Articole scrise de Mihai Marcu


1 - 30 din 174 rezultate
1.Cota de solidaritate - consecinte neasteptate Guvernul introduce in sectorul public taxa de solidaritate de 16% pentru salariile de peste 1000 euro. Acesta este primul pas in strategia cresterii impozitelor pe munca. Curtea Constitutionala isi va da seama ca solidaritatea impusa pe baza locului de munca este pe buna dreptate discriminatorie, iar Guvernul va fi "obligat" sa generalizeze taxa in cauza sau sa introduca impozitul progresiv, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
2.BAC 2011 - Statistici incorecte politic Draga parinte ingrijorat de BAC-ul din 2012. Daca ai o fata, locuiesti in judetul Iasi, Braila, Suceava sau Botosani, iar specialitatea aleasa este filologie sau matematica, atunci nu te ingrijora prea tare: rata de promovare este peste 75% (din 10 eleve, cel putin 7 trec bacaluareat), scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.
3.BAC 2011 - Statistici incorecte politic Draga parinte ingrijorat de BAC-ul din 2012. Daca ai o fata, locuiesti in judetul Iasi, Braila, Suceava sau Botosani, iar specialitatea aleasa este filologie sau matematica, atunci nu te ingrijora prea tare: rata de promovabilitate este peste 75% (din 10 eleve, cel putin 7 trec bacaluareat). Daca in schimb baiatul tau zice ca invata din greu sa devina "tehnician" si locuiesti in Arges, Giurgiu sau Dambovita, atunci vestile sunt proaste: cam 2 elevi din 10 trec BAC-ul. Trebuie sa incepi sa cotizezi: fie cotizezi pentru fondul de protocol, in speranta ca la anul nu vor mai exista camere de filmat, fie cotizezi pentru meditatii, de preferat cu profesorii de la profilele filologie / matematica, pentru ca la scoala nu se face scoala.
4.Europa nu mai este suficienta? Berlin este cel mai mare oraș al Germaniei, o metropolă vibrantă un centru cultural și științific. Într-o istorie alternativă, Berlin ar fi fost cel mai mare teren de paintball al Europei, dacă nu ar fi existat planul Marshall, o inițiativă a Statelor Unite de a reface Europa devastată după cel de-al doilea război mondial. 64 de ani după planul Marshall, Germania arată Europei varianta proprie a justiției învingătorului, demolând din interior construcția europeană, împreună cu trei de aliați de moment - Olanda, Austria și Finlanda, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
5.Exemplu pentru Grecia Merita mentionat ca intr-un articol (necesita abonament) din Financial Times, Romania este data ca exemplu pozitiv pentru Grecia. Aparent daca chiar si in balcanica Romanie s-a reusit: controlul (temporar) al deficitului bugetar; oprirea prabusirii economice; vanzarea (iminenta) a unor active.
6.Proiectii demografice - Romania ​US Census Bureau a publicat o serie noua de date privind informatii demografice si proiectii ale populatiei pana in 2050. Estimarile lor in ce priveste Romania nu sunt atat de pesimiste pe cat credeam: maximul de populatie a fost atins in 1990 - 22.8 milioane, in timp ce pana in 2050 numarul va continua sa scada lent pana la 18 milioane. La nivelul piramidei de varsta, presiunile semnificative asupra sistemelor de pensii (mai exact decreteii) par sa atinga un maxim in 2030, in timp ce in 2050 presiunea demografica se atenueaza putin, scrie Mihai Marcu pe blogul Economia pe intelesul tuturor.
7.Mormanul de fiare vechi La inceputul anilor '90, Petre Roman declara ca industria romaneasca era un morman de fiare vechi. Declaratia a fost respinsa de multi, desi Roman avea dreptate, scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.
8.Valul 2 sau de ce recuperarea economica din Romania e amenintata Cu mare greutate si dupa o cadere considerabila in 2009, Romania a depasit tehnic recesiunea, cu o crestere anemica timp de doua trimestre. In conditiile in care Italia se indreapta vertiginos spre recesiune iar Spania se pregateste de demonstratii contra austeritatii, recuperarea economica din Romania pare cu atat mai amenintata, atat din punct de vedere al exporturilor cat si al remiterilor de bani, scrie Mihai Marcu pe Economia pe intelesul tuturor.
