Articole scrise de Red. Economic


1 - 30 din 206 rezultate
1.Raport Moody’s: Cre��terea deficitului de cont curent al României reflect�� cre��terea dezechilibrelor macroeconomice ale ����rii Agen��ia de rating Moody’s a transmis o informare c��tre investitori cu privire la România privind situa��ia politic�� ��i economic��. Astfel, în document se vorbe��te despre faptul c�� ��ara noastr�� apar��ine categoriei reziduale a ����rilor UE care au deficite gemene.
2.Jum��tate dintre românii emigra��i î��i doresc s�� se reîntoarc�� în România, dar num��rul lor e cu 10% mai mic decât în 2017 Circa 47% dintre romanii emigrati vor s�� se întoarc�� în ��ar��, conform rezultatelor celui mai amplu studiu despre diaspora româneasc�� (1810 respondenti), comandat de RePatriot ��i realizat de Open-I Research. În 2017, 57% din români aveau aceast�� inten��ie. Din românii emigra��i care vor s�� se întoarc��, 73% declar�� “Vrem s�� fim din nou Acas��”. Din cei 53% din românii emigra��i care nu vor s�� se mai întoarc�� în România, principalele motive invocate sunt corup��ia, via��a politic�� actual�� ��i mentalitatea.
3.Traderii au declan��at atacul speculativ pe leu. Ei ��tiu c�� BNR nu poate controla simultan dobânda ��i cursul. Euro a s��rit pentru scurt timp de 4.78 lei, apoi a revenit la 4.75 lei Traderii atac�� leul ��i a��teapt�� s�� vad�� care va fi nivelul pe care Banca Na��ional�� îl va ap��ra. BNR e prins�� acum într-o dilem�� dificil��: s�� urce dobânda, ceea ce ar afecta puternic sistemul bancar (dat�� fiind taxa pe active bancare) sau s�� lase cursul liber? Probabil c�� leul se va ”a��eza” la un palier mai depreciat decât zilele trecute, nefiind îns�� exclus ca BNR s�� fie nevoit�� s�� umble ��i la dobânda cheie în viitor. Partea bun�� e c�� atacul nu va dura mult, zilele urm��toare lichiditatea ar urma s�� scad�� din cauza pl����ilor care se fac la buget, iar lucrurile se vor mai a��eza.
4.Taxa pe activele bancare. O compara��ie între România ��i Polonia Taxa pe active a fost introdus�� în Polonia în februarie 2016. Este o taxa anual��, care se pl��te��te lunar. Procentul taxei este 0,44%, îns�� taxa se aplic�� asupra unei baze mult restrânse de active (comparativ cu inten��iile din România).
5.Senatorul Florin Cî��u ��i reprezentan��i ai mediului de afaceri sus��in c�� Executivul vrea s�� aprobe major��ri de taxe ��i noi impozite ������Guvernul ar urma s�� aprobe în urm��toarea ��edin���� un proiect de Ordonan���� de Urgen���� cu peste 60 de articole, care ar cuprinde major��ri de taxe "pentru fiecare sector din economie", a afirmat senatorul Florin Cî��u pe contul s��u de Facebook. Potrivit unor surse HotNews.ro, ��edin��a va fi joi. Contacta��i de HotNews.ro, reprezentan��i ai mediului de afaceri spun c�� ar fi primit informa��ii despre major��ri de taxe ��i noi impozite din 2019, care vor fi aprobate joi, cu câteva zile înainte de finalul anului, f��r�� consultare ��i dezbatere public��. UPDATE Ministrul Finan��elor Eugen Teodorovici va avea o declara��ie de pres�� la ora 18.00.
6.Proiect de OUG: În 2019, sporurile ��i primele pentru bugetari vor fi înghe��ate, iar angaj��rile pe posturile vancante vor fi suspendate/ Pensia se va indexa de la 1 septembrie/ Acciza la ��igarete va cre��te Sporurile, indemniza��iile ��i primele de care beneficiaz�� bugetarii se vor men��ine în 2019 "cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018", se arat�� într-un proiect de OUG care ar urma s�� fie aprobat în curând de Guvern, potrivit Federa��iei Sindicatelor din Administratia Na��ional�� a Penitenciarelor. Proiectul de act normativ prevede mai multe m��suri pentru reducerea unor cheltuieli bugetare în 2019. O alt�� m��sur�� este suspendarea ocup��rii prin concurs sau examen a posturilor vacante. UPDATE Potrivit proiectului, acciza total�� la ��igarete va cre��te de la 448,74 lei /1000 ��igarete la 475,77 lei /1000 ��igarete de la 1 ianuarie. Vezi ce mai cuprinde proiectul.
