Articole scrise de Mircea Modan


1 - 25 din 25 rezultate
1.Declara��ia unic��, experien���� unic��! De vreo doua zile incerc sa completez “formularul inteligent” (trebuie trimis pana in 30 iunie) si am senzatia ori ca sunt eu prost, ori ca aia care l-au facut traiesc pe alta planeta. Ce se intampla? Teoretic descarci “formularul inteligent”, il completezi, apoi il validezi (ar trebui sa-ti gasesca erori la faza asta) si il transmiti la ANAF, via Spatiu Virtual Privat. L-am completat de vreo trei ori, l-am trimis, l-a “luat” intr-un final, dar am primit mesaje de eroare...
2.CNSP: minciunile nu mai tin! Asteptam cu totii proiectul de buget pe 2019. Teoretic, acesta ar trebui sa aiba la baza proiectia principalilor indicatori macro, in special PIB real, proiectie realizata de CNSP (fosta CNP), o institutie al carei principal scop este, nu-i asa, prognoza. Si strategia – daca e sa ne luam dupa felul cum se “intituleaza” astazi Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.
3.Despre recesiuni si semnale nebagate in seama Voi aborda altfel discutia despre recesiuni, incercand sa argumentez ca ele nu sunt chiar atat de impredictibile cum se crede – sau asa cum se doreste sa credem noi, oamenii de rand. M-am saturat sa aud “argumentul’ ca de vina este criza sau recesiunea, de parca ele ar fi venit asa, pe nepusa masa. Si trebuie sa intelegem ca este vital sa avem strategii si bugete care sa tina cont de ele...
4.Carta, Constitutia si Codul fiscal Doua scandaluri recente (cel cu indemnizatiile de maternitate de zeci de mii de euro si proiectul de modificare a Codului fiscal) m-au facut sa ma intreb daca oamenii si institutiile (tot oameni pana la urma) care reglementeaza in Romania isi inteleg rostul. Cum poti sa acorzi indemnizatii de maternitate fara plafon superior avand la baza un fond unde contributiile sunt plafonate? Daca platesti la CAS (sursa de finatare a indemnizatiei) avand ca baza de impunere nu intreg venitul ci "doar" 5 salarii medii brute cum poti sa acorzi indemnizatii neplafonate la acelasi nivel? Omul nu a platit pentru intreg venitul obtinut, caz in care era justificata neplafonarea.
5.Batalia flotantilor Solutia exista, aduci cateva zeci de flotanti, pe care partidul ti-i pune la dispozitie dintr-o zona cu „surplus”. Trebuie doar sa organizezi hartogaraia, viza de flotant, care nu chiar un fleac. Trebuie sa gasesti un gazduitor in fratie, unul care sa semneze ca l-a luat in spatiu pe „flotant”. Cine stie, poate ca inventezi si un numar de casa 0 (da, da, numarul zero) si cine stie , poate ca multi se vor fi „gazduit” acolo.
6."Cloaftarul" vs GPS. Cat de greu e sa identifici la marele fix parcela pentru cererile de plata catre APIA Suntem in plin sezon de intocmire a cererilor de plata catre APIA, agricultorii trebuie sa completeze in fel si chip un dosar stufos, definit de niste documente chiar mai stufoase, asa cum ii sta bine romanului "reglementator" tare in teorie si varza in practica. Reglementam ca in UE, ba chiar mai abitir, si aplicam ca in Romania, transformand o intentie teoretic buna in ceva fie inaplicabil practic, fie utopic.
