Articole scrise de Mihail Neamtu


1 - 30 din 48 rezultate
1.CARTE Unfriend Your Facebook! Nu suntem fericiti pentru ca nu putem trai singuri macar 24 de ore. Asta credea Blaise Pascal despre omul modern, dar nu asta simt si miliardele de suflete naufragiate, zilnic, pe aglomerata plaja Facebook. Acolo isi expun fluxul si refluxul mental, oricat de interesant sau precar, nobil sau viciat. Pe nisipul pixelat apar mesajele providentiale sau dejectiile plastifiate. Oamenii aleg sa-si petreaca chiar si vacantele in lumea virtuala: de la natura si cultura direct pe tastatura! Lumea interconectivitatii totale a dat nastere celei mai curioase psiho-dinamici din istoria post-modernitatii. Puteti comanda cartea "Facebook", cu autograful autorului, de pe GiftBooks.
2.Victor Ponta, doctor in impostura Dupa dezvaluirile jurnalistice privitoare la doctoratul lui Victor Ponta, am asteptat cu totii reactia impricinatului. Stim ca Premierul Romaniei are nu doar o pozitie de mare raspundere, ci si o functie de reprezentare la nivel statal. Ne puteam astepta la o pozitionare sobra, poate chiar grava, pe masura acuzatiilor. Ce s-a petrecut? Neobisnuit de matinal, Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la nivel de sezatoare. Premierul s-a labartat narcisic in sentimentul importantei de sine, ca un mic profesoras devenit atotstiutor peste capetele jurnalistilor.
3.INTERVIU cu Daniel Hannan, parlamentar european: „Europa riscă un faliment iminent” În febra discuțiilor despre soarta Europei, conservatorii britanici au un punct de vedere aparte. Daniel Hannan (parlamentar european) este nu doar un retor spumos și vedetă a televiziunilor americane, ci mai ales o tânără stea a partidului condus astăzi de primul ministru David Cameron. Polemica între Daniel Hannan și Gordon Brown pe tema recesiunii economice a avut aproape trei milioane de vizualizări pe YouTube. Educat la Oxford, Daniel Hannan s-a bucurat de o ascensiune rapidă. În prezent este secretarul general al Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, partid european cu orientare de centru-dreapta în care se regăsesc şi Partidul Lege şi Justiţie din Polonia sau Partidul Civic Democrat din Cehia. Daniel Hannan susține localismul și subsidiaritatea, democraţia directă şi o viziune eurorealistă.
4.Baronul tranzitiei si Romania neo-feudala După asasinarea lui Nicolae Ceauşescu în 25 decembrie 1989, spiritul tiranic al dictatorului s-a incubat în sufletul multora dintre liderii României post-comuniste. Baronul este rezultatul acestei metamorfoze psiho-politice. Mitul infailibilității (născut la Scornicești) s-a transportat în fiecare reședință de județ a ţării. Baronul tranziţiei este, de fapt, o figură atavică a fostului prim-secretar de partid. Există totuşi o diferenţă majoră: principiul rotației cadrelor și atotputernicia centralismului comunist făcea din orice prim-secretar o pradă ușoară a Cabinetului 2.
5.Dragostea de carte Este foarte probabil ca toţi oamenii planetei să contribuie la procentul universal de prostie. Unii, însă, decid să se trateze. Cel mai bun instrument pentru infuzia necesară de inteligenţă și prospețime a minții rămâne totuşi întâlnirea cu marile cărţi – „the great books tradition”.  Din dialogul viu şi nevăzut cu spiritele luminoase ale ultimelor două milenii și jumătate se naşte umilinţa recunoaşterii a ceea ce, tonic şi exact, înţelepciunea populară numeşte „lungul nasului.” Geniul, ca şi sfinţenia, emană mereu un parfum aparte. Din contactul permanent cu arhivele cunoaşterii rezultă, cel mai adesea, o înțelegere mai calmă a umanității noastre.
6.Visul libertatii si demnitatea persoanei umane Astazi, tindem sa credem ca libertatea este un castig al modernitatii. Avem frecvent impresia ca inflatia drepturilor sociale reprezinta marele merit al politicii actuale. Ne inselam: visul libertatii si batalia pentru demnitatea persoanei sunt parte din cea mai veche istorie a umanitatii. Asa cum secolul XX a ingenunchiat sute de milioane de oameni in numele unor utopii politice, Antichitatea a sondat misterul libertatii intr-un limbaj economic, filozofic sau religios.
