Articole scrise de Miron Damian


1 - 30 din 182 rezultate
1.Revizuirea Constituției. Acordarea și retragerea încrederii în guvern Curtea Constituțională a României a dat recent două decizii care privesc direct funcționarea instituției guvernului și relația acestuia cu parlamentul. Cele două au fost tratate de comentariul public în mod radical diferit. Una a fost prilej de acuzații grele la adresa judecătorilor, fiind considerată a fi motivată politic și categoric greșită. Cealaltă a trecut în schimb aproape neobservată, fiind probabil considerată temeinică.
2.Revizuirea Constituției. Moțiunile Senatul a adoptat o moțiune simplă vizându-l pe titularul Finanțelor publice. Predictibil, date fiind declarațiile și promisiunile dlui Cîțu, și majoritatea pe care o are încă la Senat fostul partid de guvernământ, intrat în opoziție. La fel de predictibil a fost și reacția la nivel guvernamental: dl Cîțu se bucură în continuare de încrederea deplină a premierului. Episodul arată, din nou, una din problemele sistemului nostru politic.
3.„Soluția” alegerilor anticipate. Câteva note O problemă actuală este că avem o guvernare foarte impopulară. E adevărat. Iar soluția propusă merge, admit, pe un fir aparent logic: guvernarea este expresia majorității parlamentare, aceasta nu se poate schimba decât prin așa-zisa „migrație” politică, care ar fi ceva urât, trebuie să avem alegeri anticipate, dacă se pot declanșa atunci avem soluția. Pe moment, cel puțin, nu se pot declanșa.
4.Note constituționale de o parte și alta a Prutului Ca să fie o măsură excepțională, parlamentul român/moldovean nu se dizolvă de drept, și nici nu se poate autodizolva. E o prerogativă prezidențială asta, în sensul în care, dacă sunt îndeplinite condițiile puse în constituție, președintele e singurul care poate, și e liber să decidă dacă să facă asta. Sau nu. Textul ambelor constituții e cât se poate de clar, președintele *poate* dizolva parlamentul în anumite condiții. Nu e obligat, nu e o formalitate. Curtea Constituțională de peste Prut a decis ieri că ce scrie în constituție nu scrie în constituție
5.O soluție pentru problema listelor de susținători în alegeri Alegerile pentru Parlamentul European au dovedit peste putință de tăgadă o problemă serioasă a legislației electorale. Din păcate, nu e „breaking news”, nu e nici măcar „news”, e „olds”. Poveste veche, trece neobservată. Conform legii, pentru a se înscrie în aceste alegeri partidele trebuiau să prezinte dovada unui număr de 200.000 (două sute de mii) de susținători. Am avut 13 partide înscrise în alegeri, doar șapte au obținut un număr de voturi(!) mai mare decât acest prag.
6.Schema 3+1 și alte coincidențe în Justiția sub zodia PSD Dacă actele normative ar fi persoane, foarte tinere în cazul de față, pun prinsoare că OUG 8 ar fi foarte, foarte supărată. Sora sa mai mare, OUG 7, are parte de toată atenția. Are parte de acuzații, dezbateri, manifestații publice, negocieri. I s-a adus deja o ajustare – sau cosmetizare, depinde pe cine întrebi. Se vorbește de ea peste tot, e celebră. OUG 8, în schimb, a trecut aproape neobservată. E atât de nedrept. Mai ales că sunt atâtea similarități între ele. Ambele poartă semnătura ministrului Toader.
7.Proverbiala întâlnire a propagandiștilor PSD cu Secția procurorilor Stan și Florea (continuare) Procurorul-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a simțit ieri nevoia să iasă cu o declarație de presă în apărarea instituției pe care o conduce. La oră de maximă audiență, într-un cadru lemnos și sobru, dl Gheorghe Stan a apărut cu firma la care prestează și, sub privirea mută și oarecum îndurerată a adjunctei sale, și-a dat cu ea în cap. O lovitură de mare răsunet, de altfel.
8.#Rezist, în interiorul coaliției antijustiție. O explicație Îmi pot închipui că a fost audibil, măcar de dragul efectului dramatic. Mă refer la clicul care s-a auzit în ultimele 48 de ore în anumite capete din coaliția pestriță și de vastă respirație penală care exercită acum puterea, în zona politică, mediatică și de justiție. Speculez. Planul era cam așa, în mare: dl Dragnea, ca toți din grup, are probleme cu justiția penală, foarte serioase chiar. O condamnare, un dosar în stadiu de apel, altele în instrumentare. Așa că le va șterge cu buretele pentru toată lumea...
