Articole scrise de Miruna Cajvaneanu


1 - 30 din 389 rezultate
1.Românii din Italia, venituri anuale de peste 6,5 miliarde de euro Aproximativ 9% din PIB-ul Italiei provine din munca străinilor stabiliţi în Peninsulă - dintre care 23 % sunt români, arată datele “Raportului anual cu privire la economia imigraţiei”, unul din cele mai importante studii statistico – economice care măsoară, an de an, impactul fiscal pe care îl au străinii stabiliţi în Peninsulă. HotNews.ro vă prezintă în avanpremieră câteva din datele cu privire la români, cuprinse în Raportul statistic şi comentariul unuia din cercetătorii care au participat la realizarea volumului.
2.Pensionar italian: Nu mai fac faţă în Italia cu pensia de 600 de euro, vreau să mă mut în România „Vreau să mă mut în România, nu mă mai descurc în Italia cu 600 de euro pensie. Aş vrea să îmi daţi câteva sfaturi, unde pot găsi o casă în chirie cu maxim 200 de euro şi dacă pot să-mi aduc şi maşina etc? Nu mai fac faţă în Italia. Cum aş putea să găsesc prieteni sau prietene ? Am 67 de ani, mulţumesc„ - iată mesajul postat online de Salvatore T., un pensionar italian, pe un grup mixt româno – italian. Mesajul lui Salvatore, însoţit de o fotografie de profil, a primit în scurt timp aproape 200 de răspunsuri şi sfaturi de la români din Peninsulă şi totodată de la italieni stabiliţi pe plaiuri mioritice.
3.VIDEO Doi români au cântat în limba maternă în faţa Papei Francisc, de “Ziua Migrantului” / Părintele Adrian Dancă (Radio Vatican): “O premieră în premieră” Mii de migranţi stabiliţi în Italia, printre care şi mulţi români, au participat duminică, 29 septembrie, în Piaţa Sf. Petru din Vatican, la liturghia celebrată de Papa Francisc cu ocazia „Zilei mondiale a migrantului și a refugiatului”. Pentru prima oară, multe din rugăciunile euharistice au fost rostite în mai multe limbi, printre care chineză, arabă, franceză, swahili. La sfârşitul liturghiei, în piaţă au răsunat versurile melodiei „Speră mereu”, cântată de doi români stabiliţi în Italia. Papa Francisc a inaugurat de asemenea un monument dedicat migranţilor: o sculptură realizată în bronz şi argilă, amplasată în Piaţa Sf. Petru.
4.La un an după 10 august, am vorbit cu opt dintre românii din diaspora care au fost la protest: Manifestațiile trebuie să se transforme într-un angajament civic, social sau politic Imediat după manifestația din 10 august 2018, am reconstituit, împreună cu 10 români din diaspora, filmul protestelor, de la primele ore, până la intervenția în forță a jandarmeriei. A trecut un an. Au avut loc alegeri europarlamentare și mii de români din străinătate au stat la cozi pentru a vota. Au fost schimbați miniștri. Liderul principalului partid la putere a fost arestat. Opinia publică a fost zguduită de cazul fetelor răpite și omorâte la Caracal.
5.EXCLUSIV Portretul psihologic al lui Gheorghe Dincă, realizat de un criminolog italian: Un prădător sexual care folosește o tehnică precisă. Un sociopat sadic cu un IQ redus / De ce este greu de prins un astfel de ucigaș Medicul și criminologul italian Ursula Franco a acordat HotNews.ro un interviu în care analizează profilul psihologic al lui Gheorghe Dincă, expertul italian arătând că tehnica folosită de acesta a fost folosită de unii criminali în serie și că ucigașul din Caracal este un ”monstru” lipsit de conștiință morală, incapabil să simtă vinovăție și remușcări.
