Articole scrise de Razvan Eugen Nicolescu


1 - 6 din 6 rezultate
1.Lumea se schimba : let’s be smart Un post de televiziune mi-a cerut părerea in legătura cu intenția autorităților de a conecta toata populația României la conductele de gaz natural si de a trece toata încălzirea in mediul rural si in micile orașe pe gaz natural. Am spus ca sunt surprins si dezamăgit de aceasta decizie a reglementatorului in energie larg susținuta in mediul politic si am catalogat-o ca fiind o mare greșeala si o ipocrizie.
2.Marea paruiala pe liberalizarea la gaz natural Dezbaterile sunt intense si pline de emotii, formandu-se chiar niste tabere. Una este compusa din Guvern, producatori si ANRE in timp in ce in cealalta tabara s-au pozitionat membrii Comisiei de Industrii care provin din partidul ce formeaza majoritatea guvernamentala si companiile de distributie si furnizare. De ambele parti s-au prezentat, in tentativa de a-si impune punctul de vedere, argumente pertinente dar si adevaruri - cum ar fi, spre exemplu, implicarea Comisiei Europene - spuse partial sau trunchiat.
3.Despre mexicani, energie si naționalism Recent am avut oportunitatea unei discutii despre energie si situatia din Mexic, cu fostul presedinte al acestui stat, Felipe Calderon. Cu acest prilej, discutand despre sectorul de petrol si gaz natural mexican, mi-au trecut prin minte involuntar Romania ultimilor 15 ani si discutiile mai recente despre "nu ne vindem tara". Fostul presedinte Calderon a incercat, fara prea mult succes, sa gestioneze nationalismul prost inteles al mexicanilor, incercand sa transforme compania petroliera de stat, Petroleos Mexicanos (Pemex), intr-o companie moderna si adaptata rigorilor economiei de piata.
4.Romania – bronz la europenele de independenta energetica Comisia Europeana a publicat, zilele trecute, o serie de indicatori statistici care arata gradul de independenta energetica pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. In acest clasament, Romania se situeaza pe un onorat loc 3, dupa Danemarca si Estonia, avand doar un grad de 21% de dependenta de importurile de energie, in comparatie cu 53,8% media europeana.
5.Nabucco : un vis aproape de realizare – implicatii pentru Romania Proiectul Nabucco reprezinta mai mult decat un simplu proiect de infrastructura energetica. El reprezinta un adevarat simbol al dorintelor europenilor de independenta si securitate energetica, asa cum opera lui Verdi cu acelasi nume a reprezentat, in secolul XIX, un simbol al luptei popoarelor pentru libertate. Ce inseamna decizia de ieri si ce inseamna acest proiect de gazoduct pentru Romania?
6.Despre gaz natural si nevoia de strategie Un prieten de-al meu din industrie imi spunea, ieri, ca independenta energetica costa bani. De unde vor veni? Care este strategia Romaniei de atragere de investitii? Ce se intampla cu alte proiecte anuntate in sector? De exemplu, terminalul LNG de la Constanta? Dar depozitul de la Roman-Margineni? Cand definim consumatorii vulnerabili? Promovam in continuare liberalizarea la nivel European si ne opunem ei la nivel national? Depolitizam sau nu, Autoritatea de Reglementare in Energie? Putem avea un cadru de reglementare transparent si predictibil, absolut necesar atragerii de investii? Cum va arata sectorul de gaz natural? Va juca oare gazul natural un rol in mixul energetic romanesc, in viitor? Daca da, cat de mare va fi?


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by