Articole scrise de Matei Visniec


1 - 11 din 11 rezultate
1.Paste in Bucovina Matei Visniec a fost de Paste in Bucovina, regiunea in care s-a nascut. A avut cateva surprize. Nu toate au fost placute. Comercializarea sarbatorii, schimbarea obiceiurilor, un rigorism religios la care nu se astepta... Exemple, in textul urmator...
2.Un bufon numit Celine Franta a declansat in ultimul timp una dintre acele polemici care poarta prin excelenta marca ei de fabricatie. Polemica are toate sansele sa devina si o dezbatere istorica, literara, morala si filozofica interesanta, intrucit in centrul ei se afla patru nuclee explozive: numele unuia dintre cei mai mari romancieri francezi, stilul ezitant al oficialitatilor culturale de la Paris, o grava acuzatie de antisemitism si o insolubila problema legata de raportul dintre om si opera.Marele romancier este Louis-Ferdinand Celine, disparut acum 50 de ani, autorul mai multor romane care au revolutionat acest gen literar, printre care "Calatorie la capatul noptii".Aparut si pe RFI.ro
3.Disertatie despre rolul ambalajelor occidentale in caderea comunismului Oare la ce foloseste ziua internationala a filosofiei?, m-am intrebat in dimineata aceasta la micul dejun, in timp ce mincam un iaurt. Oare este ziua cind ni se sugereaza sa gindim cu ceva mai multa intensitate decit in celelalte zile? Tulburat de aceasta idee, in timp ce aruncam la pubela un superb pahar din plastic in care fusese iaurtul, am avut o revelatie. Mi-am dat seama brusc de ce a cazut comunismul: din cauza etichetelor de pe produsele venite din Occident.
4.Cand capitalismul ne spala creierul Despre cum functiona indoctrinarea pe vremea comunismului, toata lumea stie cate ceva. Unii au trait-o pe viu, iar generatia mai tanara a aflat destule lucruri de la cei varstnici. Este disecata insa mult mai rar indoctrinarea din lumea occidentala si din noua era capitalista. Despre cum ne indoctrineaza societatea de consum si mai ales doctrina ultraliberala, care a fost dominanta in ultimele doua decenii se vorbeste mai putin. Si pe buna dreptate, pentru ca este o forma de spalare pe creier mai subtila, mai putin directa decat cea pur ideologica. Este tipul de indoctrinare infinit mai complexa, la care suntem noi insine complici si la care participa masina mediatica si foamea noastra de imagini, complexele noastre istorice si mai ales distanta, faptul ca suntem departe de modelul nostru suprem care este cel american.
5.Cand Franta lupta pentru noi toti Oare isi dau seama salariatii si in general toti cei care muncesc din greu in Europa ca de fapt grevistii si manifestantii din Franta se lupta pentru ceva ce a disparut din limbajul actual, mai precis pentru progres social? Pentru ca acesta este adevarul, in Franta exista oameni care nu se consoleaza cu ideea ca trebuie capitulat chiar atit de usor in fata unei noi forme de capitalism, extrem de agresiva, care se globalizeaza din 1990 incoace, mai precis de cind a cazut comunismul.
6.Femeia-mama versus femeia de cariera? Drepturile castigate de femei in ultimile decenii sunt astazi amenintate. Iata mesajul care se desprinde dintr-o carte aparuta in Franta, o carte despre miscarea feminista, o carte care reuseste sa provoace dezbateri si chiar polemici. Autorul cartii este o importanta personalitate a culturii franceze, dar si a miscarii feministe: Elisabeth Badinter, scrie Matei Visniec in Cronica sa insolita de la RFI.
7.Opt ziaristi furiosi versus degradarea presei In prezent, opt ziaristi s-au asociat pentru a vorbi despre acest subiect, iar canalul de televiziune ARTE i-a reunit pe data de 9 februarie in cadrul unei emisiuni extrem de mediatizate, scrie Matei Visniec in cronica sa insolita de la RFI. Cei 8, nume celebre in Franta, pornesc de la constatarea ca Internetul a modificat total statutul meseriei de jurnalist. Internetul, spun ei, ameninta chiar sa reduca la tacere jurnalismul traditional, de exemplu cel scris.
8.Scoala de partid de la Paris (de Matei Visniec) Parisul a fost dintotdeauna un spatiu fascinant, care a atras mii de artisti din toata lumea si a stimulat dezbateri de idei de o mare vitalitate. Inca de la sfarsitul evului mediu, capitala Frantei a inceput sa-si forjeze statutul de capitala a artelor si a culurii, loc de mari intalniri si de mari emulatii artistice.
9.Confruntare frontala de idei (de Matei Visniec) Unul dintre marile paradoxuri ale asa-zisei batalii pe care o duce Occidentul impotriva terorismului consta in faptul ca infruntarea militara frontala este mai mare decat confruntarea frontala de idei. Tarilor occidentale le este mai usor sa trimita soldati in Irak si Afganistan sau sa imagineze operatiuni militare in Iran si Pakistan decat sa lanseze o ofensiva vasta si clara pe terenul ideilor pentru a combate ideologia care se ascunde in spatele miscarii Al Qaeda si al prozelitilor ei.
10.Confruntare frontala de idei Unul dintre marile paradoxuri ale asa-zisei batalii pe care o duce Occidentul impotriva terorismului consta in faptul ca infruntarea militara frontala este mai mare decat confruntarea frontala de idei.
11.Dependenta de spectacolul mediatic (de Matei Visniec) Saptamana trecuta, la reuniunea G8 din Germania, pe George Walker Bush l-a durut burta. E omeneste, in definitiv, sa te doara burta, dar, cum George Walker Bush este omul cel mai puternic de pe planeta, toata planeta a aflat ca l-a durut burta. S-a stiut si intre ce ore l-a durut pe George Walker Bush burta, si cat a durat durerea sa de burta.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by