Articole scrise de Marius Ghent


1 - 30 din 55 rezultate
1.6 podcasturi despre muzică din România și din SUA pe care chiar nu le asculți degeaba ​Este foarte greu să recomanzi podcasturi astăzi, în condițiile în care YouTube-ul este plin de discuții de două-trei ore în care oameni care nu au făcut niciodată un interviu vorbesc despre orice, de la Dumnezeu la geopolitică. Există bineînțeles și excepții când subiectele se limitează la un singur domeniu, cum ar fi muzica. De aceea am căutat pe tot internetul podcasturi despre cea mai frumoasă formă de artă. Sigur, lista e doar cu titlu exemplificativ.
2.De la Golan la căpitan. Cum s-au reprofilat niște artiști într-un domeniu care nu are nici o legătură cu muzica, din cauza pandemiei Câți dintre noi nu și-au regândit drumul în viață și mai ales în carieră din cauza pandemiei de COVID-19? Cu toții ne dorim revenirea la normalitate, dar pentru artiști această așteptare e aproape imposibilă. Alexandru Burcea, fondatorul trupei Golan, s-a reorientat profesional și s-a lăsat dus de val, în adevăratul sens al expresiei. A făcut-o împreună cu doi prieteni, tehnicieni de scenă, oamenii ăia din backstage despre care niciodată nu se vorbește destul.
3.Swamp City. De ce au făcut doi băieți din Timișoara, pe banii lor, un documentar despre explozia scenei muzicale din acest oraș imediat după Revoluție Documentarul autohton o duce bine, dacă ne luăm după premiile câștigate de producții precum „Collective” sau „Acasă, My Home”. Din păcate, producțiile de nișă nu sunt foarte numeroase, cum ar fi de exemplu documentarele despre scena muzicală. Doi regizori din capitala Banatului vor să schimbe asta prin lansarea unui documentar despre muzica din Timișoara anilor ’90.
4.Ce muzică (bună) se lansează în aprilie 2021. De la Paul McCartney, la Motorhead și așa mai departe Toată lumea e într-o stare constantă de anxietate și incertitudine. Suntem asaltați de știri apocaliptice, nevoiți să trăim după o serie de restricții din ce în ce mai apăsătoare și un viitor greu de anticipat. Avem nevoie de orice fel de ajutor să trecem peste perioada asta dificilă. Hai să încercăm și cu niște muzică bună.
5.Rodion Ladislau Roșca. Povestea tragică a unui geniu muzical irosit în timpul lui Ceaușescu Rodion Ladislau Roșca, fondatorul proiectului „Rodion G.A.” și unul dintre cei mai importanți artiști din muzica românească, a murit la vârsta de 67 de ani. Cunoscut drept „părintele muzicii electronice românești”, Rodion a activat în perioada comunistă, fiind în mare parte ignorat de publicul general. S-a bucurat de un succes internațional la douăzeci de ani de când s-a lăsat de muzică.
6.Zack Snyder – Liga Dreptății, HBO Go. Patru ani, patru ore și prea multe așteptări Relansarea filmului „Liga Dreptății” e unul dintre cele mai anticipate evenimente cinematografice din 2021 pentru publicul comercial. Povestea din spatele peliculei e mai dramatică decât ceea ce vedem pe ecran, dacă punem mai multă importanță pe emoție, nu pe acțiune.
7.​INTERVIU Laura Coroianu, director Emagic, despre festivalul Awake – Nomad Edition: „Dacă publicul nu poate veni la noi, mergem noi la el” Cu toate că a început cu succes campania de vaccinare în România, organizatorii de festivaluri așteaptă noutăți din partea Guvernului. Momentan nimeni nu știe ce se va întâmpla la vară. Vom avea festivaluri? Concerte? Orice fel de evenimente în aer liber?
8.Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată” Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la apariția unui album care a însemnat mult pentru scena de rock alternativ din România. Materialul „Ne punem în cap” de la Omul cu Șobolani ne amintește de o perioadă în care nimeni nu știa încotro s-o ia. Totul a fost o improvizație frumoasă. În prezent, când totul e ultra-calculat, analizat și postat, audiția unui astfel de material e aproape un act de rebeliune. Am vorbit cu Dan Amariei, solistul și fondatorul formației, despre albumul care a influențat o generație întreagă.
