Articole scrise de Marian Zulean


1 - 14 din 14 rezultate
1.Infrastructura de apărare în Europa de Est: „Frontiera finală” a integrării în NATO La două decenii de la extinderea NATO în Europa de Est, cea mai mare deficiență a celei mai reușite alianțe militare din lume rămâne aici subdezvoltarea unei infrastructuri solide de apărare pentru a asigura o securitate comună. Intensificarea rapidă a războiului hibrid dus de Rusia în ultimii ani a evidențiat această vulnerabilitate în mod repetat. Din fericire, există unele semne că membrii NATO devin conștienți de provocare și există mai multe căi pe care alianța ar putea-o apuca pentru reducerea mai rapidă a decalajului.
2.Colegii, coledzii și capturarea statului (I și II) Pare că publicul român s-a obişnuit cu impostura şi cu plagiatele în masă ca gâsca cu apa şi le consideră doar un mic păcat „intelectual”. Nu se vede pădurea, din cauza copacilor! Doctoratele plagiate sunt însă un epifenomen al unui proces mai profund, acela de capturare a statului prin reţelele create în jurul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, şcolilor doctorale din academiile militare sau colegiilor de apărare. Aşadar, acest articol testează ipoteza că păpuşarii acestor instituţii au profitat de lipsa de transparenţă şi de responsabilitate şi au creat reţele de influenţă ce îşi propun extragerea de rente din economia naţională.
3.Bogomilism în politica de securitate est-europeană Întâlnirea de la Helsinki și declarațiile controversate ale lui Trump la Summitul NATO de la Bruxelles evidențiază reîntoarcerea la politica de mare putere, cu Rusia din nou în centrul atenției. Memoria evenimentelor determinate în trecut de politica Marilor Puteri este încă vie în Europa de Est. Teritoriile dintre Marea Neagră- Marea Adriatică şi Marea Baltică au fost teatre de război timp de secole. Mackinder a evidențiat importanța strategică a Europei de Est în faimoasa frază: „… Cine conduce Europa de Est, va controla Teritoriul Central (Heartland). Cine va controla Teritoriul Central va stăpâni Insula Mondială (World Island). Cine va stăpâni Insula Mondială va domina lumea”
4.Bugetul apărării: am un leu şi vreu să-l beu? Săptămâna trecută s-a desfășurat la București cea mai mare conferință a Societății de Studii Românești, cu peste 450 de participanți din 27 de țări. O masă rotundă din cadrul acestei conferințe, pe tema securității, a adus în discuție bugetul apărării şi al serviciilor de informații. Ce-i cu această „legendă” a alocării a 2% din PIB pentru apărare, întreba cineva din public?
5."Aparare onesta": pentru o noua paradigma a apararii "Apărarea onestă" este o metaforă ce ar trebui să definească o nouă paradigmă în managementul politicilor de apărare, conform unei analize propuse de Thomas-Durell Young în cartea Anatomia instituțiilor de apărare din țările europene post-comuniste. Mirajul modernizării militare. Cartea reprezintă încununarea experienței de o viață a unui cercetător și consultant militar de la Naval Postgraduate School (Monterrey, SUA), care a făcut peste 100 de analize și studii pentru RAND Corporation sau Pentagon, pentru NATO sau alte țări europene.
6.Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (II): institutie academica sau junta securista Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN) este un grupare aflata deasupra legii, consumatoare de bani publici (fara nicio performanta), de fapt o "junta securista". Dupa ultimul articol Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale: inteligenta intelligence-ului romanesc (I) ma asteptam ca unii membri onorabili ai acestei academii-fantoma sa realizeze ridicolul situatiei si sa ceara, din proprie initiativa, desfiintarea sa. Dintre cei 22 de academicieni carora le-am calculat indicele Hirsch (h) aproape jumatate au indice  h de 0 sau 1. Interesant este ca o intreaga pleiada de "academicieni" si-au dat demisia dupa dezvaluirile din presa dar numele demisionarilor arata cat de mare era caracatita si de ce sunt sustinuti in continuare[i].
7.Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale: inteligenta intelligence-ului romanesc (I) ASSN a primit anul acesta un nou buget, cu rente viagere, bine mascat in bugetul Educatiei, asta in timp ce putinii bani alocati cercetarii se evapora, iar cercetatorii fac apeluri disperate. Doua proiecte, ce propuneau stoparea finantarii ASSN au cazut in Parlament la finalul anului 2016, respectiv la inceputul anului 2017. Mai mult decat atat, a fost creata Academia de Stiinte Juridice iar proiectul infiintarii unei Academii de Stiinte ale Managementului se afla in Parlament. Tarii cat mai multe academii (cu rente viagere)!
