Articole scrise de Otilia Nutu


1 - 30 din 84 rezultate
1.Eșecul ANRE: adevărata problemă a liberalizării pieței de energie Cred că e vremea să spunem lucrurilor pe șleau: scandalul liberalizării pieței de energie este eșecul integral al ANRE. Contrar a ce se crede, lipsa informării e chiar cea mai mică problemă din modul catastrofal în care a înțeles ANRE să-și facă treaba. Eșecul major al ANRE n-a fost că n-a știut din timp să informeze pe toată lumea ce înseamnă liberalizarea, ci că pur și simplu și-a abandonat integral rolul de reglementator care construiește o piață concurențială dintr-una reglementată (rolul său principal, chiar mai important decât licențele sau tarifele) și a lăsat lucrurile să cadă așa cum o fi.
2.Scurtăturile nu funcționează: soluția pentru ANRE După marele scandal al liberalizării pieței de energie de zilele acestea, au apărut diverse propuneri și s-au vehiculat soluții: amânarea liberalizării, schimbarea conducerii ANRE, prelungirea termenului până la care se poate opta pentru o ofertă concurențială la actualii furnizori cu aplicabilitate retroactivă de la începutul anului, adoptarea de urgență a unei legi care să acopere consumatorul vulnerabil, restructurarea integrală a ANRE, eventual printr-o fuziune cu alți reglementatori, modificarea legii energiei pentru o mai bună ”reglementare a liberalizării” .
3.Marea brambureală a legii energiei Se știe că hârtia suportă orice, așa că toată lumea s-a obișnuit să nu mai ia în seamă ce scrie prin marile planuri de investiții sau în diversele ciorne ale strategiei energetice de prin 2014 încoace. Lumea se uită însă la legislația (primară și secundară) din domeniul energiei, unde brambureala din ultimele luni este completă.
4.Marele Plan de Investiții pe Hârtie, Micul Plan care lipsește cu desăvârșire Nu e un lucru rău să avem un plan de investiții și relansare economică; cel puțin, un asemenea plan arată intențiile și prioritățile partidelor de la guvernare. Am zice chiar că se observă o continuitate de gândire: aceleași proiecte mari figurează printre prioritățile tuturor partidelor care s-au perindat în ultimii ani pe la Palatul Victoria, deci avem un consens politic, niciun motiv să nu se poată duce la îndeplinire câtă vreme toată lumea e de acord și n-ar trebui nici măcar să ne îngrijorăm că punerea lor în practică depășește durata unui ciclu electoral.
5.Liberalizarea pieței gazelor. Populismul trebuie să înceteze! Piața gazelor se liberalizează pentru consumatorii casnici de gaze de la 1 iulie. Consumatorii sunt însă prea puțin informați de drepturile pe care le au, așa că în ultimele zile s-a întețit un adevărat război politic al declarațiilor populiste pe subiect. Trebuie lămurite câteva chestiuni. 1. Liberalizarea pieței gazelor înseamnă că fiecare consumator își poate alege liber orice furnizor de gaze dorește.
6.Încălzire civilizată? Doar când specialiștii și consumatorii își vor uni forțele Încep acest articol recunoscând onest: nu sunt expert în sisteme de încălzire, centralizată sau nu. Ca să ajung acolo, ar trebui să am în spate o școală serioasă, specializată, și nu o am. Totuși, am avut privilegiul să mă intersectez atât cu experți adevărați, din România și de pe afară, cât și cu consumatori – de fapt, eu însămi sunt în această a doua categorie. Din aceste ”intersectări”, m-am ales cu o constatare simplă și brutală. Există două ”lumi” complet paralele...
7.Gabriel Dumitrașcu (fost președinte RADET). Termia are nevoie de un nou model de piață ”Marile sisteme de termoficare din România nu s-au prăbușit, în principal, din cauza îmbătrânirii tehnologice sau a pierderilor din rețea, ci din lipsa unui model comercial de piață funcțional. Rostogolirea penalităților la întârzierea plății subvenției și neaprobarea la timp a costurilor reale ale sistemelor de termoficare a făcut mai mult rău decât rugina și îmbătrânirea,” spune Gabriel Dumitrașcu, fost președinte al Consiliului de Administrație RADET.
