Articole scrise de Razvan Avram


1 - 30 din 71 rezultate
1.Drink Insider shopping tips: Cum alegem vinul potrivit, la supermarket? Înainte de orice, când cumpărăm vin din supermarket, nu trebuie să umblăm după himere: nu există nici „cel mai bun vin”, nici „cel mai ieftin vin”, există doar vinul potrivit pentru gustul fiecăruia dintre noi, vinul potrivit pentru o anumită mâncare, sau vinul potrivit pentru un anume buzunar. Restul sunt poveşti urbane.
2.Drink Insider story: «Champagne» versus «Champanskoye» / Franţa a pierdut o bătălie în faţa Rusiei, dar speră să câştige războiul Producătorii din regiunea Champagne au decis, pentru moment, să respecte noile cerinţe ruseşti: de la 1 ianuarie 2022, celebra Apelaţie de Origine Controlată (AOC) «Champagne» nu va mai putea fi menţionată, în alfabet chirilic, pe contraetichetele sticlelor de şampanie vândute în Rusia. Discuţiile dintre Franţa şi Rusia pe acest subiect continuă, Parisul sperând să convingă în cele din urmă Moscova să recunoască denumirea de origine.
3.DRINK INSIDER SURVEY: Preţul vinului românesc, în 2022 Se va scumpi vinul românesc în 2022? Dacă da, când se vor produce creşterile de preţ, cu cât (procentual) şi, mai ales, de ce? Am pus aceste întrebări mai multor producători de vin din România, iar răspunsurile le puteţi citi în cele ce urmează.
4.VIDEO INTERVIU Narcis Georgiu (somelier Cramele Recaş): „Orange Wine, un vin al tuturor civilizaţiilor din istorie, care permite cele mai diverse asocieri culinare” Un dialog cu Narcis Georgiu - somelier la Cramele Recaş, despre Orange Wine. Am încercat să aflăm de unde provine denumirea, de ce are vinul această culoare, prin ce metode se obţine, din ce soiuri de struguri, ce gust are şi cu ce preparate gastronomice se poate asocia. Nu în ultimul rând, am analizat tendinţele de consum pentru Orange Wine, pe piaţa internă şi cea externă.
5.VIDEO INTERVIU George Mitea: „Dacă vorbim de vinuri româneşti, cred că 50 de lei pentru o sticlă e un preţ care ne fereşte de surprize neplăcute / Noţiunea de «vin scump» înseamnă cu totul altceva, pentru fiecare categorie de consumatori” Un dialog cu George Mitea - blogger şi pasionat de vin, despre preţul vinului, în România. Am încercat să aflăm care este preţul sub care e riscant să cumpărăm vin îmbuteliat şi preţul peste care, teoretic, nu mai putem avea surprize neplăcute, achiziţionând o sticlă de vin. În dezbatere a intrat şi definirea sintagmei «vinuri scumpe», de ce cumpără clienţii aceste vinuri, dacă le consumă, le fac cadou, sau le colecţionează.
6.Recenzii Drink Insider: «Moartea vinului» / Măreţia unei ţări se măsoară prin calitatea vinului pe care-l consumă şi nu a vinului pe care-l vinde Azi, am să vă propun o carte despre vin şi o idee care o străbate, ca un fir roşu. Dar, mai întâi de toate, iată un citat, ca să vă convingeţi că merită să citiţi mai departe: „Isus Hristos a prefăcut apa în vin. Niciun zeu nu a încercat să creeze o mare civilizaţie fără a-i lega destinul de înalta gastronomie, care e încununată, întotdeauna, de marile vinuri. Adevărul profund al unui popor poate fi găsit, mai întâi, pe fundul paharului” (Raymond Dumay, «La mort du vin»).
7.VIDEO INTERVIU Philip Cox (cofondator Cramele Recaş): Recolta de struguri din 2021, cea mai bună din ultimii 40 de ani / Soiurile Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră au fost cele mai performante Un dialog cu Philip Cox, cofondator şi director comercial la Cramele Recaş, despre recolta de struguri din 2021, evaluată ca fiind cea mai bună din ultimii 40 de ani. Am aflat de ce campania de recoltare a început cu 2-3 săptămâni întârziere, care e nivelul de calitate al strugurilor, cum a afectat încălzirea globală podgoria de la Recaş, care sunt soiurile cele mai performante anul acesta şi care sunt cele mai vândute vinuri în piaţa românească.
