirieni Statistic, razboaiele civile au devenit mai numeroase din 1945 incoace iar dupa finalul Razboiului Rece, ele sunt in mod zdrobitor dominante numeric dar si ca durata si intensitate fata de razboaiele inter-statale. In timp ce inclestari precum cele dintre SUA si Irak (2003) sau dintre Rusia si Georgia (2008) sunt exceptii, tari din Africa, Asia dar si din Europa (Caucaz si Balcanii de Vest) s-au afundat in devastatoare razboaie civile in ultimele doua decenii. Nu stiu in ce masura rebelii sirieni care isi dau viata zi de zi pe strazile oraselor si satelor cunosc istorie si sunt interesati de comparatii pertinente.
17.Analiza UE: tot mai dificil sa obtina suficienta securitate energetica in "marele joc" al conductelor ponto-caspice Nu este un secret pentru nimeni faptul că apariţia Comunităţilor Europene a avut ca motivaţie esenţială şi energia. Actul fondator al UE este direct legat de gestionarea resurselor de energie – este vorba de Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului şi de Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Odată cu sfârşitul Războiului Rece s-au realizat progrese clare: în 1991, la Haga s-a semnat Carta Europeană a Energiei, iar la Amsterdam, în 1997, s-a lansat iniţiativa Reţelelor de energie transeuropene.
18.Amenintarile semi-previzibile ale Coreei de Nord si reactia nu chiar surprinzatoare a SUA De peste jumatate de secol. Coreea de Nord traieste doar in cercul vicios format din doua elemente specifice: teama-agresivitate. Unul dintre ultimele state comuniste ale lumii, si cu siguranta cel cu regimul politic totalitar cel mai represiv si nemilos, Phenianul are o nevoie disperata de alimente si alte bunuri din partea comunitatii internationale. Economia sa marxista, centralizata, este totalmente falimentara si o buna parte a populatiei traieste intr-o stare permenenta de infometare.
19.Românii şi complexul european Evenimentele din vara acestui an legate de tentativa coaliţiei aflate la guvernare de a îl înlătura pe preşedintele Băsescu prin orice metode şi cu orice riscuri a stârnit, se ştie, extrem de puternice reacţii vest-europene. În timp ce mulţi dintre cetăţenii care susţinuseră debarcarea preşedintelui prin referendum s-au simţit frustraţi, înşelaţi în aşteptări (a se vedea mitul politic nociv al majorităţii care chipurile „are dreptul” să facă aproape orice, că doar exprimă interesul celor mulţi şi presupus oropsiţi), cei care se situau în tabăra cealaltă sau pur să simplu doreau respectarea legalităţii şi a procedurilor democratice au mulţumit în sinea lor liderilor europeni pentru grija faţă de posibilele derapaje made in Romania.
20.Romania si Ucraina: gestionarea unei relatii dificile Acum mai multe zile, in Ucraina au avut loc alegeri parlamentare, castigate de Partidul Regiunilor al presedintelui Ianukovici (deja la putere) cu circa 34,2 la suta, urmat la mare distanta de formatiunea fostului premier (acum intemnitat) Iulia Timosenko, "Batkivsnia", cu aproximativ 22,5 la suta, si de alte partide mai mici, inclusiv cel comunist, dar si de o formatiune condusa de un excentric boxer ucrainean. Chiar daca au fost contestate de observatorii internationali din OSCE, pentru deficientele grave in organizare si "derapajele" de la regulile democratice, rezultatul lor e aproape imposibil de schimbat.
21.Poate fi Iranul o amenintare pentru Romania? Aflu adesea, cu o doză de uimire, citind în presa românească şi ascultând intervenţiile televizate ale unor analişti politici autohtoni, că Iranul este o mare ameninţare la adresa securităţii naţionale în sensul că am risca să fim atacaţi cu rachete sau loviţi indirect prin mijloace teroriste. Aşa încât consider necesar să investighez puţin relaţiile bilaterale dintre cele două state şi naţiuni.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by