Articole scrise de Mirela Corlatan


1 - 30 din 36 rezultate
1.PSD a reusit sa-si impuna candidatul favorit in fruntea Academiei Romane. Culisele votului Valentin Vlad, inginer electronist si cercetator la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, sustinut de PSD prin senatoarea Ecaterina Andronescu, este noul presedinte al Academiei Romane. Contracandidatul sau din turul al doilea de scrutin la alegerile ce au avut loc marti, matematicianul Viorel Barbu, mai avea nevoie de doar trei voturi pentru a castiga - Valentin Vlad a avut 65 de voturi, Viorel Barbu 60. Printre cei care l-au sustinut deschis pe Viorel Barbu, candidatul perdant, dar cu cea mai prodigioasa activitate stiintifica, se numara Eugen Simion si Solomon Marcus. In 2012, Viorel Barbu a taxat ca membru in CNADCU teza de doctorat a lui Victor Ponta ca fiind un plagiat.
2.Lupta pentru sefia Academiei Romane: cine sunt cei trei competitori si culisele politice ale competitiei O lupta acerba se da la Academie. Trei candidati foarte diferiti ca statura stiintifica si imagine publica isi disputa pe 8 aprilie functia de presedinte. Viorel Barbu, un savant cu mii de citari in publicatii stiintifice internationale, dar care a fluierat in biserica in 2012 votand ”plagiat” pentru teza de doctorat a lui Victor Ponta, Valentin Vlad, un academician care, desi dezavueaza influenta politica, se bucura de sprijinul PSD, si Victor Voicu, un farmacolog care a demonstrat ca stie sa faca afaceri de zeci de milioane de euro, fost consilier prezidential sub Crin Antonescu.
3.Femeia care detine secretul fericirii Nu este o metafora. Elisabeta Kastel chiar are acest privilegiu. Este o femeie de 85 de ani, cu trupul ros de boala, dar are privirea senina si vorba fara pic de indarjire. Pentru ca ea crede. Este ultima supravietuitoare din lotul celor condamnati de comunisti impreuna cu printul Vladimir Ghika, beatificat anul trecut de Vatican. L-a cunoscut pe sfant si asta i-a dat putere cat pentru o viata intreaga.  
4.O nota scrisa pentru Securitate de Basescu, povestita de Andrei Plesu: "Simplul fapt ca acum trebuie sa stau sa scriu chestia asta ma enerveaza extraordinar" Andrei Plesu a relatat, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, o nota data pentru Securitate de Traian Basescu din postura de capitan de nava. "Trebuie sa spun insa ca am vazut la un moment dat la CNSAS un dosar, nu stiu in ce circumstanta, si am in minte o nota a lui Basescu ce se referea la un conflict pe vapor. Mi-e limpede ca el, din postura in care era, de capitan de nava, nu avea cum sa nu dea rapoarte", a declarat Andrei Plesu.​
5.EvZ: Basarabia - un milion de victime ale comunismului Executii in masa, deportari si expulzari. Acestea au fost atrocitatile regimului sovietic in Republica Moldova. De la infiintarea in 1924 a Republicii Autonome Socialiste Sovietice Moldova (RASSM) la stanga Nistrului, pana la proclamarea independentei Republicii Moldova in 1991, comunismul a facut pe acest teritoriu circa un milion de victime. Citeste tot articolul pe Evenimentul Zilei.
6.EvZ: Turnat de propria mama Un arhitect a descoperit ca mama sa a colaborat cu Securitatea chiar impotriva lui. Femeia urmarea sa zadarniceasca planurile fiului sau de a fugi in Statele Unite, dupa iubita. Citeste povestea lui Ion-Adrian Doja-Fodoreanu pe EvZ.
7.EvZ: Viata Nataliei asteapta cetatenia romana Din cauza birocratiei, o femeie de 40 de ani nu poate beneficia de transplant de rinichi intrucat donatorul, care e mama sa, traieste in alta tara. Acum un an, Natalia Diaconescu se putea considera o femeie fericita. O ducea zilnic la gradinita pe fetita ei de sase ani si avea o slujba buna - era director de marketing la o firma. Totul s-a daramat in jurul ei cand, in urma unor analize de rutina, a aflat ca sufera de insuficienta renala in forma grava si ca singura sansa de a mai trai cativa ani este dializa. Integral in Evenimentul Zilei.
