Articole scrise de Marius Vasileanu


1 - 10 din 10 rezultate
1.Partea nevazuta a Bisericii Vadit stingherit, coborat brusc pe pamant, dupa imense gafe de comunicare, actualul Patriarh Daniel a vorbit zilele trecute intr-un video-interviu dat - in premiera - in masina catorva ziaristi despre faptul ca lumea a pierdut pacea launtrica. Iata o expresie cu totul ignorata ulterior in oricare alte luari de pozitie mediatice ale "analistilor", ale oamenilor de presa etc. Poate ca PF Daniel nu este obisnuit cu presa, ba chiar o trateaza uneori cu ostilitate, dar oare ce a vrut sa spuna amintind despre pacea inimii tocmai in aceste zile febrile, dar triste ca urmare a dezastrului de la Clubul Colectiv (Bucuresti)??
2.Biserica la breaking news? Despre stare��a care a n��scut doi gemeni În situa��ii de criz�� care au ca subiect oamenii Bisericii pare c�� mass-media ac��ioneaz�� cu dubl�� m��sur��. Firesc pân�� la un punct, nemilos ��i cinic îns�� în cazurile în care ar trebui s�� ne dovedim pur ��i simplu oameni. F��r��  îndoial��, a��tept��rile sunt altele de la un om al Bisericii – ne referim aici în special la Biserica Ortodox�� Român�� (BOR), care, fiind majoritar��, iese de departe în prim-plan.
3.��ig��nie ce n-a v��zut Parisul… Ce fac ONG-urile din ��ar�� ��i din Europa în sprijinul ��iganilor afla��i azi în Occident – te întrebi, în timp ce consta��i presta��iile jalnice ale multora dintre reprezentan��ii acestei etnii în toate ����rile vestice. Prima mea vizit�� la cea mai important�� biseric�� din Bruxelles, La Cathedrale Saint-Michel, a stat sub aceea��i zodie a constern��rii...
4.Vreau un ora�� prietenos! Sunt s��tul de politica dâmbovi��ean��, nu m�� intereseaz�� lozincile, nu m�� pricep la ecologie: vreau s�� tr��iesc într-un ora�� prietenos. De mai bine de o lun�� de zile fac plimb��ri cotidiene prin Leuven/Louvain (Belgia), unde locuiesc temporar, sau prin Bruxelles, care este foarte aproape. Citesc zilnic presa româneasc�� ��i m�� minunez, ca ��i atunci când sunt în ��ar��, c�� rareori apar în spa��iul public din România apeluri ��i activita��i concrete pentru împrietenirea cu ora��ul.
5.Maica Tereza, protec��ia social�� ��i ��tiin��a ocolirii adev��rului Am citit cu real interes textul domnului Marius Cruceru, decan al Facult����ii de Teologie Baptist�� din Oradea, referitor la cele scrise de mine ��i la legea de parteneriat între stat ��i culte în domeniul serviciilor sociale. Dac�� ne-am mai p��strat vreo f��râm�� de umor, a�� spune c�� textul s��u a fost schimbat din gre��eal�� cu cel compus de vreun elev de liceu teologic baptist care tocmai silabise��te cum s��-i conving�� pe români cât de haini ��i de netrebnici sunt cre��tinii ortodoc��i…
6.Va doriti o Maica Tereza a crestinismului ortodox? Camera Deputatilor a adoptat Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Aceasta a condus la multiple discutii si critici, ceea ce ma face sa intreb: este cineva care nu si-ar dori o Maica Tereza a crestinismului ortodox romanesc?
7.De ce cred în Japonia In fiecare inceput de an, pe 1 ianuarie, japonezii comemoreaza plecarea din aceasta lume a unuia dintre cei mai insemnati maestri ai buddhismului zen: Tetsugen Doko (1630 - 1682). Deoarece sutrele buddhiste nu se gaseau decat in limba chineza la acea vreme, Tetsugen a hotarat publicarea acestora in japoneza, ceea ce presupunea o munca uriasa si un efort financiar pe masura.
8.Biserica, vector de securitate (pornind de la cazul Pr. Justin Pârvu) De ce persista delirul pseudo-nationalist in discursurile unor lideri de opinie ai BOR, cunoscuti teologi sau preoti, mari duhovnici, ba chiar unii ierarhi care parca vor sa-l concureze pe tribunul de Butimanu? Cum poate fi atenuat si imbunat acest discurs? Cu alte cuvinte, cata audienta au astazi pozitionarile nationaliste firesti, decente, adecvate inteligent noilor realitati europene si euro-atlantice, dar care nu aluneca in capcanele ideologice, in extremisme defuncte?
9.De ce scade increderea in Biserica?  Conform unui sondaj IMAS dat publicitatii saptamana trecuta (in Adevarul) in ultimii doi ani a scazut atat increderea populatiei in Biserica, cat si in Armata. De la 89,3% incredere in ianuarie 2009, Biserica a ajuns la 81,9% in ianuarie 2011 (increderea in Armata a scazut cam in aceeasi proportie). La o scadere de peste 7% in doar trei ani, in mod evident lucrurile nu sunt deloc linistitoare. Dincolo de faptul ca perioadele de criza slabesc in general increderea in institutii - ceea ce s-a si petrecut, o arata dramatic intregul sondaj -, macar la nivel de imagine, si Armata, si Biserica Ortodoxa Romana (BOR), majoritara, au comis greseli.
10.Exorcizarea fabricii de popi (de Marius Vasileanu) O tanara a murit in urma unei pretinse sedinte de exorcizare. Ceea ce s-a intamplat acolo arata, daca mai era cazul, cata nevoie are BOR sa mediteze asupra propriei sale conditii. Fanatismul cu care au fost aparati de localnici cei de la manastirea din Vaslui arata insa si altceva. Traim inca alaturi de concetateni aflati ei insisi in Evul Mediu. Dar cine are interes sa-i educe, o data ce sunt atat de usor de manipulat?


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by