9.Cazul Kovesi, un devastator act de acuzare al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție De fapt, acuzatorii dnei Kovesi spun că aceasta s-a implicat în extrădarea infractorului Popa, deși nu era treaba ei. Chestie care, incidental, contrazice premisa celeilalte acuzații. Un set de fapte pot fi contrare atribuțiilor de serviciu sau pot să nu aibă legătură cu ele, dar nu și una și alta. Dincolo de asta, pot accepta că după părerea procurorilor Florea și Stan este ceva absolut îngrozitor, mizerabil, inacceptabil dacă un procuror se ocupă de punerea după gratii a unui infractor. Este însă și ilegal, penal chiar?
10.Populismul PSD, faza pe curs valutar Luați legea gravitației ca exemplu, un stat poate emite un act prin care să o abroge și să fixeze constanta aia pe zero. Singurul efect ar fi o suită de tragedii din partea celor care n-ar înțelege diferența sus pomenită și ar încerca să experimenteze nou instituita imponderabilitate aruncându-se de pe bloc. Cumva, la fel e și aici, din păcate PSD nu se aruncă ei înșiși în gol, aruncă economia națională, și implicit prosperitatea cetățenilor români.
11.Metamorfoza lui Florin Iordache Intr-o bună dimineaţă, azi, cînd Florin Iordache se trezi în scaunul de la prezidiul Camerei, după o perioadă politică zbuciumată, se pomeni metamorfozat într-un înspăimântător formalist. Un adept inflexibil al regulilor procedurale, un gardian inamovibil al protocolului scris al Camerei. Un monstru de nerecunoscut.
12.Cheia moțiunii de cenzură Moțiunea de cenzură anunțată de liderul PNL pentru 10-12 decembrie are șanse să treacă doar dacă opoziția la guvernul Dăncilă percepe o anumită stare de fapt, și apoi înțelege și acceptă cursul de acțiune pe care această situație îl impune. Situația ce se cere înregistrată este că în interiorul principalului partid la guvernare se dă la ora actuală o luptă aprigă pentru putere. Admit, până acum sună ca și cum v-am dezvăluit solemn că Pământul e rotund.
13.PSD, lupta pe cheia celulei de partid Îmi amintesc vag un scheci comic cu o trupă de polițiști urmărind un grup de răufăcători. Într-un final îi prind pe toți la un loc într-o casă, și-i anunță protocolar prin megafon că trebuie să se predea pentru că nu mai au scăpare: casa are o singură ușă pe care ei, poliția, o au în cătarea armelor. Ceea ce e adevărat, de altfel. Gagul e că polițiștii sunt de partea greșită a ușii. O păzesc din interior. Cumva, mi se pare că Liviu Dragnea este în aceeași situație.
14.PSD are un plan de salvare a porcilor Dna Dăncilă a schițat astăzi setul de măsuri guvernamentale privind pesta porcină. Premierul nominal e citat de „Adevărul” cu îndemnul repetat: „să nu facem din pesta porcină un subiect politic în An Centenar”. O pronunțare singulară, însă pe baza ei și a precedentului pot intui planul actualei puteri politice de combatere a acestui flagel. Presupun că arată, în principiu, cam așa: 1. Se va stabili o linie de comunicare cu virusul respectiv, iar dna Dăncilă îi va transmite, ferm, mesajul de mai sus.
15.Un dosar de obscenitate la Poliția Română Pe 28 iulie toate inspectoratele de poliție județene, brigada de autostrăzi și misiuni speciale și brigada rutieră a Capitalei primesc o circulară direct de la vârful poliției, semnată de chestor Brăcea Florentin, șeful direcției Rutiere, și contrasemnată de adjunctul șefului Poliției, chestor Apreutesei. În urma notificărilor privind mașina respectivă, semnatarul circularei informa destinatarii că „se impune analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzută și pedepsită de art. 334 alin. 4 din Codul Penal în situația depistării în trafic” – e vorba de punerea în circulație a unui autoturism înmatriculat în alt stat, fără drept de circulație în România.