8.VIDEO INTERVIU Ştefan Ionescu (1000 de Chipuri): „Sforile / Finţeşti” - cele mai scumpe vinuri produse în România / Imaginea vinului românesc în lume nu se poate face cu vinuri ieftine Un dialog cu Ştefan Ionescu, fondator al cramei „1000 de Chipuri”, despre cele mai scumpe vinuri produse în România - gama „Sforile / Finţeşti”, din recolta anului 2014. Am încercat să aflăm dacă, în cazul acestor vinuri, se mai poate vorbi de „raport calitate/preţ”, cum ajută această gamă de vinuri super premium imaginea vinul românesc, unde se găsesc aceste vinuri, cine le cumpără şi de ce.
9.VIDEO INTERVIU George Mitea: „Lipsa de atenţie pentru temperatura corectă de servire a vinului, în restaurant, merge mână în mână cu lipsa de reacţie a consumatorilor” Un dialog cu George Mitea - blogger şi pasionat de vin, despre importanţa temperaturii de servire a vinului. Am abordat teme clasice, cum ar fi: răcirea vinului în congelator, adăugarea de gheaţă în vin, folosirea frapierei fără apă la restaurant, sau mitul vinului roşu servit „la temperatura camerei”.
10.VIDEO INTERVIU Ştefan Ionescu (1000 de Chipuri): „Nu trebuie să-i dezavuăm pe cei care vor să facă vin acasă. Vinul conţine multă pasiune, dar şi suficient alcool cât să dea naştere multor prietenii” Un dialog cu Ştefan Ionescu, fondator al cramei „1000 de Chipuri”, despre „Vinul tău din via ta”, un proiect care vrea să refacă legătura noastră cu pământul, cu via şi cu vinul făcut artizanal. Am aflat cum poţi „achiziţiona” un butaş de viţă-de-vie pe care să-l îngrijeşti tot anul, sau cum poţi „închiria” un baric de stejar în care să faci propriul tău vin, pe care să-l îmbuteliezi cu o etichetă personalizată.
11.VIDEO INTERVIU Team Romania: „Degustarea vinului în orb e un raţionament deductiv, care ţine prea puţin de şansă şi implică foarte multă umilinţă” Un dialog cu membrii echipei naţionale de degustători a României („Team Romania”), care s- a clasat pe locul 9 din 27 la Campionatul mondial de degustare a vinului în orb din 2021. Competiţia internaţională, organizată anual de către prestigioasa publicaţie „La Revue de Vin de France”, a avut loc pe data de 2 octombrie, în Palatul Papilor din Avignon/Franţa şi a fost câştigată de către echipa Ungariei. Aflaţi tot ce e de ştiut despre degustarea vinului în orb, direct de la membrii echipei noastre naţionale de degustători şi de la antrenorul ei, Radu Rizescu.
12.​GOURMET INSIDER: Alina Iancu - pasionată de brânzeturi: „Brânza se taie cu cuţitul potrivit, în forma potrivită şi se asociază cu vinul potrivit” Un dialog cu Alina Iancu - pasionată de vin şi de brânzeturi, organizator „Revino Bucharest Wine Show”, despre cuţitele folosite pentru tăiat brânza, cum organizăm un platou cu brânzeturi, dar şi despre câteva posibile asocieri ale acestora cu două vinuri tinere de la Domeniile Franco-Române.
13.Poveşti Drink Insider: Ce-i lipseşte vinului românesc pentru a fi perfect? Acest articol se adresează exclusiv celor cu imaginaţie şi umor. Cei care nu se regăsesc în această descriere, pot citi în continuare, fără doar şi poate, însă o fac pe propriul risc... Să ne imaginăm, pentru o clipă, că Lewis Carroll ne-a dat permisiunea de a ne strecura, prin galeria Iepurelui Alb, în povestirea lui fantastică şi c-o însoţim, iată, pe Alice, în Tara Minunilor.
14.​GOURMET INSIDER: Alina Iancu - pasionată de brânzeturi: „Pentru amatorii de specialităţi de brânză, consumul de vin spumant este absolut normal” Un dialog cu Alina Iancu - pasionată de vin şi de brânzeturi, organizator „ReVino Bucharest Wine Show”, despre clasificarea brânzeturilor şi despre asocierea acestora cu vinul spumant. Cu această ocazie, am degustat și câteva specialităţi româneşti de brânză maturată, alături de spumantul Cuvée Celést Brut de la Crama Villa Vinèa.
15.​VIDEO INTERVIU Liviu Grigorică, enolog consultant: "Uneori ai nevoie de un şut, de cineva din exterior care să-ţi spună: trebuie să faci schimbări, dacă vrei să ai succes" Liviu Grigorică - enolog consultant, trece în revistă, cu luciditate şi umor, istoricul şi esenţa meseriei sale. Am încercat să înţelegem de ce ar angaja un producător de vin un consultant, când are deja un enolog la cramă şi dacă un consultant ar trebui să se plieze pe filosofia proprietarului sau să-şi impună propria viziune. Nu în ultimul rând, am analizat şi eficienţa financiară a lucrului cu un enolog consultant.
