Articole scrise de Raluca Bujor


1 - 4 din 4 rezultate
1.Studiile clasice si limba latina la persoana intai - un interviu cu Ana-Cristina Halichias. Cum spuneau romanii la "prost" si "destept" Ana-Cristina Halichias este conferentiar doctor la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti si director al departamentului de Filologie Clasica si Neogreaca. In interviul Medievalia.ro  vorbeste despre noul masterat de traductologie din cadrul UB, despre "destept" si "prost" in limba latina, latina medievala si istoria limbii romane, despre directii de cercetare pentru un absolvent de clasice, dar, in principal, am zabovit in preajma cuvintelor.
2.INTERVIU cu violonistul Maxim Vengerov. Despre cum alegem muzica pe care o ascultam, despre muzica proasta si despre "best of -uri" Maxim Vengerov este unul dintre cei mai talentați si cunoscuti violoniști pe care i-am putea urmări la ora actuală. Este si dirijor, si profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. Maxim Vengerov cântă la un ex-Kreutzer Stradivari (din 1727) Publicul românesc s-a întâlnit cu el de mai multe ori, atât în calitate de dirijor, cât și în calitate de solist, în cadrul Festivalului Internațional ”George Enesecu” și în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor ”RadiRo”.  Interviul de mai jos vorbeste despre muzica, suflet si conjunctia lor - "sufletul" este o vocabula care, o sa observati, apare deseori in frazele lui Vengerov.
3.A fi si a nu fi crestin in Bizantul timpuriu. Sau cum sa recunosti un eretic. Studiul Elenic și creștin în viața spirituală a Bizanțului timpuriu (traducere de Vasile Adrian Carabă, Editura Nemira, București, 2012) al lui Endre Ivanka își propune să fie, înainte de toate, o lucrare despre erezii. Ceea ce va căuta autorul în conținutul acestora este supraviețuirea „elementul greco-antic” – filosofic, elin prin excelență – în probleme ce țin de înțelegerea sufletului uman, a divinității sau a relației cosmos-divinitate.
4.O aventura pe muchie de cutit: Despre iubire de Andreas Capellanus Nu va lasati inselati de pretentiosul “despre” din titlul cartii Despre iubire, (Andreas Capellanus) publicată anul acesta de Editura Polirom, în colecția “Biblioteca Medievală”, sub traducerea Eugeniei Cristea. Este unul contextual. Astfel, Despre iubire s-a mai intitulat și: Cartea iubirii, Cartea iubirii și a curteniei, Despre arta de a iubi, Despre leacul iubirii, Despre condamnarea iubirii, Carte despre dobândirea iubirii. Că această carte nu este un tratat, putem vedea deja din această enumerare – conținutul ei a fost recepționat nu de puține ori ca fiind mai degrabă unul practic, legat de „arta iubirii”, iar nu de „teoria” ei.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by