Articole scrise de Razvan Lalu


1 - 8 din 8 rezultate
1."Suntem mai multi decat cred ei!" + o relatare privind votarea la Munchen Consulatul Roman din Munchen se afla intr-un nod de circulatie, la piata Effner, pe inelul median al orasului. Acolo se organizeaza una din cele cinci sectii de vot pentru romanii din Germania, cel putin trei sute de mii, probabil patru. Sectia de la Munchen este singura din sudul tarii, pana la care trebuie sa calatoresti vreo patru sute de kilometri, daca vrei sa votezi si nu locuiesti in jumatatea de nord a Germaniei, acolo unde-ti stau la dispozitie Berlinul si Bonnul, pana la care poti ajunge sa parcurgi "doar" trei sute de kilometri.
2.Mai bine hipster decat manelist! De peste sase decenii, categoriile educate duc o existenta colaterala, neregasindu-se nici in moravuri, nici in politica, nici in economie, nici in cultura dominanta. Este de aceea explicabil de ce si ele sufera de sindromul neputintei deprinse, retragandu-se politic, parand dezinteresate ori apatice. Mai mult decat alte categorii, clasa de mijloc educata a fost victima celor mai grele dezamagiri si tradari si tinta predilecta a manipularilor si diversiunilor, de la "burghezele" partidele-satelit ale PCR-ului, pana la cadrilul obscen al formatiunilor "de dreapta" din ultimii 23 de ani, pana azi.
3.Experimentul Nicusor Dan La alegerile pentru primaria Bucurestiului, un candidat independent a obtinut peste saizeci si cinci de mii de voturi. Este pentru prima oara cand un om fara nici un sprijin din partea vreunei retele, institutii, partid, organizatii ori grupari, fara nici o legatura oculta cu indiferent ce sau cine, a reusit afirmarea electorala, adunand un numar de sufragii superior celui cu care sunt unsi indeobste primarii, deputatii, senatorii sau presedintii judeteni.
4.Suntem mai multi decat cred ei. Proiectul Nicusor Dan Ar fi naiv si nerealist sa vedem in votul de azi doar expresia unei preferinte pentru un proiect de oras. Aderentii acestui proiect au stiut ca exista sanse minime ca Nicusor Dan sa castige primaria si totusi au votat pentru el, nu dintr-un puseu irational sau din snobism, ci pentru a da expresie unei optiuni de civilizatie, care pana acum nu s-a exprimat la noi niciodata atat de limpede si pregnant. Votul de azi pentru Nicusor Dan a fost un recensamant civic si civilizational: au fost numarati cei care isi doresc altceva decat avem parte de 22 de ani.
5.Ce ar insemna un partid al clasei de mijloc si ce-i de facut După răsturnarea din ’89 oamenii s-au dus în număr mare la vot, apoi, din ce în ce mai puţin. Azi merg la urne doar două treimi din câţi se duceau în urmă cu două decenii: un uriaş declin al interesului pentru alegeri, care traduce pierderea încrederii în politicieni, a speranţei că aceştia vor reprezenta vreodată nevoile alegătorilor. Criza de încredere în clasa politică este internaţională, totuşi, dacă în occident ea se manifestă pe fondul unei societăţi civile puternice şi al unei economii de piaţă funcţionale, în ţări ca a noastră criza de încredere este rezultatul acaparării puterii de către reţele transpartinice a căror raţiune de existenţă stă în drenarea resurselor publice. ​
6.Împărăţia Muştelor Ne arătăm mai totdeauna curioşi să aflăm ce gândesc străinii despre noi. De altfel, tema „imaginii naţiei“, injust murdărită şi deformată de spirite rău-voitoare şi duşmănoase, a străbătut cu bine deceniile şi pare temeinic înfiptă în conştiinţa colectivă. Lucrurile se complică însă, atunci când realizăm că, pe cât de dornici ne arătăm a cunoaşte părerile străinilor despre noi, pe atât de nepăsători rămânem, în fond, la opinia acelora.
7.Amestecul străin în afacerile interne ale subdezvoltării durabile Evocând zorii României moderne, marele Ion Ghica povesteşte cum, de prin anii ’30 ai veacului nouăsprezece, aprige discuţii politice se purtau prin saloanele caselor boiereşti. Tinerimea, adăpată la isvorul luminelor franţuzeşti, visa cu voce tare la un stat românesc neatârnat, în timp ce boierii cei bătrâni îşi clătinau bărbile cu skepsis.
8.Decizia ÎCCJ, primă fisură reală în blocul securist Decizia ÎCCJ are o mare valoare simbolică. Dincolo de anecdotica carierei individuale a d-lui Voiculescu, decizia justiţiei trimite un puternic semnal la nivel naţional: securiştii nu se mai pot bizui pe protecţia complice a justiţiei şi pe omertà clicilor dominante, nu mai pot fi siguri de impunitate, ca până acum. Epoca cinismului arogant şi a sfidării neruşinate reprezentate de dl. Voiculescu şi atât de specifice aparatului de securitate, obişnuit să semene teroare şi sa nu întâmpine nici o rezistenţă, se pare ca a început să apună, măcar acum, după 21 de ani.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by