7.Deriva politica si haosul doctrinar. Despre PDL & USL Dupa tot dezastrul de comunicare al organizatiei din Bucuresti, omul pedepsit astazi de PDL e Cristian Preda... Dupa catastrofa numita Boldea (fugarul protejat de Mircea Toader in prima instanta), nimeni din organizatia PDL Galati nu si-a asumat vreo raspundere. La fel, schimbarea de macaz a lui Sorin Frunzaverde a produs nenumarate volute retorice impotriva traseismului. Evident, apelativul n-o poate atinge pe doamna Elena Udrea, in pofida experientei dobandite de fostul ministru al Dezvoltarii in cercurile PSD, PNL si PD (2002-2006). Iata elementele tabloului dreptei politice: haos doctrinar, dezastru de imagine si criza de leadership.
8.Doua virtuti politice: libertatea si dreptatea Am văzut cum virtutea dreptății slujește mai multor scopuri. Între toate, cel mai de preţ bun este libertatea persoanei. Dimpotrivă, lucrarea fărădelegii robește sufletul omenesc și drenează energiile societății, permițând ca abuzul și tirania să terfelească legile scrise, cutuma locului sau legile firii. Libertatea politică începe cu respectarea legii fundamentale: Constituţia unei ţări democratice. Efortul de adecvare la acest text fondator presupune din partea fiecărui cetăţean cultivarea permanentă a virtuţilor politice: stăpânirea de sine, curajul, moderația.
9.Cultura libertatii, ordinea justa si nevoia de campioni Traim intr-o lume sufocata de inflatia discursului egalitarist. Inegalitatea sociala ¬ spun progresistii ¬ ar coincide cu inechitatea. Plini de indignare, multi formatori de opinie spun ca inzestrarile diferite cu inteligenta, forta fizica, prestigiu social, carisma personala sau venituri materiale sunt insasi sursa nefericirii noastre. S-a denaturat si ideea egalitatii de sanse - concept altminteri legitim, daca el subliniaza nevoia unui start corect in viata si daca apreciaza verdictul "impersonal" al justitiei.
10.Dreptate și neadevăr. Excurs filozofic și bilanț politic 2004-2012 Despre justiția românească se vorbește adesea, într-un limbaj tehnic, de strictă specialitate. Rapoartele europene marca MCV, disputele Curții Constituționale, implicarea societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, asumarea răspunderii de către magistrați – iată tot atâtea teme ardente, urmărite cu interes de actorii politici, de agenții economici sau de cetățenii informați. Subiectul ne frământă și ține ziarele în priză. De ce? Pentru că o ţară fără dreptate este precum zidul fără mortar sau gardul fără proptea.
11.Cu Mitica in transee. Despre caracter si atitudine la portile Orientului N-ati fost niciodata frapati de faptul ca, in Romania noastra draga, abunda discursul comentatorilor? Ca in locul faptei avem de-a face cu inflatia de analisti, observatori sau chibiti de pe margine? Suntem tara cu cele mai multe emisiuni de talk-show pe cap de locuitor. Bavardam amplu, vorbim vorbe, comentam neantul. In timp ce unele culturi venereaza modelul serifului obsedat de lege si ordine, noi il avem pe dulcele Mitica. Prin definitie, Mitica e un moftangiu bine dispus si, totusi, etern-nemultumit.
12.Pe banii cui mai face politică Ion Iliescu? România e departe de America. La propriu și la figurat. Pentru George W. Bush Jr au trecut aproape patru ani de la finalul ultimului mandat. Din toamna lui 2008, detestatul președinte texan s-a abținut cu stoicism să rostească o vorbă despre performanța lui Barack Obama. După opt ani la Casa Albă, Bush Jr s-a concentrat pe mai multe proiecte civice și culturale, clădind o fundație dedicată valorilor republicane.
13.Cetateni sau brute? Civism sau violenta? Centrul Bucureștiului arată în aceste zile ca un amestec între o Atenă comunistoidă și o Londra huliganică. Este prematur să identificăm lanțul cauzalităților: unde a pornit indignarea legitimă față de starea de lucruri din țară și unde au apărut infiltrările? Cine militează în mod genuin pentru cauza lui Raed Arafat și cine reprezintă doar peluza fotbalului suburban?
14.Despărțirea de Miorița. Viciul fatalismului și imperativul înnoirii Sărbătătorile de iarnă ne oferă ocazia de-a gândi viitorul. Ce ne așteaptă în 2012? Cum ne pregătim pentru anii care vin? Sunt întrebări la care majoritatea românilor răspund cu o anumită resemnare: bucuroși le-om duce toate… De unde această pasivitate? Cum să înțelegem recursul la tristețea mioritică și ce impact are această mentalitate sub raport politic și social?