7.VIDEO ������Robotul umanoid Sophia s-a ar��tat încântat�� s�� se îndatoreze, cu ocazia primei sale vacan��e Sophia a primit, joi seara, un card de credit contactless din partea UniCredit Bank, în cadrul unui eveniment la care lumea s-a înghesuit s�� î��i fac�� selfie-uri cu ea. Dac�� Sophia ar fi fost un om, nu ar fi fost nimic neobi��nuit. Doar c�� Sophia este un robot. Un robot capabil s�� sus��in�� conversa��ii inteligente ��i care a  ajuns celebru pe glob. "Am vrut s�� fiu primul robot cu un card de credit. (...) Sunt foarte încântat�� s�� încep s�� cheltuiesc banii în prima vacan����. Având în vedere c�� am c��l��torit pe tot globul, cred c�� merit o mic�� vacan����", a spus Sophia, în cadrul evenimentului.
8.Directorii fondurilor de investi��ii din România: ���Factorii politici ar putea decorela pia��a de capital româneasc�� de cele externe Pia��a local�� de capital are parte de provoc��ri care vin din sfera politicului, iar o decorelare a pie��ei de la Bucure��ti, fa���� de cele externe, ar putea s�� existe, printre altele, din cauza dezechilibrelor macroeconomice, sus��in administratorii de fonduri. ”Dac�� vorbim de pia��a local��, provoc��rile vin din sfera politicului ��i ne referim la cheltuielile bugetare care au înregistrat o cre��tere ira��ional�� ��i nesustenabil�� în ultima perioad��. Asta se va refecta în dezechilibre la nivel macroeconomic, caz în care s-ar putea s�� existe o decorelare a bursei de la Bucure��ti fa���� de pie��ele externe. Noi sper��m s�� existe ni��te decizii ra��ionale din sfera politic�� încât s�� nu afecteze cre��terea economic�� ��i, implicit, evolu��ia bursei de la Bucure��ti”, a spus Daniela Vasile, director de investi��ii CertInvest, într-o dezbatere organizat�� de Bursa de Valori Bucure��ti.
9.ANAF:  Chiar daca operatiunile cu criptomonede nu sunt incadrate distinct, magazinele online care le accepta la plata sunt obligate sa se supuna legislatiei fiscale in vederea impozitarii. Magazinele online care accepta plati in criptomonede trebuie sa declare aceste tranzactii pentru a nu fi acuzate de frauda. ANAF dispunand de o directie speciala dedicata monedelor virtuale in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, spun reprezentantii Fiscului. Pana acum, in niciunul dintre cazurile de magazine online care accepta ca mijloc de plata Bitcoin nu au fost gasite nereguli. La randul sau, Gabriel Biris, partener Biris Goran, spune ca magazinul online trebuie sa isi inregistreze veniturile in lei, conform codului fiscal, la data emiterii facturii, chiar daca accepta plata in bitcoin. "Desi nereglementat subiectul, bitcoin trebuie contabilizat ca investitie in titluri de valoare, iar la momentul vanzarii trebuie inregistrat castigul/pierderea din vanzarea bitcoin. Cred ca ar trebui emise ceva norme pentru astfel de spete", sustine Biris
10.Simion (PwC): Fiul meu are dreptate. Poate ca ar trebui sa aducem indienii sa ne faca infrastructura rutiera. In doi ani ei au facut 6.000 de kilometri de autostrada, iar noi nimic "Astazi de dimineata la radio s-a vorbit despre infrastructura din Romania si s-a dat ca exemplu infrastructura din India. Ca niciodata, fiul meu s-a trezit la ora 6 dimineata pentru ca are un examen. Ca orice copil, se joaca pana la ora 2 dimineata si se scoala la 6 dimineata, cu ochii carpiti de somn, sa zica ca invata la chimie. Si-mi spune fiul meu: "Tati, nu mai trebuie sa te duci la serviciu. Noi nu avem autostrazi sa mai plece romanii din tara, in schimb au facut indienii si o sa vina toti la noi. Ca ce sa faca indienii cu 6.000 de kilometri de autostrada?". Am ajuns la concluzia ca poate ar trebui sa aducem niste indieni. Investitiile pe care ei le fac si faptul ca au un obiectiv bine stabilit, acela de dezvoltare a tehnologiilor, ca au eliminat cash-ul in tranzactiile dintre persoanele fizice si companii. Avem de invatat de la ei. In Romania, daca nu vom intelege sa investim, aceasta crestere economica pe care o avem este una toxica, nu sustenabila", a explicat marti Ionut Simion, country managing partner la PwC Romania.