6.EXCLUSIV Criminolog italian analizează apelurile Alexandrei la 112: "O fată de 15 ani, răpită, violată şi bătută e tratată cu o răceală dezarmantă / Fetei i-a fost frică din primul moment că nu va fi ajutată" Ursula Franco, medic și criminolog din Italia, a făcut pentru HotNews.ro o analiză a apelurilor date de Alexandra Măceşanu la 112. Ursula Franco a lucrat în Statele Unite şi în Italia şi a studiat cu doctorul Peter Hyatt, unul dintre cei mai importanți experți din lume în „Analiza declarațiilor” – Statement Analysis, o tehnică israeliană de analiză a limbajului.Operatorii americani de la 911 sunt cei care îl invită pe apelant să nu închidă linia şi fac tot posibilul ca să-l liniştească că totul va fi bine
7.Un român care dormea într-o gară din Italia, bătut cu bestialitate. Agresorii i-au dat apoi foc Un cetățean român în vârstă de 42 de ani se află în stare foarte gravă la Spitalul de arşi din Borgo Trento - Verona. Potrivit primelor informaţii difuzate de presa italiană, bărbatul a fost bătut cu cruzime de persoane necunoscute, care, ulterior, i-au dat foc victimei.
8.Roma, sufocată de gunoaie. O româncă și-a făcut curat singură în fața blocului și acum riscă o amendă usturătoare ​​Pe 2 iulie, Gabriela, o menajeră româncă de 34 de ani, stabilită la Roma, şi-a pus mănuşi, o mască de protecţie pe faţă, a luat o mătură şi a coborât în stradă să facă curăţenie. Gabriela lucrează pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier chic al capitalei. „Mi-a ajuns gunoiul în faţa uşii de la bloc, basta, aşa nu se mai poate. La Bucureşti nu s-ar fi întâmplat aşa ceva”, le-a spus jurnaliştilor de la Corriere della Sera.
9.Incredibilul caz ”Îngeri și demoni” din Italia, prin care zeci de copii erau ”spălați pe creier” pentru a fi luați de la familiile lor și dați spre adopție: Inducerea de amintiri false, înmormântări fictive, distrugerea afecțiunii față de părinți Poliția italiană a demarat o anchetă de proporții în care sunt implicați medici, asistenți sociali, funcționari, politicieni, acuzați că ar fi înlesnit sau provocat sustragerea a zeci de minori din familii cu probleme sociale spre a-i da spre adopție, contra cost, altor părinți. Ancheta care a dus la descoperirea unei adevărate rețele, a fost numită 'Îngeri și demoni' și a demarat în octombrie 2018.
10.Un grup de români din Milano i-a trimis un colet lui Liviu Dragnea, la închisoare Luni seară, pe 27 mai, circa 20 de români din Milano s-au reunit în faţa Consulatului României pentru a sărbători “arestarea lui Liviu Dragnea”. Românii au pregătit un pachet destinat politicianului, «aşa cum toţi românii trimit pachete acasă, pentru diferite ocazii ». Coletul a fost trimis cu o firmă de transport la penitenciarul de la Rahova.
11.VIDEO Vot masiv în Italia / Sute de români stau la coadă, în ploaie, la Roma Un vot masiv a fost dat de românii din Italia unde, până la ora 15.00, și-au exprimat opțiunea de vot 33.396 de alegători la alegerile europarlamentare și 33.159 la referendum. Românii au votat la cele 76 de secţii deschise pe întreg teritoriul Italiei. Sute de români scandează la Roma în ploaie “Vrem să votăm!”
12.Peste 100 de candidaţi români la alegerile locale din Italia “Votul e important! Vă place să aleagă altcineva cum vă îmbrăcaţi? ​Pe 26 mai , în Italia vor avea loc alegerile europarlamentare şi, în acelaşi timp, alegeri administrative în aproape 3.900 de localităţi din Peninsulă, printre care Florenţa, Bari, Perugia sau Livorno. Peste 100 de români candidează pentru funcţia de consilier, dintre care 70% sunt femei.