16.PSD ne acordă prezumția de prostie. Gratuit PSD propagă public o definiție fantezistă a „prezumției de nevinovăție”. Altfel spus, partidul dlui Dragnea a deturnat în folos propriu un anume bun. Nimic nou în asta. Definiția autentică, apărată de CEDO, descrisă în directive europene și în legislația noastră, este cu totul alta, și-i ajută prea puțin. În schimb, enunțul adoptat de Partidul Social Democrat sună astfel: „Oricine e obligat să considere nevinovat un lider PSD până când partidul reușește să-i blocheze dosarul sau să șteargă din lege infracțiunea pentru care a fost condamnat”.
17.Arbitrul care s-a surprins în ofsaid Știți cazul unui anume jucător care obține goluri din penalti pentru echipa sa speculând atacul mai mult sau mai puțin regulamentar al unui jucător advers? Ei bine, judecătorul nostru a executat același procedeu, dar complet pe dos. Dl Lăzăroiu a început prin a înscrie un gol deosebit de spectaculos în propria poartă: a semnat o decizie a Curții care i-a declarat neconstituțional propriul mandat. Ultierior, când a realizat ce-a făcut, a plonjat cu capul înainte în zona de penalitate, adică la Antena 3, și a început să se tăvălească acolo de unul singur, acuzând presiuni și fault.
18."Revolutia fiscala" e neconstitutionala E foarte posibil sa fie astfel si pe fond, dar nu la asta ma refer aici. Neconstitutionalitatea modificarilor la Codul Fiscal sta in instrumentul prin care au fost adoptate: o Ordonanta de Urgenta. De bine de rau, legea noastra fundamentala impune conditionari si interdictii in adoptarea unui OUG. Actul publicat vineri seara nu respecta conditiile si trece peste limitele impuse de Constitutie.
19.Conflictul unui procuror-sef DNA ajuns la Curtea Constitutionala Daca e un lucru bun care se poate spune despre Comisia de ancheta privind alegerile din 2009 este titlul, ca parte a scopului declarat si formalizat printr-o hotarare parlamentara. Anchetarea in parlament a circumstantelor unui anumit proces electoral este un scop legitim si important. Nu ca asta ar fi in sine o lauda, suna ca si cum am aprecia omul pentru haina, in ciuda avertismentului proverbial. In practica activitatea Comisiei a fost o farsa ridicola, de la inceput pana la sfarsit.
20.Un dosar penal la Curtea Constitutionala Pe 2 August 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei adopta unanim o hotarare in care, potrivit competentelor ei legale si constitutionale, se pronunta asupra contestatiilor privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui. Una din contestatii pretindea ca cetatenii romani din strainatate n-ar fi fost trecuti pe listele electorale si ar fi fost astfel in imposibilitate de a vota. Ultima afirmatie era contrazisa de realitate, Curtea a raspuns insa si chestiunii legate de organizare, a descifrat itele legale ale diverselor liste electorale - si atat.
21.Listele de sustinatori in alegeri, un sistem neconstitutional si nefunctional Conditia listelor de sustinatori reprezinta un sistem care afecteaza substantial un drept constitutional, care in teorie testeaza altceva decat isi propune iar in practica premiaza incalcarea legii, si care nu functioneaza si n-a functionat vreodata... Anul trecut Curtea Constitutionala a Romaniei a admis o sesizare desfiintand prevederea care cerea la infiintarea unui partid o lista de 25.000 de membri fondatori, cu un minim de 700 in 18 judete. Element esential la baza unuia din cele mai inchise si neliberale sisteme electorale din lumea democratica.
22.In ce sta DNA "DNA nu e Kovesi", "O institutie nu sta intr-un om" - cat de bine a prins asta, extraordinar. Nu stiu daca e orbire, inertie, rea-credinta, prostie, complicitate. Citesc siderat comentariul unui individ foarte sobru produce urmatoarea trasnaie ridicola: este clar ca intrebarile cu care e bombardata dna Kovesi sunt parte a unei campanii de hartuire, dar trebuie totusi sa raspunda. La toate. Curat neconstitutional, coane, dar... O invazie de Ghita Pristanda, parol! ... de unde nu te astepti.
