Articole scrise de Nicolae Oaca


1 - 9 din 9 rezultate
1.Memorandumul România-SUA, o abordare europeană! În plin proces de pregătire a licitației 5G de către ANCOM, guvernele României și SUA semnau în 20 august 2019 un memorandum care viza accesul fabricanților de echipamente de telecomunicații la construirea noilor rețele 5G, urmare a acordului celor doi președinți, memorandum care avea sa influențeze și chiar să blocheze licitația 5G din România.
2.WiMAX??? Pe 2 februarie 2016, TeleGeography anunta inchiderea retelei Clearwire ce folosea tehnologia WiMAX. Sa reamintim ca acum cativa ani si timp de mullti ani, Clearwire a fost port-drapelul tehnologiei WiMAX, cu un puternic sprijin financiar din partea INTEL, iar inchiderea retelelor sale poate fi privita ca decesul oficial al tehnologiei WiMAX, care a pierdut lupta cu familia tehnologica GSM/UMTS/LTE.
3.Despre tarifele de roaming in UE si contributia europarlamentarilor Romaniei n ultima vreme, diversi reprezenanti ai PNL declara ca europarlamentara Ioana Adina Valean a redus tarifele de roaming in UE, lucru nu intocmai adevarat. Reducerea tarifelor de roaming a fost initiata de comisarul Viviane Reding si continuata de actualul comisar pentru Agenda Digitala Nelie Kroes. Viviane Reding a fost cea care a intiat si coordonat primele regulamente privind roamingul in tarile UE - nr. 717/27 iunie 2007 si nr. 544/18 iunie 2009, cu scopul de a limita valoarea tarifelor de roaming in tarile UE, uriase inainte de 2007.
4.Analiza: Argumente pentru denominarea în LEI a tarifelor serviciilor de telecomunicații La 1 decembrie 2014, Ziarul Financiar "isi asuma trecerea completa la leu", insemnand ca incepand de atunci "toate articolele din paginile ZF vor indica valori ale cifrelor de afaceri, ale profiturilor, ale tranzactiilor sau ale altor indicatori financiari exprimate in primul rand in lei". Este o actiune laudabila si normala dat fiind faptul ca leul este moneda nationala. Dar, ar trebui mai mult decat practica/formalismul de a prezenta cifrele in lei. Romania, tara a carei moneda nationala inca este leul, ar trebui sa aiba toate tarifele, sau preturile serviciilor, bunurilor denominate numai in lei.
5.Despre tarifele de roaming in UE si contributia europarlamentarilor Romaniei In ultima vreme, diversi reprezenanti ai PNL declara ca europarlamentara Ioana Adina Valean a redus tarifele de roaming in UE, lucru nu intocmai adevarat. Reducerea tarifelor de roaming a fost initiata de comisarul Viviane Reding si continuata de actualul comisar pentru Agenda Digitala Nelie Kroes. Viviane Reding a fost cea care a intiat si coordonat primele regulamente privind roamingul in tarile UE - nr. 717/27 iunie 2007 si nr. 544/18 iunie 2009, cu scopul de a limita valoarea tarifelor de roaming in tarile UE, uriase inainte de 2007.
6.Anul de telecomunicatii 2014 Anul 2014 se anunta unul interesant pentru telecomunicatiile noastre daca avem in vedere evenimentele preconizate a avea loc - punerea pe costuri a tarifelor de terminare in retelele de telefonie mobila, fuziunea operatiunilor Deutsche Telekom din Romania si vanzarea pachetului de actiuni detinut de statul roman in RomTelecom, intrarea in vigoare a noilor licente pentru comunicatii mobile si a noului regulament de roaming international care va permite intrarea pe piata a operatorilor de retele virtuale - evenimente care ar putea influenta sau chiar reconfigura piata noastra.
7.Tarifarea comunicatiilor mobile pentru eficienta economica! Cu o oarecare intarziere, in aceasta vara, ANCOM anunta, in fine, propuneri pentru noi tarife de terminare in retelele mobile, propuneri care continua sa avantajeze operatorii de comunicatii mobile perpetuand asimetria. Tarifele propuse de ANCOM, in continuare mai mari pentru terminarea in retelele mobile, avatajeaza operatorii de comunicatii mobile, facand ca prin asimetria lor, telefonia fixa, afacere in ultima faza a ciclului de viata, sa continuie sa subventioneze telefonia mobila o afacere cu potential. Inca din 2004 atrageam atentia ca tarifele de terminare in retelele mobile ar trebui sa fie mai mici decat cele in retelele fixe si ca telefonia fixa si micii operatori subventionaza marii operatori prin tarifele mari de terminare in retelele mobile.
8.ANALIZA: Listarea RomTelecom, un nou examen pentru guvern Guvernul Romaniei a decis inca odata sa vanda actiunile pe care statul le detine la operatorul RomTelecom. Toate!. Nu ar fi prima data cand guvernatii face un astfel de anunt, acestia renuntand la vanzare in conditii de piata mult mai bune decat cele de astazi.
9.Tarifele de interconectare din Romania, exercitiu de calcul care nu reflecta realitatea Promisa pentru anul 2004, amanata in 2005 si in 2006, cand au fost propuse trei variante, punerea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele GSM900 s-a transformat intr-o reducere intarziata pe o perioada de circa trei ani, considerata mai degraba un exercitiu de calcul, scrie analistul telecom Nicolae Oaca pe blogul sau. Potrivit acestuia, tarifele de interconectare cu operatorii mobili nu reflecta nici costurile serviciilor si nici dezvoltarea economica a Romaniei.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by