7.Amice, esti idiot! Despre declaratiile in format electronic pentru Fisc. 25 februarie.  Ziua "Z2" (ziua "Z1" este in ianuarie)  pentru nu mai putin de 16 activitati posibile de raportare. Nu ma credeti? Intrati pe calendarul obligatiilor fiscale pe 2015. Te orientezi in functie de tipul de afacere in care te incadrezi, calendarul cuprinde toate raportarile posibile, dar si cele imposibile. Concret, sa luam declaratia 392b. Contribuabilul intra pe site-ul ANAF, urmeaza poteca de butoane care-l duce catre scopul mult dorit, sfanta declaratie. Ca sa intelegi ce raportezi gasesti explicatii tot pe site-ul ANAF
8.Unde sunt banii nostri, domnule Constantin? Suntem in 22 ianuarie si inca exista fermieri care nu au primit nici un banut din subventia pe suprafata agricola. A inceput perioada de negocieri cu furnizorii de "imputuri", cumparaturile la preturi bune se fac acum, se pregateste campania de primavara, grosul banilor merg in ingrasaminte (min 400 lei/ha) seminte (5-600 lei/ha) si erbicide (minim 200 lei/ha). Daca un sac de "azot" se cumpara acum cu 75-77 lei, in aprilie el va ajunge, treptat, la 90-95 lei.
9.Despre afacerea Yukos. "Russia and Putin's regime could not be two more different things." Oare? Aceste cuvinte au fost rostite  zilele acestea de Khodorkovsky, celebrul magnat rus (bagat  in puscarie de Putin), fondatorul companiei Yukos, preluata ulterior de "stat", printr-o schema extrem de dubioasa. Interviul cu magnatul rus il puteti citi aici. E vorba de celebrul caz Yukos, in care atat  PCA (Permanent Court of Arbitration)  de la Haga, cat si  ECtHR  (European Court of Human Rights) de la Strasbourg s-au pronuntat de curand, Rusia fiind sanctionata cu 50 miliarde de dolari, respectiv 1, 8 mld euro.
10.Despre unificarea stramba a dreptei si ciclul economic De cateva zile avem date macro pe primele patru luni ale anului. Date destul de bune, pe care onor dreapta nu le baga in seama fiind foarte ocupata cu scarpinatul poneilor pe coada, caii mari lipsind la apel. O singura fraza si apoi trecem la subiect:  credeti  ca daca rezultatele europarlamentarelor erau un pic mai bune,  chiar rele fiind, dar macar apropiate de asteptarile, oricum jenante, ale “dreptei  rasfirate” am mai fi avut zilele acestea festivalul  absolut penibil  al “unificarii dreptei”?
11.ANALIZA "Insuficienta consideratie" sau bataie de joc? De ce nu e consultat Consililul Fiscal? Intrebare  retorica, nu  este o noutate  faptul ca Guvernul nu  respecta legislatia in vigoare  privitoare la  Consiliul  Fiscal,  consultarea  publica sau  alte "fleacuri" deranjante. Si ne abureste fie spunand jumatati de adevaruri,  fie previzionand improbabilul - daca a mers  pana acum de ce n-ar merge si pe mai departe? I se rupe. Chiar daca  avem un nou ministru de finante, scolit la Harvard, (sincer, chiar  credeam - ce naiv, nu? - ca  vom vedea o schimbare de atitudine) narvurile au ramas la fel.
12.De ce este salariul presedintelui ASF mai mare decat al chairman-ului SEC? Sau al Fed? Venitul anual al chairmanului SEC (Securities  and  Exchange Commission) Mary Jo White, este undeva la 165.000$. Iar al fostului chairman al Fed (Federal Reserve) – mandatul lui tocmai ce a expirat –  Ben Bernanke,  in jur de 200.000$. Pe cand cel al presedintelui ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) bate binisor peste 280.000 dolari, brut. Daca ne referim la net (ca sa nu-l suparam pe dl. Soviani, purtatorul de cuvant al ASF) este peste 225,000$.
13.Dezvoltarea rurala pe bani si mai putini. Despre PNDR Zilele acestea se discuta noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Un fel de „cincinal” in 7 ani, elaborat la nivel national, care trebuie sa respecte o seama de impuneri europene, dar care lasa si o buna marja de manevra fiecarui stat in parte. Extrem de important, pentru ca el reprezinta de fapt master planul dezvoltarii satului romanesc.