23.De-a rasu'-plansu' cu dl Tariceanu, presedintele Senatului Saptamana trecuta presedintele Senatului a emis un comunicat de presa. Mai precis, citand chiar din text, un "Apel catre presedintele Iohannis". Dl Tariceanu aduce acolo niste acuzatii grave la adresa DNA, preluand explicit si intarind acuzatii similare aduse de fostul presedinte Traian Basescu. Si ii mai cere actualului sef al statului sa ia masuri.  As rezuma comunicatul in urmatorul fel: Draga Klaus, 1. Iti trimit alaturat un document redactat de Basescu in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia sa anchetezi la DNA despre subiect, si sa demiti? (Calin Popescu-Tariceanu, semnatura olografa)
24.Cum scoatem hipermarketurile din gura lumii Saptamana trecuta dl Iohannis a promulgat legea "51% produse romanesti", care impune marilor magazine sa puna in vanzare, in proportie de cel putin jumatate din total, produse agricole de provenienta interna. Argumentul initiatorilor si sprijinitorilor ei a fost ca toata lumea are ceva de castigat de pe urma legii. Sigur, mai putin hipermarketurile - dar, aflam din aceleasi surse, ele s-ar face vinovate de obtinerea unui profit nesimtit, care intra si in buzunare straine, pe de-asupra.
25."Accidentul" Condrea si conspiratia flagranta E ca un gag, daca situatia n-ar fi atat de trista si, in acelasi timp, exasperanta. Explicatia sta poate intr-un fel de confort psihologic: sa crezi ca stricaciunea particulara care a afectat un sistem sta intr-un singur om. Gen Condrea. Ca se poate scapa, la fel de usor, de ea. Ca sistemul se poate curata la fel de usor cum se darama un castel din carti de joc: inlaturi una din carti si buf! pica toata reteaua, se duc toti incolonati care la puscarie, care la manastire. Apoi totul revine la normal si canta pasarele.
26.Nationalism economic cu dezinfectant "Hexi" In mod onest, intreaga pledoarie pentru "nationalismul economic" se poate reduce la o singura cerere: statul trebuie sa sprijine produse cu raport calitate/pret inferior pe motiv ca sunt de productie interna. Ca vorbim de protectionism al pietei interne, ca vorbim de subventii, de "51% produse romanesti", de interdictii mai mult sau mai putin mascate pentru straini, de inchiderea magazinelor mari in weekend etc. - toate sunt diferite mijloace pentru scopul sus-pomenit. Nota bene, ca tot vorbeam de onestitate, enuntul trebuie considerat integral.
27.Solutia diluata in scandalul Hexi. Testul Dragnea pentru guvernarea Iohannis-Ciolos Doua dezvaluiri majore avem in scandalul Hexi Pharma. Prima, o anumita solutie cumparata de spitalele romanesti in scop de dezinfectie e sensibil diluata si ineficienta. Faptul nu e doar scandalos si grav, ci si relativ inedit si surprinzator, si astfel a luat aproape cu totul "fata" mediatica a celeilalte dezvaluiri. Si anume ca firma care a vandut produsul respectiv reuseste constant sa obtina contracte cu statul, asta in conditiile in care produsele oferite sunt extraordinar de scumpe.
28.Nationalism economic cu pene Dupa 27 de ani de relativa libertate, inclusiv in domeniu economic, in Romania "nationalismul economic" nu duce nici pe departe lipsa de promotori, fie ca vorbim de domeniul comentariului public, al presei sau al politicii. Din contra, de fapt. Este optica dominanta in acest domeniu, o gasim usor expusa si in ziare "quality", unele chiar de profil, si in discursul public al unor oameni cu diverse titluri si diplome, si in randul partidelor principale.
29.Nationalism cuantic cu pene In lumea academica din Romania si-a facut aparitia un personaj remarcabil. E un om care considera ca intreaga fizica, de fapt intreaga stiinta trebuie sa adere strict la conceptul dualitatii unda-particula. Inclusiv biologia marina, sau econometria. Cand vorbeste despre Max Planck personajului i se umezesc ochii si-i tremura vocea. Si, desi n-ar recunoaste asta in ruptul capului, se imbraca si se comporta imitandu-l, in limita posibilitatilor, pe Niels Bohr. Opiniile sale sunt oferite insistent si emfatic, exclusiv pe aceeasi tema.
30.O dilema pentru Liviu Dragnea. Si o sansa Liviu Dragnea are perfecta dreptate sa se opuna schimbarii legii electorale, in prag de alegeri, intr-un mod care sa dezavantajeze categoric unul dintre competitori. Liviu Dragnea are perfecta dreptate sa acuze emiterea unui OUG intr-o chestiune care nu e urgenta, obiectiv vorbind, si daca textul propus este cel putin dubios din punct de vedere constitutional. Liviu Dragnea are dreptate sa acuze toate astea. O singura problema are acest discurs: presedintele PSD ar putea la fel de bine sa-l tina in fata oglinzii.

1 2 3 4 5 6 7 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by