9.Imobiliare si credite neperformante Intr-un raport de analiza al Exotix s-au "strecutat" doua grafice foarte interesante. 1) Scaderea pretului imobiliarelor, intre maxim si minim (GRAFIC). Romania e pe o pozitie medie cu o scadere fata de maxim de aproximativ 20%. 2) Evolutia creditelor neperformante (GRAFIC). In acest top Romania ocupa un "onorabil" loc 6, in compania Islandei, a Ucrainei si a Kazahstanului, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
10.Cine va executa Grecia? Pe 20 mai 2010 vedeam doua posibilitati in cazul Greciei: * devalorizare interna, adica reducerea brutala a cheltuielilor si redirectionarea surplusului spre plata datoriilor; * incetare de plati si restructurare controlata a datoriei. Dupa un an, piata insista ca Grecia isi va restructura controlat datoria (negocierile cu FMI sunt in curs), iar o mare parte din creditori va suporta pierderi de cel putin 50%, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
11.Inghetarea pretului carburantilor - cea mai proasta masura posibila In fata cresterii preturilor la combustibili, Guvernul se gandeste la cea mai proasta masura posibila: inghetarea preturilor. Inghetarea preturilor va duce la rezultate perverse. In primul rand, productia de carburanti pentru intern va scadea si cel mai probabil va exista o penurie. Vor reveni cozile la benzina si perioadele cand orice sofer responsabil tinea in casa o canistra de benzina, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
12."Stagflatia" Cu doar 6 luni intarziere, FT si restul presei romanesti descopera ca in Romania exista stagflatie. Din pacate momentul este oarecum ratat: odata ce PIB-ul va marca o iesire tehnica din recesiune, stagflatia isi traieste oficial sfarsitul. Va exista inflatie dar si crestere economica, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
13.Credit crunch 2? Dupa ce in 2009 si partial in 2010 creditul privat a inghetat, cu efecte brutale asupra PIB (-7.2 in 2009), sperantele celor ce asteptau cresterea economica pentru a rezolva orice problema, stateau in "deblocarea creditarii", ca in vremurile cand creditarea era comandata de la Guvern.
14.De ce esueaza firmele romanesti? Din experienta proprie, 95% din insolventele / falimentele firmelor cu credite bancare au o singura cauza: investitiile prost gandite si neproductive. Firme romanesti cu un model de business bun si sustenabil esueaza lamentabil deoarece se lanseaza in proiecte de investitii nebunesti, fara a fi fundamentate, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
15.Speculatorii pe curs - de ce apar? Episoadele de atac asupra monedei nationale se soldeaza cu infierari in presa si la televizor a speculatorilor rai cu suflet negru care ataca leul si piciorul de plai mioritic. Situatia nu este atat de simpla, e de parere Mihai Marcu pe blogul Economia pe intelesul tuturor.
16.O noua sansa pentru "Prima Casa" Agitatia disperata "se termina plafonul" demonstreaza importanta cruciala a programului Prima Casa in pastrarea aparentelor de stabilizare a preturilor imobiliarului rezidential. Practic, piata rezidentiala este in coma iar guvernul pompeaza oxigen prin livrarea de bani fara risc catre populatie, prin intermediul bancilor.
17.Ratele viitoare de dobanda Deoarece estimarile viitoare de dobanda nu apar clar in dezbaterea publica (de fapt, nici nu stiu sa fie disponibile in foarte multe locuri), merita stiut cum crede piata ca va evolua EURIBOR 6M in viitor. cifrele sunt valabile la data de 5 noiembrie 2010 si au fost estimate pe baza datelor existente atunci. Cifrele sunt valabile la data de 5 noiembrie 2010 si au fost estimate pe baza datelor existente atunci. Vezi grafic pe Economia pe intelesul tuturor
18.Despre inflatie Daca in luna septembrie 2010, la doar o luna de la reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, preturile alimentelor cresc peste asteptari, ce se va intampla atunci in ianuarie 2011 cand salariile vor creste cu 10%? Ce se va intampla cu inflatia in 2011 cand se vor reduce subventiile la incalzire? scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
19.Stagflatie Cifrele de inflatie pe septembrie sunt mai proaste decat ma asteptam. Inflatia este mai mare decat asteptarile, economia scade, iar somajul se mentine in continuare la 7.35%. Se incearca stimularea economiei prin pastrarea unor dobanzi mici la lei, astfel incat creditele ieftine sa aiba un efect in economie. BNR si-a indeplinit sarcina - avem dobanzi real-negative la depozite, si in ciuda inflatiei, nu au crescut ratele de referinta. Ce face BNR nu este nici pe departe suficient; politica fiscala a guvernului nu poate fi balansata de politica monetara, indiferent cat de relaxata ar fi ea, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
