Articole scrise de Miruna Cajvaneanu


1 - 30 din 378 rezultate
1.Peste 100 de candidaţi români la alegerile locale din Italia “Votul e important! Vă place să aleagă altcineva cum vă îmbrăcaţi? ​Pe 26 mai , în Italia vor avea loc alegerile europarlamentare şi, în acelaşi timp, alegeri administrative în aproape 3.900 de localităţi din Peninsulă, printre care Florenţa, Bari, Perugia sau Livorno. Peste 100 de români candidează pentru funcţia de consilier, dintre care 70% sunt femei.
2.Investigație jurnalistică în Peninsulă: Matteo Salvini, îmbrăcat cu uniforme militare „Made in Fălticeni” Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne al Italiei, se află de ieri în centrul unei noi polemici naţionale. Reporterii de la emisiunea de investigaţii “Report”, difuzată luni, 15 aprilie, pe canalul Rai 3, au dezvăluit că o bună parte din uniformele aflate în dotarea Armatei italiene şi Carabinierilor sunt fabricate în România. Mai precis, la Fălticeni şi la Târgu Trotuş (judeţul Bacău). Salvini este cunoscut pentru vehemenţa cu care apără produsele “made in Italy”, dar şi pentru că obişnuieşte să participe la evenimente publice îmbrăcat, mândru, în uniforme ale forţelor de ordine. Întrebat de reporteri dacă ştie că uniformele îmbrăcate sunt produse în România, ministrul de interne italian s-a apărat, spunând că “de vină sunt licitaţiile şi regulile impuse de Uniunea Europeană”, pe care are intenţia să le schimbe.
3.Solidaritate emoţionantă a italienilor faţă o mamă româncă din Roma care și-a pierdut copilul Solidaritate emoţionantă a italienilor faţă o mamă româncă din Roma care şi-a pierdut fiul de doar 11 ani, Antonio, decedat în urma unei crize respiratorii, în trafic. Autorităţile au deschis o anchetă pentru a elucida cauzele tragediei. Un grup de italieni a început o colectă pentru a ajuta financiar familia băiatului.
4.Întâlnire Di Maio - Oprea la Roma / Se anunţă o colaborare româno-italiană de încurajare a start-up-urilor Miercuri, 10 aprilie, la Roma, a avut loc o întâlnire între Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea şi Luigi Di Maio, vicepreședintele Consiliului de Miniștri şi ministru al dezvoltării economice din Italia. Cei doi oficiali au semnat un memorandum de cooperare bilaterală. În aceeaşi zi a avut loc în capitala Italiei şi un Forum economic, la care au participat peste 120 de companii italiene şi româneşti. Ce conţine memorandumul de cooperare şi cum va contribui aplicarea sa la dezvoltarea firmelor româneşti? Ce noutăţi sunt prevăzute pentru încurajarea IMM-urilor din ambele ţări şi care sunt obiectivele companiilor italiene interesate să intre pe piaţa românească? Iată câteva întrebări pe care le-am adresat reprezentanţilor celor două guverne şi ai firmelor italiene şi româneşti prezente la Forumul de la Roma.
5.Anunţ triumfător al ministrului de interne italian: “Trimitem 13 deţinuţi cu avionul la Bucureşti” Ministrul de interne Matteo Salvini a anunţat marți că 13 deţinuţi români vor fi trimişi cu avionul la Bucureşti, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în patrie. Anunţul a fost postat pe o reţea de socializare, alături de mesajul #dalleparoleaifatti (de la vorbe la fapte) şi în primele 30 de minute a fost redistribuit de peste 3.000 de utilizatori, primind un record de reacţii, peste 16.000.
