Articole scrise de R.F.


1 - 30 din 126 rezultate
1.Povestea Lilianei, donator: În spital, în perioada internării, colegei mele de salon, medic de profesie, care a avut o forma foarte agresivă a bolii, i s-a administrat plasmă. Am văzut atunci efectul pozitiv "În cei 42 de ani ai mei nu îmi aduc aminte să fi avut 2 răceli care să-mi creeze probleme. Pot spune că mă consideram o persoană extrem de rezistentă din punct de vedere al imunității, fiind un om activ (făceam sport de 2-3 ori / săptămână, constant, de cel puțin 6 ani), cu o alimentație sănătoasă, cu o viață, nu lipsită de stres, dar echilibrată, dar iată că mi s-a întâmplat!", asa își începe poveste Liliana, care după ce a trecut prin boală, a ales să doneze plasmă, pentru că a văzut în spital efectul pozitiv și crede că donarea de plasmă este mai mult decât un gest umanitar, este un gest de responsabilitate socială.
2.Apelul medicului Lucian Bobeanu, care a donat plasma de 5 ori: Să-i protejăm pe cei din jurul nostru, pentru că nu știm care dintre ei va face forme grave. Dacă nu avem grijă, ne putem trezi cu serviciile de sănătate blocate Medicul Lucian Bobeanu lucrează la serviciul de Ambulanță Județean Bistrița și la urgență la Spitalul Beclean. Trecând prin boală, s-a gândit să ajute și altfel decât ca medic și a donat plasmă convalescentă de 5 ori. "Oamenii trebuie să înțeleagă că se manifestă diferit la fiecare, dar prezentându-se la timp mai au o șansă. Pot fi pacienți care par perfect sănătoși care pot face fenomene de insuficiență respiratorie gravă sau pot fi pacienți foarte grav la debut, dar care sa nu facă complicații severe".
3.Șerban Lovin, donator: "Problema cu apelurile de plasmă convalescentă este înfiorătoare. S-ar putea rezolva dacă am dona cu toții. Dacă nu găsim plasmă, acel om va muri pentru ca nu a donat cineva pentru el?" Șerban Lovin este unul dintre românii care au donat sânge pentru bolnavii de Covid-19, după ce s-a vindecat. A donat pentru că se consideră dator să își ajute semenii. "Este groaznic sa auzi de cineva care are nevoie de plasmă convalescentă. Trebuie sa doneze cât mai mulți ca să nu mai ajungem în situația în care cineva să moară, deși ar fi putut fi salvat dacă exista plasmă convalescentă și pentru el. Aș vrea să înțeleagă toată lumea că nu e ca o răceala și atât, că, după mai bine de 2 luni de la primul simptom de infectare cu COVID-19 încă mai avem simptome pe care nu ni le explicăm".
4.5 întrebări frecvente ale celor care vor să doneze plasma. "Nu am fost testat pentru COVID-19, dar am avut simptome compatibile cu virusul. Pot dona?" Dacă ai avut COVID 19 și te-ai vindecat, sângele tău și, implicit, plasma din sânge conțin anticorpi care i-ar putea ajuta pe alții să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Pentru a fi informat corect, îți oferim răspunsurile la 5 întrebări frecvente ale persoanelor care vor să doneze, de la cât de des se poate dona, la ce beneficii ai post donare.
5.Mihaela: Știți ce puteți face voi, cei care ați avut COVID, donând plasmă? Să salvați viața unui om! Adică să fiți un EROU 671 de români au donat plasmă pentru tratarea pacienților infectați, în primele 4 luni de la debutul colectării de plasmă. După simplificarea procedurilor, numărul a crescut. Printre cei care au primit plasmă se numără și mama Mihaelei. "Mama mea are 52 de ani, este asistentă medicală în Spitalul Municipal Rădăuți. Lucrează acolo de-o viață. Totul a început cu secreții nazale și febră".
6.Vrei să donezi plasmă convalescentă pentru bolnavii de Covid-19 și nu știi unde și cum? Doina Goşa, Director Centrul de Transfuzii București, explică pașii. Plus HARTĂ INTERACTIVĂ cu centrele de donare "Oamenii trebuie să știe că donarea, fie de sânge, fie de plasmă este foarte importantă și chiar salvează viața pacienților. Toate testările sunt gratuite, procedura nu este dureroasă", spune dr. Doina Goșa. În România, se recoltează plasmă în toate centrele de transfuzie din țara: 18 centre recoltează prin plasmafereza și donare standard, iar restul prin donare standard de sânge.