8.Răzvan Nicolescu (Deloitte). Termoficarea în București e esențială și pentru aprovizionarea cu energie electrică a orașului Sistemul de încălzire centralizată în București este într-o situație critică, iar anul acesta vor fi probabil avarii pe arii mai extinse decât iarna trecută. Pe de altă parte, prăbușirea necontrolată a termoficării în capitală ar fi de neconceput – deși un risc real, dacă nu se face nimic în următorii ani, din cauza rețelei ciuruite și a lipsei investițiilor în capacitățile de producție de energie. Sunt 560.000 de apartamente branșate, în București deconectările sunt de doar 5%-7% față de anul 1990, iar teoretic o avarie sistemică ar însemna lipsa totală de alternative pentru toți în afară de 10-15.000 care, poate, și-ar putea instala o centrală proprie rapid în câteva luni.
9.Vasile Munteniță (Președinte COGEN). Dispariția termoficării e cauzată de acțiunea premeditată a autorităților locale O bună parte din consumatorii nemulțumiți de calitatea slabă a serviciului de încălzire în sistem centralizat optează pentru centrale proprii de apartament. Care sunt principalii responsabili pentru dispariția sistemelor de termoficare (315 în 1990, cca. 50 azi)? Este încălzirea prin soluții individuale o alternativă reală la sistemele de încălzire centralizată în orașele mari? Am discutat despre acest lucru cu dl. Vasile Munteniță, președinte COGEN, asociația producătorilor și distribuitorilor de energie termică din România.
10.Valentina Ivan (Enercap). Ar fi investitorii interesați de piața de termoficare din România? În ultimii ani, sectorul de termoficare în România se află într-un declin accelerat, așa că se pune întrebarea: mai are încălzirea centralizată sens din punct de vedere economic? Cel mai simplu ar fi să ne uităm dacă există posibili investitori privați în acest sector. Am discutat cu Valentina Ivan, Energy Policy Director al fondului de investiții EnerCap Capital Partners, care a investit în Europa peste 600 milioane Euro în proiecte de energie regenerabilă, și care vrea să investească în România și în sectorul de cogenerare de înaltă eficiență (centrale ce ar putea înlocui CET-urile existente).
11.Dr. Ing. Ioan Bitir-Istrate (UPB – Energetică). Debranșarea în masă de la termoficare și conectarea la gaze ar fi imposibilă pe termen scurt O îngrijorare reală – și cât se poate de legitimă – a locuitorilor din orașele mari este că sistemele de termoficare, abandonate de decidenți, nu pot oferi confort și siguranța căldurii pe termen lung. De aceea, singura soluție ar fi centrala individuală. Ca să ne explice pe scurt și pe înțelesul tuturor dacă lucrurile stau într-adevăr așa, l-am întrebat pe Dr. Ing Ioan Bitir-Istrate, Facultatea de Energetică, Universitatea Politehnica București, care are peste 20 de ani de experiență în studii pentru domeniul energetic (audituri energetice, bilanțuri energetice, studii de fezabilitate, strategii energetice).Vezi dialogurile anterioare pe subiect:Dialoguri “la cald” (III) – Eugenia Gușilov (ROEC). Termoficarea eficientă e soluția spre care se îndreaptă UEDialoguri ”la cald” (II) – Liviu Popa (RADET Constanța). Cum poate fi redresat un sistem de termoficare în picaj?Dialoguri ”la cald” (I) – Ana Maria Icătoiu. Cum ne încălzim la iarnă?