11.Olguta Vasilescu: In 2008 s-a dat posibilitatea sa optezi pentru pilonul I sau II de pensii. Nu este foarte bine ce s-a intamplat! Intotdeauna Statul va completa pensiile. In momentul in care discuti cu niste privati, situatia se pune altfel! (surse) Ministrul Muncii , Lia Olguta Vasilescu, a reluat luni, in cadrul unei reuniuni cu usle inchise pentru presa, posibilitatea renuntarii la Pilonul II de pensii, declarand ca decizia luata in 2008, cand s-a infiintat Pilonul II n-a fost o decizie buna. "���In 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri sa opteze pentru Pilonul I sau II. Eu va spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a intamplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii si cred ca e cel mai bun lucru. Intotdeauna Statul va veni sa completeze pensiile pe cand in momentul in care discuti cu niste privati, situatia se pune altfel!", le-a transmis luni ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu persoanelor varstnice la o reuniune care a avut loc la INS, potrivit unor surse participante la discutii.
12.Schimbare la varful institutiei care gestioneaza resursele minerale: Sorin Gal e sef interimar in locul lui Gigi Dragomir, fostul comerciant de carne numit acum trei luni Premierul Mihai Tudose l-a demis de la sefia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe Gigi Dragomir, potrivit unei decizii publicate in Monitorul Oficial, si l-a numit interimar pe Sorin Gal, fost director general al institutiei in 2016-2017. Gigi Dragomir fusese numit in functie tot de Tudose in 3 octombrie, desi avea zero experienta in domeniu.
13.Impozit suplimentar pe profitul obtinut de extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania - ministerul Finantelor Ministerul Finantelor anunta un nou impozit ce urmeaza sa fie introdus "pe termen mediu": impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%.
14.Ministerul Finantelor: Un cutremur similar cu cel din 1977 ar produce pagube de 1,8 miliarde euro Un cutremur similar cu cel din 1977 ar produce in Romania pierderi de circa 1,8 miliarde de euro, arata Ministerul Finantelor in Raportul privind situatia macroeconomica pe 2018 si proiectia pana in 2021. Cutremurul din 1977 în Bucure��ti a avut un cost care a fost estimat la circa 7% din PIB, iar costurile pentru un cutremur similar produs in prezent ar fi mai mari cu circa 20%, potrivit sursei citate.
15.Ilias Papageorgiadis a fost reales in Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene de Biomasa Ilias Papageorgiadis, presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), a fost reales membru in Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene de Biomasa, dupa un mandat de 2 ani obtinut in 2015.
16.Gelu Diaconu, fost sef ANAF: PSD pregateste un memorandum prin care sa limiteze dreptul de a solicita restituirea taxei auto PSD pregateste un proiect de memorandum prin care sa fie limitat dreptul de a solicita restituirea taxei auto, anunta Gelu Stefan Diaconu, fost sef al ANAF, printr-o postare pe Facebook. "Din pacate, va aduc din nou vesti proaste: PSD se pregateste sa bage in sedinta de guvern un proiect de memorandum prin care vrea sa legifereze nici mai mult, nici mai putin decat decaderea din dreptul de a solicita restituirea taxei auto pentru toti romanii care nu depun cerere pana la o anumita data!", scrie Gelu Stefan Diaconu.