20.Creditul ipotecar in valuta - o bomba cu ceas? O declaratie a domnului Negritoiu de ieri a trecut neobservata: "In viziunea mea, daca exista un produs toxic in Romania acesta este creditul ipotecar in valuta. E o bomba cu ceas. "Asa cum spuneam intr-un articol de saptamana trecuta, exista active toxice in Romania. Nu complexe ca cele americane, ci foarte simple, neaose, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
21.Cine ar trebui sa apere consumatorul? In actualele conditii de ingrijorari despre curs si ratele dobanzilor se pune intrebarea: cine ar trebui sa apere consumatorul, daca acesta nu poate sau nu stie? Excludem raspunsul "ANPC", care a reactionat doar cand UE ne-a obligat, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
22.Vesti proaste despre leu Acum cateva zile, s-au publicat datele despre rezerva valutara. Aparent, cifrele arata o crestere linistitoare de un miliard euro. Realitatea sta altfel. In conditiile in care toate monedele emergente s-au apreciat, leul s-a mentinut constant. Daca ar fi existat o presiune de apreciere a leului, rezerva ar fi crescut cu mai mult decat miliardul de euro primit de la FMI, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
23.Iluzoria crestere economica Ni se explica in diverse declaratii publice ca Romania va reveni pe crestere economica in 2011. Toata lumea asteapta cresterea economica: Bugetarii pentru a-si recupera salariile ciuntite si sporurile; Guvernul pentru a-si reduce deficitul bugetar in timp ce cheltuie mai mult; Firmele in insolventa sau cu probleme pentru a-si rezolva dificultatile economice, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
24.Ce se intampla cu leul? In caz ca nu stiati, in acest moment se poarta un razboi rece al monedelor. Tari emergente precum Brazilia, Coreea de Sud, Mexic si-au vazut monedele apreciindu-se fata de dolar. Asta inseamna ca exporturile lor au devenit mai scumpe si mai necompetitive, bunurile si serviciile americane au devenit mai ieftine, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
25.E timpul pentru un AVAS 2? Unul din miturile crizei este acela ca in Romania nu exista active toxice. In Romania nu exista active toxice complexe, insa exista active toxice simple. Acestea sunt creditele neperformante. Creditele neperformante nu sunt inca in discutie publica, in afara de cateva statistici seci. Pentru autoritati problema nu exista, sau daca exista este strict o problema privata, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
26.Cum se folosesc creditele - versiunea pentru companii Am explicat intr-un articol anterior cum se folosesc creditele pentru persoanele fizice. Astazi urmeaza versiunea pentru companii. 1 - Daca aveti doar o idee sau o companie noua - nu aveti nevoie de credit bancar. 2 - Daca de trei ani de zile aveti pierderi sau cash-flow negativ - nu aveti nevoie de credit bancar, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
27.Grila saraciei PSD si-a publicat programul economic. In acest program se cuprinde si impozitarea progresiva. Se propune impozitare progresiva, in patru trepte, de la 0% la 40%, astfel: pentru venituri pana la 1000 de lei - cota de impozit 0, intre 1000 si 2000 lei - cota de impozit 15%, intre 2000 si 4000 lei - cota de impozit 25%, peste 4000 lei - cota de impozit 40%. Cota bogatiei in Romania a fost stabilita la 930 euro lunar, brut, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
28.La ce ne foloseste leul? ​Alex Dumitrascu are un comentariu bun la articolul de ieri (editat lejer pentru forma). Pentru a intelege contextul, ipoteza de lucru este ca viitorul imprumut de la FMI va avea ca principal scop stabilitatea cursului de schimb. Interesanta "stabilitate economica" propune FMI - tocmai stabilitatea asta e daunatoare atata timp cat economia se contracta in continuare, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
29.De ce avem nevoie de noul acord cu FMI? Daca acordul actual cu FMI a fost pastrat secret pana in ultima clipa, presedintele ne pregateste deja: "Romania are nevoie in continuare sa imprumute resurse financiare, pentru ca trebuie sa ne continuam dezvoltarea. Acesta este motivul pentru care in 2011 vom semna un nou acord cu FMI.  Mentinerea unui acord cu FMI este legata de increderea Romaniei pe pietele internationale si a investitorilor si este un sprijin ca la orizontul anului 2012 sa avem un rating de tara de categoria A." Imi este neclar care e necesitatea imediata a unui nou acord, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.
30.Obsesia jupuirii salariilor Domnul Ponta revine cu ideea impozitarii progresive, idee care nu ar fi rea daca ratele de impozitare ar fi mici. Din pacate, se doreste impozitare progresiva cu maxime de 48%. Citez din articol: "Victor Ponta afirma ca [...] orice nou acord dupa expirarea actualului program va trebuie sa includa reducerea TVA si trecerea la o impozitare progresiva." De aici rezulta o intrebare - ce fel de model social dorim?​, se intreaba Mihai Marcu pe blogul sau.

1 2 3 4 5 6 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by