12.Eugenia Gușilov (ROEC), despre riscul foarte mare ca Bucureștiul să rămână fără termoficare în urmatorii ani Incertitudinea privind sectorul de termoficare în București se adâncește, odată cu procesul intentat de ELCEN pentru a-și recupera datoria de 3,8 miliarde lei de la Primăria Bucureștiului. De infinitele procese și proceduri de insolvență s-ar putea bucura cel mult avocații, în timp ce se pierd fonduri europene și nu se face nimic pentru îmbunătățirea calității serviciului pentru populație. În acest timp, țările occidentale se îndreaptă din ce în ce mai mult spre soluții de încălzire eficiente, inclusiv termoficare, spune Eugenia Gușilov, expert în energie și director fondator al think tank-ului Romania Energy Center (ROEC).
13.Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret? M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi susținut ani de zile regimul unui oligarh detestat de public, dar și o oportunitate de a restabili încrederea și de a ajuta concret, cu inițiative care ar fi în beneficiul direct al cetățenilor din Moldova și ar sprijini și cursul european al țării.
14.Refuzul de a te racorda la reteaua de gaze: cine plateste? Asa cum ne-au obisnuit, parlamentarii s-au gandit sa-si mai alunge plictisul de sarbatori cu o initiativa legislativa scrisa pe genunchi: operatorii de transport si distributie de gaze trebuie sa racordeze pe oricine la retea pe cheltuiala proprie. Suna bine, nu-i asa? Intr-adevar, justificarea data de initiatori e ca unii consumatori solicita sa fie racordati la reteaua de gaze si asteapta ani de zile fara raspuns. Sa clarificam ce e in neregula si ce nu s-a inteles chiar prin presa.
15.Cum sa furi din companiile de stat, cu legea in mana Cat suntem noi ocupati cu sarmalele si o parte din marsaviile recente ale politicienilor, risca sa ne scapa ultimele modificari la legea guvernantei corporative a companiilor de stat. Ingrijorati-va: se voteaza azi in plenul Camerei Deputatilor, pe repede-inainte, cat nu se vede, cat sa se numeasca rapid la inceputul anului pipite si ospatari de casa la conducerea companiilor de stat, singura sansa e s-o intoarca Iohannis, ceea ce poate face o singura data.
16.De ce nu trebuie amanata liberalizarea pietei de gaze? Se discuta zilele acestea amanarea liberalizarii pietei de gaze pentru consumatorii casnici. Cu 3 sau 6 luni, ceva care sa amane un pic ca sa fie fericiti si furnizorii reglementati care isi pierd monopolul; dar in acelasi timp sa nu supere nici Comisia Europeana, care ne da bani pentru intarirea retelei de gaze daca macar respectam legea europeana.
17.Criza bursei de energie: ce e de facut daca esti client sau trader/furnizor? De doua saptamani, piata spot de energie a ajuns in unele momente la preturi record: acestea sunt de 4 ori mai mari decat in decembrie, peste 110 euro fata de 30-35. Din cate aud, si cum era de asteptat, de altminteri, deja furnizorii incearca sa paseze cresterea de preturi pe consumatorii finali. Cum s-a ajuns aici si ce e de facut?
18.It’s the Economy, Stupid: de ce interdicția de export de energie nu are sens economic Nu stiu care sunt dedesubturile acestui HG, motivul pentru care s-a ocolit legea transparentei decizionale, n-a fost supus dezbaterii publice si continutul sau s-a aflat doar dupa publicarea in Monitorul Oficial vineri seara. Nu stiu nici daca forma in care a aparut in cele din urma in Monitor nu cumva a fost diluata fata de intentiile initiale, cum s-ar putea intelege din discutiile penibile privind stocurile de carbune, rezultand o varianta cat de cat acceptabila in contextul regulilor europene (se poate limita exportul de energie in piata unica doar intr-o criza serioasa).
