Articole scrise de Mircea Mihaies


1 - 16 din 16 rezultate
1.Lacustele in amfiteatre In fine, i-au gasit! Marii daunatori ai societatii romanesti actuale - mai rai decat seceta, holera, lepra si ciuma bubonica - sunt profesorii universitari. Da, ati citit bine: doamnele si domnii aceia intre doua varste, care-si tocesc de-o viata pantofii, turul pantalonilor si nervii prin amfiteatre, laboratoare si biblioteci. Ei sunt marii profitori ai Romaniei postcomuniste. Ei, nu criminalii din decembrie 1989, ajunsi in inalte pozitii politice si administrative, nu ruinatorii de banci, „privatizatorii“ sectoarelor import-export, nu sinistrii organizatori de jocuri piramidale.
2.EvZ: Bilant fara glant Cum sa fii nefericit intr-o tara in care fiecare pasare piere pe limba ei? Unde s-a mai pomenit ca ministrul agiculturii sa cada din cauza caltabosilor, cel al justitiei, pe seama unor legi masluite, iar al transporturilor s-o pateasca in urma unui accident de circulatie?! Ati mai intalnit asa ceva?
3.De veghe la statuie (de Mircea Mihaies) Iata cazul motiunii depuse de PSD-ul lui Mircea Geoana: prin clasicul sistem al transformarii realitatii in opusul sau, s-a conturat opinia ca Traian Basescu ar fi adevaratul ei initiator! Cum? Cand? Unde? Nu are importanta! Important e sa rostesti o enormitate, iar apoi sa-i maximizezi efectele si s-o returnezi in chip de adevar infailibil.
4.Calaii din subterana (de Mircea Mihaies) Aflam, la pensionarea cate unui mahar de la SRI ori SIE, ca respectivul individ provine din cadrele Securitatii. Si asta dupa ce primisem asigurari si reasigurari ca serviciile secrete sunt occidentalizate pana-n varful unghiilor, ca nici unul dintre spionii, schingiuitorii sau asasinii din solda lui Ceausescu n-a fost pastrat in noile structuri, „democratizate” de sa le pui pe rana.
5.Ochelarii de tabla (de Mircea Mihaies) Au transpirat pe la televiziuni, s-au dat de ceasul mortii prin sedinte de partid, si-au aruncat unii altora laturi in fata, dar de dus nu s-ar duce decat pe catafalc. Scosi din istorie, nerusinati si agatati de pulpana puterii ca sugarul de sticla cu lapte, ei continua sa respire, desi in jurul lor s-a cascat vidul.
6.Noaptea parlamentara (de Mircea Mihaies) Prinsi pe picior gresit, tenorii ragusiti din coalitia anti-Basescu s-au apucat - tocmai ei! - sa deplanga pericolul in care arunca presedintele tara. Cu o nonsalanta buna la casele de toleranta sau la targul de masini second-hand, nu sufla o vorbulita despre originea tensiunii care-a intors tara cu susul in jos. Si anume: a trimis sau n-a trimis Tariceanu biletelul roz?
7."Oligarhii de aventura" (de Mircea Mihaies) Cum sa nu te cuprinda greata, asaltat de balacareala agresiva, lipsa de scrupule si nebunia ce luceste in ochii armatei infame a "servantilor oligarhiei"? De ce un personaj precum Cozmin Gusa, creditat in sondaje pe teme politice cu unu la suta, e purtat ca sfintele moaste de la un post de televiziune la altul? Niciun mister: pentru ca respectivul domn sta bine de tot in sondajul urii fata de Traian Basescu.
8.Umbra ursului. In Irak (de Mircea Mihaies) Dac-ar fi sa ne luam dupa cifre, Mihai-Razvan Ungureanu ar trebui demis nu o data, ci de trei mii cinci sute de ori. Logica e simpla: daca acum e dat afara din pricina a doi romani arestati in strainatate, atunci trebuie sa aiba parte de acelasi tratament pentru fiecare doi romani aflati in inchisorile lumii.
9.Si totusi, se duc pe copca... (de Mircea Mihaies) Actiunea disperata, pe cont propriu, a lui Ion Iliescu de a opri cu creionul barbierului singerarile abundente ale partidului face, probabil, impresie la bodega din colt, la sedintele organizatiilor de cartier si chiar la telejurnale.
10.Pomadatii nu intra in greva (de Mircea Mihaies) Las deoparte maraielile parintilor, care se trezesc dintr-o data ca au copii si nu stiu ce sa faca cu ei: sa-i ia la lucru, sa-i lase pe seama bunicilor ori sa riste sa-i vada, pe strazi, inhaitandu-se cu tot felul de haimanale. In astfel de clipe se vede, mai bine ca oricand, ce rol important are dascalul: el nu e doar luminatorul mintii generatiilor viitoare, ci si un paznic al linistii parintilor si-al integritatii copiilor.
11.Viitorul de aur al schizofreniei (de Mircea Mihaies) E ca si cum in fiecare dintre noi ar sta la pinda un animalut pregatit sa sara la beregata animalutului de alaturi, care, la rindul lui, nu-l scapa din ochi pe animalutul de linga el, si tot asa, pina la ziua de apoi. Sintem la fel de iuti la minie pe cit sintem la entuziasm.
12.Doña Ada de la Mancha Daca in lumea culturala se pot face predictii - si se pot! -, am sa fac si eu una: in mod normal, Don Quijote-le Adei Milea va fi unul dintre evenimentele toamnei 2005!
13.Oieri, boieri si vieri Sintagma „oierii mintii" mi se parea pe deplin acoperitoare pentru acea categorie de operatori ideologici care incearca sa converteasca in avantaje (burse, promovari, posturi grase) apartenenta la grupe mai putin prestigioase, dar cu siguranta – dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza – mai veninoase.
14.Arta arestarii la romani Catusele ridicate deasupra capului, triumfator-sfidator, de catre Iacobov reprezinta una dintre metaforele timpului nostru: ele sint parte a unui bal mascat care continua sa se joace la lumina zilei. Sint sigur ca Iacobov nu e decit un pion (unul important) pe o tabla de sah cu piese mult mai grele.
15.Micul ghid al turnatorului cyber-spatial Pe vremuri, ca sa-ti torni un vecin, un prieten, un coleg, un competitor, era destul de complicat: daca „turnai“ de mina, trebuia sa-ti modifici scriitura, nu care cumva sa te recunoasca, la o eventuala ancheta, „organul“. Toate aceste intrebari demodate au disparut din repertoriul delatorului epocii cyber-spatiale. Claustrat in camera prevazuta cu computer, el poate, in orice zi si la orice ora, sa expedieze, neidentificat si neidentificabil, toate mizeriile care-i trec prin minte.
16.Jos labele de pe Eminescu! Cu totii il iubim pe Eminescu, dar nu toti simtim nevoia sa ne lustruim pe noi, profitind, inca si inca o data, de nefericirea lui. N-am inteles mai nimic din propozitiile rostogolite lent, caznit ale lui Eugen Simion: e limpede ca presedintia Academiei l-a uzat peste masura pe vioiul critic de altadata.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by