15.Vandalii din Marea Britanie. Zece capete de acuzare Cum să înțelegem povestea miilor de rebeli fără cauză, mobilizați vehement împotriva ordinii burgheze din Marea Britanie? Putem privi dezordinea stradală din Londra, Manchester, Liverpool & co. drept semn al declinului european? Avea oare dreptate Arthur Toynbee să spună că „marile civilizații nu mor ucise din afară, ci aleg mai curând să se sinucidă”?
16.Perna constituțională şi somnul borfașilor Imaginați-vă că sunteți polițist. Monitorizați traficul pe autostrada București-Cernavodă. Radarul vă ajută să detectați un bolid care, în plin avânt, a atins 300 km/h. Mașina strălucitoare, de producție germană, e condusă de un puști de 18 ani, vrăjit, alături de iubită, de mirajul etnobotanicelor. Adolescentul conduce euforic, cu boxele încinse la maximum, sfidând orice regulă de comportament.
17.Destinul politic între frivolitate, modestie și grandomanie Veseliei tâmpe și frivolității languroase în care se scaldă spațiul public occidental merită să-i opunem puțină sobrietate. Când presa internaţională discută ad nauseam scandaluri amoroase ale unor deputaţi ori senatori americani, e firesc să cauţi în altă parte modéle şi surse de inspiraţie. Filmul HBO despre John Adams – al doilea preşedinte SUA şi prietenul lui Thomas Jefferson – îţi vine în întâmpinare.​
18.PDL și criza comunicării: tălmăcitori, nu tălmăceni! Observatorul atent al alegerilor interne din PDL n-a putut trece neobservată victoria lui Traian Băsescu asupra taberei recalcitrante a conservatorilor. A fost remarcată, pe bună dreptate, logica înnoirii graduale a portocaliilor. S-a comentat prezența în BPN a unor figuri noi, venite din societatea civilă: Teodor Baconschi (prim-vicepreședinte), dar și Monica Macovei, Sever Voinescu și Toader Paleologu (vicepreședinți).
19.Civilizatia, bunele maniere si regimul separatiilor (II) O minte instruită ştie să deosebească. A gândi înseamnă a discerne. Un popor civilizat acceptă regimul separațiilor atât în domeniul moravurilor, în societatea civilă, cât și în corpul politic. Un bun legiuitor, judecător sau ministru ignoră „nevoile familiei” pentru a sluji o cauză mai mare decât el însuşi: binele comun.
20.Civilizația, bunele maniere și regimul separațiilor (I) Mulţi observatori spun că România post-comunistă a devenit ograda tuturor obscenităţilor: un spaţiu al confuziilor morale, al amalgamării şi al derapajelor. La noi, bătălia între decenţă şi vulgaritate are un aspect sfâșietor și atinge câteodată proporții epice. După revoluţia culturală a Occidentului din 1968 şi asumînd experienţa comunistă dintre 1947-1989, nu e oare util să înţelegem cu ce anume am mai rămas din tezaurul civilizaţiei europen
21.Privirea pe care n-o poți uita Merită poate să ne întrebăm: cu ce ochi a privit Hristos lumea? E întrebarea la care au încercat să răspundă icoanele bizantine, reprezentările de tip acheiropoieta, tablourile religioase occidentale – de la Fra Angelico până la Caravaggio („chemarea Sf. Matei”) –, giulgiul din Torino ori cinematografia de secol XX (mai ales prin Franco Zeffirelli, Paolo Pasolini sau Mel Gibson).
22.Nimic despre cultura vieții. Bioetica şi moțiunile PDL Dreapta post-comunistă se confruntă cu un paradox: tace chitic atunci când vine vorba de chestiunea demnităţii umane şi abandonează cu nonşalanţă orice iniţiativă venită dinăuntrul mişcării pro-vita. Deşi multe la număr (PDL, UDMR, PC sau PNL), partidele care ar trebui să promoveze ideile liberalismului clasic, ale creştin-democraţiei sau ale conservatorismului evită să tranşeze dilema bioeticii contemporane: cum poate fi salvată viaţa pruncului nenăscut fără a încălca demnitatea femeii?
23.Politicianul-plic între avariție și nerușinare Are o problema Romania cu moravurile publice? Nu subevaluam dimensiunea etica doar pentru ca traim intr-o tara obligata sa supravietuiasca in logica dispensei sau a pogoramintelor? Iata ce scria Ion Ghica in anul 1892: " Functionarismul a devenit un rau mare care bantuie tara noastra. Mai inainte vreme, impiegatii statului se ziceau slujbasi, adica oameni la serviciul publicului. Acum ei se numesc functionari - sluga de altadata se considera stapanul publicului..."
