Articole scrise de Marius Stan


1 - 30 din 36 rezultate
1.Copilul teribil al comunismului secolului XX Karl Radek a fost una din figurile importante ale comunismului veacului trecut. S-a nascut in Lemberg, in 1885 (denumirea austriaca a Liovului actual incepand cu 1772). Locul era un creuzet etnic specific Europei de Est la sfarsitul secolului XIX, in care populatia evreiasca reprezenta aproape o treime din totalul galitian. Calatorul prin Lemberg putea auzi la acea vreme pe strazile orasului un amestec de germana, poloneza, ucraineana si idis.
2.Octombrie roșu: Ulianov devine Lenin Din ce (de)vine Ulianov? Fratele mai în vârstă al lui Vladimir, Aleksandr Ilici Ulianov, fusese condamnat la moarte și spânzurat, în 1887, pentru a fi participat la un complot menit să ducă la asasinarea țarului Alexandru al III-lea. Fusese unul din liderii mișcării “Pervomartovți”, o grupare teroristă secretă de cinci membri, probabil printre puținele din epoca respectivă care promovau violența. Vestea uciderii lui Aleksandr a căzut ca un trăsnet peste familia Ulianov. Vladimir a studiat foarte atent această organizație, al cărei program își descria membrii drept “socialiști”.
3.Refugierea prin istorie sau despre instanțele solidarității In contextul actual al crizei refugiatilor, concepte precum cel de ¬solidaritate¬ ne pot plasa in situatia dezirabila de a reconcilia coerenta intelectuala cu forta emotionala. Una din intrebarile care m-au framantat zilele acestea este legata de posibilitatea de a avea anumite sentimente, cum se spune, prin substituire. Multe reactii pe retelele sociale, prilejuri de sofisme caldute, idiosincrasii abia mascate, turniruri de idei amenajate in pripa¬ Nu-mi propun aici sa ma opresc la subiectul fierbinte al zilei, au facut-o altii, mai ales international, oameni vizati direct de fenomen, ci la solul conceptual in care putem sadi o relatie cu prezentul prin intelegerea trecutului.
4.INTERVIU - "Sunt pentru Razboiul Rece!" - Un dialog cu Alain Besancon realizat de Marius Stan si Vladimir Tismaneanu (Paris, 28 iunie 2015) V.T.  A existat un atac asupra modului de intelegere a modelului totalitar, venind dinspre stanga, in timpul anilor '70: scoala revizionista si asa mai departe. Cand priviti acum ceea ce s-a intamplat, colapsul Uniunii Sovietice, al blocului estic, sunteti in continuare convins ca modelul totalitar explica functionarea sistemelor comuniste? A.B.  Cuvantul "totalitar" a fost utilizat pentru doua regimuri care nu se aseamana si care au sfarsit prin a lupta unul impotriva celuilalt: nazismul si comunismul. Nazismul a fost distrus din exterior. Complet. Cat despre comunism, el s-a prabusit si si-a cautat o noua legitimitate. Iar aceasta legitimitate si-o gaseste in trecutul Rusiei ortodoxe: in ortodoxia lui Ivan cel Groaznic, in vointa de a domina ca imperiu si nu ca natiune, utilizand mijloacele mostenite de la totalitarismul precedent.
5.Scrisoare din Pittsburgh: Egon Balas, Edith Balas, Zevedei Barbu și catastrofele secolului XX Acasa la Edith (86 de ani) si Egon Balas (93 de ani). Au supravietuit amandoi ororilor naziste si comuniste, ea a scapat de la Auschwitz si Bergen-Belsen (era cu doar 8 zile mai tanara ca Anne Frank) pentru a fi apoi, din nou, prigonita in Romania comunista, acolo unde el a ajuns sa faca peste 2 ani de puscarie, in celula solitara, sub cele mai halucinante acuzatii. Acum 48 de ani, exact pe 26 Aprilie, au ajuns in Statele Unite. Ea a devenit profesoara de istoria artei la Carnegie Mellon University, el profesor de matematici aplicate la aceeasi universitate si laureat al medaliei John von Neumann.
6.Passione d'amore: Ascetul Lenin si marile lui iubiri Doua au fost marile iubiri din viata lui Lenin. Prima, definitiva, absoluta, non-negociabila, pentru Revolutie. A iubit Revolutia cum un adolescent se dedica unei passione d'amore, cu toata fiinta sa. A subordonat Revolutiei totul: prietenii (ruptura cu Iuli Martov), loialitati (ruptura cu Gheorghi Plehanov), atasamente ce pareau inoxidabile. A murit crezand in cauza revolutionara, in pofida tuturor semnelor rau-prevestitoare. A doua mare iubire s-a numit Inessa Armand (1874-1920). Pasiunea pentru Revolutie s-a consumat in maelstromul istoriei buimacitoare a secolului pe care l-a influentat mai puternic decat orice alt personaj politic. Nu stim daca dragostea pentru Inessa Armand s-a consumat si fizic. Lenin era un pudibond si, in fond, un inhibat.