17.Criza fortei de munca: service-urile auto vor sa aduca muncitori din China platiti cu 500 - 800 euro/luna plus cazare si mancare Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) vrea sa aduca muncitori chinezi pentru service-uri si spalatorii auto, potrivit unui comunicat. Asociatia a trimis Ambasadei Chinei o propunere de colaborare si anunta ca vrea un proiect-pilot pentru 80 de angajati chinezi. ASSAI anunta ca ofera salarii de 250-300 euro net/luna pentru angajatii din spalatorii si 500 - 800 euro net/luna pentru angajatii service-urilor, plus cazare si hrana.
18.OMV Petrom raspunde comisiei parlamentare de ancheta a ANRE: Compania a platit constant redeventele petroliere in deplina conformitate cu prevederile legale si in baza ordinelor emise de catre institutiile competente OMV Petrom a platit constant redeventele petroliere datorate bugetului de stat in deplina conformitate cu prevederile legale aplicabile si in baza ordinelor emise de catre institutiile competente in domeniu, se arata intr-o scrisoare transmisa marti de compania petroliera comisiei parlamentare de ancheta a ANRE. In scrisoare se mai arata ca niciuna niciuna din companiile din grupul OMV Petrom nu are obligatii fiscale si alte obligatii bugetare restante. Documentul reprezinta un raspuns adresat comisiei, dupa ce presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a acuzat compania ca care a prejudiciat statul cu 7 miliarde de lei, prin evaziune, prin plata unor redevente la valori mai mici si prin majorarea nejustificata a preturilor in devizele privind decontaminarea solului.
19.Guvernul Tudose vrea dosare penale pentru firmele care nu platesc asigurarile sociale. Cei mai mari restantieri la bugetul asigurarilor sociale sunt firmele de stat Topul celor mai mari restante la bugetele de asigurari sociale e dominat de firme de stat cu datorii istorice uriase, potrivit cifrelor oficiale ale ANAF, consultate de HotNews.ro. Aceste companii, detinute de guvern, ministere sau institutii locale, au datorii istorice de miliarde de lei, acumulate in timp. Compania Nationala a Huilei are datorii de 3,7 miliarde de lei, aproape un miliard are Societatea pentru inchiderea minelor, CFR RA are 600 milioane de lei. Reamintim ca ministrii Guvernului Tudose au anuntat ca vor schimba legea, astfel incat neplata asigurarilor sociale sa fie infractiune pedepsita cu inchisoarea.
20.O explicatie pentru opozitia marilor companii fata de modificarea Codului Fiscal: Ministerul Finantelor vrea implementarea "dura" a directivei UE care stopeaza evitarea taxarii de catre multinationale Marile companii care functioneaza in Romania s-au opus, prin intermediul asociatiilor patronale, modificarii Codului Fiscal prin ordonanta de urgenta promovata de Ministerul Finantelor. Ele au reclamat lipsa de predictibilitate, precum si lipsa studiilor de impact, dar o alta sursa de nemultumire majora este intentia Guvernului de a aplica o directiva UE care face mult mai dificila evitarea taxarii multinationalelor in tara in care isi desfasoara activitatea.
21.DOCUMENTE Ministerul Finantelor a publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal prin care schimba impozitul pe venit si plata contributiilor Ministerul Finantelor a publicat pe site proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, precum si Nota de fundamentare. Proiectul provoaca o mica revolutie in politica fiscala: cota de 10% pentru veniturile persoanelor fizice (in loc de 16% acum), mutarea contributiilor in sarcina angajatilor, scaderea numarului de contributii si a valorii lor, impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri la toate firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro.