8.Generalii lui Trump. Va deveni America un "stat-garnizoana"? Pe 20 ianuarie a.c., Donald Trump va fi investit ca presedinte al SUA. Desi era de asteptat ca apropierea ceremoniei de depunere a juramantului sa aduca serenitate si acceptarea rezultatului votului, dimpotriva, asistam la o escaladare a tensiunilor politice si la plantarea unor campuri minate, pentru Administratia Trump. Pe zi ce trece apar noi temeri si scenarii fataliste promovate, la nivel global, de catre "o anumita parte a presei". Un asemenea scenariu catastrofic se refera la faptul ca generali in rezerva vor ocupa posturi importante in Administratia Trump, ceea ce va duce la construirea unui stat militarist si, implicit, va creste pericolul declansarii unui razboi.
9.Puterea politica si securitatea nationala: la inceput a fost cuvantul... Cum se face că apar acum, după un lung proces de monitorizare de către NATO, acuzații privind lipsa unui mecanism eficient de control civil dar și probe privind conexiunile dintre puterea politică, mediul de afaceri și oameni din sistemul de securitate? Acest articol va încerca să demonstreze că transferul conceptual a fost mai superficial decât compatibilizarea structurală. Această concentrare a atenției pe adaptarea instituțională face să avem azi o serie de concepte traduse prost sau confuze...
10.Romania educata securistic Romania este altfel! Domeniul academic, denumit "stiinte militare", s-a dezvoltat fulminant, dupa 1990, in cadrul Academiei de Inalte Studii Militare (ulterior UNAp), dar si in celelalte academii militare, ale MAI si SRI. Astfel, in perioada 2009-2010, doar la UNAp existau circa 65 de conducatori de doctorat si 466 de doctoranzi.''... Un ofiter mai hatru imi marturisea ca, atunci cand viziteaza sediul ministerului si citeste pe toate usile sefilor "gl.mr.dr" crede ca a nimerit la... Spitalul Militar.
11.Strategia "Iohannis" - strategie de securitate sau „Bilete de papagal”? La aniversarea unui an de la depunerea juramantului, presedintele Iohannis a sugerat ca, elaborarea Strategiei Nationale de Aparare si semnarea Acordului privind cresterea bugetului pentru Aparare la 2% din PIB sunt cele mai mari realizari din mandatul sau. Desi promovata de catre CSAT si aprobata de Parlament, Strategia Nationala de Aparare 2015 poarta girul "stiintific" al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN). Inainte de trimiterea SNAp la Parlament, pe 15 iunie 2015, a avut loc, la Cercul Militar National, o conferinta de prezentare a ASSN dar si a unui document, care continea elemente conceptuale pentru fundamentarea noii strategii. Cu acel prilej, vicepremierul Oprea afirma ca...
12.Prostia: un risc la adresa securității naționale Sintagma "risc la adresa securitatii nationale" a devenit o forma fara fond, in limbajul politicienilor si al unor jurnalisti. Cand apare o problema, jurnalistii intervieveaza cate un politician care explica (semi)doct, cu morga celui scolit la "cursul scurt" al unui colegiu de siguranta nationala, ca ea (respectiva problema) reprezinta un risc la adresa securitatii nationale. L-a prins SRI pe un schizofren cu o butelie in portbagajul masinii? Schizofrenul reprezinta un risc la adresa securitatii nationale! A fost seceta? Ea (seceta n.a.) reprezinta un risc la adresa securitatii nationale.
13.Interpusii Ofensiva DNA scoate in evidenta un fenomen grav, de mare amploare si care nu este pus in lumina reflectoarelor pe masura impactului sau social: fenomenul interpusilor. Am sa argumentez ca reteaua de interpusi reprezinta un adevarat  "cancer" al societatii romanesti. Interpusul este definit de Dictionarul juridic drept "persoana care apare intr-un act juridic in locul adevaratului interesat, de obicei pentru a ocoli dispozitiile legii ce opresc savarsirea actului in favoarea acestuia din urma". Subiectul este in atentia sistemului judiciar, fiind prevazute sanctiuni (minore, dupa parerea mea) in aceasta materie...
14.No, hai s-om mere Principalele atributii constitutionale ale presedintelui sunt legate de politica externa si de aparare. In aceste domenii, Johannis are in fata sa cateva mari provocari: o situatie geopolitica complicata, epifenomenul ofiterilor acoperiti (declansat in campania electorala cu sprijinul presei) dar si standardul unui presedinte hiperactiv in acest domeniu, setat de predecesorul sau. Mai mult decat atat, din punct de vedere temporal aici trebuie sa livreze rezultate imediat.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by