7.Despre inextricabilitatea modernismului rus Cand vine vorba de mariajul dintre modernism si politic, lucrurile se complica aproape demential. Este si cazul relatiei tumultoase dintre modernistii rusi si promotorii/aparatorii Revolutiei din octombrie. Desi la o prima aproximare ar putea parea ca modernistul rus nu face casa buna cu fanaticul militant bolsevic, simpla declaratie de dragoste limpezeste in multe ocazii apele acestei aparent bizare intersectari. Consecutiv, cand dragostea fata de partid se cere edificata, apar pustiitoarele lupte fratricide pentru asa-zis "necesara" simplificare.
8.Meteorologia impenitentă a antisemitismului O adevarata furtuna excrementiala s-a abatut in aceste zile peste spatiul public romanesc. Atmosfera dezbaterilor autohtone a fost mereu imprevizibila, dar parca de data aceasta ne-a prins mult prea nepregatiti. Vladimir Tismaneanu, un om care si-a pus la bataie, constant, tot capul (luati-o cat se poate de fizic daca doriti, amenintarile pe care le-a receptionat de-a lungul vietii sunt cat se poate de reale), s-a trezit in acest sfarsit de an linsat mediatic de canalii si idioti deopotriva.
9.18 decembrie si simbolismul in politica In urma cu 25 de ani, pe 18 decembrie 1989, timisorenii ieseau in strada si strigau pentru prima data "Jos Ceausescu!". Tot pe 18, dictatorul pleca intr-o vizita de lucru in Iran, lasand chestiunea revoltei de la Timisioara in seama Elenei Ceausescu, a lui Manea Manescu si Emil Bobu. In fata Catedralei din centrul orasului de pe Bega, sute de tineri scandau impotriva regimului, in vreme ce, in celelalte orase ale tarii, oamenii asteaptau infrigurati vesti, in special prin intermediul posturilor de radio occidentale...
10.Despre Andrei Muraru. Exerciții de uimire Inca de cand am auzit pentru prima data ipoteza numirii lui Andrei Muraru pe post de consilier prezidential pentru relatia cu societatea civila, m-a cuprins o uimire vecina cu rasul irepresibil. Sa va spun si de ce (mi se pare absolut important sa cunoastem in amanunt tanara generatie de politicieni ori de oameni ce se viseaza la carma treburilor cetatii, intr-o forma sau alta): in primul rand, pentru ca il cunosc mult prea bine. As spune ca pe propriul meu buzunar, dar pana si acolo se intampla sa mai gasesc lucruri de a caror existenta pur si simplu uitasem.
11.Andrei Ursu, o viata dedicata altei vieti Astazi, 29 octombrie 2014, a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS) o conferinta de presa sustinuta de Andrei Ursu, cel care se afla la a opta zi de greva foamei in semn de protest fata de tergiversarile privind inceperea urmaririi penale pe numele tortionarului Marin Pirvulescu, ofiter de Securitate implicat in asasinarea tatalui sau, disidentul Gheorghe Ursu, in anii '80. (...) Senzatia generala este aceea ca doar intr-o instanta civila lucrurile pot fi miscate in directia normala si dezirabila, in vreme ce instantele militare continua sa escamoteze cu buna-stiinta adevarul cazului Ursu. Citeste si: - Poetii mor tristi: Asasinii lui Gheorghe Ursu trebuie sa-si primeasca pedeapsa de Vladimir Tismaneanu - Andrei Ursu, apel pentru anchetarea maiorului de securitate Marin Pârvulescu de Dumitru Lacatusu - Sămînţa e lăsată să moară: uşile închise ale dreptăţii în cazul Gheorghe Ursu de Tereza Brindusa Palade
12.Traditia sovietologica: Martin Malia, Rusia si socialismul In noiembrie (a.c.) se va implini un deceniu de la disparitia celui care a fost Martin Malia, mare istoric al comunismului sovietic, biograf al lui Alexander Herzen (vezi articolul aparut pe Contributors), profesor la Berkeley si autorul multor volume si articole care accentuau asupra tezei ca Uniunea Sovietica, ceea ce s-a numit "Marele Experiment", fusese constituita pe baza unui proiect ideologic. Malia a numit acea constructie "ideocratie" si a insistat ca este vorba de un hybris radical, de un voluntarism socialist care dispretuieste faptele sociale si conditiile obiective, deci nu are cum sa reziste. A anticipat corect.