13.Investigație jurnalistică în Peninsulă: Matteo Salvini, îmbrăcat cu uniforme militare „Made in Fălticeni” Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne al Italiei, se află de ieri în centrul unei noi polemici naţionale. Reporterii de la emisiunea de investigaţii “Report”, difuzată luni, 15 aprilie, pe canalul Rai 3, au dezvăluit că o bună parte din uniformele aflate în dotarea Armatei italiene şi Carabinierilor sunt fabricate în România. Mai precis, la Fălticeni şi la Târgu Trotuş (judeţul Bacău). Salvini este cunoscut pentru vehemenţa cu care apără produsele “made in Italy”, dar şi pentru că obişnuieşte să participe la evenimente publice îmbrăcat, mândru, în uniforme ale forţelor de ordine. Întrebat de reporteri dacă ştie că uniformele îmbrăcate sunt produse în România, ministrul de interne italian s-a apărat, spunând că “de vină sunt licitaţiile şi regulile impuse de Uniunea Europeană”, pe care are intenţia să le schimbe.
14.Solidaritate emoţionantă a italienilor faţă o mamă româncă din Roma care și-a pierdut copilul Solidaritate emoţionantă a italienilor faţă o mamă româncă din Roma care şi-a pierdut fiul de doar 11 ani, Antonio, decedat în urma unei crize respiratorii, în trafic. Autorităţile au deschis o anchetă pentru a elucida cauzele tragediei. Un grup de italieni a început o colectă pentru a ajuta financiar familia băiatului.
15.Întâlnire Di Maio - Oprea la Roma / Se anunţă o colaborare româno-italiană de încurajare a start-up-urilor Miercuri, 10 aprilie, la Roma, a avut loc o întâlnire între Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea şi Luigi Di Maio, vicepreședintele Consiliului de Miniștri şi ministru al dezvoltării economice din Italia. Cei doi oficiali au semnat un memorandum de cooperare bilaterală. În aceeaşi zi a avut loc în capitala Italiei şi un Forum economic, la care au participat peste 120 de companii italiene şi româneşti. Ce conţine memorandumul de cooperare şi cum va contribui aplicarea sa la dezvoltarea firmelor româneşti? Ce noutăţi sunt prevăzute pentru încurajarea IMM-urilor din ambele ţări şi care sunt obiectivele companiilor italiene interesate să intre pe piaţa românească? Iată câteva întrebări pe care le-am adresat reprezentanţilor celor două guverne şi ai firmelor italiene şi româneşti prezente la Forumul de la Roma.
16.Anunţ triumfător al ministrului de interne italian: “Trimitem 13 deţinuţi cu avionul la Bucureşti” Ministrul de interne Matteo Salvini a anunţat marți că 13 deţinuţi români vor fi trimişi cu avionul la Bucureşti, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în patrie. Anunţul a fost postat pe o reţea de socializare, alături de mesajul #dalleparoleaifatti (de la vorbe la fapte) şi în primele 30 de minute a fost redistribuit de peste 3.000 de utilizatori, primind un record de reacţii, peste 16.000.
17.INTERVIU Cercetător de top stabilit în Italia: "România are nevoie de respect pentru şcoală şi educaţie, care trebuie să vină în primul rând de la politicieni" Cătălina Curceanu, cercetătoare de top în domeniul fizicii nucleare, stabilită de 20 de ani în Italia, vorbește, într-un interviu acordat HotNews.ro, despre posbilităţile pe care le au în ţară românii care lucrează în domenii ştiinţifice şi despre ce ar putea face statul român ca să împiedice fenomenul dramatic al emigrării. Ea spune că, în primul rând, este nevoie de o şcoală care să fie preţuită şi respectată, inclusiv prin salarii mai mari, care să-i atragă pe cei mai buni spre cariera de profesor, iar respectul pentru școală și educație trebuie să vină în primul rând de la politicieni, ceea ce nu se întâmplă în România.
18.VIDEO Românii, tribut de sânge pe şantierele din Italia: “Sectorul construcţiilor, cel mai periculos” Pe 15 martie se desfăşoară în Italia o grevă a muncitorilor din construcţii, prima în ultimii 20 de ani la care au aderat toate sindicatele din Peninsulă. Mii de muncitori, printre care şi români, se adună în Piazza del Popolo, la Roma, pentru a protesta împotriva guvernului, acuzat că nu a demarat o serie de proiecte de infrastructură la nivel naţional. Muncitorii protestează şi pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor dificile de muncă şi a numărului crescut de accidente. Sectorul construcţiilor, care se află de aproape 10 ani în criză, este unul cu cea mai mare prezenţă de români. Printre problemele principale cu care se confruntă muncitorii români se numără şomajul, munca la negru şi lipsa informaţiilor cu privire la normele de siguranţă pe şantiere.
