Articole scrise de Octavian Manea


1 - 11 din 11 rezultate
1.Ridicare de cortina: Newport, un summit NATO pentru reasigurarea flancului estic Este putin probabil ca NATO sa trimita propriu-zis unitati (din Vechea Europa) care sa stationeze in bazele din estul Europei. Cu alte cuvinte, modelul prezentei americane de tip "permanent" consacrat in Vechea Europa (initiat dupa 1945, ajustat in anii '90 si restructurat recent pe fondul pivotului asiatic), nu se va aplica si Noii Europe. Se va opta insa pentru o formula care presupune cresterea vitezei de interventie a unei parti din Forta de Raspuns a NATO in eventualitatea realimentarii flancului estic. Este o masura ce se mentine pe coordonatele Actului Fondator NATO-Rusia si care presupune efectiv la nivelul flancul estic pregatirea facilitatilor de primire, prepozitionarea de echipamente si provizii, precum si desemnarea elementelor de comanda si control adecvate.
2.Beijingul si testul Senkaku: furtuna geopolitica deasupra Marii Chinei de Est Chiar in momentul in care premierul chinez era primit triumfalist la Bucuresti, Beijingul pregatea lansarea unei operatiuni de revizionism low-cost impotriva spatiului aerian al unui teritoriu nipon. Washingtonul nu a ezitat sa transmita regiunii un mesaj ferm prin desantul imediat al vicepresedintelui Biden la Tokyo, Beijing si Seul .
3.O victorie colaterala: cum a devenit Assad responsabilitatea lui Putin Se uita adesea ca interventionismul anilor '90, dar si cel post-9/11 s-a facut cu sprijinul unui nucleu bipartizan, deopotriva democrat si republican, al unui centru moderat, capabil sa sustina din Congres politica externa a administratiei de la Casa Alba. De cativa ani insa, aceasta constanta structurala, care istoric a asiguᅡrat sustenabilitatea politica a doctrinei de containment, devine numeric din ce in ce mai subtire, mai slabita. Sechestrul declansat in cazul bugetului Pentagonului este un simptom al acestei tendinte.
4.Pentagonul si cura de slabire fortata In ianuarie 2012, Pentagonul isi anunta noua strategie de aparare. In acel context s-a discutat si despre implicatiile acesteia fata de Europa. Se punea problema reducerii prezentei fortelor americane desfasurate permanent pe continent. In cele din urma, mediul de securitate nu mai putea fi evaluat prin optica exclusivista a Razboiului Rece. Era nevoie de o ajustare. "(...)Ideea de ansamblu este ca nu mai suntem preocupati de o Uniune Sovietica amenintand sa invadeze Pasul Fulda si de cantitatile masive de trupe de care ai nevoie ca sa raspunzi unui potential atac", ne-a spus Janine Davidson, un fost inalt oficial din Pentagon implicat in dezvoltarea strategiei din ianuarie 2012.
5.Hillary Clinton si arta diplomatiei neconventionale Criticii preferă să spună că lista succeselor di­plomatice ale Administraţiei Obama este sub­ţire. Sau cel puţin una care nu impresionează. Retroactiv, chiar ai senzaţia că politica ex­ter­nă este ezitantă, nesigură, pre­ocupată mai degrabă de ex­ternalizarea către aliaţi, că pre­feră eşalonul doi şi că nu are legătură cu incisivitatea „doctrinei de containment“ sau grandoarea hegemonică a neoconservatorilor.
6.Chuck Hagel: un Eisenhower la Pentagon Exista, in general, o cerere masiva pentru implicarea Washingtonului, mai exact spus pentru leadership-ul sau, in cele mai sensibile dosare contemporane: baia de sange siriana, ambitiile nucleare iraniene, ascensiunea Chinei, procesul de pace din Orientul Mijlociu, instabilitatea care se raspandeste in Africa. Ce exista mai putin, insa, este disponibilitatea Washingtonului de a se afla mereu in prim-plan, de a raspunde cererii cu o oferta echivalenta si de a achita singur factura acestor responsabilitati globale.
7.Metamorfozele Al Qaeda şi răspunsul Occidentului Scrisorile recuperate in urma raidului de la Abbottabad din mai 2011 au expus un Bin Laden profund preocupat de mostenirea sa, in special de cum sa creeze o fundatie solida de mici insule Al Qaeda raspandite in lumea musulmana care sa asigure supravietuirea miscarii si totodata care sa pregateasca terenul pentru un nou val de jihadisti. Bin Laden viza o noua generatie mai degraba concentrata pe o agenda locala
8.Obama 2.0: un program de nation-building acasa Daca ar fi sa optam pentru un singur cuvant care sa rezume simbolic majoritatea initiativelor de politica externa asumate de Obama pe parcursul primilor sai 4 ani ar fi cel de “rebalansare” (rebalancing), cu alte cuvinte o forma de reechilibrare a unor angajamente percepute ca fiind excesive. Fie ca vorbim de Irak, AfPak, pana la un punct chiar de Europa, reorientarea geopolitica a ramas preocuparea esentiala a unei administratii aflata constant in cautarea unui orizont strategic fundamental diferit de cel mostenit de la predecesorul sau.
9.Oamenii presedintelui sau umbra lui Scowcroft la Casa Alba De mult nu s-a mai scris în presa americană atât de intens despre moştenirea Vietnamului ca în aceste zile. „Politica implică întotdeauna şi puţin tea­tru. Iar politicienii trebuie să aibă un ele­mentar simţ dramatic, adică simţ în le­gătură cu modul cum diferite acţiuni sau evenimente pot crea o or­dine, o succesiune, o gra­da­ţie şi o arhitectură“ (Va­cłav Havel). Obama nu face excepţie. Es­te predispus lăuntric spre utilizarea metaforelor pu­blice pentru a maximiza im­pactul unui joc de scenă.
10.Osama: un Mao în era www S-a spus deseori că „Primăverile Arabe“ reprezintă o lovitură mortală dată Al Qa­e­da. În cele din urmă, nu discursul său a animat şi mobilizat masele de re­vo­lu­ţio­nari care au spulberat unele dintre, aparent, cele mai solide regimuri ale lumii arabe. Şi totuşi, o lectură atentă a scrisorilor re­cu­perate din fortăreaţa de la Abbottabad conturează o cu totul altă perspectivă. Mai mult, ele confirmă o anu­mită cheie de interpretare asupra naturii Al Qaeda ca­re sugerează că aceasta este mai puţin o grupare teroristă tradiţională, cât o mişcare de insurgenţă.
11.America in valtoarea alegerilor si cei doi elefanti din coltul camerei Iranul şi bugetul unui Pentagon în criză ar putea schimba decisiv geometria actualei competiţii electorale din SUA.Săptămâna trecută, înaintea primei dez­ba­teri oficiale dintre Obama şi Romney, în New York, pe scena Naţiunilor Unite, pre­mierul Israelului şi preşedintele SUA au avut, din nou, o con­frun­ta­re simbolică. O lectură aten­tă a fiecărui discurs arată, încă o dată, cât de diferite sunt priorităţile celor doi pro­tagonişti.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by