9.Anii 80 revin în forță. Un ghid muzical pentru cel mai iubit deceniu din pop culture​ ​Anii 80 au revenit în interesul publicului general. Fie că vorbim despre modă, filme, seriale, muzică sau jocuri video, nostalgia e în floare. A trecut suficient timp, e momentul să jelim după vremurile alea. Toată industria de divertisment copiază trendurile din deceniul respectiv într-un mod mai mult sau mai puțin evident. Nu orice poate fi copiat. Unele lucruri merită trăite în original. Spre exemplu, muzica, unul dintre domeniile artistice care s-a bucurat de o expansiune creativă impresionantă pe atunci. De aceea am făcut o listă cu albumele care au influențat cel mai mult anii 80.
10.Corectitudinea politică în muzică. Cum a ajuns un rapper alb din Canada în fruntea topului iTunes cu o piesă împotriva „culturii anulării” Rapperul canadian Tom MacDonald a lansat o piesă în care vorbește despre rasism, cenzură, mișcările „Black Lives Matter” și „Me Too”, clasa politică din State și „cancel culture”, sau „cultura anulării”. „Fake Woke” a ajuns săptămâna trecută pe primul loc în topul iTunes și are aproximativ cinci milioane de vizualizări pe YouTube. Mesajele controversate din piesă au prins în rândul celor care sunt de părere că ideologia corectitudinii politice a dat naștere la o altă formă de extremism.
11.Led Zeppelin, The Doors sau John Lennon. Cum se aud azi albumele din 1971, cel mai bun an pentru muzica rock din toate timpurile Au trecut cinci decenii de la 1971, un an foarte important în muzică, în care au apărut albume esențiale de la Led Zeppelin, Marvin Gaye, The Doors sau John Lennon. A fost un an de răscruce pentru muzica rock, pop și experimentală, în viziunea presei de specialitate. Nu a influențat doar artiștii din anii 70, ci și generații întregi care au urmat. Pentru că e o aniversare frumoasă, rotundă, și după un an în care lansările au fost sporadice, am reluat discurile, să văd cum sună în prezent.
12.Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021 Industria muzicală a fost grav afectată în 2020. Fără concerte sau festivaluri, artiștii au fost nevoiți să petreacă mai mult timp în studio sau în căutarea inspirației pentru noi materiale discografice. Asta înseamnă că ne putem aștepta la o avalanșă de albume noi în 2021. Și odată cu ele, să sperăm, și o ofertă bogată de evenimente. Nume mari din rock, rap, pop și alternative rock și-au anunțat deja proiectele pentru 2021.​
13.Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai Românul, în general, nu e pasionat de golf, un sport care oricum nu trezește interesul unui număr mare de oameni. Dar majoritatea compatrioților au auzit de Tiger Woods. Americanul e considerat cel mai mare și cel mai cunoscut jucător de golf din toate timpurile. E subiectul principal al documentarului „Tiger”, realizat de HBO Go, care prezintă ascensiunea și căderea lui spectaculoasă. O poveste care ne reamintește cât de umani sunt sportivii pe care-i considerăm, de prea multe ori, niște zei.
14.Odată cu campania de vaccinare putem visa la distracție: Ce festivaluri și concerte sunt programate pentru 2021 Agențiile de booking și organizatorii de concerte au început să anunțe noi evenimente pentru vara anului viitor, în contextul în care pandemia e în continuare o problemă actuală. Din fericire, a început campania de vaccinare și sunt semne că lucrurile vor reveni la normal, sau la o formă mai light de normalitate, până atunci. Ne uităm cu optimism la 2021 și vă prezentăm o listă cu evenimentele importante care au fost reprogramate.
15.„No Festival”, Netflix. Un documentar-concert de la Electric Castle, plin de muzică excelentă, optimism și mult dor Organizatorii festivalului Electric Castle au lansat un documentar-concert pe Netflix. Se numește „No Festival” și prezintă trei formații importante din scena muzicii românești, într-un cadru cunoscut celor care au fost în Bonțida, dar care pare de pe altă planetă în contextul pandemiei de coronavirus. E un concert fără audiență, cu o doză semnificativă de nostalgie, care deși a fost filmat cu un număr restrâns de oameni, poate fi văzut acum de orice utilizator al platformei de streaming.