14.Deflatia "Chestia" este ca noi nu avem deflatie, nici in pericol nu suntem, ba dimpotriva avem o inflatie inca mare, defict de cerere care necesita stimulara consumului, inclusiv prin micsorarea preturilor, dar fara a scadea marja de profit a firmelor(adica tocmai prin micsorarea "adaosului" pus de stat). Taman pe dos. Si nici abureala ca banii aia in plus la buget vor merge la nu stiu ce investitii majore, aducatoare de profit sau de dezvoltare nu tine.
15.Transparenta in companiile de stat. Modelul suedez As vrea sa stiu cate companii de stat sunt in Romania. Cat este cifra lor de afaceri, cat este profitul pe care-l varsa actionarului majoritar, statul. Sau gaura, evident. Cat este de mare, sau mic, salariul managerilor, al membrilor consiliului de administratie si cum sunt corelate “drepturile banesti” cu rezultatul financiar sau orice alta logica de motivare. Cine sunt reprezentantii statului in AGA, ce mandate au, cine este practic la butoane. Cine pune strambe, cine chiar isi vede de treaba, cine ia bani pe rezultate si cine pe pile.
16.Garantarea si contragarantarea Marturisesc ca am avut dintotdeuna nedumeriri cu privire la necesitatea unui fond de contragarantare, stiind ca atat fondul de garantare al IMM –urilor cat si cel de contragarantare sunt societati cu capital majoritar de stat. Fondul de garantare: “FNGCIMM SA – IFN  faciliteaz�� accesul la finan����ri prin acordarea de garan��ii pentru instrumentele de finan��are contractate de la b��nci comerciale sau din alte surse..."
17.ANALIZA: Inflatia, BNR-ul si cursul. Corelam ceva? Inflatia este un fenomen “ciudat’, mai ales la noi. Apare si in vremuri de boom, logic, creste cererea, dar, ciudat, apare si in vremuri de criza, cand nu sunt bani si exista “deficit de cerere”. Cursul fluctueaza, scade cand vin capitaluri de afara, dar nu misca semnificativ cand stam bine la contul curent. Am incercat pe cifre sa gasesc sau nu o corelatie intre diferiti indicatori, mai ales ca ma roade de multa vreme analiza inflatie – politici monetare – curs… dupa puteri, evident.
18.Consiliul fiscal, oaia neagra care behaie cand nu trebuie. Si ce nu trebuie Nume grele dintre economistii  care consiliaza sau detin functii in diverse institutii guvernamentale au sarit ca din pusca la citirea declaratiei purtatorului de cuvant al vicepresedintelui CE, Oli Rehn, care a “salutat” comentariile Consilului fiscal cu privire la rectificarea bugetara pe 2013. Toata floarea cea vestita  a percutat, ce coincidenta, in 16 august, a doua zi dupa sarbatoarirea adormirii Maicii Domnului, ba si o zi de “superuichend” facuta cadou bugetarilor care, nu-i asa, mananca nori la serviciu si merita si ei macar vreo 4-5 zile de relaxare. Si uite dom`le ca vin nasparlanii astia de la CE sa bage-n sama niste scribalituri ale unora de care noua ni se rupe-n paispe.
19.Consultarea Consiliului fiscal, un moft Vad ca a devenit un obicei al Guvernului sa simuleze consultarea (care este nu numai legala, ci si obligatorie) specialistilor din Consiliul fiscal. Cum poti sa trimiti un set de documente extrem de importante ( raportul pe situatia economica in primul semestru, proiectul si notele de fundamenare la rectificarea bugetara) in data de 29.07.2013 ora 10.22 , si sa ai programata aprobarea lor in sedinta de a doua zi, 30.07.2013?