16.VIDEO INTERVIU George Mitea: "Dacă scopul e să consumi în exces, atunci nu ai ce căuta în lumea vinului de calitate" Un dialog cu George Mitea - blogger şi pasionat de vin, despre modul cum percep şi cum aleg consumatorii vinul, în funcţie de concentraţia de alcool marcată pe etichetă. Nu am ocolit nici subiectele legate de consumul de vin în exces, creşterea tăriei alcoolice a vinurilor datorată încălzirii globale şi moda vinurilor tari din „Lumea Nouă”.
17.​VIDEO INTERVIU Claudiu Necşulescu, preşedintele Grupului Jidvei: „Pe piaţa organizată de vin din România încă predomină soiurile internaţionale” Un dialog cu Claudiu Necşulescu - preşedintele ONIV şi proprietar al Grupului Jidvei, despre cum se raportează vinul românesc la noţiunile de „specific local” şi „specific naţional”. Cu această ocazie, am aflat motivele pentru care asocierea producătorilor de vin din Transilvania încă nu funcţionează şi de ce investiţiile de la Jidvei nu au legătură cu aşa-zisa „distilare de criză”.
18.​VIDEO INTERVIU Dorin Popa, despre cum alegem un vin: „Un cadou făcut neglijent ți se întoarce înapoi, ca imagine, pentru că el te reprezintă” Un dialog cu Dorin Popa - profesor, degustător de vin și președinte al Asociației Millésime din Oradea, despre criteriile de selecție ale vinurilor, atât pentru consum curent, cât și pentru un dar sau un cadou. Cu această ocazie, am aflat detalii și despre Salonul Vinurilor Millésime, primul eveniment major de acest gen organizat la Oradea în 2021.
19.Analiză Drink Insider: Vinurile chinezeşti din provincia Ningxia atacă piaţa occidentală Potrivit ultimelor cifre publicate de serviciile vamale din Yinchuan (capitala actualei regiuni autonome Ningxia Hui), vinurile produse în această fostă provincie din nordul Chinei au preluat conducerea exporturilor către Europa. În primele şase luni ale anului 2021, valoarea exporturilor de vin din Ningxia a ajuns la circa 500.000 Euro, marcând o creştere cu 75% faţă de 2020.
20.Drink Insider News: Regatul Unit îşi consolidează poziţia strategică de lider în comerţul mondial cu vin O veste bună, pentru lumea vinului, vine din UK: într-un document emis pe 25 iulie 2021, guvernul condus de Boris Johnson şi-a declarat intenţia de a nu mai cere certificatul de import VI-1, pentru toate vinurile străine aduse pe teritoriul britanic. Ce înseamnă asta pentru noi, consumatorii de vin din UE? Preţuri mai mici!
21.​TRAVEL VLOG Vinurile Rasova în vizită la New Egreta Resort | Wine Travel & Food Destinations - seria 1, episodul 3 Ce se poate întâmpla, când vinurile de la Crama Rasova merg în vizită la prieteni? Absolut nimic rău, ba dimpotrivă! Pe terasa restaurantului New Egreta, Cristian Grigore, în dubla sa calitate, de bucătar pasionat și de manager al locației de la Dunavățul de Jos, a pregătit un veritabil recital gastronomic dobrogean. Valentin Ceafalău, Brand Ambassador la Crama Rasova, a ales vinurile potrivite și le-a spus, rând pe rând, povestea. A ieșit, la propriu, o dulce nebunie!
22.Drink Insider Travel: Creta, locul de unde n-ai vrea să te mai întorci. Mare, munte şi vinuri excepţionale Grea, foarte grea, în 2021, reîntoarcerea din vacanţă. Poate din cauză că, de mai bine de un an, pandemia ne-a cam ţinut legaţi de glie, sau poate fiindcă destinaţia mea de anul acesta a fost inegalabila insulă Creta. Unii, mai cârcotaşi, vor spune că nu e chiar aşa o destinaţie exotică, iar alţii, mai curioşi, vor întreba ce are Creta aşa de diferit faţă de restul Greciei. Tuturor, le răspund pe dată: printre multe altele, vinul!
23.Controverse Drink Insider: Femeia frumoasă şi vinul bun. Sau viceversa Concursurile de frumuseţe sunt cea mai subtilă metodă de a insulta femeile – evident, pe cele care nu participă. Procedura e simplă: alegem un grup de domnişoare superbe, le sucim, le răsucim şi, în final, un juriu hotărăşte, conform unor criterii evident subiective, care e „cea mai frumoasă femeie”. Chiar dacă nimeni n-o spune, rezultă, implicit, că restul femeilor sunt, dacă nu mai urâte, cu siguranţă mai puţin frumoase.