24.Libertatea umană și catastrofa naturii. Despre feluritele chipuri ale răului Vuietul naturii dezbinate a răsunat din nou în cutremurul submarin din Extremul Orient. Jocul plăcilor tectonice a produs – ca în atâtea alte dăți – sute și mii de morţi, a devastat locuinţe, a revărsat peste lume mormane de moloz incendiat, lăsînd în urmă nenumărate familii îndoliate. Imaginea apelor dezlănţuite în cutremurul din Japonia este pur și simplu monstruoasă: șosele, case, ambarcațiuni, autoturisme, depozite și magazine măturate, pur și simplu, de valul morții.
25.Cauze nobile, campanii esuate si cateva intrebari Exista principii pentru care merita sa te bati. Curajul si capacitatea de-a asuma riscuri sunt virtuti clasice. Uneori, nobletea idealului iti poate da chiar sentimentul devorator al misiunii. Intr-o lume a dezordinii morale, a anomiei permanentizate, lupta devine necesara. Dar bataliile, mai ales in politica, nu se castiga fara o echipa bine motivata, fara solidaritate, fara o emulatie vie intre sustinatori. Reformatorul poate face figura de cruciat, dar nu va repurta victorii excelind doar prin individualism, morga pedagogica sau vedetism.
26.Sinistra mostenire a stangii romanesti Ceea ce dreapta n-a reusit sa arate indeajuns de bine este cauza adanca a crizei pe care o traversam. Unii se vor intreba: ce strategii de comunicare poti pune la cale atunci cand multimile infometate vor razbunare si sange? Ramane insa mereu o minoritate sensibila la argumente rationale.  Declinul social si depresia economica a Romaniei s-au agravat prin unda de soc transmisa de pe Wall Street in toamna lui 2008 (deficitul de lichiditati, credite toxice, paralizia sistemului bancar, etc). Criza structurala a Statului roman tine insa de-o proasta asezare a legilor si a institutiilor pe care stanga politica le-a nasit in ultimii douazeci de ani. Ce au cladit guvernele de inspiratie social-liberal-democrata? Un proiect de societate complet nesustenabil.
27.Cum arata un lider? Reflectii pe marginea crizei PDL In politica, armata sau afaceri, conducatorii se nasc rar si se educa greu. Este suficient sa ne uitam la criza care bantuie Partidul Social-Democrat de aproape un deceniu de cand Ion Iliescu nu mai activeaza in primul cerc al puterii. Adrian Nastase avea talent, forta si autoritate, dar s-a vazut devorat de propria-i lacomie si vanitate. Ghidat succesiv de Vanghelie, Vantu sau alti indivizi verosi, Mircea Geoana s-a lansat, a defilat si a apus definitiv ca omul-papusa.​
28.Singuratatea PDL: intre mania trecatoare si ura statornica a strazii In zadar vor invoca reprezentantii PDL mostenirea catastrofala a guvernarii liberale sau mafia organizata de guvernul Adrian Nastase (laudat altminteri de Traian Basescu pentru anumite performante manageriale). Oamenii sunt amnezici si adeseori plini de ingratitudine. Prognozata crestere economica de 4% va veni prea tarziu pentru ca PDL sa mai ingroape mania populara. Cum poate PDL sa impiedice transformarea unui naduf poate trecator intr-o statornica ura, lipsita de mila sau regrete? Ce anume va potoli nervozitatea oamenilor care, stransi in multimi, n-ar ezita poate sa recurga la agresiune fizica impotriva reprezentantilor Guvernului? Raspunsul e simplu: canalizarea acestei revolte catre tapi ispasitori vizibili dinauntrul si din afara PDL.
29.DNA, reteaua dosarelor si visul Uniunii Social-Liberale Traim in vremuri interesante. Legile micii reforme din Justitie au impus un plus de celeritate in rezolvarea dosarelor grele. Consiliul Superior al Magistraturii e somat acum sa-si innoiasca echipa. Recent, o lichea extremista a fost evacuata cu forta dintr-o cladire proprietate privata ocupata abuziv. Judecatoarea-executor a primit jignirile si insulte politicianului-energumen dar, pana la urma, legea a biruit. Acum cateva zile, presedintele PSD (aparent cu formatie de jurist) a decis sa nege separatia constitutionala a celor trei puteri statale, incitind la linsaj moral asupra judecatoarei care se ocupa de inculpatul Constantin Nicolescu (sanatos la strans, bolnav la stransoare).
30.Dreapta critica risipa, nu demonizeaza Statul Dreapta dispreţuieşte toţi bugetarii, de la asistente medicale până la funcţionarii publici”. Iată un slogan tot mai frecvent utilizat de adversarii reformelor structurale. Este mesajul mincinos al stângii care, pe fondul crizei financiare, vrea să discrediteze ideile liberalismului clasic, ale creştin-democraţiei şi ale conservatorismului autentic. Ce crede cu adevărat un om de dreapta despre Stat?​

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by