13.Un drept in secolul marii minciuni. In Memoriam Simon Leys (1935-2014) S-a stins pe 11 august Pierre Ryckmans, scriitor, sinolog si critic literar belgian, cunoscut publicului mai ales sub criptonimul de Simon Leys. De ce este Leys (sau Ryckmans) important? In primul rand, pentru ca in plina febra maoista occidentala, cand Philippe Sollers ori Julia Kristeva (si nu doar ei) traiau in extazul barbarei Revolutii Culturale, Simon Leys a spus adevarul. A vaslit contra curentului, asemeni, sa zicem, unor Boris Souvarine, Panait Istrati sau Andre Gide. Era un om al valorilor clasice, cu o scriitura de magnifica limpezime, nu suporta haosul axiologic si relativismul moral.
14.Haytarma. Tatarii din Crimeea In 2013 a fost lansat in Ucraina filmul tatar Haytarma, iar anul acesta se implinesc 70 de ani de la deportarea populatiei tatare din Crimeea. Tot in 2014, in luna mai, aparea un articol (in The Guardian) care relata despre mii de tatari ce se adunasera la o moschee din periferia Simferopolului pentru a comemora sapte decenii de la marsava actiune a lui Stalin (si, implicit, impotriva ocupatiei rusesti de data recenta a peninsulei). Actiunea comemorativa a avut loc in pofida interdictiei noilor autoritati sprijinite de Putin. In tot acest timp, elicoptere militare rusesti survolau la intimidare peste capetele acestora...
15.Ida: un mesaj, o capodopera cinematografica Filmul "Ida" [2013] al lui Pawel Pawlikowski este deopotriva un festin vizual si hermeneutic. Pentru cinefili, reprezinta o incarnare rara, in alb si negru, a sublimului in arta portretarii. Pentru istorici, "Ida" poate fi alegoria desavarsita a ceea ce istoricul Norman Davies numea, cu referire la Polonia, "God's playground". Anna, o novice catolica in pragul depunerii juramantului de castitate, este trimisa de catre maica superioara sa-si viziteze matusa in orasul  Lodz. Tanara imaculata nu parasise niciodata pana atunci manastirea.
16.Povestea insurectiei din Varsovia la 70 de ani (1944-2014) Insurecția din Varșovia, în vara anului 1944, rămâne și astăzi unul din acele episoade dramatice ale celui de-Al Doilea Război Mondial care, citit într-o cheie onestă, deschide o cutie plină de întrebări, dar și de revelații, asupra celor petrecute în timpul conflagrației. Anul acesta se împlinesc șapte decenii de la acel fragment al disperării poloneze, tentativa plină de curaj a Armatei Teritoriale (mișcarea polonă de rezistență) de a pune capăt prin foc și sacrificiu total unei tiranii (nazistă) și împiedicarea instaurării alteia (stalinistă). Este o poveste despre patriotism, dar mai mult decât atât, este una a opțiunilor-limită, a trăirilor complete și decisive.
17.Pesimismul lui Walter Benjamin si ingerul istoriei In 2014, se fac deci 100 de ani de la razboiul care pretindea ca va termina toate razboaiele. Pare a fi momentul oportun pentru o revizitare a temelor, ideilor, simbolurilor care au construit harta mentala a acelui "secol scurt", inceput cu un razboi global si incheiat, in perioada 1989-1991, cu un lant de revolutii anti-totalitare. Inca din start ne putem intreba, asemeni lui Alex Danchev (profesor de relatii internationale la University of St Andrews si autor al unor monografii despre Braque si Cezanne, semnatarul unui excelent articol in revista citata): cum ne mai amintim Marele Razboi si ce (mai) inseamna pentru noi? 