7.Masca - simbol al pandemiei, subiect de controverse politice și motiv de proteste. Dovezi științifice privind utilizarea măștilor, dar și precauții Oamenii se întreabă de ce unele guverne și autorități recomandă utilizarea măștii pe când altele nu? De ce s-au schimbat recomandările? De ce la începutul pandemiei se recomanda ca doar bolnavii să poarte mască și acum suntem obligați să le purtăm? Purtatul măștii a devenit motiv de controverse ideologice și politice, chiar dacă de fapt este o regulă de sănătate publică.
8.O zi de lucru în prima linie de luptă împotriva Covid-19. Asistenta medicală Ancuța Petcu: "În așteptarea rezultatelor testelor, nu știu pentru cine mă tem mai tare, pentru pacienți sau pentru colegi" Asistenta medicala Ancuța Petcu vede în fiecare zi 80-100 de pacienți pe care îi testează pentru coronavirus, dar în zona de triaj epidemiologic întâlnește zilnic de 10 ori mai mulți, în Spitalul Life Memorial Hospital, unde este asistent medical principal, director îngrijirii. "Nu am cum să uit vreodată cum am ajuns acasă la una dintre colegele noastre pentru testare Covid la domiciliu. Copiii ei s-au speriat foarte tare de mine pentru ca purtam echipamentul de protecție ce mă făcea să arăt ciudat, îmi distorsiona până și vocea".
9.Mituri și adevăruri despre coronavirus, sarcină și naștere. Dr. Catalin-Petru Haiduc: Ce s-a schimbat semnificativ este nașterea la pacientele care nu sunt infectate Ce efecte are coronavirusul asupra femeilor însărcinate? Cât de frecventă e infecția în sarcină? Este adevărat că nou-născuții pot fi infectați în utero? Datele care privesc îngrijirea femeilor gravide infectate cu SARS-CoV-2 și a nou-născuților lor sunt puține și există multe necunoscute. Catalin-Petru Haiduc, medic ginecolog MedLife, ne explică ce știm și ce nu știm despre cum afectează coronavirusul sarcina și nașterea și care sunt noile provocări pentru femeile însărcinate și medicii ginecologi în această perioadă.
10.De ce coronavirusul afectează copiii diferit și ce se întâmplă dacă se îmbolnăvesc în timpul pandemiei. Dr. Miruna Georgescu: Există riscul ca de teama coronavirusului părinții să nu ajungă cu copilul la spital în cazul unei urgențe Fiind în situație de urgență și stand mai mult acasă, copiii nu s-au mai îmbolnăvit atât de frecvent și de grav, însă Dr. Miruna Georgescu, medic pediatru MedLife, ajuta copiii bolnavi și părintii în această perioadă, telefonic sau on-line și chiar în cabinet, pentru ca sunt cazuri în care prezența la medic este obligatorie. Dr. Miruna Georgescu ne spune care sunt aceste cazuri și ne explica de ce coronavirusul afectează diferit copiii, din datele pe care le avem în acest moment.
11.Dr. Iuliana Petre: Efectele directe ale virusului asupra cordului sunt foarte rare. Complicațiile cardiovasculare sunt o consecință a severității bolii respiratorii Ne aflăm într-o perioadă în care atenția noastră este îndreptată în mare parte către infecția COVID-19. Să nu uităm însă, că și în această pandemie mortalitatea de cauză cardiovasculară a rămas pe primul loc în România, ca și în întreaga Uniune Europeană. Ce efecte are corornavirusul asupra inimii și de ce bolile cardiovasculare și hipertensiunea se asociază cu un risc crescut de mortalitate, aflăm de la dr. Iuliana Petre, medic primar cardiologie MedLife
12.Biologul Dumitru Jardan, care lucrează într-un laborator de testare pentru coronavirus, explică genetica coronavirusului și imunitatea dobândită în urma infecției Biologul Dumitru Jardan își petrece multe ore din zi într-un costum etanș, în laborator, unde realizează testarea moleculară tip RT-PCR pentru a identifica prezența coronavirusului. Durează mult echiparea, iar în acele ore nu mănâncă, nu bea apă, are nevoie de concentrare maximă, pentru ca testarea sa fie realizata în condiții de maximă siguranță pentru el și pentru colegi. Dumitru Jardan este coordonator al laboratorului de Biologie Moleculara MedLife, doctor în științe medicale și explică genetica și biologia coronavirusului, cât dureaza imunitatea dobândită în urma infecției și importanta imunității de grup.