6.INTERVIU Cercetător de top stabilit în Italia: "România are nevoie de respect pentru şcoală şi educaţie, care trebuie să vină în primul rând de la politicieni" Cătălina Curceanu, cercetătoare de top în domeniul fizicii nucleare, stabilită de 20 de ani în Italia, vorbește, într-un interviu acordat HotNews.ro, despre posbilităţile pe care le au în ţară românii care lucrează în domenii ştiinţifice şi despre ce ar putea face statul român ca să împiedice fenomenul dramatic al emigrării. Ea spune că, în primul rând, este nevoie de o şcoală care să fie preţuită şi respectată, inclusiv prin salarii mai mari, care să-i atragă pe cei mai buni spre cariera de profesor, iar respectul pentru școală și educație trebuie să vină în primul rând de la politicieni, ceea ce nu se întâmplă în România.
7.VIDEO Românii, tribut de sânge pe şantierele din Italia: “Sectorul construcţiilor, cel mai periculos” Pe 15 martie se desfăşoară în Italia o grevă a muncitorilor din construcţii, prima în ultimii 20 de ani la care au aderat toate sindicatele din Peninsulă. Mii de muncitori, printre care şi români, se adună în Piazza del Popolo, la Roma, pentru a protesta împotriva guvernului, acuzat că nu a demarat o serie de proiecte de infrastructură la nivel naţional. Muncitorii protestează şi pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor dificile de muncă şi a numărului crescut de accidente. Sectorul construcţiilor, care se află de aproape 10 ani în criză, este unul cu cea mai mare prezenţă de români. Printre problemele principale cu care se confruntă muncitorii români se numără şomajul, munca la negru şi lipsa informaţiilor cu privire la normele de siguranţă pe şantiere.
8.Noul cod rutier în Italia: un român a obţinut suspendarea sechestrului pe maşină O decizie crucială în cazul românilor afectaţi de modificările codului rutier italian: pe 13 martie, un judecător din Milano a suspendat sechestrarea unei maşini înmatriculate în România, ca urmare a noilor prevederi ale codului rutier italian.
9.​VIDEO Un român din Italia și-a distrus mașina în fața secției de poliție în semn de protest față de noul cod rutier: „Suntem cetățenii nimănui” Un român din Italia și-a distrus maşina chiar în faţa unei secţii de poliţie, după ce a automobilul i-a fost pus sub sechestru, în conformitate cu noua lege a codului rutier, intrată în vigoare în decembrie 2018.
10.Cazul Gavrilescu / Europarlamentar italian pentru HotNews.ro: “Vom face o interpelare la Comisia Europeană” Câteva zeci de manifestanţi au protestat vinerea trecută în faţa Prefecturii din Roma, cerând anularea decretului de expulzare a Mădălinei Gavrilescu, româncă stabilită de zece ani la Roma şi care a primit ordin de expulzare din Italia şi interdicţia de a reveni în Peninsulă în următorii cinci ani.
11.Matteo Salvini, la Ambasada României în Italia: Îmi amintesc foarte bine de întâlnirea cu Liviu Dragnea şi cu Carmen Dan / Dacă ne prefacem că suntem doar o piaţă economică, fără bărbaţi, fără femei, şi mai ales fără copii, Europa nu mai există Vicepremierul Italiei Matteo Salvini (șeful Ligii, extrema dreaptă) a fost invitat miercuri la sediul Ambasadei României la Roma, la o recepţie oferită cu ocazia preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului European. Salvini, care este și ministru de Interne, a vorbit despre comunitatea de români din Italia, care este „bine integrată”, despre companiile italiene active în România şi despre necesitatea ca Europa să nu îşi uite rădăcinile iudeo-creştine. Legat de contactele avute la nivel oficial cu reprezentanţii statului român, Salvini a amintit întâlnirea sa în România cu „preşedintele Camerei (Liviu Dragnea, n.r.) şi cu colega mea, ministrul de interne” Carmen Dan.
12.Reacția Comisiei Europene la cazul Mădălinei Gavrilescu, amenințată cu expulzarea din Italia: Măsurile trebuie să respecte principiul proporționalității Reprezentanţa Comisiei Europene din Italia precizează, într-un răspuns legat de cazul româncei expulzate din Peninsulă și remis HotNews.ro, că astfel de măsuri „trebuie să respecte principiul proporționalității și trebuie să se bazeze exclusiv pe comportamentul personal” care trebuie să constituie o amenințare reală, prezentă și suficient de gravă”.