19.Noul cod rutier în Italia: un român a obţinut suspendarea sechestrului pe maşină O decizie crucială în cazul românilor afectaţi de modificările codului rutier italian: pe 13 martie, un judecător din Milano a suspendat sechestrarea unei maşini înmatriculate în România, ca urmare a noilor prevederi ale codului rutier italian.
20.​VIDEO Un român din Italia și-a distrus mașina în fața secției de poliție în semn de protest față de noul cod rutier: „Suntem cetățenii nimănui” Un român din Italia și-a distrus maşina chiar în faţa unei secţii de poliţie, după ce a automobilul i-a fost pus sub sechestru, în conformitate cu noua lege a codului rutier, intrată în vigoare în decembrie 2018.
21.Cazul Gavrilescu / Europarlamentar italian pentru HotNews.ro: “Vom face o interpelare la Comisia Europeană” Câteva zeci de manifestanţi au protestat vinerea trecută în faţa Prefecturii din Roma, cerând anularea decretului de expulzare a Mădălinei Gavrilescu, româncă stabilită de zece ani la Roma şi care a primit ordin de expulzare din Italia şi interdicţia de a reveni în Peninsulă în următorii cinci ani.
22.Matteo Salvini, la Ambasada României în Italia: Îmi amintesc foarte bine de întâlnirea cu Liviu Dragnea şi cu Carmen Dan / Dacă ne prefacem că suntem doar o piaţă economică, fără bărbaţi, fără femei, şi mai ales fără copii, Europa nu mai există Vicepremierul Italiei Matteo Salvini (șeful Ligii, extrema dreaptă) a fost invitat miercuri la sediul Ambasadei României la Roma, la o recepţie oferită cu ocazia preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului European. Salvini, care este și ministru de Interne, a vorbit despre comunitatea de români din Italia, care este „bine integrată”, despre companiile italiene active în România şi despre necesitatea ca Europa să nu îşi uite rădăcinile iudeo-creştine. Legat de contactele avute la nivel oficial cu reprezentanţii statului român, Salvini a amintit întâlnirea sa în România cu „preşedintele Camerei (Liviu Dragnea, n.r.) şi cu colega mea, ministrul de interne” Carmen Dan.
23.Reacția Comisiei Europene la cazul Mădălinei Gavrilescu, amenințată cu expulzarea din Italia: Măsurile trebuie să respecte principiul proporționalității Reprezentanţa Comisiei Europene din Italia precizează, într-un răspuns legat de cazul româncei expulzate din Peninsulă și remis HotNews.ro, că astfel de măsuri „trebuie să respecte principiul proporționalității și trebuie să se bazeze exclusiv pe comportamentul personal” care trebuie să constituie o amenințare reală, prezentă și suficient de gravă”.
24.EXCLUSIV Cazul Mădălina Gavrilescu, activistă din România care a primit ordin de expulzare din Italia: "Sunt deportată pentru că am participat la proteste" Pe 15 ianuarie, carabinierii din Roma au convocat-o pe Mădălina Gavrilescu, o româncă de 39 de ani, la secţia de poliţie. Aici i-au dat un ordin de expulzare şi interdicţia de a intra, timp de cinci ani, pe teritoriul italian. Autorităţile îi impun ca, până pe 15 februarie, să părăsească Italia, ţara unde locuieşte de 10 ani şi pe care o consideră “casa ei”. Mădălina Gavrilescu nu are nicio condamnare judiciară, nu a fost niciodată învinovăţită în vreun proces şi nu are cazier. HotNews.ro a reconstruit cazul româncei, pornind de la semnalările făcute de poliţie pentru “participarea la manifestaţii neautorizate” şi până la ordinul de expulzare din Italia.