8.Cotidianul: Un ierarh ortodox, declarat erou al evreilor Mitropolitul Bucovinei din perioada 1940-1945, IPS Tit Simedrea, va fi al 56-lea roman care va fi onorat de statul Israel cu titlul de „Drept intre Popoare“ pe baza unui dosar ce se afla acum pentru analiza la Autoritatea Martirilor Holocaustului si a Comemorarii Eroilor „Yad Vashem“ de la Ierusalim.
9.Cotidianul: CNSAS: Rodica Stanoiu a scris 30 de ani cu acelasi pix Trei documente cu care senatorul Rodica Stanoiu vrea sa se apere de verdictul de politie politica sunt scrise cu acelasi pix, desi teoretic dateaza din trei decenii diferite, au sustinut in instanta reprezentantii CNSAS.
10.Cotidianul: Masoneria a intrat in comertul cu sorturi si colane Primul magazin masonic deschis in Romania, unde se vind obiectele de vestimentatie specifica „fratilor“, distruge un sector de piata neagra. „Necesitatea de a aparea primul magazin masonic s-a datorat faptului ca, in 15 ani de masonerie in Romania, recuzita masonica nu a fost vinduta la niste preturi ca intre frati“. Astfel argumenteaza recenta deschidere a magazinului masonic, de pe strada Gramont, Viorel Danacu, Mare Maestru al Marii Loje Nationale a Romaniei.
11.Cotidianul: Manual de osanale pentru tovarasul Nicolae Ceausescu Vreme de peste trei decenii, Virgil Ierunca a adunat textele cele mai reprezentative pentru conturarea cultului lui Ceausescu si pentru servilismul pe care acesta s-a cladit, republicindu-le in principal in revistele din exil. Astazi, textele din „Antologia rusinii“ a lui Ierunca au fost culese din aceste publicatii si adunate intr-un volum sub egida Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER), care urmeaza sa apara in cursul acestui an. Antologia releva faptul ca foarte multi dintre cei numiti „scribii rusinii“ activeaza inca in domenii precum mass-media, politica, teatru, literatura.
12.Cotidianul: PF Daniel si-a desemnat preferatii pentru succesiunea la Mitropolia Moldovei Sinodul mitropolitan de la Iasi i-a desemnat drept candidati la scaunul de mitropolit pe PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, si pe PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei. PS Casian este considerat favoritul in aceasta cursa, fiind un vechi si apropiat colaborator al actualului patriarh.
13.Cotidianul: Comisarul Moldovan a fost un militian rau Comisarul-Sef Radu Sandu Moldovan, seful Politiei Harghita, este subiectul unui dosar intocmit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), politistul fiind acuzat de trei tineri ca inainte de 1989 le-ar fi aplicat rele tratamente in timpul unor anchete. Cazul a fost inaintat Parchetului General.
14.Cotidianul: Deconspirat de CNSAS, poetul Cezar Ivanescu se apara facindu-si scut din Marin Preda "Motivul pentru care s-a dat aceasta decizie este ca l-am acuzat pe Mircea Dinescu ca a fost complice la moartea lui Marin Preda." Cu aceasta acuzatie, pe care a lansat-o de altfel inca din 1980, la moartea marelui prozator, se apara poetul Cezar Ivanescu de decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea, data marti.
15.Cotidianul: Patriarhul Serbiei il ataca pe PF Daniel In conflictul cu Moscova privind reactivarea a trei eparhii istorice pe teritoriul Basarabiei, Patriarhia Romana a primit o lovitura de unde se astepta mai putin, adica din partea bisericii-surori a Serbiei. Sinodul Bisericii Sirbe s-a pronuntat critic fata de demersul Bucurestiului si si-a exprimat sustinerea fata de eforturile angajate de Biserica Rusa pentru restabilirea unei ordini canonice normale in Moldova.
16.Cotidianul: PSD ar lasa CNSAS fara dinti Proiectul de lege, initiat de senatorul PSD Serban Nicolae, prevede o limitare drastica a prerogativelor Colegiului CNSAS, care ar urma sa nu mai dea verdicte de politie politica. Conform propunerii social democratilor, rolul de instanta morala al CNSAS, la care a aspirat pina acum gratie legii de infiintare din 1999, ar urma sa inceteze, iar institutia sa devina un fel de administrator al documentelor fostei Securitati.
17.Cotidianul: Stolnici, spion la Europa Libera: dovada Cotidianul va prezinta nota prin care sursa „Laurentiu“, deconspirata de CNSAS ca fiind Constantin Balaceanu-Stolnici, a furnizat Securitatii planul casei jurnalistului Vlad Georgescu, de la Europa Libera. Acum o saptamina, Stolnici a negat ca l-a vizitat acasa pe Vlad Georgescu.