13.EXCLUSIV Cazul Mădălina Gavrilescu, activistă din România care a primit ordin de expulzare din Italia: "Sunt deportată pentru că am participat la proteste" Pe 15 ianuarie, carabinierii din Roma au convocat-o pe Mădălina Gavrilescu, o româncă de 39 de ani, la secţia de poliţie. Aici i-au dat un ordin de expulzare şi interdicţia de a intra, timp de cinci ani, pe teritoriul italian. Autorităţile îi impun ca, până pe 15 februarie, să părăsească Italia, ţara unde locuieşte de 10 ani şi pe care o consideră “casa ei”. Mădălina Gavrilescu nu are nicio condamnare judiciară, nu a fost niciodată învinovăţită în vreun proces şi nu are cazier. HotNews.ro a reconstruit cazul româncei, pornind de la semnalările făcute de poliţie pentru “participarea la manifestaţii neautorizate” şi până la ordinul de expulzare din Italia.
14.Venitul de cetăţenie în Italia: Posibile discriminări pentru străini şi invitaţia ca italienii să-şi „toarne” vecinii mincinoși Decretul care introduce în Italia „venitului de cetăţenie”, aprobat de guvern, a ajuns în Parlament, pentru a fi votat şi transformat în lege. Aici, a fost examinat de experţii în drept din cadrul Senatului, care au ajuns la concluzia că noua lege i-ar putea discrimina pe străinii stabiliţi în Peninsulă (deci şi pe cetăţenii români). Între timp, guvernanţii încearcă să găsească soluţii pentru a-i controla pe cei 4 milioane de viitori beneficiari: vecinii ar putea „informa” autorităţiile dacă asistaţii au minţit cu privire la situaţia lor economică.
15.Românii din Italia, “în vârful listei” printre beneficiarii venitului de cetăţenie În jur de 1.248.000 de familii (circa 4 milioane de persoane) vor beneficia de venitul de cetăţenie, introdus de executivul italian şi promis de partidul Mişcarea 5 Stele. Dintre aceste familii, 242.000 sunt formate din cetăţeni străini, iar printre ei, românii sunt cei mai numeroşi beneficiari. Românii, în calitate de cetăţeni europeni, au, teoretic, acelaşi tratament ca şi cetăţenii italieni. “Românii şi marocanii, în vârful listei”, titrează “Il Messaggero”.
16.Reforme în Italia - “venitul de cetăţenie”. Străinii, posibil discriminați. Ce impact vor avea noile măsuri asupra românilor din Peninsulă Guvernul italian a aprobat decretul cu privire la “venitul de cetăţenie” şi “cota de pensionare 100”, prin care se îndeplinesc două din principalele promisiuni electorale ale coaliţiei la putere, formată din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga. În următoarele 60 de zile, decretul lege, care conţine norme deja în vigoare, va trece spre adoptare în Parlament. Cercetătorul Antonio Ricci a explicat pentru HotNews impactul pe care îl va avea reforma asupra cetăţenilor străini, printre care şi românii, ce ar putea fi discriminați.
17.Bruno Mazzoni: ​„Literatura italiană contemporană nu are vitalitatea şi varietatea literaturii române de azi”. O retrospectivă literară românească în Italia ​Dincolo de stereotipuri ieftine şi populiste, de fast celebrativ, de instituţii şi proiecte oficiale, există în Italia un interes real faţă de fenomenele literare româneşti. Asistăm la căutarea unor puncte de reper sau fenomene culturale. E o căutare ce vine din partea celor mai diferite diferite categorii: public general (italieni şi români). Categorii specifice: tineri din a doua generaţie, născuţi în familii de români migranţi, adulţi cărora le e dor de casă, italieni din familii mixte, intelectuali interesaţi de noi tendinţe.