22.Ministrul Finantelor anunta schimbari fiscale majore din 2018: scade impozitul pe venit pentru persoanele fizice la 10%, contributiile trec in sarcina angajatilor, angajatorii raman cu taxa de solidaritate Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat joi in sedinta de guvern schimbarea radicala a politicii fiscale. Misa a anuntat scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, incluzand pe langa veniturile salariale si venituri din pensii, chirii, dobanzi etc. In paralel, Misa a anuntat trecerea majoritatii contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor, dar si pastrarea unei contributii de 2,25% din salariul brut in sarcina firmelor (fosta taxa de solidaritate, redenumita contributia asiguratoare pentru munca).Vezi in articol principalele modificari anuntate de Ionut Misa
23.Schimbare majora pentru firme din 2018: Firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de 16% din profit - Guvern Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat joi o schimbare majora pentru cele 450.000 de firme care au cifra de afaceri sub un milion de euro. Misa a anuntat in sedinta de Guvern ca aceste firme vor plati de anul viitor impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit. O alta masura din Codul Fiscal: romanii cu activitati independente nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie.Propuneri: Scade impozitul pe venit pentru persoanele fizice la 10%, contributiile trec in sarcina angajatilor, angajatorii raman cu taxa de solidaritateContributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1 la 3,7%
24.Marile modificari de politica fiscala discutate de Guvern cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei Premierul Mihai Tudose a discutat vineri cu reprezentantii celor mai mari companii, reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, despre marile modificari de politica fiscala propuse de Guvern pentru 2018. Printre acestea se numara scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, concomitent cu trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. Modificari importante apar si la veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit documentului de pozitie al Guvernului, vazut de HotNews.ro.
25.���Guvernul vrea un impozit special pentru persoanele fizice care vand mai mult de doua autoturisme pe an Guvernul intentioneaza "instituirea unui regim fiscal distinct, aplicabil persoanelor fizice care transfera din patrimoniul personal, in cursul unui an, mai mult de 2 autoturisme", potrivit unui proiect discutat azi de Executiv cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
26.Romania, rusinea Europei la infrastructura rutiera. Cat de prost stam in comparatie cu vecinii din regiune Romania, al doilea mare stat din Europa Centrala si de Est, ramane codasa printre tarile din regiune din punct de vedere al numarului de kilometri de autostrada raportat la populatie si la suprafata. Cum se compara Romania cu celelalte tari din regiune, din punct de vedere al soselelor de mare capacitate?
27.DOCUMENT Munca la domiciliu/la distanta, reglementata in sfarsit. Guvernul a aprobat azi proiectul de lege privind tele-munca (Articol actualizat) Guvernul a aprobat in sedinta de astazi, de la ora 17.00, proiectul de lege privind reglementarea activit����ii de tele-munc�� (munca de la distanta). Proiectul prevede ca tele-salariatii nu au voie sa faca ore suplimentare, iar angajatorul nu poate sa oblige un salariat sa faca munca de la distanta in perioada de proba.
28.Statiune de schi noua in Muntii Fagaras, plus porturi turistice la Constanta si Sulina: planurile Guvernului pentru turism Ministerul Turismului vrea sa construiasca de la zero, cu finantare nationala, trei obiective turistice majore: un domeniu schiabil in Muntii Fagaras, un port de agrement la Sulina si un port turistic la Constanta. Obiectivele apar in MasterPlanul de turism, aprobat in ultima sedinta de Guvern. Nu e clar in acest moment care sunt costurile, de unde ar veni banii necesari si care e calendarul proiectelor.
29.Modificarea majora a platii TVA naste controverse: Cei mai mari investitori romani si straini avertizeaza ca firmele vor avea probleme de cash-flow Intentia Guvernului de a schimba modalitatea de colectare a TVA si institutirea platii defalcate a TVA vor produce probleme in fluxul de numerar (cash-flow) al firmelor, dar si blocaje administrative, avertizeaza Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), o organizatie care grupeaza cei mari investitori economici - romani si straini.
30.Istoria pensiilor speciale: cum s-a ajuns ca un tanar pensionar din armata, politie sau servicii sa aiba pensia mai mare decat salariul Guvernul Tudose vrea sa modifice modul in care sunt calculate pensiilor fostilor angajati din armata, politie si servicii secrete printr-o ordonanta de urgenta care nu a stat deloc in dezbatere publica. Ordonanta ar urma sa elimine unele prevederi care au dus la dezechilibre majore in sistemul de pensii. Iata cum s-a ajuns la actuala situatia si care sunt cele mai controversate prevederi ale actualului sistem.

1 2 3 4 5 6 7 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by