13.De ce persoanele cu cancer au un risc mai mare de infecție cu coronavirus. Recomandări pentru pacienții cu afecțiuni oncologice de la dr. Georgeta Vremes Persoanele cunoscute cu afecțiuni oncologice au un risc mai mare de a contacta infecția COVID19, comparativ cu persoanele sănătoase. Este deja știut faptul că, după diabet, bolile cardio-vasculare, obezitate, patologia oncologica reprezintă următorul factor de risc pentru a contacta infecția, cu o rată de mortalitate de 5 ori mai mare, comparativ cu persoanele sănătoase. De ce se întâmplă acest lucru și cum se pot proteja persoanele cu afecțiuni oncologice, ne spune dr. Georgeta Vremes, medic specialist oncolog MedLife.
14.Dr. Vlad Stroescu: Marele pericol al pandemiei e alienarea oamenilor și națiunilor. Să facem efortul de a ne pune mereu în locul celuilalt, al partenerului, copilului, medicului speriat, muncitorului din Italia, romilor din Țăndărei "Tot ceea ce era normal, sănătos și moral înainte pare patologic, dăunător și imoral acum. Acum pare în regulă să fii copleșit de panică, doar așa #staiacasă, nu? Coșmarurile ne sunt validate. Socializarea e interzisă. Lenea e bună, salvezi omenirea stând pe canapea și privind seriale. Tehnologia, până ieri malefică cauzatoare de demență, e acum minunată. Ce se întâmplă acum e inedit în istoria omenirii", spune Vlad Stroescu, psihiatru MindCare. "În același timp, nu are foarte mult rost să ne luăm la trântă cu propriile trăiri, să încercăm să le controlăm „prin propria voință”. Să faci asta e război civil în propria ta minte".
15.Coronavirus si diabet. Dr. Nicolae Mircea Panduru explică cum este atacat organismul persoanelor cu diabet de doi inamici – glicemia și virusul Persoanele vulnerabile și cu un risc mare de complicații și deces sunt cele cu diabet. De ce? "Virusul SARS-Cov-2, ca majoritatea virusurilor, infectează și afectează mai sever persoanele care au o imunitate mai scăzută. Copiii, bătrânii si persoanele cu mai multe boli concomitente (comorbidități) prezintă o imunitate scăzută comparativ cu adulții tineri sănătoși. Totuși, în ciuda imunității scăzute copiii nu sunt afectați decât în cazuri excepționale și atunci fac forme ușoare", spune dr. Nicolae Mircea Panduru, medic diabet, nutriție și boli metabolice MedLife. Cum se explică acest lucru?
16.De ce panica ne determină să facem cumpărături iraționale? Explicații și soluții oferite de Andreea Chitu, psiholog clinician IZOLATI, DAR IMPREUNA Măști, spirt, dezinfectanți, făină, drojdie sunt doar câteva dintre cele mai căutate produse în aceste zile. De ce ne facem provizii și cumpărăm excesiv dacă magazinele alimentare și farmaciile rămân deschise? ''Acest fenomen este universal și valabil în toată lumea'', spune Andreea Chitu, psiholog clinician, psihoterapeut de orientare psihanalitică la MindCare. ''Din păcate el a fost amplificat de toate informațiile vehiculate pe canalele media și a determinat o ‘isterie’ în masă, adică o dezorientare comunitară și o contagiune socială masivă''.
17.Efectele coronavirusului asupra plămânilor. Dr. Maria Dede: Răspunsul este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice ​IZOLATI, DAR IMPREUNA Numărul de cazuri continuă să crească, spitalele sunt sub presiune pentru că bolnavii cu forme severe au nevoie de îngrijiri de urgență. Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explică cum apare pneumonia, ce se întâmplă în plămâni când suntem infectați și cum sunt ajutați oamenii să respire, în cazurile grave. În contextul actual, oamenii găsesc și informații greșite sau interpretabile ceea ce îi pune în dificultate, ori se panichează fără motive reale, ori tratează cu superficialitate anumite aspecte importante.