18.​Interviu Preotul Wilhelm Dancă, despre vizita Papei Francisc în România: Sfântul Părinte va adresa mesaje și cu dimensiune europeană/ Există anumite neliniști legate de situația actuală în Europa de Est Preşedinţia României la Consiliul UE și organizarea summitul-ului european la Sibiu sunt evenimente care pot constitui un bun prilej pentru Papa Francisc de a adresa mesaje "cu dimensiune europeană", în cadrul vizitei sale la București, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro preotul Wilhelm Dancă, responsabilul cu mass media al comitetului de organizare a vizitei. Acesta a mai spus că Papa Francisc ar mai putea vorbi despre familiile destrămate din cauza plecărilor în străinătate "pentru un ban în plus". "E o dramă naţională din acest punt de vedere", spune Wilhelm Dancă. Vezi cum se va desfășura vizita Papei Francisc în România.
19.Vizita Papei Francisc în România: singura sursă care poate confirma este Vaticanul / Pe agendă ar putea figura deplasări la Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia Va veni Papa Francisc în 2019 în România? Amintim că singura sursă care poate confirma o vizită a Papei este Vaticanul. “Există bune speranțe”, a declarat, la sfârşitul lunii decembrie 2018, arhiepiescopul Ioan Robu, citat de organul oficial de informare Vatican News. ”Este deja o bucurie faptul că Sfântul Părinte se pregătește pentru această vizită. Am văzut că este foarte hotărât și așteaptă să vină în România!”, a mai spus atunci arhiepiscopul Ioan Robu.
20.Noul cod rutier în Italia: Român din Germania, amendat şi cu maşina sechestrată / “Mi-au stricat concediul, voi apela la avocat” O vacanţă la prieteni în Italia se poate transforma într-o aventură neplăcută, dacă vii cu maşina proprie, înmatriculată în străinătate, şi laşi pe altcineva la volan. Este unul din efectele secundare ale noilor prevederi din Codului rutier italian, intrate în vigoare în urmă cu o lună.
21.​​VIDEO Cazuri extreme de sărăcie, cu victime români din Italia, între instrumentalizare politică şi solidaritatea populaţiei / Un român a murit de septicemie, după ce și-a scos singur dinții Au venit în Italia cu speranţa unui trai mai bun, dar au ajuns în situaţii extreme de sărăcie. În primele zile ale anului, poveştile a trei români, stabiliţi în regiuni diferite ale Italiei, au ajuns subiecte dezbătute în presa din Peninsulă, stârnind reacţii opuse: de la instrumentalizare politică până la solidaritate şi ajutor.
22.​Aurora, româncă, primul nou născut la Torino în 2019. Ce nume preferă părinţii români din Italia La Torino, primul nou născut al anului 2019 este copilul unei familii de români. E vorba de o fetiţă, Aurora, născută la ora 02:19 pe 1 ianuarie, prima fiică a lui Ionuţ, de 32 de ani şi a Ioanei Valentina, de 29 de ani.
23.Patru români din Italia riscă închisoarea după ce au tăiat porcul în curte, de sărbători. Val de reacţii în Peninsulă Păstrarea tradiţiilor de sărbători din țară ar putea să-i coste scump pe patru români stabiliţi în Italia. Ei au tăiat un porc în propria curte, fără a ţine cont de legislaţia din Peninsulă, care impune respectarea unor norme stricte atunci când e vorba de sacrificarea animalelor. Ştirea, publicată în prima zi a anului de "Il Messaggero", a declanşat un val de reacții pe reţelele sociale, unii din cititorii italieni cerând ca cei patru să "fie trataţi aşa cum au tratat ei animalul".
24.Roxana Roman, românca decorată în Italia după ce i-a denunțat pe membrii unui clan mafiot Roxana Roman, o româncă de 34 de ani stabilită la Roma, a primit, pe 29 decembrie, de la preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, titlul “Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene”, pentru “contribuţia sa în afirmarea valorii legalităţii”.