18.Miki Spaga, curatat de CNSAS prin absenta Colegiul CNSAS i-a admis ieri contestatia senatorului PSD Serban Mihailescu la verdictul de politie politica. De la vot au lipsit Mircea Dinescu si Ladislau Csendes. Printr-o decizie din luna februarie, Colegiul a stabilit ca senatorul PSD a facut politie politica.
19.Carol Sebastian: "Am cedat si am semnat un angajament" Fostul redactor-sef al Cotidianului povesteste episodul din facultate, cind, strins cu usa din cauza unui amanunt din viata personala, a fost fortat sa semneze un angajament cu Securitatea. Victima sa: un coleg si poeziile sale.
20.Nota informativa (de Mirela Corlatan) Subsemnata Corlatan Mirela, nascuta in anul 1977, redactor la ziarul „Cotidianul“, organ de presa ce functioneaza in cadrul Trustului Catavencu, declar urmatoarele:
21.CNSAS inchide ungureste dosarele Securitatii Noul regulament de acreditare la CNSAS, care urmeaza sa fie votat in Colegiu, se apropie de cel aplicat in Ungaria, in institutia similara. Accesul la dosare in tara vecina este cel mai restrictiv dintre toate celelalte tari din fostul bloc comunist.
22.Dosarul lui Marko, protejat de CNSAS Dosarul de urmarire informativa intocmit de fosta Securitate liderului UDMR Marko Bela indica o relatie cordiala cu ofiterii pusi sa-l supravegheze. Acesta pare a fi motivul pentru care a si fost „periat“ de SRI inainte de a fi trimis la CNSAS.
23.Dosarele fostei Securitati fac plaja la categoria 5 stele Sefii CNSAS au folosit ca pretext expozitia „Si tu ai fost urmarit“, vernisata joia trecuta la Constanta, pentru a petrece o vacanta luxoasa pe banii contribuabililor la hotelul „Rex“, in Mamaia.
24.Evreii redevin cetateni romani ca sa cumpere terenuri in UE Au fost 58 in 2003. Un an mai tirziu, de cinci ori mai multi. Si numai in primele luni ale acestui an sint deja 150. Motivul numarului tot mai mare al cetatenilor israelieni care solicita redobindirea cetateniei romane sta in apropiata aderare a Romaniei la UE si astfel apare posibilitatea de a putea cumpara fara restrictii terenuri in toate tarile UE.
25.Deconstructia unui argument de securist (de Mirela Corlatan) Linia de demarcatie dintre disidenta si colaborationismcu fosta Securitate nu poate fi usor stabilita. O atesta dosarele unor cunoscuti scriitori, pentru care calitatea de urmarit sau de membru PCR, care nu putea fi recrutat ca orice informator, nu reprezinta neaparat un argument in apararea lor.
26.Buzura, nume de cod Gusti Scriitorul Augustin Buzura, considerat unul dintre opozantii regimului Ceausescu, a avut o relatie apropiata cu Securitatea. Rapoartele ofiterilor arata cum dadea Buzura informatii despre colegii sai. Colonelul Ilie Merce s-a straduit sa-i procure o casa in Bucuresti, ca sa-l pastreze „in contact cu organele noastre". Numele sau de cod a fost Gusti.
27.Astazi tineri comunisti, miine vajnici taranisti Din lista celor 200 de fosti activisti UTC sau UASCR care au ajuns dupa 1990 in functii importante, „Academia Catavencu" publica astazi ultima parte.
28.Clasa politica vine din paradisul UTC Multi dintre conducatorii de azi nu sint virgini din punct de vedere politic. Academia Catavencu si „Militia spirituala" publica primul catalog cu numele fostilor activisti UTC care au facut cariera politica dupa 1989. Decanul de virsta si „virful de lance" al clasei politice de dupa 1990 este, fireste, fostul presedinte Ion Iliescu.
29.SRI a continuat urmarirea disidentilor anticomunisti si dupa '89 Un document din arhiva CNSAS arata ca Serviciul Roman de Informatii a continuat urmarirea disidentilor anticomunisti si dupa revolutie. Una dintre tinte a fost Ileana Malancioiu, poeta interzisa de regimul Ceausescu, urmarita pentru dezacordul sau cu regimul Iliescu.
30.Onisoru blocheaza CNSAS: expertii ling dosarele Securitatii O treime dintre cercetatorii CNSAS s-au imbolnavit din cauza prafului de pe dosarele primite de la SRI, dupa ce presedintele institutiei i-a pus sa le numere fila cu fila. Operatiunea ar dura 12 ani.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by