20.ANALIZA: Optimismul din pix. Apoi, despre rectificarea bugetara Sa vedem ce zice “Raportul privind situatia economica si bugetara pe primele 6 luni ale anului 2013”... PIB-ul pe primul semestru creste cu 2,2% , ceea ce ar putea duce la un 2% pe intreg anul 2013, fata de 1,6% cat era estimat. Ce a produs aceasta crestere? Exportul.  Fata de 2012 - pe primele 5 luni avem o crestere de 5,7% cu un 8,2% pe exporturi extracomunitare, coroborat cu o reducere a imporurilor cu 1,9%( avand -15,8% pe extracomunitare). Este important unde facem exporturile  si de unde importam, pentru ca cele in zona comunitara sunt scutite de TVA, la fel cum si exporturile noastre produc returnari de TVA, necompensate de incasari la consumatorul final... Una peste alta, desi PIB-ul creste, veniturile fiscale scad
21.Analiza despre noul impozit pentru agricultori: Multi, da' prosti… sau: oricum nu chiraie nimeni 27 mai este termenul limita de depunere a declaratiei 221 ,"Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norma de venit". Codul fiscal a fost modificat in acest an, "extinzand baza de impozitare" evident tot pe “carca” celor multi, da` prosti, sintagama care releveaza printr-o simpla inversare, logica pe care se bazeaza masurile fiscale luate de noul guvern. Ma  refer si  la acel  3% pe cifra de afaceri, pentru cei sub 65.000 de euro (care nu mai este optional, cum  era cel dinainte, de pana la 100.00 euro), sau forfetarul  doamnei Grapini si ma astept la aceeasi  logica sau, mai degraba, lipsa de logica.
22.Analiza: Oltchim, sindicatele , bursa si alte chestii S-a spus si scris destul despre rolul absolut nefast jucat de guvernele care au reusit sa distruga modelul de business pe care a fost conceput Oltchim. Doar ca vina nu este exclusiv a lor - este  facil sa dam vina numai pe guvern - si cred ca adevarul este mai nuantat. In acest articol doresc sa abordez doua probleme. Prima se refara la implicarea sindicatelor, si a doua la actiunile minoritarului.
23.Analiza: Oltchim, pe cifre Nu sunt economist, dar ca orice investitor pe bursa trebuie sa analizez  si fundamental, nu doar tehnic, actiunea in care investesc. M-am ferit de  OLT ca de dracu, sunt  fript cu FLA,  se pare ca si  OLT va urma un traseu asemanator. Acum este suspendata, are toate sansele sa fie delistata… totusi o mica analiza nu strica. Pe cifre.-
24.Politica agrara vazuta de un banatean: Socoata… Am si io un bai…nu stiu sa ma socotesc anu aista, si nu vreau sa ma fac da rusine cand o vini perceptoriu`. Zice ca  traba sa platim in plus pra pamant, si daca ai marva traba si pra aia. Io mi-s taran, paore cum sa zice pe la noi prin Banat. Adica  un fel de gospodar mai cuprins, care are si pamant, si otara marva…ba mai are si fo doi pruni sa faca rachie d-aia moale, cum sa bea pe la noi, ca-i cam rusinos sa meri otova la birt in tata dimineata. Is si d-astia..da-s vinituri. Io beau un stamplu la amiaz, c-asa o zis si dom` doctor, ca-i buna la tenziune, da nu mult..numa un paharut d-ala micutelan.
25.Impozitul forfetar vazut de un mic antrepenor Trebuie sa va spun din start ca acest articol este scris de un  antreprenor, care are in familie 4 tipuri de business: SRL, II (intreprindere individuala), ferma agricola , investitii pe piata de capital. Ele produc banii din care traim, decent… fara a fi bogati, dar nici cu probleme financiare, (altele decat cele normale in micile afaceri)…nu suntem nicicare  salariati la stat,  si doar unul dintre noi (cel mai tanar, evident) are, pe langa firma, si un job. Altfel spus sunt un “adrisant” clar, care oricum  va fi atins la punga, intr-un fel sau altul, de introducerea unui impozit forfetar, care poate sa produca efecte bune ..sau rele, depinde de modul de abordare si aplicare. Si nu ma refer doar la buzunarul propriu.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by