Articole scrise de Mirela Corlatan


1 - 30 din 76 rezultate
1.PSD a reusit sa-si impuna candidatul favorit in fruntea Academiei Romane. Culisele votului Valentin Vlad, inginer electronist si cercetator la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, sustinut de PSD prin senatoarea Ecaterina Andronescu, este noul presedinte al Academiei Romane. Contracandidatul sau din turul al doilea de scrutin la alegerile ce au avut loc marti, matematicianul Viorel Barbu, mai avea nevoie de doar trei voturi pentru a castiga - Valentin Vlad a avut 65 de voturi, Viorel Barbu 60. Printre cei care l-au sustinut deschis pe Viorel Barbu, candidatul perdant, dar cu cea mai prodigioasa activitate stiintifica, se numara Eugen Simion si Solomon Marcus. In 2012, Viorel Barbu a taxat ca membru in CNADCU teza de doctorat a lui Victor Ponta ca fiind un plagiat.
2.Lupta pentru sefia Academiei Romane: cine sunt cei trei competitori si culisele politice ale competitiei O lupta acerba se da la Academie. Trei candidati foarte diferiti ca statura stiintifica si imagine publica isi disputa pe 8 aprilie functia de presedinte. Viorel Barbu, un savant cu mii de citari in publicatii stiintifice internationale, dar care a fluierat in biserica in 2012 votand ”plagiat” pentru teza de doctorat a lui Victor Ponta, Valentin Vlad, un academician care, desi dezavueaza influenta politica, se bucura de sprijinul PSD, si Victor Voicu, un farmacolog care a demonstrat ca stie sa faca afaceri de zeci de milioane de euro, fost consilier prezidential sub Crin Antonescu.
3.Femeia care detine secretul fericirii Nu este o metafora. Elisabeta Kastel chiar are acest privilegiu. Este o femeie de 85 de ani, cu trupul ros de boala, dar are privirea senina si vorba fara pic de indarjire. Pentru ca ea crede. Este ultima supravietuitoare din lotul celor condamnati de comunisti impreuna cu printul Vladimir Ghika, beatificat anul trecut de Vatican. L-a cunoscut pe sfant si asta i-a dat putere cat pentru o viata intreaga.  
4.O nota scrisa pentru Securitate de Basescu, povestita de Andrei Plesu: "Simplul fapt ca acum trebuie sa stau sa scriu chestia asta ma enerveaza extraordinar" Andrei Plesu a relatat, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, o nota data pentru Securitate de Traian Basescu din postura de capitan de nava. "Trebuie sa spun insa ca am vazut la un moment dat la CNSAS un dosar, nu stiu in ce circumstanta, si am in minte o nota a lui Basescu ce se referea la un conflict pe vapor. Mi-e limpede ca el, din postura in care era, de capitan de nava, nu avea cum sa nu dea rapoarte", a declarat Andrei Plesu.���
5.EvZ: Basarabia - un milion de victime ale comunismului Executii in masa, deportari si expulzari. Acestea au fost atrocitatile regimului sovietic in Republica Moldova. De la infiintarea in 1924 a Republicii Autonome Socialiste Sovietice Moldova (RASSM) la stanga Nistrului, pana la proclamarea independentei Republicii Moldova in 1991, comunismul a facut pe acest teritoriu circa un milion de victime. Citeste tot articolul pe Evenimentul Zilei.
6.EvZ: Turnat de propria mama Un arhitect a descoperit ca mama sa a colaborat cu Securitatea chiar impotriva lui. Femeia urmarea sa zadarniceasca planurile fiului sau de a fugi in Statele Unite, dupa iubita. Citeste povestea lui Ion-Adrian Doja-Fodoreanu pe EvZ.
7.EvZ: Viata Nataliei asteapta cetatenia romana Din cauza birocratiei, o femeie de 40 de ani nu poate beneficia de transplant de rinichi intrucat donatorul, care e mama sa, traieste in alta tara. Acum un an, Natalia Diaconescu se putea considera o femeie fericita. O ducea zilnic la gradinita pe fetita ei de sase ani si avea o slujba buna - era director de marketing la o firma. Totul s-a daramat in jurul ei cand, in urma unor analize de rutina, a aflat ca sufera de insuficienta renala in forma grava si ca singura sansa de a mai trai cativa ani este dializa. Integral in Evenimentul Zilei.
8.Cotidianul: Un ierarh ortodox, declarat erou al evreilor Mitropolitul Bucovinei din perioada 1940-1945, IPS Tit Simedrea, va fi al 56-lea roman care va fi onorat de statul Israel cu titlul de „Drept intre Popoare“ pe baza unui dosar ce se afla acum pentru analiza la Autoritatea Martirilor Holocaustului si a Comemorarii Eroilor „Yad Vashem“ de la Ierusalim.