16.Artiștii vs. organizatorii de evenimente: Cum a ajuns o schemă de ajutor de stat să pună în conflict scena culturală din România Guvernul României a anunțat săptămâna trecută o schemă de ajutor de stat pentru a sprijini sectorul cultural afectat de pandemia de COVID-19. Vicepremierul Raluca Turcan, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și Nicușor Dan, primarul Capitalei, au vorbit despre un buget estimat de 100 de milioane de euro, menit să relanseze entitățile de drept privat din cultură. Adică societățile comerciale, IMM-urile, și întreprinderile mari și ONG-urile culturale. Artiștii nu au fost incluși în mecanismul ăsta. De acolo a început tot scandalul.
17.„Bani negri (pentru zile albe)”, o serie HBO, făcută în Piatra Neamț, despre oameni cinstiți ce nu-și găsesc locul într-o societate coruptă. Interviu cu Daniel Sandu, regizorul și scenaristul filmului „Bani negri (pentru zile albe)”, un nou serial românesc produs de HBO Europe, care va fi lansat pe 22 noiembrie, prezintă povestea unor oameni cinstiți care nu-și găsesc locul într-o societate distrusă de corupție. Înainte de premieră, am vorbit cu Daniel Sandu, regizorul și scenaristul filmului, despre societatea din România, despre tragedia de la Piatra Neamț (locul unde se desfășoară și acțiunea filmului), corupție, religie, storytelling și industria cinematografică post-pandemie.
18.Documentarul „Crazy, Not Insane”, HBO: O incursiune în mintea criminalilor în serie „Crazy, Not Insane”, un documentar care va fi pe HBO GO de săptămâna viitoare (19 noiembrie), analizează viața și munca psihiatrului Dorothy Otnow Lewis. Expert în cadrul unor procese intens mediatizate, Dorothy Otnow Lewis s-a specializat pe analiza criminalilor în serie. A lucrat inclusiv cu Ted Bundy sau Arthur Shawcross. Dar documentarul ridică și o întrebare universală: E fiecare dintre noi capabil să ucidă o altă persoană?
19.Macanache și viața de artist independent în pandemie: „Acum trăim din platformele de streaming, care sunt niște hoți. Îți dau și ție ceva dar mai mult își iau ei” Macanache s-a lansat pe cont propriu și așa a continuat și când a dat succesul peste el. Apoi a lovit pandemia și a încercat să facă totul posibil să continue pe drumul ăsta. A scos un album nou, a făcut un concert prin streaming, a cântat la evenimente cu distanțare socială și acum și-a lansat un site. Am vorbit cu Macanache despre viața ca artist independent în pandemie.
20.„De la început”, HBO Go. O distribuție de Hollywood într-un thriller în care nimic nu e ceea ce pare a fi Serviciile de streaming au mărit bugetul de producție și rivalizează cu filmele din cinematografe. „De la început”, o ecranizare după cartea „You Should Have Known Better” de Jean Hanff Korelitz, e cel mai bun exemplu. Nicole Kidman și Hugh Grant joacă într-o nouă miniserie creată de David E. Kelley și produsă de HBO, care te ține în suspans de la primul episod și până afli cine e criminalul.
21.„A Perfect Crime”, Netflix. Istoria mai puțin știută a trecerii Germaniei de est de la comunism la capitalism și (inevitabila) comparație cu România La o primă vedere, documentarul „A Perfect Crime”, de pe Netflix, e despre asasinarea lui Detlev Karsten Rohwedder, șeful agenției Treuhand, echivalentul Fondului Proprietății de Stat din România. Dar e mult mai mult decât atât. E despre reunificarea Germaniei și ce s-a întâmplat când o țară capitalistă a trebuit să integreze una comunistă. Sunt multe asemănări cu evenimentele sociale și economice din România post-decembristă.
22.5 proiecții de văzut anul acesta la DokStation, singurul festival de filme documentare muzicale din România În 2020 au fost anulate toate festivalurile și concertele. Am rămas doar cu înregistrările de pe YouTube și muzica din căști. Din fericire, există și o alternativă care te va scoate din casă. DokStation, singurul festival din România dedicat filmelor documentare despre muzică, debutează azi în București și îți propune patru zile de proiecții, majoritatea în premieră națională.