19.Pachetul Clean Energy Package, sau cum UE ține cu poporul Cand tocmai ne gandeam sa stingem lumina pe anul 2016 si sa plecam acasa cu speranta ca la anul ne vom inzdraveni la cap, miercuri a iesit Comisia Europeana cu noul pachet pe energie, asa-numitul Clean Energy Package. In gasiti aici, inarmati-va cu rabdare, ca merita explorat. Pe scurt, in ciuda tuturor minciunilor desantate pe care le veti auzi de la populistii europeni in lunile astea, iata surpriza: UE se bate cu statele nationale ca sa-l protejeze pe consumatorul casnic, pe cetateanul simplu, impotriva tuturor grupurilor de interese care au capturat politicile energetice la nivel national.
20.Dupa alegeri. De ce Occidentul trebuie sa stea cu ochii pe Moldova Dupa o campanie destul de urata si dezechilibrata, in care unul din candidati a avut in spatele sau o masinarie de partid, o parte din biserica, presa, primari, microbuze, legea care limiteaza numarul de buletine in diaspora la 3000, iar cealalta doar internetul si o mana de voluntari inimosi, alegerile din Moldova s-au terminat cu un rezultat destul de strans: 48-52, sau 73.000 de voturi diferenta.
21.Cazul ENEL Muntenia Sud: cum a pierdut statul bani pe care n-ar fi trebuit sa-i ceara niciodata Daca n-ati priceput nimic din scandalul ENEL – Curtea de Conturi – SAPE – Curtea de Arbitraj de la Paris, nu e cazul sa va ingrijorati: confuzia e perfect justificata. Raportul Curtii de Conturi e aproape imposibil de citit, amestecand tot soiul de nereguli, de la faptul ca nu s-au transmis la timp niste procese verbale de la adunarile AGA si pana la faptul ca nu s-au facut investitii si statul roman n-a urmarit indeplinirea obligatiilor contractuale post-privatizare...
22.O intrebare pentru Guvern: ne mai intereseaza Moldova sau nu? In urma cu doi ani se inaugura conducta Iasi-Ungheni cu mari sperante: in sfarsit, Moldova urma sa aiba acces la gaze romanesti ca alternativa la monopolul Gazprom. Bine, nu chiar imediat: conducta ar fi trebuit extinsa si pe partea romaneasca (doua compresoare si doua sectiuni de conducta Onesti-Gheraiesti-Iasi) si pe partea moldoveneasca (Ungheni-Chisinau). Se vorbea la vremea respectiva si de urgentarea conectarii Romania-Moldova pentru energie electrica, pentru ca Moldova sa nu mai fie dependenta de centrala ruseasca de la Cuciurgan (Transnistria).
23.Companiile de stat: in sfarsit in directia buna? Ceea ce stie lumea despre Ordonanta 109/2011 este ca a fost acea lege care a fortat, macar partial, selectarea competitiva a consiliilor de administratie si a managementului la cateva companii importante, in locul politrucilor obisnuiti de partid. Din pacate, aplicarea a fost partiala, cu multe intarzieri, in primii ani realizandu-se selectii cu adevarat competitive doar la companiile aflate sub monitorizarea directa a FMI-ului, si nici acolo pe deplin.
24.Strategia energetica. La ce ne mai trebuie, daca facem (prost) legile inainte? De cateva luni bune, se discuta prin diverse comisii parlamentare si prin Ministerul Energiei tot soiul de propuneri de modificare a tuturor legilor primare care privesc sectorul energiei: Legea energiei, Legea energiei termice, Legea regenerabilelor. In acelasi timp, discutam de alte luni bune despre noua strategie energetica, facem analize peste analize ale situatiei actuale, devenim transparenti, facem consultari, discutii, dezbateri cu unii si cu altii.
25.Cum descapusam companiile de stat, intr-un Fond sau separat? Un raspuns d-lui Ghinea Colegul Cristian Ghinea mi-a ridicat mingea la fileu şi a deschis el primul discuţia asta, pe care o s-o tot auziţi de la noi, că vom scotoci împreună după corupţie companiile de stat în următorii doi ani, într-un proiect pe vreo patru ţări şi abia aşteptăm să înceapă. Deci: ne trebuie un Fond unic cu toate companiile, sau să ţinem companiile de stat separate? E un moment bun să ne aducem aminte de discuţiile din 2011, când FMI s-a hotărât să pună piciorul în prag şi să ceară o reformă serioasă a companiilor de stat, că atunci s-a discutat şi asta.
