Articole scrise de Radu Umbres


1 - 5 din 5 rezultate
1.Ce e gresit in psihologia "psihologiei poporului roman" Expunerea de care s-a bucurat studiul coordonat de profesorul Daniel David nu poate decat sa ne bucure. Putine studii din stiintele socio-umane au primit atat spatiu si atatea oportunitati de a-si comunica rezultatele. Tocmai de aceea am fost nedumerit de calitatea comunicarii datelor stiintifice si de forma aleasa pentru a transmite interpretarea autorilor. Pe scurt, am fost surprins de modul in care prezentarea studiului tinde mai mult spre nivelul exprimarii si teoretizarii populare, native, decat spre forma clara si riguroasa a popularizarii rezultatelor stiintifice.
2.Revoltele britanice, sau ce se intampla cand societatea nu mai are sens Cele patru nopti de haos de pe strazile Londrei si altor orase britanice vor isca o discutie relativ previzibila in politica din Marea Britanie. In mare masura, forumurile HotNews.ro contin deja unele dintre argumentele care se vor arunca in lupta din urmatoarele zile, din Camera Comunelor pana la Facebook. Scriu acest material in camera mea din Tottenham, la 10 minute de locul in care pentru ore in sir a disparut ideea de lege, drept si stat, pentru a expune cateva dintre pozitiile care vor aparea, precum si motivul pentru care toti vor avea dreptate impreuna, desi fiecare greseste.���
3.INTERVIU ���Dan Sperber: Stiinta nu ne spune ce este binele si ce este raul, dar stiinta ne poate ajuta sa ajungem mai aproape de libertate si dreptate Daca stiinta ne ofera ideea de minte, dar ne distruge ideea de suflet, cum putem sa gandim despre bine si rau? Care a fost rolul stiintei in legitimarea totalitarismului nazist si stalinist? De ce marxismul  nu este cu adevarat materialist? Putem fi fiinte morale si, in acelasi timp, sa credem in materialismul radical al universului? Ce rol trebuie sa joace stiinta in societate si viata politica? De ce credem in lucruri pe care nu le intelegem si cum se creeaza un guru intelectual din obscuritatea ideilor? Aflat in Romania pentru conferinta Open Mind, Dan Sperber a discutat despre importanta stiintelor cognitive pentru felul in care intelegem lumea in care traim.
4.Conferinta Open Mind. Nicholas Humphrey: "Constiinta de sine, selectia naturala ne fac sa fim unicele fiinte capabile de a se bucura de viata" A doua zi a conferintei Open Mind a oferit participantilor sapte prelegeri din partea unora dintre cei mai importanti specialisti in stiintele cognitive. Invitatii au prezentat directiile principale de cercetare ce vor fi abordate in cadrul programului de master organizat de Facultatea de Filosofie, de la provocarile biologiei evolutiei pentru folosofia mintii la dezvoltarea cognitiva a copiilor nou-nascuti.
5.Daniel Dennett, Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti: "Exista un suflet. Este alcatuit din 100 de trilioane de celule si nimic altceva. Si asta e bine, pentru ca suntem mecanisme formidabile" Exista liber arbitru daca mintea noastra este un mecanism neuronal determinat cauzal? Este rasul un efect al selectiei naturale la nivelul mintii? Poate filozofia sa ramana izolata de stiintele naturii? Filozoful Daniel Dennett a abordat aceste intrebari cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti. Dennett, unul dintre cei mai importanti teoreticieni ai filozofiei mintii, si-a prezentat ideile cu ocazia inaugurarii programului de stiinte cognitive Open Mind din cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by