18.Noi informații legate de cazul COVID-19 de la Maternitatea MedLife: O singură persoană depistată pozitiv, procesul de testare a contacților continuă / MedLife are acum propriul laborator de testare pentru coronavirus MedLife revine cu informații referitoare la cazul COVID 19. De asemenea, anunță că a extins procesul de testare pentru toți medicii și asistenții care sunt direct implicați în procesul de triaj la intrarea în unitățile medicale, pentru a ține în siguranță personalul și pacienții și a pus în funcțiune propriul laborator, Real Time PCR.
19.TOP 7 informații false despre coronavirus cu care oamenii ajung la medic. Dr. Ana Maria Apostol: Putem confunda ușor simptomele unei răceli banale cu cele ale infecției COVID-19 IZOLATI, DAR IMPREUNA Nu numai coronavirusul se răspândește rapid, dar și o serie de informații eronate. Dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, le explică pe cele cu care se întâlnește mai des la cabinet. "În același timp, în această perioadă apar an de an viroze respiratorii gen răceala banală data de Rhinovirusuri și gripa data de virusul influenzae A sau B și putem confunda ușor simptomele unei răceli banale cu cele ale infecției COVID-19". Ce are particular acest virus și cum vorbim cu oamenii dezinformați, aflați din interviul cu dr. Ana-Maria Apostol.
20.Anxietate și noul coronavirus. Dr. Vlad Stroescu: Toți vom suferi emoțional. Putem să ne încuiem în casă, înconjurați de conserve, cu gândurile noastre negre sau putem să le punem la treabă și ca să facem bine în jur Avem primul caz de infecție cu noul coronavirus (COVID-19) confirmat în România și toată lumea vorbește despre coronavirus. ''E normal să fim vigilenți și atenți; nu e normal să căpătăm insomnii. E normal să fim îngrijorați; nu e normal să trăim cu sentimentul catastrofei iminente'', spune medicul psihiatru Vlad Stroescu, într-un interviu pentru HotNews.ro în care explică cum poți să faci față anxietății provocate de noul coronavirs. Pasul de la panica colectivă la stigmatizare și discriminare e minuscul, de aceea este bine să fim solidari. Cel mai bun exemplu de anxietatea adaptativă e anxietatea empatică, altruistă, orientată către celălalt.
21.VIDEO Varicele: cauze și tratament prin metode minim invazive - radiofrecvența. Dr. Dumitru Pocreață: Dacă nu le tratezi, vei ajunge să te pansezi toată viața. Se ajunge la tromboze care pot să îți afecteze sănătatea, chiar să îți pună în pericol viața Una din 5 persoane adulte are varice și sunt cam de 4-5 ori mai frecvente la femei datorită sarcinii, spune Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală în Spitalul MedLife Brașov, care explică într-un interviu pentru Hotnews.ro de ce apar varicele și ce putem face pentru a le preveni. În ceea ce privește tratamentul varicelor, avantajul major al operației prin radiofrecvență ar fi că se poate opera în același timp la ambele picioare și recuperarea este extrem de rapidă. Pacientul poate să își continue activitatea imediat ce pleacă din spital.
22.Tratamentul varicelor prin metode minim invazive: radiofrecvența. Dr. Dumitru Pocreață a discutat online cu cititorii Ce sunt varicele și de ce apar? Nu toate venele vizibile, inflamate sunt varice. Cum le diferențiem și cum le tratăm eficient? Dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală, MedLife Brașov, a discutat online cu cititorii.
23.50 de școli încep anul școlar în Digitaliada ​Fundația Orange lansează ediția 4.0 a programului Digitaliada și adaugă încă 10 școli din mediul rural, selectate prin concurs deschis. Astfel, în total 5.500 de elevi din mediul rural, din 30 de județe, intră în anul școlar 2019-2020 în Laboratoarele Digitaliada. Acestea sunt complet echipate cu 1.500 tablete, 52 de laptopuri, 50 de videoproiectoare și ecrane de proiecție, precum și cu materiale digitale educaționale pentru Matematică și Informatică, selectate și pregătite de experți educaționali.