25.Noul Cod Rutier italian, câteva semne de întrebare: între "incertitudini operative" şi "dificultăţi de aplicare" / Celulă de criză la Roma „Unde-i lege, nu-i tocmeală” – este cel mai citat proverb românesc din ultimele zile, în contextul schimbării Codului Rutier din Italia. Măsura, amintim cititorilor, a lovit, în special, şoferii români cu autoturisme înmatriculate în ţară. O altă zicală, italiană de această dată, spune „Le leggi sono come le tele di ragno” – Legile sunt ca o pânză de păianjen: complicate şi în care te poţi pierde ca într-o capcană.
26.Miniştrii italieni Di Maio şi Toninelli, “bătălie împotriva şmecherilor cu maşini străine”. Cum răspund românii din Italia, afectaţi de noua lege: “Nu suntem noi şmecherii, am fost prinşi într-o capcană” Au trecut două săptămâni de la intrarea în vigoare a “Decretului cu privire la siguranţa publică”, ce poartă numele ministrului italian de interne, Matteo Salvini. Schimbarea Codului Rutier interzice circulaţia autovehiculelor înmatriculate în alt stat, conduse de un cetăţean care are reşedinţa în Italia de peste 60 de zile. Cele mai numeroase victime ale decretului sunt printre cetăţenii români: zeci de cazuri de amenzi şi maşini sechestrate au apărut deja în presa italiană.
27.​​INTERVIU Actriţa Cristina Cepraga, premiu pentru cea mai bună interpretare la festivalul "Aphrodite Shorts" din Italia: „Noi românii avem de luptat cu ideile preconcepute ale italienilor pentru a ne putea afirma profesional” Actriţa româncă Cristina Cepraga, stabilită în Italia de 15 ani, a primit pe 4 decembrie premiul pentru cea mai bună interpretare pentru rolul „Fatima” în cadrul Festivalului „Aphrodite Shorts”, un concurs pentru filme de scurt metraj care tratează tema femeii. Ea este protagonista, dar şi regizorul filmului „Destinul” - o dramă socială inspirată din viaţa reală din Italia. După decernarea premiilor, Hotnews.ro a stat de vorbă cu Cristina Cepraga, pentru a afla cum e să faci carieră artistică de succes în Italia şi ce planuri de viitor are.
28.VIDEO Maşini cu număr românesc, ridicate în Italia de către poliţie, ca urmare a schimbării Codului Rutier “Atenţie, este un echipaj de poliţie lângă Piazza Sempione, controlează maşinile cu număr românesc!”- pe reţelele de socializare curg în ritm alert sute de mesaje ale românilor din Italia, care circulă cu maşini înmatriculate în România. Pe 4 decembrie, a intrat în vigoare „Decretul cu privire la siguranţă”, care poartă numele vicepremierului Matteo Salvini.
29.Moş Crăciun de la Roma va ajunge la copii nevoiaşi din România: „Faptele bune sunt molipsitoare” O tânără din Arad, Alexandra Timar, a pornit o campanie de ajutorare a copiilor săraci, intitulată „Adoptă o scrisoare”: cei mici îi scriu lui Moş Crăciun un mesaj, în care spun ce şi-ar dori de sărbători. Cei care doresc, pot selecta o scrisoare şi îndeplini dorinţa copilului, pregătindu-i un cadou. Campania a depăşit graniţa României, ajungând în Italia. Aici, câţiva români din Roma s-au mobilizat pentru a trimite cadouri copiilor nevoiaşi din ţară.
30.Maricela, ţinută sechestrată 10 ani în Calabria, povesteşte infernul prin care a trecut Mihaela Maricela C. este românca salvată de carabinieri în Calabria, după ce, timp de zece ani, a fost ţinută sub sechestru, violată, bătută cu cruzime şi ameninţată cu moartea de un bărbat de 50 de ani, Aloisio Giordano. Azi ea trăieşte într-o localitate secretă, împreună cu cei doi copii născuţi din relaţia cu călăul ei, în aşteptarea procesului. Pe 4 decembrie, pentru prima oară, a povestit public prin ce a trecut, la emisiunea Pomeriggio 5, de pe Canale 5.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 13 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version