Articole scrise de Renate Weber


1 - 11 din 11 rezultate
1.Un miliard de euro pentru a hrani Lumea? Omenirea trece printr-una din cele mai acute crize pe care le-a cunoscut, determinata de cresterea preturilor produselor agricole. Cu atat mai dureroasa, cu cat ea se petrece in 2008, in plina epoca a dezvoltarii tehnologice, cand, in principiu, oamenii nu ar trebui sa mai moara de foame. Totusi, asta se intampla. Zilnic, mii de persoane, in special din tari africane foarte sarace (dar nu numai), mor de foame.
2.Cui i-e frica de egalitatea de gen in politica? N-am inteles niciodata de ce femeile din lumea politica de la noi s-au impotrivit unei formule de actiune pozitiva care sa asigure prezenta lor in prim-planul scenei politice – in consiliile locale si judetene si in Parlament. Respectiv, ideea aceea a alcatuirii listelor electorale in asa fel incat femeile sa ocupe pozitii eligibile intr-o proportie nu mai mica de 30%, dar care poate merge si pana la 50%.
3.Lungul drum al drepturilor omului in Republica Moldova Subcomisia de Drepturile Omului din cadrul Parlamentului European a organizat, la inceputul saptamanii trecute, o audiere privind situatia drepturilor omului in cateva tari, printre care si Moldova. Au fost prezenti doamna Marianne Mikko, presedinta Delegatiei PE-Republica Moldova, ministrul adjunct al justitiei si cativa experti din partea unor organizatii neguvernamentale active in Moldova (asociatia "Juristi pentru Drepturile Omului", Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Amnesty International Moldova), care au prezentat rapoarte privind situatia drepturilor omului.
4.Un Parlament eficient Imaginea Parlamentului Romaniei din toti anii in care ne-am putut exercita efectiv dreptul la alegeri libere a fost constant aceea a unei institutii care nu functioneaza. Fie e prea galagioasa, fie se absenteaza, de multe ori nu e cvorum si nu se poate vota, fie se motaie, se citesc ziare, pe scurt o institutie in care nu se indeplineste mandatul pentru care alegatorii si-au trimis acolo reprezentantii.
5.Franco Frattini, de la stanga la dreapta (extrema?) “In interiorul Ambasadei italiene din Londra diplomatii trebuie sa faca fata unei mari provocari: cum sa imbunatateasca reputatia tarii lor dupa valurile de critici exprimate la nivel international, unele referindu-se la … anagajamentale Italiei fata de respectul drepturilor omului. …E guvernul [Berlusconi] condus de principii sau de populism?” Aceasta e intrebarea cu care incepe emisiunea “HARDtalk” prezentata de BBC pe 11 august 2008, realizata de reputatul Stephen Sackur, avandu-l ca invitat pe Franco Frattini, actualul ministru de Externe al lui Silvio Berlusconi.
6.Blue Card: politica de crestere economica a UE prin “brain drain”? De mai multi ani, previziunile demografice arata ca pana in 2050 populatia activa din UE va scadea cu 48-50 de milioane de persoane. Ceea ce reprezinta un real pericol pentru economia Uniunii. De prin 2005 se discuta despre posibilitatea ca UE sa-si acopere deficitul de forta de munca si sa se salveze economic prin atragerea lucratorilor cu inalta calificare din afara spatiului comunitar.
7.Atentie soferi! Europa va pregateste ceva! De cativa ani de zile, Comisia Europeana incearca sa propuna reglementari obligatorii pentru toate statele Uniunii, in ceea ce priveste siguranta traficului rutier. Nu un cod rutier pan-european (imposibil de realizat), ci un set de obligatii referitoare la comportamentul conducatorilor auto, norme care sa contribuie la sporirea sigurantei traficului rutier. Aici incep problemele. De ce? Pentru ca a avea  reglementari valabile peste tot in Uniune inseamna o armonizare macar partiala a legislatiilor rutiere ale celor 27 de state. Adica un set comun de contraventii la traficul rutier, sanctionabile la fel.
8.Pregatiri uninominale Cu siguranta, alegerile din toamna vor fi un test, nu doar in raport cu cei care vor candida si felul in care ii va percepe electoratul, ci si din perspectiva mult discutatei reformari a clasei politice. Acest din urma aspect, reflectat in special in mai buna functionare a Parlamentului, il vom putea aprecia abia peste cativa ani, sper mai putini decat durata unui mandat.
9.Legea stirilor pozitive Initiativa senatorului PRM Gheorghe Funar si a deputatului PNL Ioan Ghise (n-o sa inteleg niciodata ce pot avea in comun, ideologic vorbind, cei doi), cu privire la obligarea posturilor de televiziune si radio ca in programele de stiri sa prezinte, in proportie egala, stiri pozitive si negative, va ramane in memoria noastra ca “legea stirilor pozitive”. Au curs deja rauri de cerneala pe tema asta, Curtea Constitutionala s-a pronuntat si ea. Ma intreb daca initiatorii si senatorii care au votat in favoarea legii au inteles ce este fundamental gresit in modul lor de abordare?
10.Buturuga irlandeza si carul Uniunii Europene (2): Presedintia franceza Nu stiu ce-o fi fost in sufletul si mintea presedintelui francez la aflarea rezultatului votului irlandez, dar liniste sigur nu. In locul unui mandat scurt (sase luni, devenite cinci, daca tinem cont de perioada de vacanta de vara), dar care putea fi spectaculos prin temele alese si transmise mai departe - de la combatarea efectelor schimbarilor climatice la politica agricola, de la pachetul clima-energie la politica de imigrare, de la “o Europa aparata” la cooperare judiciara - Franta s-a trezit in fata unei situatii diferite.
11.Buturuga irlandeza si carul Uniunii Europene (1) Marturisesc ca tap dance-ul irlandez, adica stepul de o rara frumusete pe care il danseaza fete si baieti pe superbe melodii populare irlandeze, m-a incantat intotdeauna1. Admit insa si ca de cand am vazut rezultatul referendumului irlandez privind Tratatul de la Lisabona am simtit pasii de step batand pe nervii nostri cu  ritmicitate  si fara a sti cand se vor opri.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by