24.TRAVEL VLOG Dobrogea pe diagonală: De la Cernavodă la Dunavăţul de Jos, via Cetatea Enisala şi portul Jurilovca | Wine Travel & Food Destinations - seria 1, episodul 2 Un periplu printre vinurile şi gastronomia din Dobrogea. Am pornit, dis de dimineaţă, de la Crama Rasova, situată în apropiere de Cernavodă şi am poposit, spre prânz, la Cetatea Enisala, pentru o lecţie de istorie şi de frumuseţe naturală. După amiază, am făcut o binemeritată degustare de vin, chiar pe digul portului din Jurilovca şi am ajuns, mai pe seară, la Dunavăţul de Jos, una din porţile de intrare în Delta Dunării. Ghidul acestei zile extraordinare a fost Valentin Ceafalău - Brand Ambassador la Crama Rasova.
25.​VIDEO INTERVIU Gabriel Roceanu - director general, Crama Oprişor: "În România, medalia pusă pe sticla cu vin nu este atât de importantă ca în străinătate" Un dialog cu Gabriel Roceanu - director general la Crama Oprişor, pe tema evaluării profesionale a vinurilor. Am discutat despre sistemele de punctare ale vinurilor, despre utilitatea concursurilor de vin şi despre modul în care medaliile sunt folosite ca instrumente de marketing. Nu în ultimul rând, am analizat fenomenul „consumatorilor de puncte” şi al „parkerizării vinului”.
26.​VIDEO INTERVIU Valeriu V. Cotea, despre Orange Wine: "În România, acolo unde se fac vinuri în sistem casnic, se foloseşte cam aceeaşi tehnologie" Un dialog cu Valeriu V. Cotea - profesor, cercetător şi degustător de vin, pe o temă foarte la modă, dar mai puţin cunoscută: Orange Wine. Am aflat detalii despre istoria acestui tip de vin, cum se face, care sunt caracteristicile lui, ce gust are şi care sunt asocierile gastronomice potrivite.
27.VIDEO INTERVIU Tiberiu Găman - director dezvoltare tehnologică, Grupul Jidvei. „Viticultura de precizie”, o realitate: tablete şi reţea wireless în vie, tracking pe utilaje şi date stocate în cloud, hărţi spectrale şi drone Un dialog cu Tiberiu Găman - director de dezvoltare tehnologică la Grupul Jidvei, o voce tânără a unei industrii mai degrabă tradiţionaliste. Tiberiu povesteşte, cu multă dezinvoltură, despre tehnologiile de avangardă folosite în podgoria de la Jidvei şi despre proiectele de independenţă energetică ale cramei.
28.​VIDEO INTERVIU Silviu Traşcă - manager podgorie, Crama Oprişor. Îngheţul de primăvară seamană cu explozia unei bombe într-o maternitate: mugurii viţei-de-vie nu au nicio apărare Un dialog cu Silviu Traşcă - viticultor şi Manager de podgorie la Crama Oprişor, pornind de la o ştire nebăgata în seamă, dar care va avea, pe termen mediu, un impact major asupra pieţii globale de vin: dezastrul agricol survenit în majoritatea zonelor viticole importante din Franta (parţial şi din Italia), din pricina îngheţului de primăvară din luna aprilie 2021.
29.TRAVEL VLOG Soarele de pe Dealul Vifor, ţestoasele din vie şi o degustare de vin cu două Nuduri | Wine Travel & Food Destinations - seria 1, episodul 1​ Un periplu printre vinurile şi gastronomia din Dobrogea. O zi petrecută la Crama Rasova, încheiată cu o memorabilă degustare de vin. Ghidul acestei zile de poveste: Valentin Ceafalău - Brand Ambassador, Crama Rasova.
30.Istorii Drink Insider: Vinul japonez - o poveste fascinantă. Viticultura japoneză - bazată exclusiv pe soiuri locale. Japonezii preferă vinurile din Franţa şi Chile. Consumul de Sake - în declin Istoria vinului japonez, care sunt soiurile de viţă-de-vie cultivate în Japonia şi ce preţ au plătit japonezii pentru a se racorda culturii băuturilor occidentale. Natura nu a fost generoasă cu Japonia, cel puţin în ceea ce priveşte cultivarea viţei-de-vie. O climă umedă, cu multe precipitaţii şi un sol foarte acid sunt provocările cărora viticultura japoneză a trebuit să le facă faţă, din cele mai vechi timpuri.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by