18.Adios, Gabo! S-a stins Gabriel García Márquez, la 87 de ani, probabil cel mai cunoscut autor născut vreodată, la propriu și la figurat, din Lumea a Treia, o biografie și operă enorme puse în slujba realismului magic… Dacă pentru prima parte a secolului XX putem delibera săptămâni la rândul în căutarea celei mai luminoase figuri a literaturii (Joyce, Kafka, Proust, etc.), pentru a doua am avut și avem mereu unul și același detașat: Márquez! Același García Márquez, probabil creatorul primei nuvele universale, atât prin conținut, cât și prin impact pancultural (Cien años de soledad), definiția cea mai sfâșietoare a ciocnirii dintre tradiție și modernitate. Când a luat Nobelul în 1982 (abia mă nășteam), era deja o figură extrem de populară peste tot în lume. Nici America Latină n-a mai fost aceeași după ce a inventat Macondo…
19."Viata e in alta parte". Cazul Zavis Kalandra "Sunt prea ocupat cu apararea inocentilor care-si revendica nevinovatia pentru a-mi pierde timpul cu indivizi culpabili care-si afirma vina". Astfel isi construia Paul Eluard "apararea", refuzand sa semneze o petitie impotriva spanzurarii poetului Zavis Kalandra (vezi Stephane Courtois, Cartea Neagra a comunismului). Povestea pe care o evoca reactia lui Eluard nu este deloc una lipsita de spectaculozitate. Romanul lui Kundera citat in titlul acestui text si-a avut declansatorul in evenimentele tragice care urmeaza a fi narate...
20.Nowa Huta sau despre orase nascute din imaginarul stalinist "Nowa Huta a fost ridicata [1949] pentru a pedepsi Cracovia" este opinia larg raspandita astazi printre locuitorii zonei. Aceasta adevarata "creatura" realist-socialista a fost conceputa de autoritatile comuniste pe terenul care apartinuse candva unor sate din marginea districtului estic al orasului Cracovia. Privita fie ca cel mai important focar de poluare din zona Cracoviei, fie ca loc istoric cu o incarcatura aparte (vezi referintele la arhitectura distincta ori episoadele protestelor violente sub umbrela Solidarnosc), fantoma acestui micro-oras industrial bantuie inca memoria incercata a cracovienilor.
21.Oaze in desert: supravietuirea prin NEC La implinirea a 20 de ani de NEC, toate gandurile mele bune pentru aceasta adevarata oaza in desert! Reiau acum, recent trecut prin ea, un mic inventar de bucurii pe care experienta oazei mi le-a prilejuit intre 2012 si 2013. Bursa Stefan Odobleja a marcat o experienta de interactiune intelectuala extrem de interesanta si fascinanta. Ideea de a pune laolalta tineri experti din varii domenii pentru a-si discuta, in intalniri saptamanale, unii altora, proiectele de cercetare are avantajul de a produce acel gen de reflectie spontana, inopinata, genuina.
22.Conflictul din Balcanii de Vest. Bosnia si Hertegovina: "Regatul Administratiei Publice" Titlul acestui articol mi-a fost inspirat de discuțiile din ultimele zile cu Boris Cigler, un prieten bosniac (actualmente director al unei firme de consultanță cu sedii în Amsterdam și Sarajevo; a absolvit un master în economie internațională la Universitatea din Amsterdam) implicat activ în protestele care au loc pe străzile principalelor orașe din Federație. Boris m-a ajutat cu mult entuziasm să cartografiez principalele mize ale protestelor și mi-a oferit informații esențiale cu privire la cifrele din spatele dezastrului economic dublat de o constelație politică cel puțin nefericită. Dincolo de orice analize, oricât de pertinente sau pretențioase ar fi ele, stau dramele acestor nefericiți ai Balcanilor de Vest care sunt împinși constant către limita supraviețuirii, sufocați în chip repulsiv de către politicieni corupți, rapaci, insensibili și, în fond, inconștienți.
23.Adeptii fanatici. Reflectii asupra naturii miscarilor de masa Eric Hoffer a început să fie cunoscut abia din anul 1951, atunci când publică prima sa carte (The True Believer) și deschide astfel seria unor remarcabile volume de eseuri despre condiția umană și natura fanatismului mișcărilor sociale. Ca în atâtea alte ocazii, domenii și subiecte, ideea de a beneficia de prezența unui gânditor de talia lui Hoffer pe piața editorială românească a apărut foarte târziu. Meritul i-a aparținut de această dată politologului Vladimir Tismăneanu care scria în primăvara anului 2012 un foarte însuflețit articol biografic (vezi “Despre utopie, frustrare și fanatism: elogiu pentru filosoful-docher Eric Hoffer”, platforma Contributors, 11 mai, 2012) despre acest autor.
24.Lenin si moartea, ca adversari... Mistica politica sovietica a inceput imediat dupa moartea lui Lenin, pe 21 ianuarie 1924 (Lenin traieste, Lenin este mai viu decat cei care traiesc, declama cu patos Vladimir Maiakovski). Probabil ca un mausoleu al lui Lenin ar fi parut o idee bizara pentru generatia anterioara, nu insa si pentru cei care i-au succedat acestuia si care au gasit in cultul sau forta unificatoare si legitimare politica. Numele lui Vladimir Ilici a fost invocat pregnant in cadrul luptelor intrapartinice care au durat pana la sfarsitul anilor '20. Treptat, ceea ce aparuse ca nascocire politica a devenit principalul ingredient al ideologiei oficiale, in fapt o adevarata religie politica.