24.Sistemul Medical MedLife achiziționează primul laborator de anatomie patologică: Onco Team Diagnostic, unul dintre furnizorii relevanți de servicii de laborator în contract cu CASMB și nu numai Sistemul Medical MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, anunță achiziționarea pachetului majoritar al societății medicale Onco Team Diagnostic, adăugând astfel în portofoliul de achiziții primul laborator cu profil de anatomie patologică și biologie moleculară. Unitatea se alătură laboratoarelor din grup (MedLife Grivița, MedLife Brașov, Laborator Panduri ș.a.) care asigură acest segment de analize.
25.​VIDEO Prima zi de școală sau grădiniță. Cum ne pregătim? Ce facem când copilul nu mai vrea la școală sau la grădiniță? Sfaturi practice de la psihoterapeuta Silvia Ungureanu "Pregătirea pentru prima zi de școală sau de grădiniță nu începe cu o zi sau cu o săptămână înainte", spune Silvia Ungureanu, psihoterapeut, psihopedagog și logoped în cadrul Centrului de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare, intr-un interviu pentru HotNews.ro, în care explică cum se ajunge la refuzul de a merge la școală sau la grădiniță, "dacă merge dintr-un mediu complet controlat de noi, în care facem în locul lui, vorbim noi în locul lui, în momentul în care se trezește singur, cu persoane necunoscute, într-un spațiu necunoscut, cu copii necunoscuți, șocul s-ar putea să fie mai mare decât îl poate duce" și ce putem face în această situație.
26.Adaptarea copiilor la grădiniță și școală. Cum îi putem ajuta pe cei mici să se obișnuiască cu schimbarea? Psihoterapeuta Silvia Ungureanu a discutat online cu cititorii Cum pregătim copilul pentru prima zi de școală sau prima zi de grădiniță? Ce putem să ii spunem? Dacă zice că nu vrea la școală, de exemplu, cum să abordăm acest refuz? Cum resimt copiii aceste schimbări? Silvia Ungureanu, psihoterapeut, psihopedagog și logoped în cadrul Centrului de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare, a discutat online cu cititorii.
27.Congresul East Meets West 2019 - Cei mai importanți specialiști în chirurgia cardiovasculară vin la București pentru a prezenta cele mai noi tehnici minim invazive Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România. Pacienții merită cele mai bune tratamente și medici care au acces la cele mai noi tehnologii în domeniu. De aceea, Congresul East Meets West 2019 îi aduce la București pe cei mai importanți specialiști în chirurgia cardiovasculară și endovasculară.
28.O premieră pentru medicina din Bulgaria, cu ajutorul unei echipe de medici români: au fost efectuate cu succes primele intervenții de protezare valvulară aortică endoscopică După multiple premiere la nivel național, o echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Polisano MedLife și Facultății de Medicină din Sibiu a efectuat primele intervenții de chirurgie valvulară aortică endoscopică alături de o echipă de medici bulgari. Intervențiile reprezintă o premieră atât pentru sistemul medical din țara vecină, cât și pentru rețeaua de spitale Acibadem, care deține unități moderne în Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia, etc. Acest tip de operație chirurgicală se realizează la Spitalul Polisano MedLife încă din 2015.
29.VIDEO În spatele ușilor închise. Activitatea aproape invizibilă pentru pacienți a laboratorului de analize medicale Ce se întâmplă într-un laborator de analize medicale? Accesul este restricționat, activitatea este aproape invizibilă pentru pacienți, însă trebuie să știți că aproximativ 70% dintre deciziile clinice se bazează pe informațiile derivate din testele de laborator.
30.VIDEO Rolul specialistului în medicina materno-fetală când se constată ceva anormal în sarcină. Dr. Răzvan Stanca: Părinții întreabă un singur lucru: ''Domnule doctor, ce ne facem?'' Rolul specialistului în medicina materno-fetală este frumos doar în interviuri. Din păcate, nu este foarte bine înțeles acest rol și se ajunge de multe ori la povești triste, unde rolul nostru nu mai e decât paleativ. De ce zic paleativ? Le spunem părinților la ce să se aștepte și unde să îl nască pe copilul respectiv și cam atât, spune dr. Răzvan Stanca, medic primar obstetrică ginecologie, specialist morfologie fetală Hyperclinica MedLife Constanța, într-un interviu pentru HotNews.ro.

1 2 3 4 5 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by