Articole scrise de Razvan Ionescu, Loredana Cristea


1 - 5 din 5 rezultate
1.OUG NR. 88/2018 - Omisiunea de a r��spunde cererilor de plat�� a crean��elor curente poate duce debitoarea direct spre faliment În Monitorul Oficial nr. 840 din 2 octombrie 2018, s-a publicat O.U.G. nr. 88/2018 pentru modificarea ��i completarea unor acte normative în domeniul insolven��ei ��i a altor acte normative. Potrivit expunerii de motive, printre principalele motive avute în vedere în adoptarea prezentei Ordonan��e de urgen���� se enumer�� necesitatea eficientiz��rii mecanismelor de recuperare a crean��elor bugetare fa���� de societ����ile aflate în stare de insolven����, cu respectarea ��anselor de redresare a acestora, astfel încât o privire de ansamblu a modific��rilor reflect�� un regim mai favorabil crean��elor bugetare, decât cel prev��zut de vechea reglementare, dar ��i instituirea unor noi obliga��ii în sarcina administratorului judiciar.
2.Decizia Înaltei Cur��i - o gur�� de aer pentru debitorii executa��i silit prin poprire bancar�� Poprirea bancar�� este una din formele execut��rii silite preponderent întâlnit�� în practic��, ap��rut�� ca o adaptare la noua realitate economic�� în care majoritatea opera��iunilor se realizeaz�� prin intermediul b��ncilor. În acest context, instan��a suprem�� a clarificat o problem�� juridic�� des întâlnit�� în practic��, interpretând astfel textele legale din materia efectelor suspendarii popririi bancare. Astfel, Înalta Curte de Casa��ie ��i Justi��ie a admis prin Decizia nr. 11/ 16 aprilie 2018 un recurs în interesul legii urmare a sesiz��rii Colegiul de conducere al Cur��ii de Apel Brasov, stabilind cu putere obligatorie faptul ca ter��ul poprit nu mai are obliga��ia indisponibiliz��rii încas��rilor viitoare, ulterior pronun����rii suspend��rii urmaririi silite.
3.Citarea prin aplicatia Facebook - de la inovatie la o practica extinsa Intr-un moment in care atentia opiniei publice este indreptata spre scandalul legat de posibilele scurgeri de informatii de care este acuzata compania Facebook Inc., detinatoarea retelei de socializare Facebook, o stire aparent neimportanta aparuta intr-un ziar local, anunta o premiera in justitia din Romania - un judecator a decis citarea unei parti prin Facebook.
4.Scutirea de plata taxei de timbru in caile de atac opereaza doar in beneficiul reclamantului scutit de aceasta taxa in prima instanta Punctul de vedere exprimat de Curtea de Apel Bucuresti a fost acela ca exista doua interpretari ale dispozitiilor legale: una apropiata de litera legii, iar cea de-a doua, conform spiritul legii. Conform primei interpretari scutirea de la plata taxei de timbru in calea de atac, reglementata de art. 28, opereaza indiferent de partea care formuleaza calea de atac, avand in vedere principiul egalitatii partilor in procesul civil, precum si principiul potrivit caruia acolo unde legiuitorul nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga, iar textul de lege nu face o diferentiere in functie de partea care formuleaza calea de atac.
5.O noua procedura de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul nebancar instituita in favoarea consumatorilor In contextul unei tendinte generale la nivel european de intarire a protectiei consumatorilor de servicii financiare, in luna iulie a anului curent a fost lansata Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar nebancar (SAL-FIN), domeniu ce cuprinde piata asigurarilor-reasigurarilor, piata de capital si sistemul pensiilor private. Entitatea isi propune sa ofere o varianta extrajudiciara simpla, rapida si necostisitoare de solutionare a disputelor dintre consumatorii de servicii financiare nebancare si comercianti, fiind un remediu suplimentar pus la dispozitia acestora. Important de mentionat este faptul ca procedura nu inlatura posibilitatea consumatorilor de a adresa plangeri catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.), A.N.P.C. sau de a formula cereri direct in fata instantelor de judecata.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version