25.Peter O'Toole: hoinarul constient Peter O'Toole nu a fost doar un imens actor, ci si un om cu o vointa fantastica. Inca din adolescenta isi nota in jurnal ca nu va fi un om banal si ca "va agita nisipurile netede ale monotoniei". S-a dus acum dintre noi, la 81 de ani, inca un copil unic al cinematografiei si, privind retrospectiv, cred ca putem rezuma totul sub titlul unei profetii implinite. Un excentric din nastere, Sir Peter s-a dedulcit nu doar la hainele grele ale lui Henric al II-lea (in The Lion in Winter sau Becket), ci si la viata pur si simplu: un calator perpetuu, un pasionat al escapadelor bahice, un indiferent incantator, aproape un zanatic!
26.Eva Zeisel: fabulosul destin al unui designer care a ameliorat forma secolului XX Nu voi vorbi aici despre frații Polanyi. Nu voi comenta “Marea transformare” de Karl, cartea din 1944 apărută acum în traducere românească, și nici scrierile filosofice ale lui Michael (Mihály). Să reținem și faptul că Michael a fost unul dintre cei mai interesanți intelectuali ai veacului trecut, o adevărată natură enciclopedică, având contribuții remarcabile în filosofie, chimie și chiar economie. De fapt, așchia n-a sărit niciodată foarte departe de trunchi în familia Polanyi: fiul lui Michael, John Polanyi, avea să obțină în 1986 premiul Nobel pentru contribuțiile sale în domeniul cineticii chimice (trăiește și în zilele noastre).
27.Revolutionari lipsiti de fanatism. Cazul Alexander Herzen Greu de crezut in zilele noastre, dar au existat candva pe lume si revolutionari lipsiti de fanatism. Asta spune, de pilda, si Isaiah Berlin despre Alexander Herzen, parintele socialismului rus, un aristocrat cu vederi romantice, posedand o foarte ascutita abilitate dialectica si o eruditie vasta. Cu toate acestea, misiunea categorisirii lui Herzen a ramas in sine un subiect de exegeza permanenta. Berlin remarcase si el la rus anumite calitati existentiale, dar primul care a spus-o raspicat a fost Martin Malia.
28."Inebranlabila Natalia Gorbanevskaia": 77 de ani de onoare Zilele acestea a incetat din viata la varsta de 77 de ani, in casa ei de la Paris, Natalia Gorbanevskaia, una din figurile remarcabile ale disidentei sovietice. Scriam in august 2013 un articol in care semnalam comemorarea a 45 de ani de la manifestatia de protest care avusese loc in Piata Rosie din Moscova chiar impotriva invaziei din Cehoslovacia. Natalia Gorbanevskaia s-a numarat la acea data printre cei "7 magnifici" care au sfidat autoritatile sovietice si regimul de teroare comunist, alaturi de alte nume importante ale disidentei rus.
29.Chinezarii cu Iulian Vlad Prin februarie 2013 eram cautat de catre un jurnalist independent chinez... care lucra in Germania pentru cateva surse media (printre care si Deutsche Welle), dar si pentru un saptamanal chinez (liberal) din Hong Kong. Rumega la o poveste despre Iulian Vlad si cum m-am ocupat in ultimii 7-8 ani cu studierea vechiului regim, legatura s-a facut cumva natural. In februarie a.c. cum spuneam, Iulian Vlad era decorat de catre Ambasada Chinei la Bucuresti pentru meritul de a fi dezvoltat relatiile bilaterale dintre cele doua tari. Jurnalistul cu pricina imi adresa tot atunci, destul de onest, cateva intrebari: "cine este acest Iulian Vlad?"
30.Femeile lui Tito si "epilogul" Jovanka Broz Femeile din viata carismaticului lider iugoslav Tito au reprezentat aproape intotdeauna ocurente aparte, personaje carora, daca am avea timp, ar trebui sa le dedicam biografii separate si cuprinzatoare. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Tito avusese o aventura amoroasa cu Zdenka (Davorjanka Paunovic), dar inainte fusese casatorit cu slovena Herta Haas (a doua sa sotie), pe care o intalnise la Paris in 1937, la doar un an dupa ce divortase de prima sa tovarasa de drum (Pelagija Belousova, cunoscuta drept "Polka").

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by