9.Cotidianul: CNSAS: Rodica Stanoiu a scris 30 de ani cu acelasi pix Trei documente cu care senatorul Rodica Stanoiu vrea sa se apere de verdictul de politie politica sunt scrise cu acelasi pix, desi teoretic dateaza din trei decenii diferite, au sustinut in instanta reprezentantii CNSAS.
10.Cotidianul: Masoneria a intrat in comertul cu sorturi si colane Primul magazin masonic deschis in Romania, unde se vind obiectele de vestimentatie specifica „fratilor“, distruge un sector de piata neagra. „Necesitatea de a aparea primul magazin masonic s-a datorat faptului ca, in 15 ani de masonerie in Romania, recuzita masonica nu a fost vinduta la niste preturi ca intre frati“. Astfel argumenteaza recenta deschidere a magazinului masonic, de pe strada Gramont, Viorel Danacu, Mare Maestru al Marii Loje Nationale a Romaniei.
11.Cotidianul: Manual de osanale pentru tovarasul Nicolae Ceausescu Vreme de peste trei decenii, Virgil Ierunca a adunat textele cele mai reprezentative pentru conturarea cultului lui Ceausescu si pentru servilismul pe care acesta s-a cladit, republicindu-le in principal in revistele din exil. Astazi, textele din „Antologia rusinii“ a lui Ierunca au fost culese din aceste publicatii si adunate intr-un volum sub egida Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER), care urmeaza sa apara in cursul acestui an. Antologia releva faptul ca foarte multi dintre cei numiti „scribii rusinii“ activeaza inca in domenii precum mass-media, politica, teatru, literatura.
12.Cotidianul: PF Daniel si-a desemnat preferatii pentru succesiunea la Mitropolia Moldovei Sinodul mitropolitan de la Iasi i-a desemnat drept candidati la scaunul de mitropolit pe PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, si pe PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei. PS Casian este considerat favoritul in aceasta cursa, fiind un vechi si apropiat colaborator al actualului patriarh.
13.Cotidianul: Comisarul Moldovan a fost un militian rau Comisarul-Sef Radu Sandu Moldovan, seful Politiei Harghita, este subiectul unui dosar intocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), politistul fiind acuzat de trei tineri ca inainte de 1989 le-ar fi aplicat rele tratamente in timpul unor anchete. Cazul a fost inaintat Parchetului General.
14.Cotidianul: Deconspirat de CNSAS, poetul Cezar Ivanescu se apara facindu-si scut din Marin Preda "Motivul pentru care s-a dat aceasta decizie este ca l-am acuzat pe Mircea Dinescu ca a fost complice la moartea lui Marin Preda." Cu aceasta acuzatie, pe care a lansat-o de altfel inca din 1980, la moartea marelui prozator, se apara poetul Cezar Ivanescu de decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea, data marti.
15.Cotidianul: Patriarhul Serbiei il ataca pe PF Daniel In conflictul cu Moscova privind reactivarea a trei eparhii istorice pe teritoriul Basarabiei, Patriarhia Romana a primit o lovitura de unde se astepta mai putin, adica din partea bisericii-surori a Serbiei. Sinodul Bisericii Sirbe s-a pronuntat critic fata de demersul Bucurestiului si si-a exprimat sustinerea fata de eforturile angajate de Biserica Rusa pentru restabilirea unei ordini canonice normale in Moldova.
16.Cotidianul: PSD ar lasa CNSAS fara dinti Proiectul de lege, initiat de senatorul PSD Serban Nicolae, prevede o limitare drastica a prerogativelor Colegiului CNSAS, care ar urma sa nu mai dea verdicte de politie politica. Conform propunerii social democratilor, rolul de instanta morala al CNSAS, la care a aspirat pina acum gratie legii de infiintare din 1999, ar urma sa inceteze, iar institutia sa devina un fel de administrator al documentelor fostei Securitati.
17.Cotidianul: Stolnici, spion la Europa Libera: dovada Cotidianul va prezinta nota prin care sursa „Laurentiu“, deconspirata de CNSAS ca fiind Constantin Balaceanu-Stolnici, a furnizat Securitatii planul casei jurnalistului Vlad Georgescu, de la Europa Libera. Acum o saptamina, Stolnici a negat ca l-a vizitat acasa pe Vlad Georgescu.