25.Venitul de cetăţenie în Italia: Posibile discriminări pentru străini şi invitaţia ca italienii să-şi „toarne” vecinii mincinoși Decretul care introduce în Italia „venitului de cetăţenie”, aprobat de guvern, a ajuns în Parlament, pentru a fi votat şi transformat în lege. Aici, a fost examinat de experţii în drept din cadrul Senatului, care au ajuns la concluzia că noua lege i-ar putea discrimina pe străinii stabiliţi în Peninsulă (deci şi pe cetăţenii români). Între timp, guvernanţii încearcă să găsească soluţii pentru a-i controla pe cei 4 milioane de viitori beneficiari: vecinii ar putea „informa” autorităţiile dacă asistaţii au minţit cu privire la situaţia lor economică.
26.Românii din Italia, “în vârful listei” printre beneficiarii venitului de cetăţenie În jur de 1.248.000 de familii (circa 4 milioane de persoane) vor beneficia de venitul de cetăţenie, introdus de executivul italian şi promis de partidul Mişcarea 5 Stele. Dintre aceste familii, 242.000 sunt formate din cetăţeni străini, iar printre ei, românii sunt cei mai numeroşi beneficiari. Românii, în calitate de cetăţeni europeni, au, teoretic, acelaşi tratament ca şi cetăţenii italieni. “Românii şi marocanii, în vârful listei”, titrează “Il Messaggero”.
27.Reforme în Italia - “venitul de cetăţenie”. Străinii, posibil discriminați. Ce impact vor avea noile măsuri asupra românilor din Peninsulă Guvernul italian a aprobat decretul cu privire la “venitul de cetăţenie” şi “cota de pensionare 100”, prin care se îndeplinesc două din principalele promisiuni electorale ale coaliţiei la putere, formată din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga. În următoarele 60 de zile, decretul lege, care conţine norme deja în vigoare, va trece spre adoptare în Parlament. Cercetătorul Antonio Ricci a explicat pentru HotNews impactul pe care îl va avea reforma asupra cetăţenilor străini, printre care şi românii, ce ar putea fi discriminați.
28.Bruno Mazzoni: ​„Literatura italiană contemporană nu are vitalitatea şi varietatea literaturii române de azi”. O retrospectivă literară românească în Italia ​Dincolo de stereotipuri ieftine şi populiste, de fast celebrativ, de instituţii şi proiecte oficiale, există în Italia un interes real faţă de fenomenele literare româneşti. Asistăm la căutarea unor puncte de reper sau fenomene culturale. E o căutare ce vine din partea celor mai diferite diferite categorii: public general (italieni şi români). Categorii specifice: tineri din a doua generaţie, născuţi în familii de români migranţi, adulţi cărora le e dor de casă, italieni din familii mixte, intelectuali interesaţi de noi tendinţe.
29.​Interviu Preotul Wilhelm Dancă, despre vizita Papei Francisc în România: Sfântul Părinte va adresa mesaje și cu dimensiune europeană/ Există anumite neliniști legate de situația actuală în Europa de Est Preşedinţia României la Consiliul UE și organizarea summitul-ului european la Sibiu sunt evenimente care pot constitui un bun prilej pentru Papa Francisc de a adresa mesaje "cu dimensiune europeană", în cadrul vizitei sale la București, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro preotul Wilhelm Dancă, responsabilul cu mass media al comitetului de organizare a vizitei. Acesta a mai spus că Papa Francisc ar mai putea vorbi despre familiile destrămate din cauza plecărilor în străinătate "pentru un ban în plus". "E o dramă naţională din acest punt de vedere", spune Wilhelm Dancă. Vezi cum se va desfășura vizita Papei Francisc în România.
30.Vizita Papei Francisc în România: singura sursă care poate confirma este Vaticanul / Pe agendă ar putea figura deplasări la Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia Va veni Papa Francisc în 2019 în România? Amintim că singura sursă care poate confirma o vizită a Papei este Vaticanul. “Există bune speranțe”, a declarat, la sfârşitul lunii decembrie 2018, arhiepiescopul Ioan Robu, citat de organul oficial de informare Vatican News. ”Este deja o bucurie faptul că Sfântul Părinte se pregătește pentru această vizită. Am văzut că este foarte hotărât și așteaptă să vină în România!”, a mai spus atunci arhiepiscopul Ioan Robu.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 13 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version