Articole scrise de Ovidiu Pecican


1 - 8 din 8 rezultate
1.Ura, e... "criza"! (de Ovidiu Pecican) In fine, lumea a cam inceput sa inteleaga, pana si la varf, ca povestea asta cu criza – reala in lumea avansata in materie de tehnologii financiare – la noi nu prea se potriveste. Nu ma refer aici la afirmatiile lui Traian Basescu, dupa care anumite concedieri, neplacute, desigur, nu trebuie confundate cu o criza dramatica si nimicitoare. Vreau sa spun doar ca intelesul cuvantului in cauza trebuie priceput mai adecvat, in intrebuintarea lui romaneasca. S-ar zice ca principala criza e a sforarilor, exersati in manarii fara limite.
2.Bancherita romaneasca (de Ovidiu Pecican) Eroizarea domnului Mugur Isarescu e in plina desfasurare. Anumite posturi de televiziune – private, dar cu raspandire nationala – il desemnau in ultimele zile drept indubitabil salvator al patriei pentru motivul ca si-a facut datoria.
3.Economia romaneasca, intre globalizare si Evul Mediu (de Ovidiu Pecican) Ca traim in interiorul unor fictiuni, al unor proiectii mentale intens mediatizate – nu fara rost, ci atent analizate – nu mai este un secret. S-au referit la aceasta filosofii, care au aratat clar ca exista o diferenta intre realitatea vizibila si perceptibila, de felul muntilor, apelor si marii, pe de o parte, si cea instituita prin conventii culturale, pe de alta. Din ultima categorie fac parte si realitatile numite bani, economie, PIB sau profit.
4.Captivitate si extinctie (de Ovidiu Pecican) Circula vorba ca vreo optsprezece gradini zoologice stau sa se inchida in anii ce vin, iar alte patrusprezece au nevoie de modernizare. Vestea ma mira din mai multe pricini. In primul rand, pentru ca nu banuiam ca exista atatea parcuri zoo pe la noi. Treizeci si doua cel putin – oare vor fi fiind cate una pentru fiecare judet? N-as prea crede… Exista, de altfel, si rezervatii ale biosferei in Romania – Delta Dunarii, Pietrosu Rodnei si Retezat – si naturale (patrusprezece, si ele), parcuri nationale (doisprezece la numar) si naturale, la Portile de Fier.
5.Nostradamus CIA (de Ovidiu Pecican) Ceea ce ar putea aparea deja ca o criza economica manifestata in SUA a trecut in prim-planul agendei reuniunii de la Davos din acest an, lasand preocuparile politice pe planul doi. Scaderea actiunilor la bursele europene i-a alertat in asa masura pe oamenii de afaceri prezenti la forum incat acestia au cerut bancilor centrale sa preia controlul asupra situatiei. Numai ca, desi semnele crizei sunt limpezi, nu este deloc sigur ca o conduita traditionala pentru asemenea situatii ar da bune rezultate.
6.Reindustrializarea vestului Analize recente arata ca, pe piata de capital din Romania, anul 2005 a insemnat, printre altele, relansarea investitiilor in industria constructoare de masini. Lasand deoparte prezenta semnificativa a grupului Pirelli in sud, la Slatina, domeniul si-a gasit debuseele in vestul si centrul tarii.
7.Playboy-ul subteranelor (de Ovidiu Pecican) Apropierea Romaniei de UE se vadeste in modurile cele mai nastrusnice cu putinta, dupa cum o dovedeste si intoarcerea lui Miron Cozma in patrie. Proaspat descins de la Paris, cu parul lung ondulat si dat cu gel, arestatul de pina mai ieri a arborat o tinuta vestimentara imaculata, ca de predicator al pacii si fratietatii intre toti oamenii de pe Pamint.
8.Centralism si in societatea civila? Discutiile aprinse din ultima vreme cu privire la prestatia ministrului Monica Macovei pot fi rezumate in doua feluri. Unii spun ca incearca sa schimbe in bine Justitia, dar sare peste cal, nerespectind litera ei. Altii zic ca ar comite abuzuri, incalcind regulile pe care a fost pusa sa le pazeasca.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by