23.iHUMAN la Astra Film Festival: „Inteligența Artificială Generală ne va trata ca pe niște animale” Dintre toate subiectele propuse de organizatorii Astra Film Festival, modul în care omul interacționează cu tehnologia e cel mai actual, cu toate că în unele cazuri pare de domeniul SF. Spre exemplu, în documentarul „iHUMAN”, unde regizoarea norvegiană Tonje Hessen Schei încearcă să afle răspunsul la o întrebare și mai interesantă: Cum va interacționa tehnologia cu oamenii? Răspunsul rămâne un mister, dar oamenii de știință nu sunt foarte optimiști.
24.Subcarpați au sărbătorit zece ani de existență la Astra Film Festival și au făcut „pankăreală” În prima zi de Astra Film Festival nu s-a văzut nici un documentar. Filmele vor veni însă în zilele următoare. În schimb, am văzut un video cu Marius Manole în care a vorbit despre festival. După care a urmat un concert al trupei Subcarpați. A fost primul show live la care am fost în 2020, un an în care industria muzicală din România a ajuns pe culmile disperării.
25.Ce au pregătit în 2020 organizatorii Astra Film Festival pentru cel mai important eveniment cultural din România dedicat filmului documentar Într-un an în care majoritatea evenimentelor culturale au fost anulate sau amânate, cel mai important festival din țară dedicat filmului documentar debutează astăzi la Sibiu. E vorba de Astra Film Festival, ajuns la ediția cu numărul 27, care are loc în perioada 4-13 septembrie. Gala de deschidere va avea loc la Muzeul Astra, unde nu vor fi proiecții, dar o să poți să-i vezi pe Subcarpați, care vor cânta pe o scenă situată pe un lac.
26.Filmul Malmkrog, de Cristi Puiu: O incursiune fascinantă într-o lume care-l așteaptă pe Antihrist Premiera națională a noului film semnat de Cristi Puiu, intitulat „Malmkrog”, a avut loc la TIFF, dar nimeni nu a vorbit de el. În schimb, s-a vorbit exclusiv despre declarațiile regizorului referitoare la măști și la autoritățile statului. Discursul a eclipsat în totalitate unul dintre cele mai bune lungmetraje din cariera sa.
27.Radu Ciorniciuc, regizorul documentarului „Acasă, My Home”: „Fiecare film e o picătură care nu lasă abuzul să se manifeste și mai violent” Cu ocazia lansării documentarului, „Acasă, My Home” în mai multe orașe din România, l-am sunat pe Radu Ciorniciuc și am vorbit cu el despre problemele membrilor familiei Enache, personajele din film, premiile pe care le-a acumulat până acum și când va fi disponibil pe un serviciu de streaming.
28.Ce au pregătit organizatorii Untold pentru ediția de pandemie a festivalului, ca să-și țină fanii aproape Am stat de vorbă cu Edy Chereji, Head of Communications and Brand la Untold Festival, despre evenimentele digitale ca alternativă la experiența de festival, când va fi anunțată data pentru ediția de anul viitor și dacă sunt șanse să nu se țină deloc, pe fondul creșterii numărului cazurilor de coronavirus din România.
29.Cum va fi organizat TIFF 2020 în condiții de pandemie și la ce trebuie să ne așteptăm. Interviu cu Tudor Giurgiu, președintele festivalului Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va debuta în 31 iulie și va dura până pe 9 august. Președintele festivalului a explicat într-un interviu pentru Hotnews cum se va desfășura acesta în noile condiții cauzate de pandemie și la ce trebuie să ne așteptăm.​
30.Andi Vanca, Head of Communications la Electric Castle, în ziua când trebuia să debuteze ediția cu numărul opt: „Probabil vor fi mici schimbări în line-up, inclusiv în rândul headlinerilor” „Ziua întâi” e o serie de interviuri în care vorbim cu organizatorii celor mai mari festivaluri de muzică din România, în ziua în care ar fi trebuit să înceapă edițiile din 2020. Despre pandemie și efectele ei asupra industriei, la ce lucrează în prezent, cum merg reconfirmările artiștilor, schimbările care vor fi implementate în 2021, dacă e posibil să dispară definitiv festivalurile din România. Continuăm cu Electric Castle, un festival care nu mai are nevoie de nici o prezentare.”

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by