26.Buna guvernare nu tine de DNA, sau despre cum numirile in comitetul de reglementare ANRE vi se vor vedea in factura Scandalul recent cu Apa Nova a tras un semnal de alarma pentru cine e atent: daca se “intelege” cu reglementatorul, o companie reglementata din sectorul utilitatilor (apa, canal, gaze, energie electrica etc) poate creste tarifele oricat, din buzunarul Dvs. In cazul Apa Nova, zice-se, s-ar fi intamplat chiar de vreo 17 ori. Tot asa, nu mai departe de acum un an, un dosar DNA care privea ENEL si reglementatorul de energie ANRE a iscat o discutie oarecum similara, adica traducandu-se tot in bani mai multi platiti din buzunarul Dvs.
27.Tradarea de tara vs redeventa ideala Ca sa nu cadem in populisme ieftine, sa stiti ca exista si argumente pro impozitare redusa a resurselor de petrol si gaze in Romania: aveti aici si aici doua articole serioase pe acest subiect. Pe scurt, o foarte mare parte a zacamintelor de petrol si gaze aflate in exploatare in Romania sunt foarte mature si au nevoie de investitii mari in tehnologie de ultima generatie pentru a opri declinul productiei; ca urmare, nu trebuie sa avem asteptari excesive ca putem creste prea mult redeventele sau alte impozite in sector, riscul e ca investitiile sa devina neprofitabile, investitorii au optiunea sa se orienteze catre proiecte in alte tari, iar productia romaneasca de petrol si gaze sa scada.
28.Doamna de fier care l-a ingenuncheat pe Putin In caz ca nu ati aflat, Lituania tocmai i-a zis "Pa" lui Gazprom si i-a tras o palma zdravana lui Putin. Zilele trecute a devenit functional terminalul de gaz lichefiat de la Klaipeda, prin care Lituania poate sa importe acum practic tot gazul de care are nevoie, din surse alternative la gazul rusesc: din Norvegia (cam un sfert) si de oriunde din lumea asta (restul). Mai mult, peste vreun an, dupa ce se mai fac niste investitii in reteaua de transport de gaze si interconexiunea cu Letonia, gazul din terminalul lituanian poate acoperi cam 75% din necesarul tuturor celor trei tari baltice.
29.Putin, reloaded: faza pe gaz Ca sa nu intram degeaba in fibrilatie fara sa stim de ce: reducerea importurilor de gaz de la Gazprom cu 5% nu e un capat de tara, dar nu pricepe nimeni nimic daca nu ne uitam la contextul regional. Gazprom a redus de marti-miercuri livrarile cu: 45% catre Polonia; 10% catre Slovacia; 15% catre Austria, si acum cu 5% catre noi. Polonia, Slovacia si Ungaria sunt azi singurele surse de gaze de import pentru Ucraina, de cand Gazprom le-a taiat robinetul ucrainenilor in iunie. Din cauza reducerii livrarilor cu 45%, Polonia a intrerupt ieri exporturile catre Ucraina.
30.Vremea caintei Domnilor Patapievici, Pleşu, Tismaneanu, Liiceanu, Mihăieş, Tania Radu, Stanomir şi alţii ca Dvs.; stimaţi magistraţi curajoşi; stimate victime ale linşajului public din ultimii ani: iertaţi-ne. Suntem tâmpiţi şi ne place. Iertaţi-ne că am căzut, un popor întreg, pradă uriaşei maşinării de propagandă a Varanului. Mulţi, aproape toţi, nu doar telespectatorii lor fideli. Chiar şi cei ocazionali, de duminică. Chiar şi cei care ne dădeam seama de manipulare, tot ne-am lăsat manipulaţi – suntem un popor întreg căzut în hipnoză colectivă şi mândri de propria noastră decădere.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by