18.Alo, sint Prea Fericitul Daniel. Aveti niste bani? In ultimele zile mai multe persoane dubioase au solicitat telefonic sume de bani unor ministere, banci si firme particulare prezentindu-se drept Parintele Patriarh Daniel“, a anuntat ieri Patriarhia Romana
19."Patriarhul" baptistilor romani, informator la Secu Pastorul baptist Iosif Ton, cunoscut pentru predicile difuzate la Europa Libera inainte de ’89, recunoaste acum colaborarea cu Securitatea. El marturiseste ca si-a turnat inclusiv fratii intru credinta.
20.CNSAS isi cauta cirtita Dupa aparitia in presa a listei cu numele de cod a opt ierarhi ortodocsi, membrii Colegiului CNSAS il cauta pe cel de la care au plecat informatiile. Suspiciunea reciproca intre cei 11 membri ai Colegiului a atins cote maxime, iar acum fiecare incearca sa-l identifice pe cel care care a furnizat informatia.
21.Ecce homo! (de Mirela Corlatan) Cine ar fi cel mai bun intiistatator al BOR? Evolutiile din ultimele saptamini arata ca nici unul dintre posibilii candidati de miine la scaunul de Patriarh nu reprezinta o garantie pentru viitorul ortodoxiei romanesti.
22.Santajul sexual al preotilor, mostenire de la Carol II Dosarele de urmarire ale fostei Securitati, precum si unele documente intocmite de angajatii de la Cadre ai PCR abunda in informatii despre presupusa homosexualitate a unor preoti, sustin istoricii. In majoritatea cazurilor s-au dovedit a fi acuzatii inventate de securisti/cadristi cu scopul de a-i denigra sau de a-i transforma in persoane santajabile pe cei vizati.
23.IPS Teofan s-a calugarit ca sa scape de insuratoare A fost pus sa aleaga intre a da spaga si a se insura cu nepoata popii din sat ca sa ajunga paroh in comuna natala. Pentru ca era sarac si pentru ca iubea o alta fata, a ales a treia cale, calugaria. Astazi este mitropolitul Olteniei si are sanse sa ajunga Patriarh.
24.Chestorul Berechet "gardianul" tortionarului Enoiu Mitropolitul Olteniei, "copilul de suflet" al Patriarhului Teoctist, si-a creat o buna imagine in cei sapte ani scursi de la numirea sa. Inalt Prea Sfintitul Teofan isi disputa cu IPS Daniel al Moldovei numirea in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane.
25.Noua (dez)ordine canonica (de Mirela Corlatan) Convulsiile din Biserica la care asistam astazi ar fi putut fi evitate daca Statutul BOR ar fi fost aplicat in litera si-n spiritul sau. Nu este locul aici pentru o demonstratie de istorie contrafactuala, insa trebuie spus ca, teoretic, rolul Patriarhului este unul axat mai mult pe reprezentare.
26.Va lepadati de Securitate? Cotidianul lanseaza astazi o campanie pentru autodeconspirarea membrilor Sfintului Sinod care au colaborat cu Securitatea, date fiind sansele mici ca CNSAS sa finalizeze verificarea pina la alegerile din septembrie.
27.Biserica mentine secreta lista cu electorii Patriarhului Sfintul Sinod al BOR a decis cu o zi inainte de inmormintarea PF Teoctist sa nu faca publica lista membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, ce va alege pe 10 septembrie noul Patriarh. Lista a fost ceruta saptamina trecuta de seful Clubului Roman de Presa printr-o solicitare adresata Sfintului Sinod.
28.Funeraliile lui Teoctist, spectacol multimedia pentru enoriasi Inmormintarea PF Teoctist a adunat 8.000 de persoane in Dealul Mitropoliei, plus toata crema politicii din Romania. Cea mai grandioasa slujba de inmormintare savirsita in ultimii zece ani in Romania a fost pentru multi participanti ca un spectacol, pentru care s-au pregatit cu grija.
29.Ion Iliescu: "Eu am fost un lustrat inca din copilarie" Provocat la o discutie despre scrisoarea trimisa de mama sa lui Ceausescu, fostul presedinte a vorbit despre activitatea politica a sotiei sale, dar a ocolit intrebarile ce priveau acuzatiile din Raportul Tismaneanu.
30."Notele" catre Securitate ale disidentului Gheorghe Ursu Adevarate exercitii de memorie si de rigurozitate, notele disidentului Gheorghe Ursu, dupa lungile sale calatorii in strainatate, descriau pas cu pas securistilor traseul sau. Ele dau seama, totodata, despre privatiuni de neimaginat astazi si despre vointa iesita din comun a inginerului Ursu de a-si depasi conditia generata de regimul totalitar in care traia.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by